Перспективи використання синбіотичного комплексу в технології зефіру функціонального призначення

Автор(и)

  • Анна Владимировна Коркач Одеська національна академія харчових технологій м. Одеса, вул. Канатна, 112, Україна https://orcid.org/0000-0002-9147-5508
  • Галина Всеволодовна Крусир Одеська національна академія харчових технологій м. Одеса, вул. Канатна, 112, Україна https://orcid.org/0000-0002-2451-2364
  • Ирина Александровна Боровик Одеська національна академія харчових технологій м.Одеса, вул. Канатна, 112, Україна https://orcid.org/0000-0003-1751-8693

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.23665

Ключові слова:

пробіотики, пребіотики, синбіотики, функціональні кондитерські вироби, зефір, структурно-механічні властивості

Анотація

У роботі наведено характеристику пробіотиків і пребіотиків, приведена класифікація функціональних харчових продуктів, розглянуто питання створення функціональних кондитерських виробів із синбіотичним комплексом; показано перспективи застосування іммобілізованих форм біфідобактерій і лактулози в технології кондитерських виробів. Вивчено вплив синбіотичної добавки на фізико-хімічні та структурно-механічні властивості збивних мас.

Біографії авторів

Анна Владимировна Коркач, Одеська національна академія харчових технологій м. Одеса, вул. Канатна, 112

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра «Технології хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчоконцентратів»

Галина Всеволодовна Крусир, Одеська національна академія харчових технологій м. Одеса, вул. Канатна, 112

Доктор технічних наук, професор, зав. кафедри ЕХПіВ

Кафедра ЕХПіВ

Ирина Александровна Боровик, Одеська національна академія харчових технологій м.Одеса, вул. Канатна, 112

Магістр

Кафедра «Технології хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчоконцентратів»

Посилання

  1. Тихомирова, Н. А. Технология продуктов функционального питания [Текст] / Н. А.Тихомирова. – М.: ООО .Франтэра., 2002. – 213 с.
  2. Дурнев, А. Д. Функциональные продукты питания [Текст] / А. Д. Дурнев, Л. А. Оганесянц, А. Б. Лисицын // Хранение и переработка сельхозсырья. – 2007. – № 9. – С. 15–21.
  3. Самойлов, А. В. Разработка технологии спредов функционального назначения с синбиотическим комплексом [Текст]: дис….канд. техн. наук / А. В. Самойлов. – М., 2008. – 170 с.
  4. Электронный ресурс: Компания Арт-Лайф. – М., сор. 2008. – режим доступа: http: // www. artlife. tomsknet. ru/
  5. Шендеров, Б. А. Медицинская микробная экология и функциональное питание. Том III: Пробиотики и функциональное питание [Текст] / Б. А. Шендеров – М.: Изд. .Грантъ., 2001. – 288 с.
  6. Доронин, А. Ф. Функциональное питание [Текст] / А. Ф. Доронин, Б. А. Шендеров – М.: Изд. .Грантъ., 2002. – 296 с.
  7. Unger, S. Die Bedeutung von Pro- und Prabiotika in der Ernahrung [Текст] / S. Unger // J. Ernahrungsmed. – 1999. – №1. – С. 22–29
  8. Aloglu, H. Assimilation of cholesterol in broth, cream, and butter by probiotic bacteria [Текст] / H. Aloglu, Z. Oner // Eur. J. Lipid Sci. Technol. –2006. – T. 108. – C. 709–713.
  9. Арюхова, С. И. Изучение природной устойчивости микроорганизмов поликомпонентной закваски молочных продуктов к антибиотикам [Текст] / С. И. Артюхова, Е. А. Молибога // Вопросы питания. – 2005. – №6. – С. 34–36.
  10. Драчева, Л. В. Пробиотики и пребиотики для продуктов функционального питания [Текст] / Л. В. Драчева // Пищевые ингредиенты: сырье и добавки. – 2006. – №2. – С. 74–75.
  11. Яркина, Я. А. Разработка технологии бактериального концентрата бифидобактерий и бактерий Lactobacillus casei [Текст]: дис. …канд. техн. наук / Я. А. Яркина – М., 2005. – 252 с.
  12. Gomes, A. Bifidobacterium spp. and Lactobacillus acidophilus: biological, biochemical, technological and therapeutical properties relevant for use as probiotics [Текст] / A. M. P. Gomes, F. X. Malcata // Trends in Food Science & Technology. – 1999. – T. 10. – C. 139–157
  13. Cummings, J. H. A new look at dietary carbohydrate: physiology and health [Текст] / J. H. Cummings, M. B. Roberfroid, H. Anderson // Eur. J. Clin. Nutr. – 1997. – T. 51. – C. 417–423
  14. Morgan, A. J. Dietari oligosaccharides – new insights [Текст] / A. J. Morgan, A. J. Mul, G. Beldman, A. G. Voragen // Agro-Food-Industry Hi-Tech. – 1992. – C. 35–38
  15. Рябцева, С. А. Технология лактулозы [Текст] / С. А. Рябцева. – М.: ДеЛи принт, 2003. – 232 с.
  16. Liserre, A. M. Microencapsulation of Bifidobacterium animalis subsp. lactis and evaluation of survival in simulated gastrointestinal conditions [Текст] / A. M. Liserre, Maria Ines Re, D. G. Bernandette, M. Franko // Food Biotechnology. – 2007. – Т. 21. – С. 1–16
  17. Tihomirova, N. A. (2002). Tehnologija produktov funkcional’nogo pitanija. OOO «Frantjera», 213.
  18. Durnev, A. D., Oganesjanc, L. A., Lisicyn, A. B. (2007). Funkcional’nye produkty pitanija. Hranenie i pererabotka sel’hozsyr’ja, 9, 15–21.
  19. Samojlov, A. V. (2008). Razrabotka tehnologii spredov funkcional’nogo naznachenija s sinbioticheskim kompleksom, 170.
  20. Kompanija Art-Lajf (2008). Available at: http: // www. artlife.tomsknet. ru/.
  21. Shenderov, B. A. (2001). Medicinskaja mikrobnaja jekologija I funkcional’noe pitanie. Tom III: Probiotiki i funkcional’noe pitanie. Izd. «Grant», 288.
  22. Doronin, A. F., Shenderov, B. A. (2002). Funkcional’noe pitanie. Izd. «Grant», 296.
  23. Unger, S. (1999). Die Bedeutung von Pro- und Prabiotika in der Ernahrung. J. Ernahrungsmed, 1, 22–29
  24. Aloglu, H., Oner, Z. (2006). Assimilation of cholesterol in broth, cream, and butter by probiotic bacteria. Eur. J. Lipid Sci. Technol., Vol. 108, 709–713
  25. Arjuhova, S. I., Moliboga, E. A. (2005). Izuchenie prirodnoj ustojchivosti mikroorganizmov polikomponentnoj zakvaski molochnyh produktov k antibiotikam. Voprosy pitanija, 6, 34–36.
  26. Dracheva, L. V. (2006). Probiotiki i prebiotiki dlja produktov funkcional’nogo pitanija. Pishhevye ingredienty: syr’e i dobavki, 2, 74–75.
  27. Jarkina, Ja. A. (2005). Razrabotka tehnologii bakterial’nogo koncentrata bifidobakterij i bakterij Lactobacillus casei, 252.
  28. Gomes, A., Malcata, F. X. (1999). Bifidobacterium spp. and Lactobacillus acidophilus: biological, biochemical, technological and therapeutical properties relevant for use as probiotics. Trends in Food Science & Technology, Vol. 10, 139–157
  29. Cummings, J. H., Roberfroid, M. B., Anderson, H. (1997). A new look at dietary carbohydrate: physiology and health. Eur. J. Clin. Nutr., Vol. 51, 417–423
  30. Morgan, A. J., Mul, A. J., Beldman, G., Voragen, A. G. (1992). Dietari oligosaccharides – new insights. Agro-Food-Industry Hi-Tech, 35–38.
  31. Rjabceva, S. A. (2003). Tehnologija laktulozy. DeLi print, 232.
  32. Liserre, A. M., Ines Re, Maria, Bernandette, D. G., Franko, M. (2007). Microencapsulation of Bifidobacterium animalis subsp. lactis and evaluation of survival in simulated gastrointestinal conditions. Food Biotechnology, Vol. 21, 1–16.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-04-23

Як цитувати

Коркач, А. В., Крусир, Г. В., & Боровик, И. А. (2014). Перспективи використання синбіотичного комплексу в технології зефіру функціонального призначення. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2(12(68), 127–133. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.23665

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв