Обґрунтування способу виділення білків із овечої та коров’ячої сироваток для виробництва сиру «Урда»
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.103548Ключові слова:
овеча сироватка, коров’яча сироватка, альбуміновий сир «Урда», способи виділення білків, білкова масаАнотація
Обґрунтовано способи виділення білків із овечої та коров’ячої сироваток для виробництва сиру «Урда». Встановлено однакову залежність впливу способу виділення білків як з овечої, так і з коров’ячої сироваток, на вихід білкової маси. Найбільший вихід білкової маси був при хлоркальцієвому способі виділення. Найменший вихід відзначено при тепловому способі. Вихід білкової маси з овечої сироватки у 1,60 раз вищий, ніж з коров’ячої сироватки. Отже, для виробництва альбумінового сиру «Урда» може бути використаний тепловий спосіб виділення білків
Посилання
- Lasik, A., Pikul, J., Dank, R., Cais-Sokolinska, D. (2011). The fermentation dynamics of sheep milk with increased proportion of whey proteins. Acta Scientiarum Polonorum: Technologia Alimentaria, 10 (2), 155–163.
- Bilyk, O. Ya., Dronyk, H. V. (2014). Doslidzhennya biolohichnoyi tsinnosti syru urda. Kharchova nauka i tekhnolohiya, 4, 24–27.
- El-Hatmi, H. E.-H. (2015). Comparison of composition and whey protein fractions of human, camel, donkey, goat and cow milk. Mljekarstvo, 65 (3), 159–167. doi: 10.15567/mljekarstvo.2015.0302
- Tsisaryk, O. Y., Slyvka, I. M., Bilyk, O. Ya., Lesyk, O. B. (2013). Sklad ta vlastyvosti ovechoho moloka otrymanoho vid ovets' riznykh porid Bukovyny. Sil's'kyy hospodar, 11-12, 2–5.
- Bilyk, O., Dronyk, G. (2014). Developing technologies for producing urda albumin cheese. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (10 (69)), 49–53. doi: 10.15587/1729-4061.2014.25255
- Hramcov, A. G., Evdokimov, I. A., Nesterenko, P. G. (2008). Innovacionnye prioritety ispol'zovaniya molochnoy syvorotki na principah logistiki bezothodnoy tekhnologii. Molochnaya promyshlennost', 11, 28–32.
- Ostroumova, T. L., Kulipchik, I. G., Panasenko, N. A. (2007). Belkovyy produkt iz vtorichnogo molochnogo syr'ya. Molochnaya promyshlennost', 2, 54.
- Yukalo, A. V., Storozh, L. A., Yukalo, V. H. (2012). Bilky kazeyinovoho kompleksu moloka korovy (Bos taurus) yak poperednyky biolohichno aktyvnykh peptydiv. Biotekhnolohiya, 5 (4), 21–33.
- Tkachenko, N. A., Ukrayintseva, Yu. S., Avershyna, A. S. (2015). Fraktsiynyy sklad bilkiv u pastakh dlya dytyachoho kharchuvannya. Naukovyy visnyk LNUVMBT, 17 (4 (64)), 164–172.
- Yukalo, V. H., Storozh, L. A., Shtokalo, M. O. (2014). Vyznachennya umov otrymannya pryrodnykh bioaktyvnykh kazeyinovykh fosfopeptydiv. Naukovyy visnyk LNUVMBT imeni S. Z. Hzhyts'koho, 16 (3 (60)), 192–200.
- Volkova, T. A., Kravchenko, E. F. (2008). Al'buminnaya massa i pasty na ee osnove. Pererabotka moloka, 8, 38–39.
- Bilyk, O., Slyvka, N., Gutyj, B., Dronyk, H., Sukhorska, O. (2017). Study of the different ways of proteins extraction from sheep and cow whey for “urda” cheese production. EUREKA: Life Sciences, 3, 3–8. doi: 10.21303/2504-5695.2017.00333
- Ha, M., Sabherwal, M., Duncan, E., Stevens, S., Stockwell, P., McConnell, M. et. al. (2015). In-Depth Characterization of Sheep (Ovis aries) Milk Whey Proteome and Comparison with Cow (Bos taurus). PLOS ONE, 10 (10), e0139774. doi: 10.1371/journal.pone.0139774
- Fong, B. Y., Norris, C. S., Palmano, K. P. (2008). Fractionation of bovine whey proteins and characterisation by proteomic techniques. International Dairy Journal, 18 (1), 23–46. doi: 10.1016/j.idairyj.2007.06.005
- El-Agamy, E. I. (2007). The challenge of cow milk protein allergy. Small Ruminant Research, 68 (1-2), 64–72. doi: 10.1016/j.smallrumres.2006.09.016
- Gutyj, B., Hachak, Y., Vavrysevych, J., Nagovska, V. (2017). The influence of cryopowder “garbuz” on the technology of curds of different fat content. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (10 (86)), 20–24. doi: 10.15587/1729-4061.2017.98194
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2017 Oksana Bilyk, Natalya Slyvka, Bogdan Gutyj, Hryhoriy Dronyk, Olha Sukhorska
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.