Оцінка ефективності способів попередньої обробки білих коренеплодів

Автор(и)

  • Світлана Олександрівна Ленерт Харківський державний університет харчування та торгівлі Вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2010.5844

Ключові слова:

Білі коренеплоди, токсичні речовини, природний колір

Анотація

Розроблені способи зниження вмісту токсичних речовин у білих коренеплодах дозволяють знизити вміст проралену на 29,5%, нітратів на 77,1%, оксалатів на 50%, а також стабілізувати їх колір

Біографія автора

Світлана Олександрівна Ленерт, Харківський державний університет харчування та торгівлі Вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Асистент

Кафедра товарознавства та експертизи товарів

Посилання

  1. Черненок Л.И. Содержание тяжелых металлов в овощах и пути его снижения. Дисс. на соиск. уч. ст. канд. техн. наук 05.18.15. Москва, 1993. – 128 с.
  2. Смоляр В.И., Салий Н.С. Матасар И.Т. Проблемы радиозащитного питания [Текст] // Итоги оценки медицинских последствий аварии на ЧАЭС. – К.: Здоровья, 1991. – С. 207.
  3. Монисов А.А., Тутельян В.А., Хотимченко С.А., Терешкова Л.П. Проблемы безопасности пищевых продуктов в России [Текст] // Вопросы питания. – 1994. - № 3. – С. 33-39.
  4. Беккер С., Дерре Р., Штельт Е. Безопасное уничтожение высокотоксичных веществ [Текст] // Российский химический журнал. – 1993. - № 3. – С. 29-33.
  5. Дубініна А.А. Вивчення умов стабілізації флавоноїдів яблук під час їх переробки [Текст] // Зб. наук. пр. «Прогресивні ресурсозберігаючі технології та їх економічна обгрунтованість у підприємствах харчування. Економічні проблеми торгівлі» / А. А. Дубініна – Х.: ХДАТОХ, 1998. – С. 24-25.
  6. Дубініна А.А. Вивчення особливостей здатності картоплі до накопичення нітратів [Текст] // Зб. наук. праць „Прогресивна техніка та технологія харчових виробництв, ресторанного господарства і торгівлі” / А.А. Дубініна, В.Ю. Прокудіна, В.О. Єфімова – Х: ХДУХТ., 2008. – С. 171-20.
  7. Дубініна А.А. Вплив стабілізуючих факторів на стійкість забарвлення хлорофілвміщуючої сировини [Текст] // Збірник тез Міжнародної науково-практичної конференції “Товарознавство та ри-нок споживчих товарів у 3-му тисячолітті” / А.А. Дубініна, Г.А. Селютіна, В.А. Науменко, Дубініна С.О.- Донецьк: ДонДУЕТ. – 2004. – С. 44-47.
  8. Дубініна А.А. Накопичення нітратів залежно від видової, сортової та тканинної специфіки овочів [Текст] // Матеріали міжнарод-ної науково-практичної конференції "Товари ХХІ століття" /А.А. Дубініна– Полтава, РВВ ПУСКУ, 2002. - Ч.1.- С. 197-198.
  9. Дубініна А.А. Накопичення токсикантів плодами перцю солодкого [Текст] // Міжнародна науково-практична конференція «Стратегічні напрямки розвитку підприємств харчових виробництв, рестораного господарства і торгівлі», присвячена 40-річчю ХДУХТ: тези доповідей, / А.А. Дубініна, Т.М Летута, А.А. Кузяхметова– Х.: ХДУХТ. – 2007. – С. 112-113.
  10. Дубініна А.А. Перетворення пігментів рослинної сировини під дією різних факторів [Текст] // Міжнародна науково-методична конференція присвячена 35-річчю академії «Стратегічні напрямки розвитку підприємств харчових виробництв і торгівлі»: тези доповіді / А.А. Дубініна, Т.В. Щербакова – Х.: ХДАТОХ. – 2002. – С. 276-277.
  11. Дубініна А.А. Залежність кольору рослинної сировини від ступеню деградації речовин пігментного комплексу [Текст] // Управлінські та технологічні аспекти розвитку підпри-ємств харчування та торгівлі: nези доп. міжн. наук.-практ. конф., присвяченої 65-річчю з дня народження д.т.н, проa., члена – кореспондента ВАСГНІЛ Бєляєва М.І. / А.А. Дубініна, Г.А.Селютіна, Т.В. Щербакова. – 2003. – С. 85-89.
  12. Дубініна С.О., Малюк Л.П., Прокудіна В.Ю. Вплив біологічних особливостей білих коренеплодів на накопичуваність нітратів [Текст] // Прогресивна техніка та технології харчових виробництв, ресторанного господарства і торгівлі. Зб. наук. праць. – Х.: ХДУХТ, 2005. – С. 212-216.
  13. Дубініна С.О., Малюк Л.П., Сизих Ю.В. Content of heavy metal’s ions in white roods [Text] // 16 IGWT Symposium Achieving Com-modity & Service Excellence in the Age of Digital Convergence Південна Корея, м. Сеул, серпень 2008 року, С. 679-684.
  14. Баранов В.С. Основы технологии продукции общественного питания [Текст] / – М.: Экономика, 1987. – 205 с.
  15. Джадд Д. Цвет в науке и технике [Текст] / Д. Джадд, Г. Вышецки. – М. : Мир, 1978. – 690 с.
  16. Методы биохимического исследования растений [Текст] / А. И. Ермаков [и др.]; под ред. А. И. Ермакова. – 3-е изд. перераб. и доп. – Л. : Агропромиздат. Ленингр. отд-ние, 1987. – 430 с.
  17. Георгиевский, В. П. Биологически активные вещества лекарственных растений [Текст] / В. П. Георгиевский, Н. Ф. Комисаренко, С. Е. Дмитрук // Новосибирск: Наука Сиб. отделение, 1990. – 333 с.
  18. Основы биохимии фенольных соединений / Запрометов М.Н. – М., 1974.

##submission.downloads##

Опубліковано

2010-12-01

Як цитувати

Ленерт, С. О. (2010). Оцінка ефективності способів попередньої обробки білих коренеплодів. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6(10(48), 19–23. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2010.5844

Номер

Розділ

Екологія