Особливості структурно-механічних характеристик майонезів функціонального призначення

Автор(и)

  • Павло Олександрович Некрасов Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61 002, Україна https://orcid.org/0000-0003-1791-8822
  • Юлія Миколаївна Плахотна Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61 002, Україна
  • Олександр Павлович Некрасов Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61 002, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2012.3933

Ключові слова:

Діацилгліцерини, структуровані ліпіди, реологія, ротаційна віскозиметрія

Анотація

Встановлено, що поведінка функціональних майонезів підпорядковуються моделі Хершеля-Балклі та визначено відповідні реологічні константи. З’ясовано, що введення діацилгліцеринів до складу жирової основи майонезів обумовлює більший ступінь структурованості систем

Біографії авторів

Павло Олександрович Некрасов, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61 002

Доктор технічних наук, професор

Кафедра технології жирів та продуктів бродіння

Юлія Миколаївна Плахотна, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61 002

Викладач

Кафедра технології жирів та продуктів бродіння

Олександр Павлович Некрасов, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61 002

Кандидат технічних наук, професор

Кафедра фізичної хімії

Посилання

  1. Некрасов П.О. Дослідження харчової цінності діацилгліцеринової олії [Текст] / / П.О. Некрасов, О.В. Подлісна, В.Г. Гопкалов // Вісник Національного технічного університету "ХПІ". – Харків: НТУ "ХПІ", 2010. – №11. – С. 170–177.
  2. Некрасов П.О. Дослідження впливу структурованих ліпідів на перебіг процесів обміну в організмі [Текст] // П.О. Некрасов, Т.В. Горбач, Ю.М. Плахотна // Вісник Національного технічного університету "ХПІ". – Харків: НТУ "ХПІ", 2010. – №13. – С. 163–173.
  3. Пат. № 51297 Україна, МПК (2009) A23C 11/00 Спосіб виробництва структурованих ліпідів [Текст] // Некрасов П.О., Гладкий Ф.Ф., Плахотна Ю.М., Українець А.І., Поліщук Г.Є., Рибак О.М. – № u 201000527; заявл. 20.01.2010; опубл. 12.07.2010, Бюл. № 13.
  4. Некрасов П.О. Дослідження фізіологічного впливу майонезу, виготовленого на основі діацилгліцеринової олії [Текст] // П.О. Некрасов, В.Г. Гопкалов, Ю.М. Плахотна // Східно-Європейський журнал передових технологій. – Харків, 2010. – №3/8 (45). – С. 59–63.
  5. Shahidi F. Bailey's Industrial Oil and Fat Products [Текст] / / F. Shahidi. – [6th еd.]. – Hoboken, New Jersey, USA: John Wiley & Sons Inc., 2005. – 3616 p.
  6. McClements D. J. Food emulsions: principles, practices, and techniques [Текст] // D. J. McClements. – [2nd еd.]– Boca Raton, FL: CRC Press, 2005. – 609 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2012-04-01

Як цитувати

Некрасов, П. О., Плахотна, Ю. М., & Некрасов, О. П. (2012). Особливості структурно-механічних характеристик майонезів функціонального призначення. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2(12(56), 53–55. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2012.3933

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв