Сенсорний аналіз біофортифікованого маринованого солодкого перцю

Автор(и)

  • Григорій Вікторович Дейниченко Харківський державний університет харчування і торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0003-3615-8339
  • Ольга Петрівна Юдічева Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі» вул. Коваля, 3, м. Полтава, Україна, 36014, Україна https://orcid.org/0000-0003-4421-3318

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.23855

Ключові слова:

маринування, сенсорний аналіз, дескриптори, біофортифікація, перець, добриво «Ріверм», імбир, метод

Анотація

Доводимо доцільність застосування способу маринування з коренем імбиру для переробки біофортифікованого солодкого перцю за допомогою сенсорного аналізу, який проводився з використанням розробленої балової шкали і за допомогою аналітичної оцінки описовим методом (дескриптивним). Перець було вирощено з використанням екологічно чистого добрива «Ріверм», яке забезпечує природне підвищення вмісту вітамінів і мінеральних речовин в овочах. 

Біографії авторів

Григорій Вікторович Дейниченко, Харківський державний університет харчування і торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор

Кафедра устаткування підприємств харчування

Ольга Петрівна Юдічева, Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі» вул. Коваля, 3, м. Полтава, Україна, 36014

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра експертизи та митної справи

Посилання

  1. Кантере, В. М. Сенсорный анализ продуктов питания [Текст] : монография / В. М. Кантере, В. А. Матисон, М. А. Фоменко. – М. : Типография РАСХН, 2003. – 400 с.
  2. Микроэлементы-макропоследствия [Електронний ресурс] // Режим доступу : www.nffp.uz/rus/problems/microelements/. – 13.03.14. – Назва з екрану.
  3. Витамин В9 (фолиевая кислота) [Електронний ресурс] / Calorizator. – Режим доступу : http://www.calorizator.ru/vitamin/b9/. – 03.04.14. – Назва з екрану.
  4. Постанова Президії Національної академії наук від 8 червня 2011 року № 189 ≪Про схвалення проекту Концепції Державної науково-технічної програми ≪Біофортифікація та функціональні продукти на основі рослинної сировини на 2012-2016 роки≫ [Електронний ресурс] / Закон и норматив. – Режим доступу: http://www.licasoft.com.ua/component/lica/?href=0&view=text&base=1&id=647009&menu=807115/. – 03.04.14. – Назва з екрану.
  5. World Declaration on Nutrition [Electronic resource] / FAO Corporate Document Repository. – Available at: http://www.fao.org/docrep/u9920t/u9920t0a.htm/. – 03.04.2014.
  6. International Conference on Nutrition, Rome [Electronic resource] / Available at: http : //www.unostamps.nl/subject_international_conference_nutrition.htm//. – 03.04.2014.
  7. Biotechnology and Biofortification [Electronic resource] / ISAAA. – Available at: http://www.isaaa.org/resources/publications/pocketk/27/default.asp/. – 03.04.2014.
  8. Biofortification of rice [Electronic resource] / Available at: <http://www.slideshare.net/eugenetafadzwamadzokere/biofortificationof-rice>.
  9. Удинцев, С. Н. Самый главный продукт [Електронний ресурс] / Режим доступа: http://www.sibniit.tomsknet.ru/index.php?option=com_content&task=view&id=158&Itemid=62/. – 03.04.2014. – Загл. с экрана.
  10. Cakmak, I. Enrichment of Cereal Grains with Zinc: Agronomic or Genetic Biofortification [Text] / I. Cakmak // Plant Soil. – 2008. – Vol. 302. – P. 1–17.
  11. Philip, J. White1 Broadley Biofortification of crops with seven mineral elements often lacking in human diets – iron, zinc, copper, calcium, magnesium, selenium and iodine [Text] / J. Philip, White1, Martin R. Broadley // New Phytologist. – 2009. – P. 49–84.
  12. Козак, В. В. Принципы экологически безопасного земледелия [Текст] / В. В. Козак. – К. : МЭФ ≪AQUA-VITAE≫, 2009.– 38 с.
  13. Дейниченко, Г. В. Використання традицій біофортифікації для регулювання хіимічного складу томатних овочів [Текст] / Г. В. Дейниченко, О. П. Юдічева // Харчова наука і технологія. – 2012. – № 2 (19). – С. 42–45.
  14. Жук, В. А. Сенсорний аналіз: Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів [Текст] / В. А. Жук. – К. : ≪Укоопосвіта≫, 1999. – 231 с.
  15. Barylko-Pikielna, N. Zarys analizy sensorycznej [Text] / N. Barylko-Pikielna, T. Golembiowski. – Krakow: WSE, 1966. – P. 98–213.
  16. Barvil, J. Metody sensorycznej analizy ve vyzkumu, vyvoji a praxi [Text] / J. Barvil, J. Pokorny // Prum. Potravin. – 1980. – Vol. 31, № 11. – P. 659–661.
  17. Kantere, V. M. (2003). Sensornyi analiz productov pitaniya. Moscow, Russia: Typographiya RASHN, 400.
  18. Mikroelementy-makroposledstviya (2014). Available at: www.nffp.uz/rus/problems/microelements/.
  19. Vitamin В9 (foliievaia kislota) (2014). Calorizator. Available at: http://www.calorizator.ru/vitamin/b9/.
  20. Postanova Prezydii Natsionalnoi akademii nauk vid 8chervnia 2011 roku № 189 «Pro shvalennia proectu Kontseptsii Derzhavnoi naukovo-tehnichnoi program «Biofortuficatsiia ta funktsionalni product na osnovi roslynnoi syrovyny na 2012-2016 roky» (2014). Zakon I normatyv. Available at : http://www.licasoft.com.ua/component/lic a/?href=0&view=text&base=1&id=647009&menu=807115/.
  21. World Declaration on Nutrition (2014). FAO Corporate Document Repository. Available at: http://www.fao.org/docrep/u9920t/u9920t0a.htm/.
  22. International Conference on Nutrition, Rome (2014). Available at: http: //www.unostamps.nl/subject_international_conference_nutrition.htm//.
  23. Biotechnology and Biofortification (2014). ISAAA. Available at: http://www.isaaa.org/resources/publications/pocketk/27/default.asp/.
  24. Biofortification of rice. Available at: <http://www.slideshare.net/eugenetafadzwamadzokere/biofortification-of-rice>.
  25. Udintsev, S. N. (2014). Samyi glavnyi product. Available at : http://www.sibniit.tomsknet.ru/index.php?option=com_content&task=view&id=158&Itemid=62/.
  26. Cakmak, I. (2008). Enrichment of Cereal Grains with Zinc: Agronomic or Genetic Biofortification. Plant Soil, 302, 1–17.
  27. Philip, J. White1, Martin R. Broadley (2009). Biofortification of crops with seven mineral elements often lacking in human diets – iron, zinc, copper, calcium, magnesium, selenium and iodine. New Phytologist, April, 49–84.
  28. Kozak, V. V. (2009). Printsipy ekologicheski bezopasnogo zemledeliya. Kiev, Ukraine: МEF «AQUA-VITAE», 38.
  29. Deinychenko, H. V., Yudicheva, О. P. (2012). Vykorystannia tradytsii biofortyfikatsii ta regul’uvannia himichnogo skladu tomatnyh ovochiv. Harchova nauka i tehnologiia, 2 (19), 42–45.
  30. Zhuk, V. А. (1999). Sensornyi analiz: Navchal’nyi posibnyk dlia studentiv vushchyh navchal’nyh zakladiv. Kiev, Ukraine: «Ukooposvita», 231.
  31. Barylko-Pikielna, N., Golembiowski, T. (1966). Zarys analizy sensorycznej. Krakow, Poland: WSE, 98–213.
  32. Barvil, J., Pokorny, J. (1980). Metody sensorycznej analizy ve vyzkumu, vyvoji a praxi. Prum. Potravin, 11, 659–661.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-04-25

Як цитувати

Дейниченко, Г. В., & Юдічева, О. П. (2014). Сенсорний аналіз біофортифікованого маринованого солодкого перцю. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2(12(68), 18–24. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.23855

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв