The features of the structure and mechanical properties of functional purpose mayonnaises

Authors

  • Павло Олександрович Некрасов National Technical University "Kharkov Polytechnic Institute" street. Frunze 21, Kharkov, Ukraine, 61002, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-1791-8822
  • Юлія Миколаївна Плахотна National Technical University "Kharkov Polytechnic Institute" street. Frunze 21, Kharkov, Ukraine, 61002, Ukraine
  • Олександр Павлович Некрасов National Technical University "Kharkov Polytechnic Institute" street. Frunze 21, Kharkov, Ukraine, 61002, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2012.3933

Keywords:

Diacylglycerols, structured lipids, rheology, rotational viscometry

Abstract

It was estimated, that the behavior of functional mayonnaises is described by Herschel–Bulkley model and respective rheological constants were determined. It was found out, that introduction of diacylglycerols into the mayonnaise fat base led to higher structuredness degree of the systems

Author Biographies

Павло Олександрович Некрасов, National Technical University "Kharkov Polytechnic Institute" street. Frunze 21, Kharkov, Ukraine, 61002

Doctor of Technical Sciences, Professor

Department of technology of fats and fermentation products

Юлія Миколаївна Плахотна, National Technical University "Kharkov Polytechnic Institute" street. Frunze 21, Kharkov, Ukraine, 61002

Teacher

Department of technology of fats and fermentation products

Олександр Павлович Некрасов, National Technical University "Kharkov Polytechnic Institute" street. Frunze 21, Kharkov, Ukraine, 61002

Ph.D., Professor

Department of Physical Chemistry

References

  1. Некрасов П.О. Дослідження харчової цінності діацилгліцеринової олії [Текст] / / П.О. Некрасов, О.В. Подлісна, В.Г. Гопкалов // Вісник Національного технічного університету "ХПІ". – Харків: НТУ "ХПІ", 2010. – №11. – С. 170–177.
  2. Некрасов П.О. Дослідження впливу структурованих ліпідів на перебіг процесів обміну в організмі [Текст] // П.О. Некрасов, Т.В. Горбач, Ю.М. Плахотна // Вісник Національного технічного університету "ХПІ". – Харків: НТУ "ХПІ", 2010. – №13. – С. 163–173.
  3. Пат. № 51297 Україна, МПК (2009) A23C 11/00 Спосіб виробництва структурованих ліпідів [Текст] // Некрасов П.О., Гладкий Ф.Ф., Плахотна Ю.М., Українець А.І., Поліщук Г.Є., Рибак О.М. – № u 201000527; заявл. 20.01.2010; опубл. 12.07.2010, Бюл. № 13.
  4. Некрасов П.О. Дослідження фізіологічного впливу майонезу, виготовленого на основі діацилгліцеринової олії [Текст] // П.О. Некрасов, В.Г. Гопкалов, Ю.М. Плахотна // Східно-Європейський журнал передових технологій. – Харків, 2010. – №3/8 (45). – С. 59–63.
  5. Shahidi F. Bailey's Industrial Oil and Fat Products [Текст] / / F. Shahidi. – [6th еd.]. – Hoboken, New Jersey, USA: John Wiley & Sons Inc., 2005. – 3616 p.
  6. McClements D. J. Food emulsions: principles, practices, and techniques [Текст] // D. J. McClements. – [2nd еd.]– Boca Raton, FL: CRC Press, 2005. – 609 p.

Published

2012-04-01

How to Cite

Некрасов, П. О., Плахотна, Ю. М., & Некрасов, О. П. (2012). The features of the structure and mechanical properties of functional purpose mayonnaises. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2(12(56), 53–55. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2012.3933

Issue

Section

Technology and Equipment of Food Production