Investigation of vitamin c preservation in melons during long-term storage

Authors

  • Дмитро Сергійович Степаненко Melitopol State Pedagogical University named after Bogdan Khmelnitsky st. Lenin, Melitopol, Zaporozhye., Ukraine, 72313, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.24824

Keywords:

storage of fruits, vitamin C, ionized air, corona discharge, shrink wrap

Abstract

The melons of Zolotistaya and Bereginya varieties of average ripening period were under experimental studies. One of the electron-ion technology methods was applied for storage. This method implies processing fresh fruits before storage in the air, ionized by electric current of corona discharge. In addition, fruits were packed in shrink wrap (SW). Two types of packaging were used: full and partial (leaving empty space around the fruit base and stem). For determining the influence of ionized air (IA) on preservation of vitamin C in melons, the fruits, fully and partially packed in SW without the IA treatment were laid down for storage. The fruits without packaging and treatment were used as control samples. The control samples were stored both in natural conditions (at the temperature of 20 – 25 0С) and in the refrigerator (at the temperature of +3 0С and the relative humidity of 85 %).

Taking into account the importance of preserving ascorbic acid for as long time as possible, its dynamics was studied.

The analysis of the obtained results showed that using the melon storage method stabilizes metabolism in fruits and partially disinfect their surface. It was found that the use of ionized air prolongs shelf life and favors relatively high preservation of vitamin C. Shrink wrapping positively effects the preservation of biochemical fruit constituents. It protects them from mechanical damages and impedes penetration of pathogenic organisms from one package into another.

The scientific literature gives no information about melon storage in ionized air. The lack of dynamics patterns for basic biochemical indicators of fruits during storage creates certain difficulties in predicting the product life terms and yield at the final stage with the best given organoleptic indicators and biological value. Therefore, there are no doubts concerning the appropriateness of conducting studies in this field.

Author Biography

Дмитро Сергійович Степаненко, Melitopol State Pedagogical University named after Bogdan Khmelnitsky st. Lenin, Melitopol, Zaporozhye., Ukraine, 72313

PhD, Senior Lecturer
Department of "Ecology and Zoology"

References

  1. Метлицкий, Л. В. Биохимия плодов и овощей [Текст] / Л. В. Метлицкий. – М.: Экономика, 1970. – 271 с.
  2. Бедин, Ф .П. Технология хранения растительного сырья [Текст] / Ф. П. Бедин, Е. Ф. Балан, Н. И. Чумак. – Одесса: Агропринт, 2002.– 320 с.
  3. Мегердичев, Е. Я. Плодоовощная промышленность на рубеже веков [Текст] / Е. Я. Мягердичев // Пищевая промышленность. – 2000. – № 7. – С. 49.
  4. Бут, А. И. Применение электронно-ионной технологии в пищевой промышленности [Текст] / А. И. Бут. – М.: Пищевая промышленность, 1977. – 87 с.
  5. Лившиц, М. Н. Аэроионификация: Практическое применение [Текст] / М. Н. Лившиц. – М.: Стройиздат, 1990. – 168 с.
  6. Мартынова, М. А. Использование озона в процессах хранения плодоовощной продукции [Текст] / М. А. Мартынова, Е. В. Скоринко, А. А. Литвинчук, В. М. Грищук, А. М. Миронов, Ю. С. Усеня, Е. Б. Хилько // Пищевая промышленность: наука и технология. – 2010. – № 4 (10). – С. 39–47.
  7. Бронникова, И. И. Гигиеническое изучение апельсинов, подвергшихся электронной обработке с целью удлинения их сроков хранения [Текст] / И. И. Бронникова, Н. С. Шишкина, Г. Г. Смирнова // Гигиена и санитария. – 1990. – № 7. – С. 32–34.
  8. Коновалов, С. А. Оптимизация процесса краткосрочного хранения растительного сырья в ионно-озонной среде [Текст] : автореф. дис. … канд. техн. наук: спец. 05.18.03 / С. А. Коновалов // Хранение зерна (элеваторно-складское хозяйство) и других сельскохозяйственных продуктов. – Одесса, 1984. – 20 с.
  9. Сеитов, И. А. Обоснование и разработка способа подготовки моркови к хранению с использованием электрического поля коронного разряда [Текст] : автореф. дис. … канд. техн. наук: спец. 05.20.02 / И. А. Сеитов // Электрификация сельскохозяйственного производства. – Челябинск, 1994. – 20 с.
  10. Чулков, Б. А. Урожайность картофеля, лежкость при хранении и качество качество картофелепродуктов в зависимости от режимов обработки клубней озоновоздушной смесью [Текст] : автореф. дис. … канд. с-х. наук: спец. 06.01.09 / Б. А. Чулков // Растениеводство». – Москва, 2008. – 20 с.
  11. Рогов, И. А. Озонирование плодов и овощей при хранении [Електронный ресурс] / И. А. Рогов, Б. С. Бабакин, В. А. Выгодин. – Режим доступа: www.avisanco.ru (Холодильщик – интернет-газета. Интернет-выпуск №1, январь, 2005. http://www.holodilshchik.ru/index_holodilshchik_best_article_issue_1_2005.htm).
  12. А.с. 810199 СССР, МКИ3 А 23 3/32. Способ хранения пищевых продуктов растительного происхождения [Текст] / Говорун, А. К., Комяк, А. И., Крот, В. И. и др. – №2749798/28-13; заявл. 04.04.79; опубл. 07.03.81, Бюл. № 9.
  13. Мартыненко, И. И. Электрообработка продукции растениеводства с сочными тканями [Текст] / И. И. Мартыненко, В. И. Мищенко, В. А. Музыченко // Механизация и электрификация сельского хозяйства. – 1982. – Вып. 54. – С. 32–34.
  14. Федоренко, Е. А. Повышение сохранности баклажанов электроозонированием [Текст] : автореф. дис. … канд. техн. наук: спец. 05.20.02 / Е. А. Федоренко // Электротехнологии и электрооборудование в сельском хозяйстве. – Москва, 2010. – 19 с.
  15. Бабакин, Б. С. Хранение и дозаривание бананов с использованием электротехнологии [Електронный ресурс] / Б. С. Бабакин, В. Т. Козыренко. – Режим доступа: www.avisanco.ru (Холодильщик – интернет-газета . Интернет-выпуск №3, март, 2005. http://www.holodilshchik.ru/index_holodilshchik_best_article_issue_1_2005.htm).
  16. Степаненко, Д. С. Вплив електроіонізованого повітряного середовища на тривалість зберігання плодів черешні [Текст] : дис. … канд. техн. наук: 05.18.03 / Д. С. Степаненко. – Херсон, 2005. – 270 с.
  17. Selma, M. V. Elimination by ozone of Shigella sonnei in shreddet lettuce and water [Text] / M. V. Selma, D. Beltran, A. Allende, E. Chacon-Vera, M. I. Gil // Food Microbiolog. – 2007. – Vol. 24. (5). – P. 49–499.
  18. Young, S. B. Mechanisms of Bacillus subtilis spore resistance to and kiling by aqueous ozone [Text] / S. B. Young, P. Setlow // Journal of Appelied Microbiolog. – 2004. – Vol. 96. – P. 1133–1142.
  19. Пузік, Л. М. Наукове обґрунтування та розробка заходів подовження строків споживання плодів гарбузових рослин [Текст] : дис… докт. с.-х. наук / Л. М. Пузік. – Харків, 2010. – 326 с.
  20. Бахчевые культуры [Текст] / Под ред. акад. УАЭН А. О. Лымаря. – К.: Аграрна наука, 2000. – 330 с.
  21. ДСТУ 7036:2009. Диня свіжа. Технічні умови [Текст] / Уведено вперше від 22.06.09К.: Держспоживстандарт України, 2009. – 20107 с.
  22. Плешков, Б. П. Практикум по биохимии растений [Текст] / Б. П. Плешков. – М.: Колос, 1968. – 183 с.
  23. Степаненко, Д. С. Визначення часу попереднього охолодження плодів дині [Текст] / Д. С. Степаненко, Д. В. Грибова // Збірник матеріалів Всеукраїнської наукової конференції молодих учених: тез. конф. – Уманський НСУ: Редакційно-видавничий відділ, 2013. – С. 220–222.
  24. Пат. №83090 UA, МПКА233/32 AO1F 25/00. Пристрій для підготовки продуктів до зберігання [Текст] / Малюта С. І., Степаненко Д. С., Грибова Д. В., Іванченко В. Й. // заявник та патентовласник Таврійський державний агротехнологічний університет. – u 2013 02870; заявл. 07.03.2013; опубл. 27.08.2013, Бюл. № 16.
  25. Metlickij, L. V. (1970). Biohimija plodov i ovoshhej. Jekonomika, 271.
  26. Bedin, F .P., Balan, E. F., Chumak, N. I. (2002). Tehnologija hranenija rastitel'nogo syr'ja. Odessa: Agroprint, 320.
  27. Megerdichev, E. Ja. (2000). Plodoovoshhnaja promyshlennost' na rubezhe vekov. Pishhevaja promyshlennost', 7, 49.
  28. But, A. I. (1977). Primenenie jelektronno-ionnoj tehnologii v pishhevoj promyshlennosti. Pishhevaja promyshlennost', 87.
  29. Livshic, M. N. (1990). Ajeroionifikacija: Prakticheskoe primenenie. Strojizdat, 168.
  30. Martynova, M. A., Skorinko, E. V., Litvinchuk, A. A., Grishhuk, V. M., Mironov, A. M., Usenja, Ju. S., Hil'ko, E. B. (2010). Ispol'zovanie ozona v processah hranenija plodoovoshhnoj produkcii. Pishhevaja promyshlennost': nauka i tehnologija, 4 (10), 39–47.
  31. Bronnikova, I. I., Shishkina, N. S., Smirnova, G. G. (1990). Gigienicheskoe izuchenie apel'sinov, podvergshihsja jelektronnoj obrabotke s cel'ju udlinenija ih srokov hranenija. Gigiena i sanitarija, 7, 32–34.
  32. Konovalov, S. A. (1984). Optimizacija processa kratkosrochnogo hranenija rastitel'nogo syr'ja v ionno-ozonnoj srede. Hranenie zerna (jelevatorno-skladskoe hozjajstvo) i drugih sel'skohozjajstvennyh produktov. Odessa, 20.
  33. Seitov, I. A. (1994). Obosnovanie i razrabotka sposoba podgotovki morkovi k hraneniju s ispol'zovaniem jelektricheskogo polja koronnogo razrjada. Jelektrifikacija sel'skohozjajstvennogo proizvodstva. Cheljabinsk, 20.
  34. Chulkov, B. A. (2008). Urozhajnost' kartofelja, lezhkost' pri hranenii i kachestvo kachestvo kartofeleproduktov v zavisimosti ot rezhimov obrabotki klubnej ozonovozdushnoj smes'ju. Rastenievodstvo». Moskva, 20.
  35. Rogov, I. A., Babakin, B. S., Vygodin, V. A. (2005). Ozonirovanie plodov i ovoshhej pri hranenii. Available at: www.avisanco.ru (Holodil'shhik – internet-gazeta . Internet-vypusk № 1. http://www.holodilshchik.ru/index_holodilshchik_best_article_issue_1_2005.htm).
  36. Govorun, A. K., Komjak, A. I., Krot, V. I. (07.03.81). A.s. 810199 SSSR, MKI3 A 23 3/32. Sposob hranenija pishhevyh produktov rastitel'nogo proishozhdenija, №2749798/28-13; zajavl. 04.04.79, № 9.
  37. Martynenko, I. I., Mishhenko, V. I., Muzychenko, V. A. (1982). Jelektroobrabotka produkcii rastenievodstva s sochnymi tkanjami. Mehanizacija i jelektrifikacija sel'skogo hozjajstva, Issue 54, 32–34.
  38. Fedorenko, E. A. (2010). Povyshenie sohrannosti baklazhanov jelektroozonirovaniem. Jelektrotehnologii i jelektrooborudovanie v sel'skom hozjajstve. Moskva, 19.
  39. Babakin, B. S., Kozyrenko, V. T. (2005). Hranenie i dozarivanie bananov s ispol'zovaniem jelektrotehnologii. Available at: www.avisanco.ru (Holodil'shhik – internet-gazeta . Internet-vypusk № 3. http://www.holodilshchik.ru/index_holodilshchik_best_article_issue_1_2005.htm).
  40. Stepanenko, D. S. (2005). Vpliv elektroіonіzovanogo povіtrjanogo seredovishha na trivalіst' zberіgannja plodіv chereshnі. Herson, 270.
  41. Selma, M. V., Beltran, D., Allende, A., Chacon-Vera, E., Gil, M. I. (2007). Elimination by ozone of Shigella sonnei in shreddet lettuce and water. Food Microbiolog, Vol. 24. (5), 49–499.
  42. Young, S. B., Setlow, P. (2004). Mechanisms of Bacillus subtilis spore resistance to and kiling by aqueous ozone. Journal of Appelied Microbiolog, Vol. 96, 1133–1142.
  43. Puzіk, L. M. (2010). Naukove obґruntuvannja ta rozrobka zahodіv podovzhennja strokіv spozhivannja plodіv garbuzovih roslin. Harkіv, 326.
  44. Lymarja, A. O. (2000). Bahchevye kul'tury. Agrarna nauka, 330.
  45. DSTU 7036:2009. Dinja svіzha. Tehnіchnі umovi (2009). Uvedeno vpershe vіd 22.06.09K.: Derzhspozhivstandart Ukraїni, 20107.
  46. Pleshkov, B. P. (1968). Praktikum po biohimii rastenij. Kolos, 183.
  47. Stepanenko, D. S., Gribova, D. V. (2013). Viznachennja chasu poperedn'ogo oholodzhennja plodіv dinі. Zbіrnik materіalіv Vseukraїns'koї naukovoї konferencії molodih uchenih: tez. konf. Umans'kij NSU: Redakcіjno-vidavnichij vіddіl, 220–222.
  48. Maljuta, S. І., Stepanenko, D. S., Gribova, D. V., Іvanchenko, V. J. (27.08.2013). Patent №83090 UA, MPKA233/32 AO1F 25/00. Pristrіj dlja pіdgotovki produktіv do zberіgannja. Tavrіjs'kij derzhavnij agrotehnologіchnij unіversitet. u 2013 02870; zajavl. 07.03.2013, № 16.

Published

2014-06-20

How to Cite

Степаненко, Д. С. (2014). Investigation of vitamin c preservation in melons during long-term storage. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3(10(69), 39–44. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.24824

Issue

Section

Technology and Equipment of Food Production