Визначення впливу складу емульсійних систем на основі конопляної олії на вміст продуктів окиснення при зберіганні
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.304466Ключові слова:
конопляна олія, емульсійна система, лецитин, ксантанова камідь, β-каротин, продукти окисненняАнотація
Об’єктом дослідження є вміст антиоксидантів і період індукції прискореного окиснення за модельованих умов ліпідної складової емульсійної системи. Розглянуто шлях вирішення проблеми розробки композицій стабільних до окиснення емульсійних систем на основі цінних в харчовому сенсі олій, зокрема конопляної, за рахунок додавання природних фізіологічно активних антиоксидантів. Дослідження є актуальним у контексті пошуку ефективних методів зберігання та продовження терміну придатності продуктів з використанням конопляної олії. Особливість роботи полягає у визначенні впливу складу емульсійних систем на основі конопляної олії на хімічне окиснення при зберіганні. Запропоновано ефективний з точки зору гальмування окисного псування вміст стабілізаторів в емульсійній системі на основі конопляної олії (лецитин – 0,8…1,0 %; ксантанова камідь – 0,0…0,1 %). Окреслено діапазон вмісту в модельних емульсійних системах β-каротину (0,012 %), при додаванні якого період індукції прискореного окиснення ліпідів збільшується в 1,58…2,08 разів. Досліджено величину пероксидного числа ліпідної складової емульсійної системи при зберіганні за різних температурних умов (0…15 ⁰С) і протягом різних термінів зберігання (15…60 діб).
Результати дослідження підтверджують значний вплив складу емульсійних систем на хімічне окиснення ліпідної складової, що є важливим для забезпечення якості та стабільності харчових, фармацевтичних та косметичних продуктів. Прикладним аспектом використання отриманого наукового результату є можливість моделювання складу емульсійних систем на основі цінної конопляної олії в залежності від співвідношень поліфункціональних антиоксидантів олійної складової
Посилання
- Lakshmayya, N. S. V., Mishra, A. K., Mohanta, Y. K., Panda, J., Naik, B., Mishra, B., Varma, R. S. (2023). Essential oils-based nano-emulsion system for food safety and preservation: Current status and future prospects. Biocatalysis and Agricultural Biotechnology, 53, 102897. https://doi.org/10.1016/j.bcab.2023.102897
- Belinska, A., Bliznjuk, O., Masalitina, N., Bielykh, I., Zviahintseva, O., Gontar, T. et al. (2023). Development of biotechnologically transesterified three-component fat systems stable to oxidation. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (6 (125)), 21–28. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.287326
- Sytnik, N., Kunitsa, E., Mazaeva, V., Chernukha, A., Bezuglov, O., Bogatov, O. et al. (2020). Determination of the influence of natural antioxidant concentrations on the shelf life of sunflower oil. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (11 (106)), 55–62. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.209000
- Belinska, A., Bochkarev, S., Varankina, O., Rudniev, V., Zviahintseva, O., Rudnieva, K. et al. (2019). Research on oxidative stability of protein-fat mixture based on sesame and flax seeds for use in halva technology. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (11 (101)), 6–14. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.178908
- Kovaliova, O., Tchoursinov, Y., Kalyna, V., Koshulko, V., Kunitsia, E., Chernukha, A. et al. (2020). Identification of patterns in the production of a biologically-active component for food products. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (11 (104)), 61–68. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.200026
- Kunitsia, E., Kalyna, V., Haliasnyi, I., Siedykh, K., Kotliar, O., Dikhtyar, A. et al. (2023). Development of a flavored oil composition based on hemp oil with increased resistance to oxidation. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (11 (125)), 26–33. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.287436
- Petik, P., Stankevych, S., Zabrodina, I., Zhulinska, O., Mezentseva, I., Haliasnyi, I. et al. (2023). Determination of fat-soluble dyes influence on the oxidation induction period of their oil solutions. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (6 (123)), 13–21. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.279619
- Tura, M., Mandrioli, M., Valli, E., Rubino, R. C., Parentela, D., Gallina Toschi, T. (2022). Changes in the composition of a cold-pressed hemp seed oil during three months of storage. Journal of Food Composition and Analysis, 106, 104270. https://doi.org/10.1016/j.jfca.2021.104270
- Bliznjuk, O., Masalitina, N., Mezentseva, I., Novozhylova, T., Korchak, M., Haliasnyi, I. et al. (2022). Development of safe technology of obtaining fatty acid monoglycerides using a new catalyst. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (6 (116)), 13–18. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.253655
- Pérez-Jiménez, J., Neveu, V., Vos, F., Scalbert, A. (2010). Identification of the 100 richest dietary sources of polyphenols: an application of the Phenol-Explorer database. European Journal of Clinical Nutrition, 64 (S3), S112–S120. https://doi.org/10.1038/ejcn.2010.221
- Serra, J. J., Mura, J., Fagoaga, C., Castellano, G. (2023). Oxidative Stability of Margarine is Improved by Adding Natural Antioxidants from Herbs and Spices. https://doi.org/10.20944/preprints202305.1445.v1
- Demydova, A., Аksonova, O., Yevlash, V., Tkachenko, O., Kameneva, N. (2022). Antioxidant activity of plants extracts of Ukrainian origin and their effect on the oxidative stability of sunflower oil. Food Science and Technology, 16 (3). https://doi.org/10.15673/fst.v16i3.2514
- Rashid, R., Masoodi, F. A., Wani, S. M., Manzoor, S., Gull, A. (2022). Ultrasound assisted extraction of bioactive compounds from pomegranate peel, their nanoencapsulation and application for improvement in shelf life extension of edible oils. Food Chemistry, 385, 132608. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.132608
- Felix-Sagaste, K. G., Garcia-Carrasco, M., Picos-Corrales, L. A., Gonzalez-Ruelas, T., Rodriguez-Mercado, J. A. (2023). Plant-animal extracts and biocompatible polymers forming oil-in-water emulsions: Formulations for food and pharmaceutical industries. Hybrid Advances, 3, 100072. https://doi.org/10.1016/j.hybadv.2023.100072
- Ali, M. A., Chew, S. C. (2022). Efficacy of exogenous natural antioxidants in stability of polyunsaturated oils under frying temperature. Journal of Food Measurement and Characterization, 17 (1), 408–429. https://doi.org/10.1007/s11694-022-01601-0
- Eisenkraft, A., Falk, A. (2016). The possible role of intravenous lipid emulsion in the treatment of chemical warfare agent poisoning. Toxicology Reports, 3, 202–210. https://doi.org/10.1016/j.toxrep.2015.12.007
- Mikołajczak, N., Tańska, M., Ogrodowska, D. (2021). Phenolic compounds in plant oils: A review of composition, analytical methods, and effect on oxidative stability. Trends in Food Science & Technology, 113, 110–138. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2021.04.046
- Kalinowska, M., Płońska, A., Trusiak, M., Gołębiewska, E., Gorlewska-Pietluszenko, A. (2022). Comparing the extraction methods, chemical composition, phenolic contents and antioxidant activity of edible oils from Cannabis sativa and Silybum marianu seeds. Scientific Reports, 12 (1). https://doi.org/10.1038/s41598-022-25030-7
- Cui, L., Fan, J., Sun, Y., Zhu, Z., Yi, J. (2018). The prooxidant activity of salts on the lipid oxidation of lecithin-stabilized oil-in-water emulsions. Food Chemistry, 252, 28–32. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.01.094
- Tian, T., Liu, S., Li, L., Wang, S., Cheng, L., Feng, J. et al. (2023). Soy protein fibrils–β-carotene interaction mechanisms: Toward high nutrient plant-based mayonnaise. LWT, 184, 114870. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2023.114870

##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2024 Ekaterina Kunitsia, Mykola Popov, Tatiana Gontar, Serhii Stankevych, Inna Zabrodina, Galyna Stepankova, Olena Zolotukhina, Olesia Filenko, Tetiana Novozhylova, Dmytro Nechyporenko

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.