Сенсорний аналіз біофортифікованого маринованого солодкого перцю
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.23855Ключові слова:
маринування, сенсорний аналіз, дескриптори, біофортифікація, перець, добриво «Ріверм», імбир, методАнотація
Доводимо доцільність застосування способу маринування з коренем імбиру для переробки біофортифікованого солодкого перцю за допомогою сенсорного аналізу, який проводився з використанням розробленої балової шкали і за допомогою аналітичної оцінки описовим методом (дескриптивним). Перець було вирощено з використанням екологічно чистого добрива «Ріверм», яке забезпечує природне підвищення вмісту вітамінів і мінеральних речовин в овочах.
Посилання
- Кантере, В. М. Сенсорный анализ продуктов питания [Текст] : монография / В. М. Кантере, В. А. Матисон, М. А. Фоменко. – М. : Типография РАСХН, 2003. – 400 с.
- Микроэлементы-макропоследствия [Електронний ресурс] // Режим доступу : www.nffp.uz/rus/problems/microelements/. – 13.03.14. – Назва з екрану.
- Витамин В9 (фолиевая кислота) [Електронний ресурс] / Calorizator. – Режим доступу : http://www.calorizator.ru/vitamin/b9/. – 03.04.14. – Назва з екрану.
- Постанова Президії Національної академії наук від 8 червня 2011 року № 189 ≪Про схвалення проекту Концепції Державної науково-технічної програми ≪Біофортифікація та функціональні продукти на основі рослинної сировини на 2012-2016 роки≫ [Електронний ресурс] / Закон и норматив. – Режим доступу: http://www.licasoft.com.ua/component/lica/?href=0&view=text&base=1&id=647009&menu=807115/. – 03.04.14. – Назва з екрану.
- World Declaration on Nutrition [Electronic resource] / FAO Corporate Document Repository. – Available at: http://www.fao.org/docrep/u9920t/u9920t0a.htm/. – 03.04.2014.
- International Conference on Nutrition, Rome [Electronic resource] / Available at: http : //www.unostamps.nl/subject_international_conference_nutrition.htm//. – 03.04.2014.
- Biotechnology and Biofortification [Electronic resource] / ISAAA. – Available at: http://www.isaaa.org/resources/publications/pocketk/27/default.asp/. – 03.04.2014.
- Biofortification of rice [Electronic resource] / Available at: <http://www.slideshare.net/eugenetafadzwamadzokere/biofortificationof-rice>.
- Удинцев, С. Н. Самый главный продукт [Електронний ресурс] / Режим доступа: http://www.sibniit.tomsknet.ru/index.php?option=com_content&task=view&id=158&Itemid=62/. – 03.04.2014. – Загл. с экрана.
- Cakmak, I. Enrichment of Cereal Grains with Zinc: Agronomic or Genetic Biofortification [Text] / I. Cakmak // Plant Soil. – 2008. – Vol. 302. – P. 1–17.
- Philip, J. White1 Broadley Biofortification of crops with seven mineral elements often lacking in human diets – iron, zinc, copper, calcium, magnesium, selenium and iodine [Text] / J. Philip, White1, Martin R. Broadley // New Phytologist. – 2009. – P. 49–84.
- Козак, В. В. Принципы экологически безопасного земледелия [Текст] / В. В. Козак. – К. : МЭФ ≪AQUA-VITAE≫, 2009.– 38 с.
- Дейниченко, Г. В. Використання традицій біофортифікації для регулювання хіимічного складу томатних овочів [Текст] / Г. В. Дейниченко, О. П. Юдічева // Харчова наука і технологія. – 2012. – № 2 (19). – С. 42–45.
- Жук, В. А. Сенсорний аналіз: Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів [Текст] / В. А. Жук. – К. : ≪Укоопосвіта≫, 1999. – 231 с.
- Barylko-Pikielna, N. Zarys analizy sensorycznej [Text] / N. Barylko-Pikielna, T. Golembiowski. – Krakow: WSE, 1966. – P. 98–213.
- Barvil, J. Metody sensorycznej analizy ve vyzkumu, vyvoji a praxi [Text] / J. Barvil, J. Pokorny // Prum. Potravin. – 1980. – Vol. 31, № 11. – P. 659–661.
- Kantere, V. M. (2003). Sensornyi analiz productov pitaniya. Moscow, Russia: Typographiya RASHN, 400.
- Mikroelementy-makroposledstviya (2014). Available at: www.nffp.uz/rus/problems/microelements/.
- Vitamin В9 (foliievaia kislota) (2014). Calorizator. Available at: http://www.calorizator.ru/vitamin/b9/.
- Postanova Prezydii Natsionalnoi akademii nauk vid 8chervnia 2011 roku № 189 «Pro shvalennia proectu Kontseptsii Derzhavnoi naukovo-tehnichnoi program «Biofortuficatsiia ta funktsionalni product na osnovi roslynnoi syrovyny na 2012-2016 roky» (2014). Zakon I normatyv. Available at : http://www.licasoft.com.ua/component/lic a/?href=0&view=text&base=1&id=647009&menu=807115/.
- World Declaration on Nutrition (2014). FAO Corporate Document Repository. Available at: http://www.fao.org/docrep/u9920t/u9920t0a.htm/.
- International Conference on Nutrition, Rome (2014). Available at: http: //www.unostamps.nl/subject_international_conference_nutrition.htm//.
- Biotechnology and Biofortification (2014). ISAAA. Available at: http://www.isaaa.org/resources/publications/pocketk/27/default.asp/.
- Biofortification of rice. Available at: <http://www.slideshare.net/eugenetafadzwamadzokere/biofortification-of-rice>.
- Udintsev, S. N. (2014). Samyi glavnyi product. Available at : http://www.sibniit.tomsknet.ru/index.php?option=com_content&task=view&id=158&Itemid=62/.
- Cakmak, I. (2008). Enrichment of Cereal Grains with Zinc: Agronomic or Genetic Biofortification. Plant Soil, 302, 1–17.
- Philip, J. White1, Martin R. Broadley (2009). Biofortification of crops with seven mineral elements often lacking in human diets – iron, zinc, copper, calcium, magnesium, selenium and iodine. New Phytologist, April, 49–84.
- Kozak, V. V. (2009). Printsipy ekologicheski bezopasnogo zemledeliya. Kiev, Ukraine: МEF «AQUA-VITAE», 38.
- Deinychenko, H. V., Yudicheva, О. P. (2012). Vykorystannia tradytsii biofortyfikatsii ta regul’uvannia himichnogo skladu tomatnyh ovochiv. Harchova nauka i tehnologiia, 2 (19), 42–45.
- Zhuk, V. А. (1999). Sensornyi analiz: Navchal’nyi posibnyk dlia studentiv vushchyh navchal’nyh zakladiv. Kiev, Ukraine: «Ukooposvita», 231.
- Barylko-Pikielna, N., Golembiowski, T. (1966). Zarys analizy sensorycznej. Krakow, Poland: WSE, 98–213.
- Barvil, J., Pokorny, J. (1980). Metody sensorycznej analizy ve vyzkumu, vyvoji a praxi. Prum. Potravin, 11, 659–661.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2014 Григорій Вікторович Дейниченко, Ольга Петрівна Юдічева

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.