Розробка математичної моделі процесу модернізації диньоочисної установки
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.235812Ключові слова:
диня, обробка, модернізація обладнання, ріжучий ніж, процес очищення, текстурні властивості, конкурентоспроможна продукція, очисна установка, математична модель очищення дині, матриця плануванняАнотація
Стаття присвячена підвищенню ефективності обробки дині в умовах обмеженої автоматизації виробництва. Заходи з модернізації обладнання повинні проводитися відповідно до правил експлуатації кожного окремого агрегату. У виробничих умовах цьому процесу підлягає все без винятку обладнання, при цьому складається відповідна документація, що підтверджує проведення модернізації в певні терміни.
В умовах конкурентного ринкового середовища якість продукції є причиною різкого збільшення ризиків для підприємств харчової промисловості. Для виробництва якісної і конкурентоспроможної продукції, необхідне обладнання, що дозволяє знизити витрати. Недоліками більшості способів очищення дині є нестабільність по товщині шкірки. У статті представлено рішення цієї проблеми за рахунок зміни кута заточування ріжучого ножа.
Проведено дослідження текстурних властивостей дині сортів "Мірзачульська" та " Райдужна". А також експерименти з очищення дині на основі матриці планування математичного моделювання. На основі проведених експериментів була побудована модель процесу очищення.
Оптимізовано ключові фактори для обмеження відходів очищення. За розрахунками оптимізованих параметрів, кут заточування ріжучого ножа склав 40 градусів, зазор ролика 9 мм, а також середнє прикладене зусилля 1375 Н∙м. Отримані дані можуть бути основою для модернізації даної установки для інших сортів дині
Посилання
- Mallek-Ayadi, S., Bahloul, N., Kechaou, N. (2017). Characterization, phenolic compounds and functional properties of Cucumis melo L. peels. Food Chemistry, 221, 1691–1697. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.10.117
- Maietti, A., Tedeschi, P., Stagno, C., Bordiga, M., Travaglia, F., Locatelli, M. et. al. (2012). Analytical Traceability of Melon (Cucumis Melo Var Reticulatus): Proximate Composition, Bioactive Compounds, and Antioxidant Capacity in Relation to Cultivar, Plant Physiology State, and Seasonal Variability. Journal of Food Science, 77 (6), C646–C652. doi: https://doi.org/10.1111/j.1750-3841.2012.02712.x
- Rodríguez-Pérez, C., Quirantes-Piné, R., Fernández-Gutiérrez, A., Segura-Carretero, A. (2013). Comparative characterization of phenolic and other polar compounds in Spanish melon cultivars by using high-performance liquid chromatography coupled to electrospray ionization quadrupole-time of flight mass spectrometry. Food Research International, 54 (2), 1519–1527. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodres.2013.09.011
- Pitrat, M. (2013). Phenotypic diversity in wild and cultivated melons (Cucumis melo). Plant Biotechnology, 30 (3), 273–278. doi: https://doi.org/10.5511/plantbiotechnology.13.0813a
- Cui, H., Ding, Z., Zhu, Q., Wu, Y., Qiu, B., Gao, P. (2021). Comparative analysis of nuclear, chloroplast, and mitochondrial genomes of watermelon and melon provides evidence of gene transfer. Scientific Reports, 11 (1). doi: https://doi.org/10.1038/s41598-020-80149-9
- Schmilovitch, Z., Alchanatis, V., Ignat, T., Hoffman, A., Egozi, H., Ronen, B. et. al. (2015). Machinery for Fresh Cut Watermelon and Melon. Chemical engineering transactions, 44, 277–282. doi: https://doi.org/10.3303/CET1544047
- Oluwabamiwo, F., Adegoke, G., Denloye, S., Akinoso, R. (2015). Proximate composition and fatty acid profile of Nigerian melon seeds. Life Science Archives, 1, 59–65.
- Erdogan, F., Turkmen, O. (2020). Morphological characterization of the local melon genotypes of lake zone in Turkey. Fresenius Environmental Bulletin, 29 (11), 9621–9626.
- Toker, İ., Bayιndιrlι, A. (2003). Enzymatic peeling of apricots, nectarines and peaches. LWT - Food Science and Technology, 36 (2), 215–221. doi: https://doi.org/10.1016/s0023-6438(02)00203-7
- Emadi, B., Abbaspour-Fard, M. H., Yarlagadda, P. (2009). Mechanical Properties of Melon Measured by Compression, Shear, and Cutting Modes. International Journal of Food Properties, 12 (4), 780–790. doi: https://doi.org/10.1080/10942910802056143
- Singh, K. K., Shukla, B. D. (1995). Abrasive peeling of potatoes. Journal of Food Engineering, 26 (4), 431–442. doi: https://doi.org/10.1016/0260-8774(94)00065-h
- Tapia, M. R., Gutierrez-Pacheco, M. M., Vazquez-Armenta, F. J., González Aguilar, G. A., Ayala Zavala, J. F., Rahman, M. S., Siddiqui, M. W. (2014). Washing, Peeling and Cutting of Fresh-Cut Fruits and Vegetables. Minimally Processed Foods, 57–78. doi: https://doi.org/10.1007/978-3-319-10677-9_4
- Mayobre, C., Pereira, L., Eltahiri, A., Bar, E., Lewinsohn, E., Garcia-Mas, J., Pujol, M. (2021). Genetic dissection of aroma biosynthesis in melon and its relationship with climacteric ripening. Food Chemistry, 353, 129484. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.129484
- Davies, R. M. (2010). Engineering Properties of Three Varieties of Melon Seeds as Potentials for Development of Melon Processing Machines. Advance Journal of Food Science and Technology, 2 (1), 119–127. Available at: https://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=DJ2012046334
- Bourne, M. C. (1978). Texture profile analysis. Food Technology, 32. Available at: https://www.researchgate.net/publication/284667923_Texture_Profile_Analysis
- Iztayev, A., Kulazhanov, T. K., Yakiyayeva, M. A., Zhakatayeva, A. N., Baibatyrov, T. A. (2021). Method for the safe storage of sugar beets using an ion-ozone mixture. Acta Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria, 20 (1), 25–35. doi: https://doi.org/10.17306/j.afs.0865
- Lázaro, A., de Lorenzo, C. (2015). Texture Analysis in Melon Landraces through Instrumental and Sensory Methods. International Journal of Food Properties, 18 (7), 1575–1583. doi: https://doi.org/10.1080/10942912.2014.923441
- Trollope, J. R. (1982). A mathematical model of the threshing process in a conventional combine-thresher. Journal of Agricultural Engineering Research, 27 (2), 119–130. doi: https://doi.org/10.1016/0021-8634(82)90098-1
- Zhakatayeva, A., Iztayev, А., Мuldabekova, B., Yakiyayeva, М., Hrivna, L. (2020). Scientific security assessment of safety risk of raw sugar products. Periódico Tchê Química, 17 (34), 352–368.
- Tanaka, K., Akashi, Y., Fukunaga, K., Yamamoto, T., Aierken, Y., Nishida, H. et. al. (2013). Diversification and genetic differentiation of cultivated melon inferred from sequence polymorphism in the chloroplast genome. Breeding Science, 63 (2), 183–196. doi: https://doi.org/10.1270/jsbbs.63.183
- Akhoundnejad, Y., Dasgan, H. Y. (2020). Photosynthesis, transpiration, stomatal conductance of some melon (Cucumic melo L.) genotypes under different drought stress. Fresenius Environmental Bulletin, 29 (12), 10974–10979.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2021 Marzhan Kizatova, Alibek Baikenov, Nurzhan Muslimov, Kadyrbek Baigenzhinov, Zhazira Yessimova

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.