Розробка технології кефіру з йодовмісною добавкою із козиного молока

Автор(и)

  • Taisa Ryzhkova Харківська державна зооветеринарна академія вул. Академічна, 1, смт. Мала Даниловка, Харківської обл., 62341, Україна https://orcid.org/0000-0002-1029-8838
  • Tatiana Bondarenko Харківська державна зооветеринарна академія вул. Академічна, 1, смт. Мала Даниловка, Харківської обл., 62341, Україна https://orcid.org/0000-0002-1148-9513
  • Galina Dyukareva Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-6279-0859
  • Yana Biletskaya Харківський торговельно-економічний коледж Київського національного торговельно-економічного університету вул. Клочківська, 202, м. Харків, Україна, 61045, Україна https://orcid.org/0000-0001-6736-2688

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.103824

Ключові слова:

кефір із козиного молока, молочна суміш, йодовмісна добавка, Еламін, амінокислоти, жирокислоти

Анотація

Наводяться результати досліджень з визначення впливу йодовмісної добавки Еламіну в технології кефіру із козиного молока. Встановлено, що йодовмісна добавка впливає на підвищення рівня аміно- та жирних кислот в кефірі. Визначено раціональні концентрації Еламіну, що сприяють інтенсифікації процесу молочнокислого бродіння та скороченню часу утворення щільного згустку

Біографії авторів

Taisa Ryzhkova, Харківська державна зооветеринарна академія вул. Академічна, 1, смт. Мала Даниловка, Харківської обл., 62341

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології переробки і стандартизації продуктів тваринництва

Tatiana Bondarenko, Харківська державна зооветеринарна академія вул. Академічна, 1, смт. Мала Даниловка, Харківської обл., 62341

Старший викладач

Кафедра хімії та біохімії

Galina Dyukareva, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра товарознавства у митній справі

Yana Biletskaya, Харківський торговельно-економічний коледж Київського національного торговельно-економічного університету вул. Клочківська, 202, м. Харків, Україна, 61045

Кандидат технічних наук

Кафедра виробництва харчової продукції

Посилання

  1. Yevlash, V. V., Nyemirich, O. V., Havrysh, A. V. (2012). Deserty z kyslomolochnoho syru pidvyshchenoyi kharchovoyi tsinnosti. Molochnoe delo, 10, 10–12.
  2. Ahtyamova, D. I., Bushueva, I. S. (2013). Formirovanie assortimenta kislomolochnyh napitkov iz koz'ego moloka za schet primeneniya novyh biologicheski aktivnyh i pishchevyh dobavok. Tekhnicheskie nauki – ot teorii k praktike. Novosibirsk, 9 (22), 152–157.
  3. Kokhan, S. V. (2012). Tekhnichne rehulyuvannya haluzi vyrobnytstva ta realizatsiyi kharchovoyi produktsiyi. Molochnoe delo, 11-12, 20–21.
  4. Rodrigues, K. L., Caputo, L. R. G., Carvalho, J. C. T., Evangelista, J., Schneedorf, J. M. (2005). Antimicrobial and healing activity of kefir and kefiran extract. International Journal of Antimicrobial Agents, 25 (5), 404–408. doi: 10.1016/j.ijantimicag.2004.09.020
  5. Kubo, M., Odani, T., Nakamura, S., Tokumaru, S., Matsuda, H. (1992). Pharmacological Study on Kefir-A Fermented Milk Product in Caucasus.I. On Antitumor Activity (1). Yakugaku Zasshi, 112 (7), 489–495. doi: 10.1248/yakushi1947.112.7_489
  6. Shydlovs'kyy, V. O., Shydlovs'kyy, O. V. (2004). Diahnostyka ta likuvannya vuzlovoho zoba v yododefitsytnomu rehioni. Pohlyad na problemu. Bukovyns'kyy medychnyy visnyk, 3-4, 114–118.
  7. Nazarov, V. P., Derevyanko, L. P. (2009). Ispol'zovanie koncentrata «Elamina» iz morskoy vodorosli laminarii dlya minimizacii deystviya radiacii i yodnoy nedostatochnosti. Naukovi pratsi, 116 (103), 57–63.
  8. Shamanova, I. N., Kozyreva, S. Yu. (2007). Razrabotka molochnogo produkta iz koz'ego moloka. Materialy konferencii Saratovskogo GAU. Saratov, 143–144.
  9. Romanchenko, S. V., Ryzhkova, T. N. (2009). Regulirovanie konsistencii kislomolochnyh sgustkov iz koz'ego moloka. Pytannya tekhnolohiy ta hihiyeny kharchuvannya. Donetsk, 63.
  10. Nadtochiy, L. A., Arsen'eva, T. P., Buchkachakova, L. Ch. (2014). Vitaminnyy sostav i biologicheskaya cennost' altays'kogo kislomolochnogo napitka chegen. Nachnyy zhurnal NIU ITMO. Ser.: Processy i apparaty pishchevyh proizvodstv, 4.
  11. Ahtyamova, D. I., Bushueva, I. S. (2014). Sovershenstvovanie tekhnologi proizvodstva kislomolochnogo napitka za schet primeneniya biologicheski aktivnyh dobavok. Universum: tekhnicheskie nauki, 1 (2).
  12. Diduh, N. A., Romanchenko, S. V. (2010). Obosnovanie sootnosheniya korov'ego i koz'ego moloka dlya proizvodstva kefira detskogo pitaniya. Naukovi pratsi Odes'koyi natsional'noyi akademiyi kharchovykh tekhnolohiy, 2 (38), 244–250.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-06-30

Як цитувати

Ryzhkova, T., Bondarenko, T., Dyukareva, G., & Biletskaya, Y. (2017). Розробка технології кефіру з йодовмісною добавкою із козиного молока. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3(11 (87), 37–44. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.103824

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв