Biomedical research of chopped meat products with complex additive«Maltovin»

Authors

  • Інна Олександрівна Літвінова Odessa National Academy of Food Technologies Kanatnaya 112, Odessa, Ukraine, 65039, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-8776-709X
  • Оксана Миколаївна Савінок Odessa National Academy of Food Technologies Kanatnaya 112, Odessa, Ukraine, 65039, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-4095-7267
  • Леонід Мойсейович Шафран State Enterprise Ukrainian Scientific and Research Institute of Transport Medicine Kanatnaya 92, Odessa, Ukraine, 65039, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-9610-4266
  • Олена Володимирівна Третьякова State Enterprise Ukrainian Scientific and Research Institute of Transport Medicine Kanatnaya 92, Odessa, Ukraine, 65039, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-4843-1729

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.23149

Keywords:

antioxidant, peroxidation, meat products, phenolic compounds, toxicological safety

Abstract

The results of biomedical research on the impact of additive «Maltovin » with antioxidant properties on the state of the antioxidant system of animals by biochemical parameters are given in the paper. The main objective of the research was to determine the toxicological safety of using chopped meat products with complex additive «Maltovin» for biological objects and solve the problem of improving the quality of meat products by increasing their resistance to oxidation processes. Subchronic administration of the additive “Maltovin” in chopped meat products, which have passed the preliminary heat treatment, to the diet of laboratory rats did not result in any statistically significant changes in indicators of morphometry, metabolism and overall functional state of experimental animals compared with the control group. There was no lag in the weight gain, structure indicators and ratio of blood cells, hemoglobin content in experimental animals, behind that of control animals. The activity of key enzymes of carbohydrate and protein metabolism changed insignificantly that proves the lack of the negative impact of additive and foods with it on the hepatorenal system. Safety of using the additive is also confirmed by indicators, characterizing preserving the balance between pro- and antioxidant systems (by indicators of MDA, DP, GR, G-6, FDG) of animals. Analysis of the obtained results showed that “Maltovin” can be used as an effective antioxidant additive, which promotes preserving the quality of meat products with significant fat content and does not affect the state of the main physiological systems.

Author Biographies

Інна Олександрівна Літвінова, Odessa National Academy of Food Technologies Kanatnaya 112, Odessa, Ukraine, 65039

Postgraduate

Department of Technology of meat, fish and seafood

Оксана Миколаївна Савінок, Odessa National Academy of Food Technologies Kanatnaya 112, Odessa, Ukraine, 65039

Assistant professor

Department of Technology of meat, fish and seafood

Леонід Мойсейович Шафран, State Enterprise Ukrainian Scientific and Research Institute of Transport Medicine Kanatnaya 92, Odessa, Ukraine, 65039

Dr. med. Sciences, Professor, Head of Department

Hygiene and Toxicology Department

Олена Володимирівна Третьякова, State Enterprise Ukrainian Scientific and Research Institute of Transport Medicine Kanatnaya 92, Odessa, Ukraine, 65039

Dr. Phyl., Leading Researcher

Laboratory of Industrial and  Environmental Toxicology

References

  1. Хомутов, Б. И. Хранение пищевых жиров [Текст] / Б. И. Хомутов, Л. Н Ловачев. – М.: Экономика, 1972. – 160 с.
  2. Дудкин, И. С. Новые продукты питания [Текст] / И. С. Дудкин, Л. Ф. Щелкунов. – М.: Наука, 1998. – 303 с.
  3. Sastry, D. S. Status of food grade antioxidants in India [Text] / D. Sastry, M. Shende // Indian Food Packer. – 1983. – № 5. – P. 39–49.
  4. Росивал, Л. Посторонние вещества и пищевые добавки в продуктах [Текст] / Л. Росивал, Р. Энгст, А. Соколай; пер. с нем. Д. Б. Меламеда. – М.: Легкая и пищевая промышленность, 1982. – 264 с.
  5. Демидов, И. Н. Изучение возможности использования экстрактов растений как антиоксидантов окисления жиров [Текст] / И. Н. Демидов, Л. А. Данилова, Л. А. Чернова // Изв. ВУЗов. Пищевая технология. – 1992. – № 3. – С. 30–31.
  6. Голант, Б. Я. Повышение стойкости жиров и жирсодержащих продуктов [Текст] / Б. Я. Голант, Н. А. Петров. – М.: Пищепромиздат, 1958. – 191 с.
  7. White, R. H. Determination of polycyclic aromatic hydrocarbons in liquid smoke flavors [Text] / R. H. White, J. W. Howard, C. J. Barnes // Journal of agricultural and food chemistry. – 1971. – Vol. 19, № 1. – Р. 143–146.
  8. Булдаков, А. С. Пищевые добавки: Справочник [Текст] / А. С. Булдаков. – СПб: Ut, 1996. – 240 с.
  9. Авсицер, Л. П. Технология хранения и переработки продуктов животноводства (контроль качества молока и молочных продуктов) [Текст] / Л. П. Авсицер. – М.: Изд-во МСХА, 1996. – 328 с.
  10. Couchoud, P. Les additives, substances indispensables a la maitrise de Paliment [Text] / P. Couchoud // Ind. Alim. Et Agr. – 1994. – Vol. 111, № 9.
  11. Аскинази, А. И. Оценка антиоксидантной активности вкусоароматических добавок для пищевых продуктов [Текст] : всесоюз. науч.-техн. конф. / А. И. Аскинази, Л. М. Радченко, Е. А Шелаева и др. // Разработка процессов получения комбинированных продуктов питания. – Москва, 1988. – С. 328–329.
  12. Радченко, Л. М. Влияние экстрактов пряностей на органолептическую и окислительную стабильность дезодорированного подсолнечного масла [Текст] : науч.-техн. реф. сб. / Л. М. Радченко, М. Е. Кончаловская, А. А. Шмидт и др. // ЦНИИТЭИПП. – 1978. – № 6. – 26 с.
  13. Weinreich, В. Rosmarinextrake erhalten produkqualitat [Text] / В. Weinreich // Backer und Konditor. – 1995. – № 10. – P. 34–36.
  14. Лисицын, А. Б. Исследование антиокислительных свойств сверхкритических СО2-экстрактов [Текст] / А. Б. Лисицын, А. А. Семенова, М. И. Гундырева, А. А. Харитонова, А. Г. Лепешков // Мясная индустрия. – 2006. – № 3. – С. 30–35.
  15. Сарафанова, Л. А. Применение пищевых добавок в переработке мяса и рыбы [Текст] / Л. А. Сарафанова. – СПб: Профессия, 2007. – 256 с.
  16. Клименко, С. В. Кизил на Украине [Текст] / С. В. Клименко. – К.: Наукова думка, 1990. – 164 с.
  17. Петрова, В. П. Биохимия дикорастущих плодово-ягодных растений [Текст] / В. П. Петрова. – К.: Вища школа, 1986. – 287 с.
  18. Кравченко, С. Н. Применение в производстве пищевых продуктов антиоксидантов, полученных из растительного сырья [Текст] / С. С. Павлов, А. М. Попов // Хранение и переработка сельхозсырья. – 2005. – № 2. – С. 37–38.
  19. Дегтярев, П. С. Новые данные об антиоксидантной активности шлемника байкальского [Текст] / П. С. Дегтярев, А. В. Пикунов, С. Л. Свергуненко // Мясная индустрия. – 2004. – № 5. – С. 51–52.
  20. Плотников, Е. Е. Растительные антиоксиданты в производстве мясных изделий [Текст] / Е. Е. Плотников, Г. В. Глазова // Мясная индустрия. – 2010. – №7. – С. 26–28.
  21. Кочиева, И. В. Эффективный способ замедления окислительных процессов [Текст] / И. В. Кочиева, Е. Е. Плотников и др. // Мясная индустрия. – 2008. – №8. – С. 62–63.
  22. Кочиева, И. В., Перспективный антиоксидант растительного происхождения [Текст] / И. В. Кочиева, Е. Е. Плотников и др. // Мясная индустрия. – 2008. – №7. – С. 60–62.
  23. Криштафович, В. И. Влияние консервирующих добавок на гидролитические изменения липидов [Текст] / В. И. Криштафович, Т. Ю. Дуборасова, Н. Н. Толкунова // Мясная индустрия. – 2002. – №1. – С. 18–20.
  24. Базарнова, Ю. Г. Исследование антиоксидантной активности природных веществ [Текст] / Ю. Г. Базарнова, В. С. Колодязная, И. В. Дмитриева // Хранение и переработка сельхозсырья. – 2003. – № 10. – С. 66–71.
  25. Silva, R. C. Procyanidindimers and trimers from grape seeds [Text] / R. C. Silva, J. Rigaud, V. Cheynier, А. Chemina // Phytochemistry. – 1991. – № 30. – P. 1259–1264.
  26. Kandaswami, C. Free radical scavenging and antioxidant activity of plant flavonoids [Text] / С. Kandaswami, Е. Middleton // Adv. Exp. Med. Biol. – 1994. – № 366. –Р. 351–361.
  27. Middleton, E. Flavonoid inhibition of human basophile histamine release stimulated by various agents [Text] / Е. Middleton, G. Drzewieki // Biochem. Pharmacol. – 1983. – Р. 3333–3338.
  28. Но, С. Т. Phenolic compounds in food and their effects on health [Text] / С. Т. Ho, C. Y. Lee, M. T. Huang // Analysis, Occurrence and Chemistry, American Chemical Society, Washington, DC. – 1992. – Р. 102–117.
  29. Пат. 79879 Україна, МПК 51 А 23 L 1/29 (2006.01). Спосіб одержання функціональної добавки .Мальтовин. [Текст] / Савінок О. М., Літвінова І. О. – заявник і патентовласник Одеська національна академія харчових технологій. – № 201210153; заявл. 27.08.2012; опубл. 13.05.2013, Бюл. № 9.
  30. Пат. 79379 Україна, МПК 51 С 11 В 1/10 (2006.01). Спосіб одержання екстракту з виноградного насіння [Текст] / Савінок О. М., Літвінова І. О., Бурдо О. Г., Капетула С. М. – заявник і патентовласник Одеська національна академія харчових технологій. – № 201210165; заявл. 27.08.2012; опубл. 25.04.2013, Бюл. № 8.
  31. Savinok, O. The natural additive with antioxidant properties for meat products [Text] / О. Savinok, I. Litvinova, А. Kuzelov // Macedonian journal of animal science. – 2012. – Vol. 2. – Р. 405–408.
  32. Загальні етичні принципи експериментів на тваринах (документ розроблений робочою групою Конгресу під керівництвом чл.-кор. НАН і АМН України О.Г. Резнікова) [Текст] // Ендокринологія. – 2003.– Т. 8, № 1. –– С. 142–145.
  33. European convention for the protection of vertebrate animals used for experimental and other scientific purposes [Текст] / Council of Europe, Strasbourg, 1986. – 53 p.
  34. Справочник по лабораторным методам исследования [Текст] // под ред. Л. А. Даниловой. – СПб. : Питер, 2003. – 736 с.
  35. Современные методы в биохимии [Текст] // под ред. В. Н. Ореховича. – М.: Медицина, 1997. – 391 с.
  36. Справочник биохимика [Текст] / [Донсон Р., Элиот Д., Элиот У. и др.]; пер. с англ. В. Л. Друцы, О. Н. Королевой. – М.: Мир, 1991. – 446 с.
  37. Лапач, С. Н. Статистические методы в медико-биологических исследованиях с использованием Excel [Текст] / С. Н. Лапач, А. В. Чубенко, П. Н. Бабич. – К.: МОРИОН, 2000.– 320 с.
  38. Антомонов, М. Ю. Математическая обработка и анализ медико-биологических данных [Текст] / М. Ю. Антомонов. – К., 2006. – 558 с.
  39. Chomutov, B. I., Lovachev, L. N. (1972). Storage of dietary fat. Moscow: Economics, 160.
  40. Dudkin, I. S., Shchelkunov, L. F. (1998). New foods. Moscow: Nauka, 303.
  41. Sastry, D. S., Shende, M. (1983). Status of food grade antioxidants in India. Indian Food Packer, 5, 39–49.
  42. Rosival, L., Engst, P., Sokolay, А. (1982). The alien substances and food additives in food. transl. from Germany. D. B. Melamed. Light and Food Industry, 264.
  43. Demidov, I. N., Danilova, L. A., Chernova, L. A. (1992). The study of the possibility of using plant extracts as antioxidants fat oxidation. Math. Universities. Food Technology, 3, 30–31.
  44. Golant, B. J., Petrov, N. A. (1958). Increasing resistance fat and fat containing products. M.: Pishchepromizdat, 191.
  45. White, R. H., Howard, J. W., Barnes, C. J. (1971). Determination of polycyclic aromatic hydrocarbons in liquid smoke flavors. Journal of agricultural and food chemistry, Vol. 19, № 1, 143–146.
  46. Buldakov, A. S. (1996). Food Additives Handbook. St. Petersburg: Ut, 240.
  47. Avsiсer, L. P. (1996). Technology of storage and processing of animal products (quality control of milk and dairy products). Moscow: Publishing House of the ICCA, 328.
  48. Couchoud, P. (1994). Les additives, substances indispensables a la maitrise de Paliment Nutritional Supplements – necessary substances in food production (France). Ind. Alim. Et Agr., Vol. 111, № 9.
  49. Askinazi, A. I., Radchenko, L. M., Shelaeva, E. A. (1988). Evaluation of the antioxidant activity of flavors for foods. Development of the combined processes of food: reports of рroc. scientific and engineering. conf. Moscow, 328–329.
  50. Radchenko, L. M., Konchalovskaya, M. E., Schmidt, A. A. (1978). Effect of spice extracts on the oxidative stability and organoleptic deodorized sunflower oil. Scientific-technical. Ref. TSNIITEIPP collection, 6, 26.
  51. Weinreich, В. (1995). Rosmarinextrake erhalten produkqualitat. Backer und Konditor, 10, 34–36.
  52. Lisitsyn, A. B., Semenova, A. A., Gundyreva, M. I., Kharitonov, A. A., Lepeshkov, A. G. (2006). Investigation of antioxidant properties of supercritical CO2 extracts. Meat Industry, 3, 30-35.
  53. Sarafanova, L. A. (2007). The use of food additives in meat and fish processing. St. Petersburg: Profession, 256.
  54. Klimenko, S. V. (1990). Dogwood in Ukraine. Naukova Dumka, 164.
  55. Petrov, V. P. (1986). Biochemistry of wild fruit plants. High school, 287.
  56. Kravchenko, S. N., Pavlov, S. S., Popov, A. M. (2005). Use in the manufacture of food antioxidants derived from plant material. Storage and processing of agricultural raw materials, 2, 37–38.
  57. Degtyarev, P. S., Pikunov, A. V., Svergunenko, S. L. (2004). New data on the antioxidant activity of Scutellaria baicalensis. Meat Industry, 5, 51–52.
  58. Plotnikov, E. E., Glazov, G. V. (2010). Herbal and other antioxidants in the production of meat products. Meat Industry, 7, 26–28.
  59. Kochieva, I. V., Plotnikov, E. E. (2008). Effective method of delaying oxidation processes. Meat Industry, 8, 62–63.
  60. Kochieva, I. V., Plotnikov, E. E. (2008). Perspective and other antioxidant herbal. Meat Industry, 7, 60–62.
  61. Krishtafovich, V. I., Duborasova, T. Y., Tolkunova, N. N. (2002). Impact on preserving additives hydrolytic changes lipid. Meat Industry, 1, 18–20.
  62. Bazarnova, Y. G., Kolodyaznaya, V. S., Dmitrieva, V. I. (2003). Investigation of antioxidant activity of natural substances. Storage and processing of agricultural raw materials, 10, 66–71.
  63. Silva, R. C., Rigaud, J., Cheynier, V., Chemina, А. (1991). Procyanidindimers and trimers from grape seeds. Phytochemistry, 30, 1259–1264.
  64. Kandaswami, C., Middleton, Е. (1994). Free radical scavenging and antioxidant activity of plant flavonoids. Adv. Exp. Med. Biol., 366, 351-361.
  65. Middleton, E., Drzewieki, G. (1983). Flavonoid inhibition of human basophile histamine release stimulated by various agents. Biochem. Pharmacol, 3333–3338.
  66. Но, С. Т., Lee, C. Y., Huang, M. T. (1992). Phenolic compounds in food and their effects on health. Analysis, Occurrence and Chemistry, American Chemical Society, Washington, DC, 102–117.
  67. Savіnok, O. M., Lіtvіnova, І. O. (13.05.2013). Patent 79879 UA МРК 51. А 23 L 1/29 (2006.01). Method of obsession functіonal additive ”Maltovin”. Odessa national academy of food technologies. № 201210153, № 9.
  68. Savіnok, O. M., Lіtvіnova, І. O., Bourdeau, O. G., Kapetula, S. M. (25.04.2013). Pat. 79379 UA МРК 51 С 11 В 1/10 (2006.01). Method of obsession extrakts grape seeds. Odessa national academy of food technologies. № 201210165, № 8.
  69. Savinok, O., Litvinova, I., Kuzelov, A. (2012). The natural additive with antioxidant properties for meat products. Macedonian journal of animal science, Vol. 2, 405–408.
  70. Reznikov, A. G. (2003). General ethical principles of animal experimentation. Endocrinology, Vol. 8, № 1, 142–145.
  71. European convention for the protection of vertebrate animals used for experimental and other scientific purposes (1986). Council of Europe, Strasbourg, 53.
  72. Danilova, L. A. (2003). Reference Laboratory Methods. Petersburg, 736.
  73. Orekhovich, V. N. (1997). Modern methods in biochemistry. Medical, 391.
  74. Donson, R., Elliot, D., Elliot, W. (1991). Reference book of biochemist. Мir, 446.
  75. Lapach, S. N., Chubenko, A. V., Babich, P. N. (2000). Statistical methods in biomedical research using Excel. MORION, 320.
  76. Antomonov, M. (2006). Mathematical processing and analysis of biomedical data, 558.

Published

2014-04-23

How to Cite

Літвінова, І. О., Савінок, О. М., Шафран, Л. М., & Третьякова, О. В. (2014). Biomedical research of chopped meat products with complex additive«Maltovin». Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2(12(68), 90–95. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.23149

Issue

Section

Technology and Equipment of Food Production