Influence of electromagnetic processing of hips, sea-buckthorn berries and viburnum on physicochemical parameter of extracts

Authors

  • Тетяна Вікторівна Капліна Полтавський університет споживчої кооперації України, Ukraine
  • Денис Анатолійович Миронов Полтавський університет споживчої кооперації України, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2010.2882

Keywords:

vortical layer of ferromagnetic particles, electromagnetic fields

Abstract

In article the way of processing of vegetative raw materials in a vortical layer of ferromagnetic particles and an electromagnetic field is surveyed. Changes in structure of vegetative raw materials after processing are established. Results of influence of processing wild-growing hips, sea-buckthorn berries and viburnum on change of physical and chemical indicators of extracts are presented.

Author Biographies

Тетяна Вікторівна Капліна, Полтавський університет споживчої кооперації України

Професор

Денис Анатолійович Миронов, Полтавський університет споживчої кооперації України

Аспірант

References

  1. Павлюк Р.Ю. Новые технологии биологически активных растительных добавок и их использование в продуктах иммуномодулирующего и радиозащитного действия [Монография] / Р.Ю. Павлюк, А.И. Черевко, В.В. Погарская, [и др].; Харьк. гос. академия технол. и орг. питания; Укр. Национальный ун-т пищ. технологий. – Харьков; Киев, 2002. – 205 с.: ил. 37, Библиогр.: с. 183 – 205.
  2. Домарецький В.А. Технологія екстрактів, концентратів і напоїв із рослинної сировини. / Домарецький В.А., Прибильський В.Л., Михайлов М.Г. За редакцією В.А. Домарецького [Підручник]. – Вінниця: Нова Книга, 2005. – 408 с.
  3. Домарецкий В.А. Производство концентратов, экстрактов и безалкогольных напитков / В.А. Домарецкий. – К.: Урожай, 1990. – 248с.
  4. Гулый, И.С. Пектин: его свойства и производство / И.С. Гулый, Л.В.Донченко, Н.С. Карпович [и др.] // Обзор. информ. Пищевая пром-сть. Серия 14. Обзор по информ. обеспечению общесоюзных научно-технических программ. – 1992. – № 6. - С.1-56.
  5. Герасимова И.В. Сырье и материалы кондитерского производства / И.В. Герасимова – 2-е изд., перераб. и доп. – М.: Агропромиздат, 1991. – 208с.
  6. Павлюк Р.Ю., Соколова, Л.М., Дьякова, Т.С., Федорова, С.С. / Производство порошкообразных фитоконцентратов безалкогольных напитков для иммунопрофилактики населения // Обзор. информ. Пищевая пром-сть. Серия 22. Пивоваренная и безалкогольная пром-сть. – 1993. - № 6. – С. 33.
  7. Павлюк Р.Ю. Товароведение и переработка лекарственнотехнического сырья в БАД: [уч. пособие] / Р.Ю. Павлюк, В.В. Пожарская [и др.] Харьков-Киев, ХГУПиТ, 2003.
  8. Бакуменко, Л.Л. Исследование процесса экстрагирования биологически активных веществ из растительного сырья / Л.Л. Бакуменко, Б.А. Любавина // Сб. научн. тр. «Проблемы общественного питания на пути к рынку». – Харьков, 1993. – С.93-96.
  9. Дібрівська, Н.В. Технологія функціональних напівфабрикатів добавок із дикорослих ягід з використанням обробки в змінному електромагнітному полі. : автореф. дис. канд. тех. наук: 05.18.16 / Наталія Віталіївна Дібрівська; Харківський держ. ун-т харчування та торгівлі. — Х., 2009. — 19 с. — укp.
  10. Ермаков А.И. Методы биохимического исследования растений / А.И. Ермаков, В.В. Арасимович, Н.П. Ярош [и др.] – 3-е изд., перераб. И доп. – Л.: Агропромиздат. Ленинград. отд-ние, 1987. – 430с.

Published

2010-05-28

How to Cite

Капліна, Т. В., & Миронов, Д. А. (2010). Influence of electromagnetic processing of hips, sea-buckthorn berries and viburnum on physicochemical parameter of extracts. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3(8(45), 63–67. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2010.2882

Issue

Section

Technology and Equipment of Food Production