Дослідження пробіотичних властивостей кисловершкового масла під час зберігання
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.103539Ключові слова:
кисловершкове масло, Flora Danica, L. acidophilus La-5, життєздатні клітини, пробіотичні властивостіАнотація
Досліджено кількість життєздатних клітин L. acidophilus пробіотичного штаму La-5 за використання її самостійно і у поєднанні із мезофільною культурою Flora Danica при зберіганні кисловершкового масла, використовуючи різні температурні режими ферментації вершків і різні технології. Встановлено, що в обидва сезони року найкращі пробіотичні властивості кисловершкового масла проявляються при поєднанні Flora Danica + L. acidophilus La-5 за температури ферментації вершків (30±1) °С
Посилання
- Didukh, N. A., Chaharovs'kyy, O. P., Lysohor, T. A. (2008). Zakvashuval'ni kompozytsiyi dlya vyrobnytstva molochnykh produktiv funktsional'noho pryznachennya. Odessa: Polihraf, 236.
- Vorobets', N. I., Vichko, O. I., Chervetsova, V. H., Shchehlova, N. S., Novikovc, V. P. (2008). Pryrodna asotsiatsiya «Tybet·s'kyy hrybok» yak potentsiynyy promyslovyy produtsent funktsional'noho molochnokysloho napoyu. Visnyk Natsional'noho universytetu «Lvivska politekhnika», 622, 107–112.
- Kaprel'yants, L. V., Petros'yants, A. P. (2011). Likuval'no-profilaktychni vlastyvosti kharchovykh produktiv ta osnovy diyetolohiyi. Odessa: Druk, 269.
- Nekrasov, P. O., Tkachenko, N. A (2014). Innovatsiyna tekhnolohiya bifidovmisnykh kombinovanykh kyslomolochnykh napoyiv funktsional'noho pryznachennya. Kharchova nauka i tekhnolohiya, 2, 49–56.
- Sarkar, S. (2013). Probiotics as functional foods: documented health benefits. Nutrition & Food Science, 43 (2), 107–115. doi: 10.1108/00346651311313445
- Abdel-Sala, A. M. (2010). Functional Foods: Hopefulness to Good Health. American Journal of Food Technology, 5 (2), 86–99. doi: 10.3923/ajft.2010.86.99
- Rozhans'ka, O. M., Bodnarchuk, O. V., Korol', O. V., Chorna, N. A., Kihel', N. F. (2011). Konstruyuvannya bakterial'nykh kompozytsiy dlya vyrobnytstva kyslovershkovoho masla. Naukovyy visnyk LNUVM ta BT imeni S. Z. Hzhyts'koho, 13 (2 (48)), 372–380.
- Chaharovs'kyy, O. P., Didukh, N. A. (2011). Funktsional'ni kyslomolochni produkty herodiyetychnoho pryznachennya. Problemy stareniya i dolgoletiya, 20 (2), 214–222.
- Vinderola, G., Binetti, A., Burns, P., Reinheimer, J. (2011). Cell Viability and Functionality of Probiotic Bacteria in Dairy Products. Frontiers in Microbiology, 2. doi: 10.3389/fmicb.2011.00070
- Abdel-Sala, A. M. (2010). Functional Foods: Hopefulness to Good Health. American Journal of Food Technology, 5 (2), 86–99. doi: 10.3923/ajft.2010.86.99
- Bodnarchuk, O. V. (2014). Doslidzhennya yakosti kyslovershkovoho ta solodkovershkovoho masla pid chas zberihannya. Naukovyy visnyk LNUVMBT imeni S. Z. Hzhyts'koho, 16 (3 (60)), 11–20.
- Mallia, S., Escher, F., Schlichtherle-Cerny, H. (2007). Aroma-active compounds of butter: a review. European Food Research and Technology, 226 (3), 315–325. doi: 10.1007/s00217-006-0555-y
- Wang, X., Wu, Q., Deng, K., Wei, Q., Hu, P., He, J. et. al. (2015). A novel method for screening of potential probiotics for high adhesion capability. Journal of Dairy Science, 98 (7), 4310–4317. doi: 10.3168/jds.2015-9356
- Burns, P., Vinderola, G., Binetti, A., Quiberoni, A., de los Reyes-Gavilán, C. G., Reinheimer, J. (2008). Bile-resistant derivatives obtained from non-intestinal dairy lactobacilli. International Dairy Journal, 18 (4), 377–385. doi: 10.1016/j.idairyj.2007.10.012
- Dianawati, D., Mishra, V., Shah, N. P. (2013). Effect of drying methods of microencapsulated Lactobacillus acidophilus and Lactococcus lactis ssp. cremoris on secondary protein structure and glass transition temperature as studied by Fourier transform infrared and differential scanning calorimetry. Journal of Dairy Science, 96 (3), 1419–1430. doi: 10.3168/jds.2012-6058
- Musiy, L. Ya., Tsisaryk, O. Y. (2011). Osoblyvosti tekhnolohiyi kyslovershkovoho masla. Naukovyy visnyk LNUVMBT imeni S. Z. Hzhyts'koho, 13 (4 (50)), 99–105.
- Vyshemirskiy, F. A., Topnikova, E. V., Pavlova, T. A., Perfil'ev, G. D., Matevosyan, L. S. (2008). Issledovaniya tekhnologii kisloslivochnogo masla. Syrodelie i maslodelie, 5, 45–46.
- Musiy, L. Ya., Tsisaryk, O. Y., Holubets', O. V., Shkaruba, S. M. (2014). Smako-aromatychni rechovyny u kyslovershkovomu masli zalezhno vid skladu zakvashuval'noyi kompozytsiyi i umov kul'tyvuvannya. Naukovyy visnyk LNUVMBT imeni S. Z. Hzhyts'koho, 16 (2), 103–112.
- Paraschiv, D., Vasile, A., Constantin, M., Ciobanu, A., Bahrim, G. (2011). Study of physiological properties of some probiotics in multiple cultures with mesophilic lactis acid bacteria by Flora Danica Ch. Hansen commercial starter. The Annals of the University Dunarea de Jos of Galati Fascicle VI – Food Technology, 35 (2), 56–65.
- Musiy, L., Tsisaryk, O., Slyvka, I., Mykhaylytska, O., Gutyj, B. (2017). Study of keeping probiotic properties of sour-cream butter at storage. EUREKA: Life Sciences, 2, 27–33. doi: 10.21303/2504-5695.2017.00318
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2017 Lubov Musiy, Orysia Tsisaryk, Iryna Slyvka, Olha Mykhaylytska, Bogdan Gutyj

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.