Energy efficiency investigation of drying process based on the entropy balance of the model system

Authors

  • Николай Михайлович Цуркан Харьковский государственный университет питания и торговли ул. Клочковская, 333, г. Харьков, Украина, 61051, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2011.2319

Keywords:

Drying process, energy efficiency, entropy balance equation

Abstract

The problem of determining the ways to improve the energy efficiency of the drying process based on an analysis of the entropy balance of a model thermodynamic system is considered

Author Biography

Николай Михайлович Цуркан, Харьковский государственный университет питания и торговли ул. Клочковская, 333, г. Харьков, Украина, 61051

Кандидат технических наук, доцент

Кафедра энергетики и физики

References

  1. Погожих, Н. И. Процес сушіння як енергоефективний перехід термоди-намічної системи у стан рівноваги [Текст] / Н. И. Погожих, Н. М. Цуркан // Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного госпо-дарства і торгівлі: Зб. наук. праць/ Редкол.: О.І. Черевко (відпов. ред.) та ін.; Харк. Держ. Ун-т харчування та торгівлі. – Харків, 2009. – Вип. 1(9). – с. 172-179.
  2. Дьямарти, И. Неравновесная термодинамика [Текст] : пер. с англ. – М. В. Коробов; М. : Изд. «МИР», 1974. – 304с.

How to Cite

Цуркан, Н. М. (2012). Energy efficiency investigation of drying process based on the entropy balance of the model system. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6(8(54), 6–9. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2011.2319

Issue

Section

Energy-saving technologies and equipment