Обґрунтування способу виділення білків із овечої та коров’ячої сироваток для виробництва сиру «Урда»

Автор(и)

  • Oksana Bilyk Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010, Україна https://orcid.org/0000-0003-1165-8935
  • Natalya Slyvka Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010, Україна https://orcid.org/0000-0002-1792-2082
  • Bogdan Gutyj Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010, Україна https://orcid.org/0000-0002-5971-8776
  • Hryhoriy Dronyk Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010, Україна https://orcid.org/0000-0002-3798-4360
  • Olha Sukhorska Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010, Україна https://orcid.org/0000-0002-4442-9242

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.103548

Ключові слова:

овеча сироватка, коров’яча сироватка, альбуміновий сир «Урда», способи виділення білків, білкова маса

Анотація

Обґрунтовано способи виділення білків із овечої та коров’ячої сироваток для виробництва сиру «Урда». Встановлено однакову залежність впливу способу виділення білків як з овечої, так і з коров’ячої сироваток, на вихід білкової маси. Найбільший вихід білкової маси був при хлоркальцієвому способі виділення. Найменший вихід відзначено при тепловому способі. Вихід білкової маси з овечої сироватки у 1,60 раз вищий, ніж з коров’ячої сироватки. Отже, для виробництва альбумінового сиру «Урда» може бути використаний тепловий спосіб виділення білків

Біографії авторів

Oksana Bilyk, Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010

Кандидат технічних наук, асистент

Кафедра технології молока і молочних продуктів

Natalya Slyvka, Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології молока і молочних продуктів

Bogdan Gutyj, Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010

Доктор ветеринарних наук, професор

Кафедра фармакології та токсикології

Hryhoriy Dronyk, Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010

Доктор біологічних наук, професор

Кафедра технології молока і молочних продуктів

Olha Sukhorska, Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010

Кандидат сільськогосподарських наук, доцент

Кафедра екології та біології

Посилання

  1. Lasik, A., Pikul, J., Dank, R., Cais-Sokolinska, D. (2011). The fermentation dynamics of sheep milk with increased proportion of whey proteins. Acta Scientiarum Polonorum: Technologia Alimentaria, 10 (2), 155–163.
  2. Bilyk, O. Ya., Dronyk, H. V. (2014). Doslidzhennya biolohichnoyi tsinnosti syru urda. Kharchova nauka i tekhnolohiya, 4, 24–27.
  3. El-Hatmi, H. E.-H. (2015). Comparison of composition and whey protein fractions of human, camel, donkey, goat and cow milk. Mljekarstvo, 65 (3), 159–167. doi: 10.15567/mljekarstvo.2015.0302
  4. Tsisaryk, O. Y., Slyvka, I. M., Bilyk, O. Ya., Lesyk, O. B. (2013). Sklad ta vlastyvosti ovechoho moloka otrymanoho vid ovets' riznykh porid Bukovyny. Sil's'kyy hospodar, 11-12, 2–5.
  5. Bilyk, O., Dronyk, G. (2014). Developing technologies for producing urda albumin cheese. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (10 (69)), 49–53. doi: 10.15587/1729-4061.2014.25255
  6. Hramcov, A. G., Evdokimov, I. A., Nesterenko, P. G. (2008). Innovacionnye prioritety ispol'zovaniya molochnoy syvorotki na principah logistiki bezothodnoy tekhnologii. Molochnaya promyshlennost', 11, 28–32.
  7. Ostroumova, T. L., Kulipchik, I. G., Panasenko, N. A. (2007). Belkovyy produkt iz vtorichnogo molochnogo syr'ya. Molochnaya promyshlennost', 2, 54.
  8. Yukalo, A. V., Storozh, L. A., Yukalo, V. H. (2012). Bilky kazeyinovoho kompleksu moloka korovy (Bos taurus) yak poperednyky biolohichno aktyvnykh peptydiv. Biotekhnolohiya, 5 (4), 21–33.
  9. Tkachenko, N. A., Ukrayintseva, Yu. S., Avershyna, A. S. (2015). Fraktsiynyy sklad bilkiv u pastakh dlya dytyachoho kharchuvannya. Naukovyy visnyk LNUVMBT, 17 (4 (64)), 164–172.
  10. Yukalo, V. H., Storozh, L. A., Shtokalo, M. O. (2014). Vyznachennya umov otrymannya pryrodnykh bioaktyvnykh kazeyinovykh fosfopeptydiv. Naukovyy visnyk LNUVMBT imeni S. Z. Hzhyts'koho, 16 (3 (60)), 192–200.
  11. Volkova, T. A., Kravchenko, E. F. (2008). Al'buminnaya massa i pasty na ee osnove. Pererabotka moloka, 8, 38–39.
  12. Bilyk, O., Slyvka, N., Gutyj, B., Dronyk, H., Sukhorska, O. (2017). Study of the different ways of proteins extraction from sheep and cow whey for “urda” cheese production. EUREKA: Life Sciences, 3, 3–8. doi: 10.21303/2504-5695.2017.00333
  13. Ha, M., Sabherwal, M., Duncan, E., Stevens, S., Stockwell, P., McConnell, M. et. al. (2015). In-Depth Characterization of Sheep (Ovis aries) Milk Whey Proteome and Comparison with Cow (Bos taurus). PLOS ONE, 10 (10), e0139774. doi: 10.1371/journal.pone.0139774
  14. Fong, B. Y., Norris, C. S., Palmano, K. P. (2008). Fractionation of bovine whey proteins and characterisation by proteomic techniques. International Dairy Journal, 18 (1), 23–46. doi: 10.1016/j.idairyj.2007.06.005
  15. El-Agamy, E. I. (2007). The challenge of cow milk protein allergy. Small Ruminant Research, 68 (1-2), 64–72. doi: 10.1016/j.smallrumres.2006.09.016
  16. Gutyj, B., Hachak, Y., Vavrysevych, J., Nagovska, V. (2017). The influence of cryopowder “garbuz” on the technology of curds of different fat content. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (10 (86)), 20–24. doi: 10.15587/1729-4061.2017.98194

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-06-30

Як цитувати

Bilyk, O., Slyvka, N., Gutyj, B., Dronyk, H., & Sukhorska, O. (2017). Обґрунтування способу виділення білків із овечої та коров’ячої сироваток для виробництва сиру «Урда». Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3(11 (87), 18–22. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.103548

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв