Розробка складу емульсійної білково-жирової системи

Автор(и)

  • Тетяна Вікторівна Матвєєва Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України, Україна https://orcid.org/0000-0002-3867-8146
  • Сергій Володимирович Станкевич Державний біотехнологічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-8300-2591
  • Вікторія Сергіївна Калина Дніпровський державний аграрно-економічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-3061-3313
  • Тетяна Юріївна Чайка Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна https://orcid.org/0000-0002-7622-3193
  • Альона Миколаївна Діхтярь Державний біотехнологічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-5430-147X
  • Світлана Борисівна Омельченко Державний біотехнологічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0003-3635-6626
  • Олег Володимирович Котляр Державний біотехнологічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-4818-4967
  • Лідія Юріївна Шубіна Відокремлений структурний підрозділ «Харківський торговельно-економічний фаховий коледж Державного торговельно-економічний університету», Україна https://orcid.org/0000-0002-0829-1979
  • Тетяна Борисівна Новожилова Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна https://orcid.org/0000-0003-2551-6954
  • Олена Олександрівна Золотухіна Відокремлений структурний підрозділ «Харківський торговельно-економічний фаховий коледж Державного торговельно-економічний університету», Україна https://orcid.org/0009-0006-0732-7796

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2025.321856

Ключові слова:

емульсійна білково-жирова система, насіння льону, соєвий шрот, альфа-ліноленова кислота, технологічні показники

Анотація

Об'єктом дослідження є технологічні показники емульсійної білково-жирової системи, розробленої на основі олійного насіння та продуктів його переробки. Проблематика дослідження полягає в необхідності стабілізації емульсії білково-жирової системи рослинного походження. Розглянуто шлях вирішення проблеми корегування технологічних показників емульсійних білково-жирових системах на основі насіння льону та соєвого шроту, зокрема стабільності емульсії та стійкості до окисного псування. Розроблено емульсійну білково-жирову систему з підвищеним вмістом ω-3 поліненасичених жирних кислот (ALA) на основі суміші насіння льону та соєвого шроту. Досліджено вплив співвідношення сировини на стабільність емульсійної системи. Встановлено, що раціональне співвідношення насіння льону (40 %) та соєвого шроту (60 %) забезпечує високу стійкість ліпідної компоненти до окисного псування, що підтверджується приростом пероксидного числа всього на 0,9 ммоль ½О/кг після 30 днів зберігання. Досліджено вплив стабілізаторів – ксантанової камеді (0,5 %) та поліоксиетилен (20) сорбітан монолаурату (0,2 %) – на стабільність емульсійної білково-жирової системи під час 30-добового зберігання за температури 4°C.

Емульсійна система розробленого складу характеризується нижчим вмістом білків відносно зразка порівняння (на 8%), однак цей недолік компенсується збалансованістю жирнокислотного складу, значно вищим вмістом ω-3 ПНЖК (9,8% проти 0%) та ліпідів (17,7% проти 1,1%). Такі характеристики суттєво підвищують її харчову цінність. Розроблена білково-жирова система має значний потенціал для впровадження у харчову промисловість, сприяючи створенню нових продуктів із підвищеним вмістом ALA та розширенню асортименту емульсійних продуктів, які відповідають сучасним стандартам здорового харчування

Біографії авторів

Тетяна Вікторівна Матвєєва, Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України

Кандидат технічних наук, старший науковий співробітник, доцент

Учений секретар

Сергій Володимирович Станкевич, Державний біотехнологічний університет

Кандидат сільськогосподарських наук

Кафедра зоології, ентомології, фітопатології, інтегрованого захисту та карантину рослин ім. Б. М. Литвинова

Вікторія Сергіївна Калина, Дніпровський державний аграрно-економічний університет

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра харчових технологій

Тетяна Юріївна Чайка, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

Кандидат економічних наук

Кафедра туризму і готельно-ресторанного бізнесу

Альона Миколаївна Діхтярь, Державний біотехнологічний університет

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра харчових технологій в ресторанній індустрії

Світлана Борисівна Омельченко, Державний біотехнологічний університет

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра харчових технологій в ресторанній індустрії

Олег Володимирович Котляр, Державний біотехнологічний університет

Кандидат технічних наук

Кафедра харчових технологій в ресторанній індустрії

Лідія Юріївна Шубіна, Відокремлений структурний підрозділ «Харківський торговельно-економічний фаховий коледж Державного торговельно-економічний університету»

Кандидат технічних наук, доцент

Циклова комісія харчових технологій та готельно-ресторанної справи

Тетяна Борисівна Новожилова, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

Доцент

Кафедра хімічної техніки та промислової екології

Олена Олександрівна Золотухіна, Відокремлений структурний підрозділ «Харківський торговельно-економічний фаховий коледж Державного торговельно-економічний університету»

Викладач вищої категорії

Циклова комісія харчових технологій та готельно-ресторанної справи

Посилання

  1. Petik, I., Litvinenko, O., Kalyna, V., Ilinska, O., Raiko, V., Filenko, O. et al. (2023). Development of extruded animal feed based on fat and oil industry waste. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (11 (122)), 112–120. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.275509
  2. Petik, I., Litvinenko, O., Stankevych, S., Zabrodina, I., Ponomarova, M., Kotliar, O. et al. (2024). Determination of the cellulose- and lipid-containing components influence on the extrudate technological indicators. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (6 (128)), 6–13. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.301843
  3. Belinska, A., Ryshchenko, I., Bliznjuk, O., Masalitina, N., Siedykh, K., Zolotarova, S. et al. (2024). Development of a method for inactivating lipoxygenases in linseed using chemical reagents. Technology Organic and Inorganic Substances, 4 (6 (130)), 14–21. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.309079
  4. Kunitsia, E., Kalyna, V., Haliasnyi, I., Siedykh, K., Kotliar, O., Dikhtyar, A. et al. (2023). Development of a flavored oil composition based on hemp oil with increased resistance to oxidation. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (11 (125)), 26–33. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.287436
  5. Elaine, E., Bhandari, B., Tan, C. P., Nyam, K. L. (2024). Recent Advances in the Formation, Stability, and Emerging Food Application of Water-in-Oil-in-Water Double Emulsion Carriers. Food and Bioprocess Technology, 17 (11), 3440–3460. https://doi.org/10.1007/s11947-024-03350-y
  6. El-Sayed, S. M., Hashim, A. F. (2024). Development of emulsion foams based on healthier oleogels and their application as low-fat replacers for whipped cream. Journal of Food Measurement and Characterization, 18 (11), 9142–9155. https://doi.org/10.1007/s11694-024-02866-3
  7. Lingiardi, N., Galante, M., Spelzini, D. (2023). Emulsion Gels Based on Quinoa Protein Hydrolysates, Alginate, and High-Oleic Sunflower Oil: Evaluation of Their Physicochemical and Textural Properties. Food Biophysics, 19 (2), 298–309. https://doi.org/10.1007/s11483-023-09817-3
  8. Singh, R., Sá, A. G. A., Sharma, S., Nadimi, M., Paliwal, J., House, J. D., Koksel, F. (2023). Effects of Feed Moisture Content on the Physical and Nutritional Quality Attributes of Sunflower Meal-based High-Moisture Meat Analogues. Food and Bioprocess Technology, 17 (7), 1897–1913. https://doi.org/10.1007/s11947-023-03225-8
  9. Didar, Z., Khodaparast, M. H. H., Goharjoo, B. (2024). Flaxseed mucilage - stabilized double emulsion for vitamin D delivery in Hazelnut milk ice cream: in vitro stability and storage. Journal of Food Science and Technology. https://doi.org/10.1007/s13197-024-06078-x
  10. Zhu, T., Ma, L., Jiang, H., Li, W., Guo, X., Yang, C., Bu, G. (2023). Functional, structural properties of pea protein isolate-xylooligosaccharide glycosylated conjugate and its application in O/W emulsion preparation. Journal of Food Measurement and Characterization, 17 (6), 6135–6143. https://doi.org/10.1007/s11694-023-02102-4
  11. Li, X., Zhou, S., Chen, H., Zhang, R., Wang, L. (2024). Pomelo Fiber-Stabilized Oil-in-Water Emulsion Gels: Fat Mimetic in Plant-Based Ice Cream. Food and Bioprocess Technology, 18 (1), 422–432. https://doi.org/10.1007/s11947-024-03446-5
  12. Li, H., Zhang, L., Cao, H., Liu, T., Xi, Z., Li, H. et al. (2023). Whey Protein-Based High Internal Phase Emulsion Gel Characterization and Its Effect on the Textural and Melting Properties of Processed Cheese. Food and Bioprocess Technology, 17 (7), 2061–2075. https://doi.org/10.1007/s11947-023-03239-2
  13. Sulaiman, N. S., Zaini, H. M., Akanda, M. J. H., Heong, M. H., Chai, A., Pindi, W. (2024). Improving Functionality of Myofibrillar Protein: A Comparative Study on Fat Types on the Resulting Gelling and Microstructure Properties. Food and Bioprocess Technology, 17 (12), 5260–5272. https://doi.org/10.1007/s11947-024-03436-7
  14. Ashfaq, A., Osama, K., Yousuf, O., Younis, K. (2024). Protein-based Emulsion Hydrogels and Their Application in the Development of Sustainable Food Products. Plant Foods for Human Nutrition, 79 (4), 759–768. https://doi.org/10.1007/s11130-024-01214-6
  15. Lingiardi, N., Galante, M., Spelzini, D. (2024). Development of Bioactive Quinoa Protein Hydrolysate-based Emulsion Gels: Evaluation of Their Antioxidant and Rheological Properties. Food Biophysics, 20 (1). https://doi.org/10.1007/s11483-024-09899-7
  16. Papchenko, V., Matveeva, T., Bochkarev, S., Belinska, A., Kunitsia, E., Chernukha, A. et al. (2020). Development of amino acid balanced food systems based on wheat flour and oilseed meal. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (11 (105)), 66–76. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.203664
  17. Bui, A. T. H., Cozzolino, D., Zisu, B., Chandrapala, J. (2021). Influence of Fat Concentration on the Volatile Production in Model Whey Protein Systems as Affected by Low Frequency Ultrasound. Food and Bioprocess Technology, 14 (6), 1169–1183. https://doi.org/10.1007/s11947-021-02619-w
  18. Kalyna, V., Stankevych, S., Zabrodina, I., Shubina, L., Chuiko, M., Mikheeva, O. et al. (2024). Development of the composition of anoxidation-stable dressing with high nutritional value. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (11 (127)), 29–37. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.296621
  19. Kunitsia, E., Popov, M., Gontar, T., Stankevych, S., Zabrodina, I., Stepankova, G. et al. (2024). Determination of the influence of hemp oil-based emulsion systems composition on the oxidation products content during storage. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (6 (129)), 6–13. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.304466
Розробка складу емульсійної білково-жирової системи

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-02-26

Як цитувати

Матвєєва, Т. В., Станкевич, С. В., Калина, В. С., Чайка, Т. Ю., Діхтярь, А. М., Омельченко, С. Б., Котляр, О. В., Шубіна, Л. Ю., Новожилова, Т. Б., & Золотухіна, О. О. (2025). Розробка складу емульсійної білково-жирової системи. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1(6 (133), 17–26. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2025.321856

Номер

Розділ

Технології органічних та неорганічних речовин