Моделювання процесу очищення топінамбуру з метою визначення параметрів проведення виробничого процесу

Автор(и)

  • Gregoriy Deynichenko Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0003-3615-8339
  • Dmytro Dmytrevskyi Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0003-1330-7514
  • Vitalii Chervonyi Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-9085-2260
  • Oleg Udovenko Донецький національний університет економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського вул. Островського, 16, м. Кривий Ріг, Україна, 50005, Україна https://orcid.org/0000-0001-8130-1689
  • Aleksandr Omelchenko Донецький національний університет економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського вул. Островського, 16, м. Кривий Ріг, Україна, 50005, Україна https://orcid.org/0000-0003-0704-5909
  • Olga Melnik Донецький національний університет економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського вул. Островського, 16, м. Кривий Ріг, Україна, 50005, Україна https://orcid.org/0000-0002-7270-4774

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.103855

Ключові слова:

моделювання процесу, термічна обробка, механічне доочищення, відсоток втрат сировини, якість очищення

Анотація

Представлено результати досліджень впливу параметрів процесу термічної обробки, тривалості процесу механічного очищення, характеристик сировини на показники якості очищення бульб топінамбуру. Отримані математичні моделі процесу термічної обробки бульб топінамбуру парою. Запропоновано математичні моделі процесу механічного очищення топінамбура для визначення відсотка очищених бульб топінамбуру та відсотка виходу сировини за масою

Біографії авторів

Gregoriy Deynichenko, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри

Кафедра устаткування харчової і готельної індустрії ім. М. І. Беляєва

Dmytro Dmytrevskyi, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра устаткування харчової і готельної індустрії ім. М. І. Беляєва

Vitalii Chervonyi, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра устаткування харчової і готельної індустрії ім. М. І. Беляєва

Oleg Udovenko, Донецький національний університет економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського вул. Островського, 16, м. Кривий Ріг, Україна, 50005

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра загально інженерних дисциплін і обладнання

Aleksandr Omelchenko, Донецький національний університет економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського вул. Островського, 16, м. Кривий Ріг, Україна, 50005

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра загально інженерних дисциплін і обладнання

Olga Melnik, Донецький національний університет економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського вул. Островського, 16, м. Кривий Ріг, Україна, 50005

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра загально інженерних дисциплін і обладнання

Посилання

  1. Slavin, J. L., Lloyd, B. (2012). Health Benefits of Fruits and Vegetables. Advances in Nutrition: An International Review Journal, 3 (4), 506–516. doi: 10.3945/an.112.002154
  2. Pieniak, Z., Aertsens, J., Verbeke, W. (2010). Subjective and objective knowledge as determinants of organic vegetables consumption. Food Quality and Preference, 21 (6), 581–588. doi: 10.1016/j.foodqual.2010.03.004
  3. Tereshkin, O., Horielkov, D., Dmytrevskyi, D., Chervonyi, V. (2016). Modeling of mechanical treatment of napiform onion to determine the rational parameters of its cleaning. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (11 (84)), 30–39. doi: 10.15587/1729-4061.2016.86472
  4. Rico, D., Martin-Diana, A. B., Barat, J. M., Barry-Ryan, C. (2007). Extending and measuring the quality of fresh-cut fruit and vegetables: a review. Trends in Food Science & Technology, 18 (7), 373–386. doi: 10.1016/j.tifs.2007.03.011
  5. Miglio, C., Chiavaro, E., Visconti, A., Fogliano, V., Pellegrini, N. (2008). Effects of Different Cooking Methods on Nutritional and Physicochemical Characteristics of Selected Vegetables. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 56 (1), 139–147. doi: 10.1021/jf072304b
  6. Rennie, C., Wise, A. (2010). Preferences for steaming of vegetables. Journal of Human Nutrition and Dietetics, 23 (1), 108–110. doi: 10.1111/j.1365-277x.2009.01018.x
  7. Antonia Murcia, M., Jimenez, A. M., Martínez-Tome, M. (2009). Vegetables antioxidant losses during industrial processing and refrigerated storage. Food Research International, 42 (8), 1046–1052. doi: 10.1016/j.foodres.2009.04.012
  8. Tereshkin, O., Dmitrevskyi, D. (2009). Investigation of the process of roots peeling by steam method. Journal of Eco AgriTourism, 5 (1 (14)), 23–25.
  9. Lin, D., Zhao, Y. (2007). Innovations in the Development and Application of Edible Coatings for Fresh and Minimally Processed Fruits and Vegetables. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 6 (3), 60–75. doi: 10.1111/j.1541-4337.2007.00018.x
  10. Caldwell, E. M., Miller Kobayashi, M., DuBow, W., Wytinck, S. (2008). Perceived access to fruits and vegetables associated with increased consumption. Public Health Nutrition, 12 (10), 1743. doi: 10.1017/s1368980008004308
  11. Pereira, R. N., Vicente, A. A. (2010). Environmental impact of novel thermal and non-thermal technologies in food processing. Food Research International, 43 (7), 1936–1943. doi: 10.1016/j.foodres.2009.09.013
  12. Siti Mazli, M. K., Nur Aliaa, A. R., Hidayati, H. N., Shaidatul, M. S. I., Wan Zuha, W. H. (2010). Design and Development of an Apparatus for Grating and Peeling Fruits and Vegetables. American Journal of Food Technology, 5 (6), 385–393. doi: 10.3923/ajft.2010.385.393
  13. Karacabey, E., Baltacioglu, C., Cevik, M., Kalkan, H. (2016). Optimization of microwave-assisted drying of Jerusalem artichokes (Helianthus tuberosus L.) by response surface methodology and genetic algorithm. Journal of Food Science, 28 (1), 121–130.
  14. Deynychenko, G., Dmytrevskyi, D., Chervonyi, V., Udovenko, O., Omelchenko, O., Melnik, O. (2017). Study of combined cleaning process of sunroot tubers. EUREKA: Life Sciences, 3, 9–14. doi: 10.21303/2504-5695.2017.00347

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-06-30

Як цитувати

Deynichenko, G., Dmytrevskyi, D., Chervonyi, V., Udovenko, O., Omelchenko, A., & Melnik, O. (2017). Моделювання процесу очищення топінамбуру з метою визначення параметрів проведення виробничого процесу. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3(11 (87), 52–60. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.103855

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв