Дослідження пробіотичних властивостей кисловершкового масла під час зберігання

Автор(и)

  • Lubov Musiy Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010, Україна https://orcid.org/0000-0003-1847-3394
  • Orysia Tsisaryk Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010, Україна https://orcid.org/0000-0002-0286-7463
  • Iryna Slyvka Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010, Україна https://orcid.org/0000-0002-3305-1862
  • Olha Mykhaylytska Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010, Україна https://orcid.org/0000-0002-3727-1088
  • Bogdan Gutyj Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010, Україна https://orcid.org/0000-0002-5971-8776

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.103539

Ключові слова:

кисловершкове масло, Flora Danica, L. acidophilus La-5, життєздатні клітини, пробіотичні властивості

Анотація

Досліджено кількість життєздатних клітин L. acidophilus пробіотичного штаму La-5 за використання її самостійно і у поєднанні із мезофільною культурою Flora Danica при зберіганні кисловершкового масла, використовуючи різні температурні режими ферментації вершків і різні технології. Встановлено, що в обидва сезони року найкращі пробіотичні властивості кисловершкового масла проявляються при поєднанні Flora Danica + L. acidophilus La-5 за температури ферментації вершків (30±1) °С

Біографії авторів

Lubov Musiy, Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010

Кандидат технічних наук, асистент

Кафедра технології молока і молочних продуктів

 

Orysia Tsisaryk, Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010

Доктор сільськогосподарських наук, професор

Кафедра технології молока і молочних продуктів

Iryna Slyvka, Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010

Кандидат сільськогосподарських наук, асистент

Кафедра технології молока і молочних продуктів

Olha Mykhaylytska, Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології молока і молочних продуктів

Bogdan Gutyj, Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010

Доктор ветеринарних наук, професор

Кафедра фармакології та токсикології

Посилання

  1. Didukh, N. A., Chaharovs'kyy, O. P., Lysohor, T. A. (2008). Zakvashuval'ni kompozytsiyi dlya vyrobnytstva molochnykh produktiv funktsional'noho pryznachennya. Odessa: Polihraf, 236.
  2. Vorobets', N. I., Vichko, O. I., Chervetsova, V. H., Shchehlova, N. S., Novikovc, V. P. (2008). Pryrodna asotsiatsiya «Tybet·s'kyy hrybok» yak potentsiynyy promyslovyy produtsent funktsional'noho molochnokysloho napoyu. Visnyk Natsional'noho universytetu «Lvivska politekhnika», 622, 107–112.
  3. Kaprel'yants, L. V., Petros'yants, A. P. (2011). Likuval'no-profilaktychni vlastyvosti kharchovykh produktiv ta osnovy diyetolohiyi. Odessa: Druk, 269.
  4. Nekrasov, P. O., Tkachenko, N. A (2014). Innovatsiyna tekhnolohiya bifidovmisnykh kombinovanykh kyslomolochnykh napoyiv funktsional'noho pryznachennya. Kharchova nauka i tekhnolohiya, 2, 49–56.
  5. Sarkar, S. (2013). Probiotics as functional foods: documented health benefits. Nutrition & Food Science, 43 (2), 107–115. doi: 10.1108/00346651311313445
  6. Abdel-Sala, A. M. (2010). Functional Foods: Hopefulness to Good Health. American Journal of Food Technology, 5 (2), 86–99. doi: 10.3923/ajft.2010.86.99
  7. Rozhans'ka, O. M., Bodnarchuk, O. V., Korol', O. V., Chorna, N. A., Kihel', N. F. (2011). Konstruyuvannya bakterial'nykh kompozytsiy dlya vyrobnytstva kyslovershkovoho masla. Naukovyy visnyk LNUVM ta BT imeni S. Z. Hzhyts'koho, 13 (2 (48)), 372–380.
  8. Chaharovs'kyy, O. P., Didukh, N. A. (2011). Funktsional'ni kyslomolochni produkty herodiyetychnoho pryznachennya. Problemy stareniya i dolgoletiya, 20 (2), 214–222.
  9. Vinderola, G., Binetti, A., Burns, P., Reinheimer, J. (2011). Cell Viability and Functionality of Probiotic Bacteria in Dairy Products. Frontiers in Microbiology, 2. doi: 10.3389/fmicb.2011.00070
  10. Abdel-Sala, A. M. (2010). Functional Foods: Hopefulness to Good Health. American Journal of Food Technology, 5 (2), 86–99. doi: 10.3923/ajft.2010.86.99
  11. Bodnarchuk, O. V. (2014). Doslidzhennya yakosti kyslovershkovoho ta solodkovershkovoho masla pid chas zberihannya. Naukovyy visnyk LNUVMBT imeni S. Z. Hzhyts'koho, 16 (3 (60)), 11–20.
  12. Mallia, S., Escher, F., Schlichtherle-Cerny, H. (2007). Aroma-active compounds of butter: a review. European Food Research and Technology, 226 (3), 315–325. doi: 10.1007/s00217-006-0555-y
  13. Wang, X., Wu, Q., Deng, K., Wei, Q., Hu, P., He, J. et. al. (2015). A novel method for screening of potential probiotics for high adhesion capability. Journal of Dairy Science, 98 (7), 4310–4317. doi: 10.3168/jds.2015-9356
  14. Burns, P., Vinderola, G., Binetti, A., Quiberoni, A., de los Reyes-Gavilán, C. G., Reinheimer, J. (2008). Bile-resistant derivatives obtained from non-intestinal dairy lactobacilli. International Dairy Journal, 18 (4), 377–385. doi: 10.1016/j.idairyj.2007.10.012
  15. Dianawati, D., Mishra, V., Shah, N. P. (2013). Effect of drying methods of microencapsulated Lactobacillus acidophilus and Lactococcus lactis ssp. cremoris on secondary protein structure and glass transition temperature as studied by Fourier transform infrared and differential scanning calorimetry. Journal of Dairy Science, 96 (3), 1419–1430. doi: 10.3168/jds.2012-6058
  16. Musiy, L. Ya., Tsisaryk, O. Y. (2011). Osoblyvosti tekhnolohiyi kyslovershkovoho masla. Naukovyy visnyk LNUVMBT imeni S. Z. Hzhyts'koho, 13 (4 (50)), 99–105.
  17. Vyshemirskiy, F. A., Topnikova, E. V., Pavlova, T. A., Perfil'ev, G. D., Matevosyan, L. S. (2008). Issledovaniya tekhnologii kisloslivochnogo masla. Syrodelie i maslodelie, 5, 45–46.
  18. Musiy, L. Ya., Tsisaryk, O. Y., Holubets', O. V., Shkaruba, S. M. (2014). Smako-aromatychni rechovyny u kyslovershkovomu masli zalezhno vid skladu zakvashuval'noyi kompozytsiyi i umov kul'tyvuvannya. Naukovyy visnyk LNUVMBT imeni S. Z. Hzhyts'koho, 16 (2), 103–112.
  19. Paraschiv, D., Vasile, A., Constantin, M., Ciobanu, A., Bahrim, G. (2011). Study of physiological properties of some probiotics in multiple cultures with mesophilic lactis acid bacteria by Flora Danica Ch. Hansen commercial starter. The Annals of the University Dunarea de Jos of Galati Fascicle VI – Food Technology, 35 (2), 56–65.
  20. Musiy, L., Tsisaryk, O., Slyvka, I., Mykhaylytska, O., Gutyj, B. (2017). Study of keeping probiotic properties of sour-cream butter at storage. EUREKA: Life Sciences, 2, 27–33. doi: 10.21303/2504-5695.2017.00318

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-06-30

Як цитувати

Musiy, L., Tsisaryk, O., Slyvka, I., Mykhaylytska, O., & Gutyj, B. (2017). Дослідження пробіотичних властивостей кисловершкового масла під час зберігання. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3(11 (87), 31–36. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.103539

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв