Перспективи використання синбіотичного комплексу в технології зефіру функціонального призначення
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.23665Ключові слова:
пробіотики, пребіотики, синбіотики, функціональні кондитерські вироби, зефір, структурно-механічні властивостіАнотація
У роботі наведено характеристику пробіотиків і пребіотиків, приведена класифікація функціональних харчових продуктів, розглянуто питання створення функціональних кондитерських виробів із синбіотичним комплексом; показано перспективи застосування іммобілізованих форм біфідобактерій і лактулози в технології кондитерських виробів. Вивчено вплив синбіотичної добавки на фізико-хімічні та структурно-механічні властивості збивних мас.
Посилання
- Тихомирова, Н. А. Технология продуктов функционального питания [Текст] / Н. А.Тихомирова. – М.: ООО .Франтэра., 2002. – 213 с.
- Дурнев, А. Д. Функциональные продукты питания [Текст] / А. Д. Дурнев, Л. А. Оганесянц, А. Б. Лисицын // Хранение и переработка сельхозсырья. – 2007. – № 9. – С. 15–21.
- Самойлов, А. В. Разработка технологии спредов функционального назначения с синбиотическим комплексом [Текст]: дис….канд. техн. наук / А. В. Самойлов. – М., 2008. – 170 с.
- Электронный ресурс: Компания Арт-Лайф. – М., сор. 2008. – режим доступа: http: // www. artlife. tomsknet. ru/
- Шендеров, Б. А. Медицинская микробная экология и функциональное питание. Том III: Пробиотики и функциональное питание [Текст] / Б. А. Шендеров – М.: Изд. .Грантъ., 2001. – 288 с.
- Доронин, А. Ф. Функциональное питание [Текст] / А. Ф. Доронин, Б. А. Шендеров – М.: Изд. .Грантъ., 2002. – 296 с.
- Unger, S. Die Bedeutung von Pro- und Prabiotika in der Ernahrung [Текст] / S. Unger // J. Ernahrungsmed. – 1999. – №1. – С. 22–29
- Aloglu, H. Assimilation of cholesterol in broth, cream, and butter by probiotic bacteria [Текст] / H. Aloglu, Z. Oner // Eur. J. Lipid Sci. Technol. –2006. – T. 108. – C. 709–713.
- Арюхова, С. И. Изучение природной устойчивости микроорганизмов поликомпонентной закваски молочных продуктов к антибиотикам [Текст] / С. И. Артюхова, Е. А. Молибога // Вопросы питания. – 2005. – №6. – С. 34–36.
- Драчева, Л. В. Пробиотики и пребиотики для продуктов функционального питания [Текст] / Л. В. Драчева // Пищевые ингредиенты: сырье и добавки. – 2006. – №2. – С. 74–75.
- Яркина, Я. А. Разработка технологии бактериального концентрата бифидобактерий и бактерий Lactobacillus casei [Текст]: дис. …канд. техн. наук / Я. А. Яркина – М., 2005. – 252 с.
- Gomes, A. Bifidobacterium spp. and Lactobacillus acidophilus: biological, biochemical, technological and therapeutical properties relevant for use as probiotics [Текст] / A. M. P. Gomes, F. X. Malcata // Trends in Food Science & Technology. – 1999. – T. 10. – C. 139–157
- Cummings, J. H. A new look at dietary carbohydrate: physiology and health [Текст] / J. H. Cummings, M. B. Roberfroid, H. Anderson // Eur. J. Clin. Nutr. – 1997. – T. 51. – C. 417–423
- Morgan, A. J. Dietari oligosaccharides – new insights [Текст] / A. J. Morgan, A. J. Mul, G. Beldman, A. G. Voragen // Agro-Food-Industry Hi-Tech. – 1992. – C. 35–38
- Рябцева, С. А. Технология лактулозы [Текст] / С. А. Рябцева. – М.: ДеЛи принт, 2003. – 232 с.
- Liserre, A. M. Microencapsulation of Bifidobacterium animalis subsp. lactis and evaluation of survival in simulated gastrointestinal conditions [Текст] / A. M. Liserre, Maria Ines Re, D. G. Bernandette, M. Franko // Food Biotechnology. – 2007. – Т. 21. – С. 1–16
- Tihomirova, N. A. (2002). Tehnologija produktov funkcional’nogo pitanija. OOO «Frantjera», 213.
- Durnev, A. D., Oganesjanc, L. A., Lisicyn, A. B. (2007). Funkcional’nye produkty pitanija. Hranenie i pererabotka sel’hozsyr’ja, 9, 15–21.
- Samojlov, A. V. (2008). Razrabotka tehnologii spredov funkcional’nogo naznachenija s sinbioticheskim kompleksom, 170.
- Kompanija Art-Lajf (2008). Available at: http: // www. artlife.tomsknet. ru/.
- Shenderov, B. A. (2001). Medicinskaja mikrobnaja jekologija I funkcional’noe pitanie. Tom III: Probiotiki i funkcional’noe pitanie. Izd. «Grant», 288.
- Doronin, A. F., Shenderov, B. A. (2002). Funkcional’noe pitanie. Izd. «Grant», 296.
- Unger, S. (1999). Die Bedeutung von Pro- und Prabiotika in der Ernahrung. J. Ernahrungsmed, 1, 22–29
- Aloglu, H., Oner, Z. (2006). Assimilation of cholesterol in broth, cream, and butter by probiotic bacteria. Eur. J. Lipid Sci. Technol., Vol. 108, 709–713
- Arjuhova, S. I., Moliboga, E. A. (2005). Izuchenie prirodnoj ustojchivosti mikroorganizmov polikomponentnoj zakvaski molochnyh produktov k antibiotikam. Voprosy pitanija, 6, 34–36.
- Dracheva, L. V. (2006). Probiotiki i prebiotiki dlja produktov funkcional’nogo pitanija. Pishhevye ingredienty: syr’e i dobavki, 2, 74–75.
- Jarkina, Ja. A. (2005). Razrabotka tehnologii bakterial’nogo koncentrata bifidobakterij i bakterij Lactobacillus casei, 252.
- Gomes, A., Malcata, F. X. (1999). Bifidobacterium spp. and Lactobacillus acidophilus: biological, biochemical, technological and therapeutical properties relevant for use as probiotics. Trends in Food Science & Technology, Vol. 10, 139–157
- Cummings, J. H., Roberfroid, M. B., Anderson, H. (1997). A new look at dietary carbohydrate: physiology and health. Eur. J. Clin. Nutr., Vol. 51, 417–423
- Morgan, A. J., Mul, A. J., Beldman, G., Voragen, A. G. (1992). Dietari oligosaccharides – new insights. Agro-Food-Industry Hi-Tech, 35–38.
- Rjabceva, S. A. (2003). Tehnologija laktulozy. DeLi print, 232.
- Liserre, A. M., Ines Re, Maria, Bernandette, D. G., Franko, M. (2007). Microencapsulation of Bifidobacterium animalis subsp. lactis and evaluation of survival in simulated gastrointestinal conditions. Food Biotechnology, Vol. 21, 1–16.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2014 Анна Владимировна Коркач, Галина Всеволодовна Крусир, Ирина Александровна Боровик
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.