Розробка підходів до біоконверсії харчових волокон у макусі льону за допомогою целюлолітичних ферментів

Автор(и)

  • Анна Павлівна Бєлінська Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»; Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України, Україна https://orcid.org/0000-0001-5795-2799
  • Ігор Михайлович Рищенко Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна https://orcid.org/0000-0001-9859-4510
  • Ольга Миколаївна Близнюк Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна https://orcid.org/0000-0002-2595-8421
  • Наталія Юріївна Масалітіна Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна https://orcid.org/0000-0001-7347-2584
  • Марина Миколаївна Чуйко Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, Україна https://orcid.org/0000-0001-9380-8735
  • Яна Олександрівна Свіщова Державний біотехнологічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-5358-8624
  • Володимирівна Гавриш Тетяна Державний біотехнологічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-5461-8442
  • Марина Сергіївна Пономарьова Державний біотехнологічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0001-8463-821X
  • Микола Валерійович Денисенко Дніпровський державний аграрно-економічний університет, Україна https://orcid.org/0009-0000-4563-2499
  • Олексій Михайлович Варипаєв Державний біотехнологічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0003-0541-9102

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2025.325418

Ключові слова:

целюлолітичні ферменти, харчові волокна, макуха льону, α-ліноленова кислота, антиоксиданти

Анотація

Об’єктом дослідження є процес ферментативного гідролізу харчових волокон у макусі льону, спрямований на біоконверсію целюлози в розчинні цукри. В роботі розглянуто використання целюлолітичних ферментів та антиоксиданту для гідролізу целюлози у макусі льону. Це дозволяє підвищити біодоступність розчинних цукрів та інших поживних сполук, а також зберегти від окисної деструкції поліненасичені жирні кислоти (ПНЖК) ліпідної складової макухи, зокрема альфа-ліноленову кислоту (ALA). Визначено раціональні параметри процесу ферментативного гідролізу: pH 4,5 і температура 50 °C, що забезпечують максимальний вихід розчинних цукрів (11,4 %) при мінімальних втратам ALA (9,0 %). Також розглянуто застосування антиоксиданту – натрієвої солі ериторбової кислоти (E 316) для захисту ПНЖК від окисного псування під час ферментативного гідролізу. Найбільш ефективною виявилася концентрація ериторбату натрію 0,03–0,035 %, що мінімізує втрати ALA до 1,4 %. Результати досліджень мають важливе значення для розробки нових технологій переробки макухи льону, що сприятимуть покращенню якості продуктів та їх збереженню протягом тривалого періоду. Отримані результати пояснюються біохімічними та хімічними взаємодіями між компонентами реакційної суміші (ферментом, буфером, антиоксидантом) та складовими макухи льону (харчовими волокнами, ліпідним комплексам). Це призводить до підвищення ефективності гідролізу целюлози та збереження ПНЖК від окиснення. Отримані результати дозволяють розглядати макуху льону з гідролізованою целюлозою як перспективний продукт для харчової промисловості та виробництва кормів

Біографії авторів

Анна Павлівна Бєлінська, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»; Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра біотехнології, біофізики та аналітичної хімії

Відділ досліджень технології переробки олій і жирів

Ігор Михайлович Рищенко, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

Доктор технічних наук, професор

Директор

Навчально-науковий інститут хімічної технології та інженерії

Ольга Миколаївна Близнюк, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

Доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри

Кафедра біотехнології, біофізики та аналітичної хімії

Наталія Юріївна Масалітіна, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра біотехнології, біофізики та аналітичної хімії

Марина Миколаївна Чуйко, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра маркетингу та торговельного підприємництва

Яна Олександрівна Свіщова, Державний біотехнологічний університет

Кандидат хімічних наук, доцент

Кафедра агрохімії

Володимирівна Гавриш Тетяна, Державний біотехнологічний університет

Кандидат технічних наук, доцент, завідувач кафедри

Кафедра технології хлібопродуктів і кондитерських виробів

Марина Сергіївна Пономарьова, Державний біотехнологічний університет

Кандидат економічних наук, доцент

Кафедра ЮНЕСКО «Філософія людського спілкування та соціально-гуманітарних дисциплін»

Микола Валерійович Денисенко, Дніпровський державний аграрно-економічний університет

Аспірант

Кафедра тракторів і сільськогосподарських машин

Олексій Михайлович Варипаєв, Державний біотехнологічний університет

Кандидат філософських наук

Кафедра ЮНЕСКО «Філософія людського спілкування та соціально-гуманітарних дисциплін»

Посилання

  1. Makarova, A., Baurin, D., Gordienko, M., Kudryavtseva, E., Grosheva, V., Yakubovich, L. (2017). Algorithm of multi-criterion green process assessment for renewable raw materials bioconversion. Journal of Cleaner Production, 162, 380–390. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2017.06.013
  2. Stankevych, S., Gorbunov, K., Zabrodina, I., Popov, M., Kalyna, V., Novozhylova, T. et al. (2024). Identification of the oxidation and hydrolysis products content influence on the rapeseed oil oxidation induction period. Technology Organic and Inorganic Substances, 4 (6 (130)), 6–13. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.308907
  3. Belinska, A., Bliznjuk, O., Masalitina, N., Bielykh, I., Zviahintseva, O., Gontar, T. et al. (2023). Development of biotechnologically transesterified three-component fat systems stable to oxidation. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (6 (125)), 21–28. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.287326
  4. Kaur, M., Singh, A. K., Singh, A. (2023). Bioconversion of food industry waste to value added products: Current technological trends and prospects. Food Bioscience, 55, 102935. https://doi.org/10.1016/j.fbio.2023.102935
  5. Mishra, A. P., Devkota, H. P., Nigam, M., Adetunji, C. O., Srivastava, N., Saklani, S. et al. (2020). Combination of essential oils in dairy products: A review of their functions and potential benefits. LWT, 133, 110116. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2020.110116
  6. Petik, I., Litvinenko, O., Stankevych, S., Zabrodina, I., Ponomarova, M., Kotliar, O. et al. (2024). Determination of the cellulose- and lipid-containing components influence on the extrudate technological indicators. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (6 (128)), 6–13. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.301843
  7. Abilmazhinov, Y., Bekeshova, G., Nesterenko, A., Dibrova, Z., Ermolaev, V., Ponomarev, E., Vlasova, V. (2023). A Review on The Improvement of Extruded Food Processing Equipment: Extrusion Cooking in Food Processing. Food Science and Technology, 43. https://doi.org/10.5327/fst.80621
  8. Al-molah, M. I., Kloor, I. S. (2023). The Effect of Substituting De-Hulled Sunflower Meal Instead of Soybean Meal with or Without Adding Xylanase Enzyme to the Ration on Productive Performance and Carcass Characteristics of Broiler Chicks. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, 1259 (1), 012074. https://doi.org/10.1088/1755-1315/1259/1/012074
  9. Lannuzel, C., Smith, A., Mary, A. L., Della Pia, E. A., Kabel, M. A., de Vries, S. (2022). Improving fiber utilization from rapeseed and sunflower seed meals to substitute soybean meal in pig and chicken diets: A review. Animal Feed Science and Technology, 285, 115213. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2022.115213
  10. Petik, I., Litvinenko, O., Kalyna, V., Ilinska, O., Raiko, V., Filenko, O. et al. (2023). Development of extruded animal feed based on fat and oil industry waste. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (11 (122)), 112–120. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.275509
  11. Bochkarev, S., Chaika, T., Stankevych, S., Zabrodina, I., Balandina, I., Obolentseva, L. et al. (2024). Development of an extruded system with enhanced content of alpha-linolenic polyunsaturated fatty acid. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (11 (132)), 15–23. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.315246
  12. Belinska, A., Ryshchenko, I., Bliznjuk, O., Masalitina, N., Siedykh, K., Zolotarova, S. et al. (2024). Development of a method for inactivating lipoxygenases in linseed using chemical reagents. Technology Organic and Inorganic Substances, 4 (6 (130)), 14–21. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.309079
  13. Hyde, K. D., Xu, J., Rapior, S., Jeewon, R., Lumyong, S., Niego, A. G. T. et al. (2019). The amazing potential of fungi: 50 ways we can exploit fungi industrially. Fungal Diversity, 97 (1), 1–136. https://doi.org/10.1007/s13225-019-00430-9
  14. Talwar, B., Chopra, R., Taneja, N. K., Chand, M., Homroy, S., Dhiman, A. et al. (2025). Use of flaxseed cake as a source of nutrients in the food industry and possible health benefits- a review. Food Production, Processing and Nutrition, 7 (1). https://doi.org/10.1186/s43014-024-00294-w
  15. Song, Y., Sun, L., Wang, H., Zhang, S., Fan, K., Mao, Y. et al. (2023). Enzymatic fermentation of rapeseed cake significantly improved the soil environment of tea rhizosphere. BMC Microbiology, 23 (1). https://doi.org/10.1186/s12866-023-02995-7
Розробка підходів до біоконверсії харчових волокон у макусі льону за допомогою целюлолітичних ферментів

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-04-29

Як цитувати

Бєлінська, А. П., Рищенко, І. М., Близнюк, О. М., Масалітіна, Н. Ю., Чуйко, М. М., Свіщова, Я. О., Тетяна, В. Г., Пономарьова, М. С., Денисенко, М. В., & Варипаєв, О. М. (2025). Розробка підходів до біоконверсії харчових волокон у макусі льону за допомогою целюлолітичних ферментів. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2(11 (134), 89–95. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2025.325418

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв