Визначення впливу складу емульсійних систем на основі конопляної олії на вміст продуктів окиснення при зберіганні

Автор(и)

  • Катерина Вікторівна Куниця Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна https://orcid.org/0000-0001-5577-7026
  • Микола Олексійович Попов Кременчуцький національний університет імені Михайла Остроградського, Україна https://orcid.org/0000-0002-0925-5224
  • Тетяна Борисівна Гонтар Українська інженерно-педагогічна академія, Україна https://orcid.org/0000-0003-0758-1752
  • Сергій Володимирович Станкевич Державний біотехнологічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-8300-2591
  • Інна Вікторівна Забродіна Державний біотехнологічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0001-8122-9250
  • Галина Вячеславівна Степанькова Державний біотехнологічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-7969-5671
  • Олена Олександрівна Золотухіна Відокремлений структурний підрозділ «Харківський торговельно-економічний фаховий коледж Державного торговельно-економічний університету», Україна https://orcid.org/0009-0006-0732-7796
  • Олеся Миколаївна Філенко Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна https://orcid.org/0000-0002-0277-6633
  • Тетяна Борисівна Новожилова Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна https://orcid.org/0000-0003-2551-6954
  • Дмитро Ігорович Нечипоренко Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна https://orcid.org/0000-0002-5570-1061

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.304466

Ключові слова:

конопляна олія, емульсійна система, лецитин, ксантанова камідь, β-каротин, продукти окиснення

Анотація

Об’єктом дослідження є вміст антиоксидантів і період індукції прискореного окиснення за модельованих умов ліпідної складової емульсійної системи. Розглянуто шлях вирішення проблеми розробки композицій стабільних до окиснення емульсійних систем на основі цінних в харчовому сенсі олій, зокрема конопляної, за рахунок додавання природних фізіологічно активних антиоксидантів. Дослідження є актуальним у контексті пошуку ефективних методів зберігання та продовження терміну придатності продуктів з використанням конопляної олії. Особливість роботи полягає у визначенні впливу складу емульсійних систем на основі конопляної олії на хімічне окиснення при зберіганні. Запропоновано ефективний з точки зору гальмування окисного псування вміст стабілізаторів в емульсійній системі на основі конопляної олії (лецитин – 0,8…1,0 %; ксантанова камідь – 0,0…0,1 %). Окреслено діапазон вмісту в модельних емульсійних системах β-каротину (0,012 %), при додаванні якого період індукції прискореного окиснення ліпідів збільшується в 1,58…2,08 разів. Досліджено величину пероксидного числа ліпідної складової емульсійної системи при зберіганні за різних температурних умов (0…15 ⁰С) і протягом різних термінів зберігання (15…60 діб).

Результати дослідження підтверджують значний вплив складу емульсійних систем на хімічне окиснення ліпідної складової, що є важливим для забезпечення якості та стабільності харчових, фармацевтичних та косметичних продуктів.  Прикладним аспектом використання отриманого наукового результату є можливість моделювання складу емульсійних систем на основі цінної конопляної олії в залежності від співвідношень поліфункціональних антиоксидантів олійної складової

Біографії авторів

Катерина Вікторівна Куниця, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

Кандидат технічних наук

Кафедра туризму і готельно-ресторанного бізнесу

Микола Олексійович Попов, Кременчуцький національний університет імені Михайла Остроградського

Кандидат економічних наук, доцент

Кафедра економіки

Тетяна Борисівна Гонтар, Українська інженерно-педагогічна академія

Кандидат технічних наук

Кафедра ресторанного, готельного та туристичного бізнесу

Сергій Володимирович Станкевич, Державний біотехнологічний університет

Кандидат сільськогосподарських наук

Кафедра зоології, ентомології, фітопатології, інтегрованого захисту та карантину рослин ім. Б. М. Литвинова

Інна Вікторівна Забродіна, Державний біотехнологічний університет

Кандидат сільськогосподарських наук

Кафедра зоології, ентомології, фітопатології, інтегрованого захисту та карантину рослин ім. Б. М. Литвинова

Галина Вячеславівна Степанькова, Державний біотехнологічний університет

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології хлібопекарських і кондитерських виробів

Олена Олександрівна Золотухіна, Відокремлений структурний підрозділ «Харківський торговельно-економічний фаховий коледж Державного торговельно-економічний університету»

Викладач вищої категорії

Циклова комісія харчових технологій та готельно-ресторанної справи

Олеся Миколаївна Філенко, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

Кандидат технічних наук

Кафедра хімічної техніки та промислової екології

Тетяна Борисівна Новожилова, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

Доцент

Кафедра хімічної техніки та промислової екології

Дмитро Ігорович Нечипоренко, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра хімічної техніки та промислової екології

Посилання

  1. Lakshmayya, N. S. V., Mishra, A. K., Mohanta, Y. K., Panda, J., Naik, B., Mishra, B., Varma, R. S. (2023). Essential oils-based nano-emulsion system for food safety and preservation: Current status and future prospects. Biocatalysis and Agricultural Biotechnology, 53, 102897. https://doi.org/10.1016/j.bcab.2023.102897
  2. Belinska, A., Bliznjuk, O., Masalitina, N., Bielykh, I., Zviahintseva, O., Gontar, T. et al. (2023). Development of biotechnologically transesterified three-component fat systems stable to oxidation. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (6 (125)), 21–28. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.287326
  3. Sytnik, N., Kunitsa, E., Mazaeva, V., Chernukha, A., Bezuglov, O., Bogatov, O. et al. (2020). Determination of the influence of natural antioxidant concentrations on the shelf life of sunflower oil. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (11 (106)), 55–62. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.209000
  4. Belinska, A., Bochkarev, S., Varankina, O., Rudniev, V., Zviahintseva, O., Rudnieva, K. et al. (2019). Research on oxidative stability of protein-fat mixture based on sesame and flax seeds for use in halva technology. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (11 (101)), 6–14. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.178908
  5. Kovaliova, O., Tchoursinov, Y., Kalyna, V., Koshulko, V., Kunitsia, E., Chernukha, A. et al. (2020). Identification of patterns in the production of a biologically-active component for food products. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (11 (104)), 61–68. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.200026
  6. Kunitsia, E., Kalyna, V., Haliasnyi, I., Siedykh, K., Kotliar, O., Dikhtyar, A. et al. (2023). Development of a flavored oil composition based on hemp oil with increased resistance to oxidation. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (11 (125)), 26–33. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.287436
  7. Petik, P., Stankevych, S., Zabrodina, I., Zhulinska, O., Mezentseva, I., Haliasnyi, I. et al. (2023). Determination of fat-soluble dyes influence on the oxidation induction period of their oil solutions. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (6 (123)), 13–21. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.279619
  8. Tura, M., Mandrioli, M., Valli, E., Rubino, R. C., Parentela, D., Gallina Toschi, T. (2022). Changes in the composition of a cold-pressed hemp seed oil during three months of storage. Journal of Food Composition and Analysis, 106, 104270. https://doi.org/10.1016/j.jfca.2021.104270
  9. Bliznjuk, O., Masalitina, N., Mezentseva, I., Novozhylova, T., Korchak, M., Haliasnyi, I. et al. (2022). Development of safe technology of obtaining fatty acid monoglycerides using a new catalyst. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (6 (116)), 13–18. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.253655
  10. Pérez-Jiménez, J., Neveu, V., Vos, F., Scalbert, A. (2010). Identification of the 100 richest dietary sources of polyphenols: an application of the Phenol-Explorer database. European Journal of Clinical Nutrition, 64 (S3), S112–S120. https://doi.org/10.1038/ejcn.2010.221
  11. Serra, J. J., Mura, J., Fagoaga, C., Castellano, G. (2023). Oxidative Stability of Margarine is Improved by Adding Natural Antioxidants from Herbs and Spices. https://doi.org/10.20944/preprints202305.1445.v1
  12. Demydova, A., Аksonova, O., Yevlash, V., Tkachenko, O., Kameneva, N. (2022). Antioxidant activity of plants extracts of Ukrainian origin and their effect on the oxidative stability of sunflower oil. Food Science and Technology, 16 (3). https://doi.org/10.15673/fst.v16i3.2514
  13. Rashid, R., Masoodi, F. A., Wani, S. M., Manzoor, S., Gull, A. (2022). Ultrasound assisted extraction of bioactive compounds from pomegranate peel, their nanoencapsulation and application for improvement in shelf life extension of edible oils. Food Chemistry, 385, 132608. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.132608
  14. Felix-Sagaste, K. G., Garcia-Carrasco, M., Picos-Corrales, L. A., Gonzalez-Ruelas, T., Rodriguez-Mercado, J. A. (2023). Plant-animal extracts and biocompatible polymers forming oil-in-water emulsions: Formulations for food and pharmaceutical industries. Hybrid Advances, 3, 100072. https://doi.org/10.1016/j.hybadv.2023.100072
  15. Ali, M. A., Chew, S. C. (2022). Efficacy of exogenous natural antioxidants in stability of polyunsaturated oils under frying temperature. Journal of Food Measurement and Characterization, 17 (1), 408–429. https://doi.org/10.1007/s11694-022-01601-0
  16. Eisenkraft, A., Falk, A. (2016). The possible role of intravenous lipid emulsion in the treatment of chemical warfare agent poisoning. Toxicology Reports, 3, 202–210. https://doi.org/10.1016/j.toxrep.2015.12.007
  17. Mikołajczak, N., Tańska, M., Ogrodowska, D. (2021). Phenolic compounds in plant oils: A review of composition, analytical methods, and effect on oxidative stability. Trends in Food Science & Technology, 113, 110–138. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2021.04.046
  18. Kalinowska, M., Płońska, A., Trusiak, M., Gołębiewska, E., Gorlewska-Pietluszenko, A. (2022). Comparing the extraction methods, chemical composition, phenolic contents and antioxidant activity of edible oils from Cannabis sativa and Silybum marianu seeds. Scientific Reports, 12 (1). https://doi.org/10.1038/s41598-022-25030-7
  19. Cui, L., Fan, J., Sun, Y., Zhu, Z., Yi, J. (2018). The prooxidant activity of salts on the lipid oxidation of lecithin-stabilized oil-in-water emulsions. Food Chemistry, 252, 28–32. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.01.094
  20. Tian, T., Liu, S., Li, L., Wang, S., Cheng, L., Feng, J. et al. (2023). Soy protein fibrils–β-carotene interaction mechanisms: Toward high nutrient plant-based mayonnaise. LWT, 184, 114870. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2023.114870
Визначення впливу складу емульсійних систем на основі конопляної олії на вміст продуктів окиснення при зберіганні

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-28

Як цитувати

Куниця, К. В., Попов, М. О., Гонтар, Т. Б., Станкевич, С. В., Забродіна, І. В., Степанькова, Г. В., Золотухіна, О. О., Філенко, О. М., Новожилова, Т. Б., & Нечипоренко, Д. І. (2024). Визначення впливу складу емульсійних систем на основі конопляної олії на вміст продуктів окиснення при зберіганні. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3(6 (129), 6–13. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.304466

Номер

Розділ

Технології органічних та неорганічних речовин