Оцінка ефективності способів попередньої обробки білих коренеплодів
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2010.5844Keywords:
White root crops, toxic matters, natural colorAbstract
The developed methods of reduction the content of toxic matters in white root crops allow to reduce the content of psoralen on 29,5%, nitrates on 77,1%, oxalates on 50% and also to stabilize their colorReferences
- Черненок Л.И. Содержание тяжелых металлов в овощах и пути его снижения. Дисс. на соиск. уч. ст. канд. техн. наук 05.18.15. Москва, 1993. – 128 с.
- Смоляр В.И., Салий Н.С. Матасар И.Т. Проблемы радиозащитного питания [Текст] // Итоги оценки медицинских последствий аварии на ЧАЭС. – К.: Здоровья, 1991. – С. 207.
- Монисов А.А., Тутельян В.А., Хотимченко С.А., Терешкова Л.П. Проблемы безопасности пищевых продуктов в России [Текст] // Вопросы питания. – 1994. - № 3. – С. 33-39.
- Беккер С., Дерре Р., Штельт Е. Безопасное уничтожение высокотоксичных веществ [Текст] // Российский химический журнал. – 1993. - № 3. – С. 29-33.
- Дубініна А.А. Вивчення умов стабілізації флавоноїдів яблук під час їх переробки [Текст] // Зб. наук. пр. «Прогресивні ресурсозберігаючі технології та їх економічна обгрунтованість у підприємствах харчування. Економічні проблеми торгівлі» / А. А. Дубініна – Х.: ХДАТОХ, 1998. – С. 24-25.
- Дубініна А.А. Вивчення особливостей здатності картоплі до накопичення нітратів [Текст] // Зб. наук. праць „Прогресивна техніка та технологія харчових виробництв, ресторанного господарства і торгівлі” / А.А. Дубініна, В.Ю. Прокудіна, В.О. Єфімова – Х: ХДУХТ., 2008. – С. 171-20.
- Дубініна А.А. Вплив стабілізуючих факторів на стійкість забарвлення хлорофілвміщуючої сировини [Текст] // Збірник тез Міжнародної науково-практичної конференції “Товарознавство та ри-нок споживчих товарів у 3-му тисячолітті” / А.А. Дубініна, Г.А. Селютіна, В.А. Науменко, Дубініна С.О.- Донецьк: ДонДУЕТ. – 2004. – С. 44-47.
- Дубініна А.А. Накопичення нітратів залежно від видової, сортової та тканинної специфіки овочів [Текст] // Матеріали міжнарод-ної науково-практичної конференції "Товари ХХІ століття" /А.А. Дубініна– Полтава, РВВ ПУСКУ, 2002. - Ч.1.- С. 197-198.
- Дубініна А.А. Накопичення токсикантів плодами перцю солодкого [Текст] // Міжнародна науково-практична конференція «Стратегічні напрямки розвитку підприємств харчових виробництв, рестораного господарства і торгівлі», присвячена 40-річчю ХДУХТ: тези доповідей, / А.А. Дубініна, Т.М Летута, А.А. Кузяхметова– Х.: ХДУХТ. – 2007. – С. 112-113.
- Дубініна А.А. Перетворення пігментів рослинної сировини під дією різних факторів [Текст] // Міжнародна науково-методична конференція присвячена 35-річчю академії «Стратегічні напрямки розвитку підприємств харчових виробництв і торгівлі»: тези доповіді / А.А. Дубініна, Т.В. Щербакова – Х.: ХДАТОХ. – 2002. – С. 276-277.
- Дубініна А.А. Залежність кольору рослинної сировини від ступеню деградації речовин пігментного комплексу [Текст] // Управлінські та технологічні аспекти розвитку підпри-ємств харчування та торгівлі: nези доп. міжн. наук.-практ. конф., присвяченої 65-річчю з дня народження д.т.н, проa., члена – кореспондента ВАСГНІЛ Бєляєва М.І. / А.А. Дубініна, Г.А.Селютіна, Т.В. Щербакова. – 2003. – С. 85-89.
- Дубініна С.О., Малюк Л.П., Прокудіна В.Ю. Вплив біологічних особливостей білих коренеплодів на накопичуваність нітратів [Текст] // Прогресивна техніка та технології харчових виробництв, ресторанного господарства і торгівлі. Зб. наук. праць. – Х.: ХДУХТ, 2005. – С. 212-216.
- Дубініна С.О., Малюк Л.П., Сизих Ю.В. Content of heavy metal’s ions in white roods [Text] // 16 IGWT Symposium Achieving Com-modity & Service Excellence in the Age of Digital Convergence Південна Корея, м. Сеул, серпень 2008 року, С. 679-684.
- Баранов В.С. Основы технологии продукции общественного питания [Текст] / – М.: Экономика, 1987. – 205 с.
- Джадд Д. Цвет в науке и технике [Текст] / Д. Джадд, Г. Вышецки. – М. : Мир, 1978. – 690 с.
- Методы биохимического исследования растений [Текст] / А. И. Ермаков [и др.]; под ред. А. И. Ермакова. – 3-е изд. перераб. и доп. – Л. : Агропромиздат. Ленингр. отд-ние, 1987. – 430 с.
- Георгиевский, В. П. Биологически активные вещества лекарственных растений [Текст] / В. П. Георгиевский, Н. Ф. Комисаренко, С. Е. Дмитрук // Новосибирск: Наука Сиб. отделение, 1990. – 333 с.
- Основы биохимии фенольных соединений / Запрометов М.Н. – М., 1974.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2014 Світлана Олександрівна Ленерт
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The consolidation and conditions for the transfer of copyright (identification of authorship) is carried out in the License Agreement. In particular, the authors reserve the right to the authorship of their manuscript and transfer the first publication of this work to the journal under the terms of the Creative Commons CC BY license. At the same time, they have the right to conclude on their own additional agreements concerning the non-exclusive distribution of the work in the form in which it was published by this journal, but provided that the link to the first publication of the article in this journal is preserved.
A license agreement is a document in which the author warrants that he/she owns all copyright for the work (manuscript, article, etc.).
The authors, signing the License Agreement with TECHNOLOGY CENTER PC, have all rights to the further use of their work, provided that they link to our edition in which the work was published.
According to the terms of the License Agreement, the Publisher TECHNOLOGY CENTER PC does not take away your copyrights and receives permission from the authors to use and dissemination of the publication through the world's scientific resources (own electronic resources, scientometric databases, repositories, libraries, etc.).
In the absence of a signed License Agreement or in the absence of this agreement of identifiers allowing to identify the identity of the author, the editors have no right to work with the manuscript.
It is important to remember that there is another type of agreement between authors and publishers – when copyright is transferred from the authors to the publisher. In this case, the authors lose ownership of their work and may not use it in any way.