Development of the model of sensory control of quality at food enterprises

Authors

  • Тарас Ігорович Ткаченко Cherkasy National University named after Bogdan Khmelnitsky blvd. Shevchenko 81, Cherkassy, Ukraine, 18031, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2012.4591

Keywords:

food enterprises, sensory tests, target consumer, control of sensory characteristics, technological process.

Abstract

The article suggests the model of sensory control of quality at food enterprises. The programme of continuous monitoring of sensory characteristics at a food enterprise is designed on the basis of developed appropriate criteria. In quantitative descriptive tests, the properties of sensory quality are identified using conventional scales.
In sensory programme the consumer evaluation is used to specify whether the preferences have changed in respect with the food production.
The personnel responsible for the execution of the programme of sensory control of quality include the tasting committee, which evaluate submitted samples and the sensory group, which provides the sampling, preparation and tastings, statistical processing, analysis and interpretation of results, preparation of recommendations for the administration of the enterprise.
The identification of raw materials is carried out for selected products, which are tested on parametric characteristics, changeability over the life cycle, as well as a synergistic effect on the final product.

Author Biography

Тарас Ігорович Ткаченко, Cherkasy National University named after Bogdan Khmelnitsky blvd. Shevchenko 81, Cherkassy, Ukraine, 18031

Postgraduate

Department of Quality Standards and Organic Chemistry

References

  1. Кісь С. Я. Просторова графоаналітична модель комплексного менеджменту якістю функціонування організаційних утворень / С. Кісь, В. Петренко / Міжнародний бізнес та менеджмент: проблеми та перспективи в умовах глобалізації: міжнар. наук.-практ. конф. 22 –24 жовти., 2008 р.: тези доповід. – Тернопіль: Вид-во ТНЕУ, 2008. – С. 254 – 256.
  2. Нестеров П. С. Информационные аспекты стандартизации и управления качеством продукции / Нестеров П. С. – М.: Изд-во стандартов. – 2007. 153 с.
  3. Портянко Т. М. Роль провесно-орієнтованого менеджменту у побудові систем управління якістю на вітчизняних підприємствах / Т. М. Портянко, С. М. Коваленко, Д. І. Білик // Управління якістю в фармації: Матеріали науково-практичної конференції. – Харків, 2007. – С. – 145 – 148.
  4. Хімічева Г. І. Економічні аспекти впровадження інтегрованих систем управління / Г. І. Хімічева. – 2005. – С. 25-32. – Вісник КНУТД, № 2 (22).

Published

2012-10-09

How to Cite

Ткаченко, Т. І. (2012). Development of the model of sensory control of quality at food enterprises. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5(6(59), 53–56. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2012.4591

Issue

Section

Technology and Equipment of Food Production