Розвиток захворювань плодів мікробного походження при їх зберіганні за обробки антиоксидантними композиціями

Автор(и)

  • Marina Serdyuk Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницкого, 18, м. Мелітополь, Україна, 72310, Україна https://orcid.org/0000-0002-6504-4093
  • Dmytrо Stepanenko Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького вул. Гетьманська, 20, м. Мелітополь, Україна, 72312, Україна https://orcid.org/0000-0002-6757-9382
  • Olesia Priss Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницкого, 18, м. Мелітополь, Україна, 72310, Україна https://orcid.org/0000-0002-6395-4202
  • Tatiana Kopylova Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького вул. Гетьманська, 20, м. Мелітополь, Україна, 72312, Україна https://orcid.org/0000-0003-1987-2194
  • Nonna Gaprindashvili Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницкого, 18, м. Мелітополь, Україна, 72310, Україна https://orcid.org/0000-0002-0671-6574
  • Alina Kulik Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницкого, 18, м. Мелітополь, Україна, 72310, Україна https://orcid.org/0000-0001-5403-3084
  • Vita Atanasova Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0002-3623-2749
  • Maryana Kashkano Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0002-8782-9182
  • Julia Kozonova Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0001-9463-0342

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.103858

Ключові слова:

плоди яблуні, плоди груші, плоди сливи, антиоксиданти, післязбиральна обробка, мікроорганізми, грибні гнилі

Анотація

Встановлено, що досліджувані антиоксидантні композиції пригнічували розвиток епіфітних мікроорганізмів на поверхні плодів протягом зберігання. Було зафіксовано підвищення їх стрес-толерантності. Результати експерименту доводять зменшення рівня щодобових втрат від мікробіологічних захворювань у 2…3,5 разів. Найбільший позитивний ефект при зберіганні усіх видів плодів був отриманий при обробці композицією на основі дистинолу і лецитину

Біографії авторів

Marina Serdyuk, Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницкого, 18, м. Мелітополь, Україна, 72310

Кандидат сільськогосподарських наук, доцент

Кафедра технології переробки і зберігання продукції сільського господарства

Dmytrо Stepanenko, Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького вул. Гетьманська, 20, м. Мелітополь, Україна, 72312

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра екології та зоології

 

Olesia Priss, Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницкого, 18, м. Мелітополь, Україна, 72310

Доктор технічних наук, доцент

Кафедра технології переробки і зберігання продукції сільського господарства

Tatiana Kopylova, Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького вул. Гетьманська, 20, м. Мелітополь, Україна, 72312

Старший викладач

Кафедра екології та зоології

Nonna Gaprindashvili, Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницкого, 18, м. Мелітополь, Україна, 72310

Кандидат сільськогосподарських наук, доцент

Кафедра технології переробки і зберігання продукції сільського господарства

Alina Kulik, Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницкого, 18, м. Мелітополь, Україна, 72310

Кандидат технічних наук

Кафедра технології переробки та зберігання продукції сільського господарства

Vita Atanasova, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології ресторанного і оздоровчого харчування

Maryana Kashkano, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Кандидат технічних наук

Кафедра технології ресторанного і оздоровчого харчування

Julia Kozonova, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології ресторанного і оздоровчого харчування

Посилання

  1. Myagerdichev, E. Ya. (2000). Plodoovoshchnaya promyshlennost' na rubezhe vekov. Pishchevaya promyshlennost', 7, 49.
  2. Barth, M., Hankinson, T. R., Zhuang, H., Breidt, F. (2009). Microbiological Spoilage of Fruits and Vegetables. Compendium of the Microbiological Spoilage of Foods and Beverages, 135–183. doi: 10.1007/978-1-4419-0826-1_6
  3. Kudryashova, K. V., Feoktistova, N. A., Vasil'ev, D. A. (2014). Metodika vydeleniya fitopatogennyh bacil. VI Mezhdunarodnaya studencheskaya ehlektronnaya nauchnaya konferenciya «Studencheskiy nauchnyy forum». Available at: http://www.scienceforum.ru/2014/pdf/4191.pdf
  4. Serdiuk, M. Ye., Baibierova, S. S. (2016). Vplyv abiotychnykh faktoriv na rozvytok fiziolohichnykh rozladiv ta mikrobiolohichnykh zakhvoriuvan pid chas kholodylnoho zberihannia plodiv yabluni. Pratsi Tavriiskoho derzhavnoho ahrotekhnolohichnoho universytetu, 1 (16), 192–204.
  5. Nguyen‐the, C., Carlin, F. (1994). The microbiology of minimally processed fresh fruits and vegetables. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 34 (4), 371–401. doi: 10.1080/10408399409527668
  6. Janisiewicz, W. J., Conway, W. S. (2010). Combining biological control with physical and chemical treatments to control fruit decay after harvest. Stewart Postharvest Review, 6 (1), 1–16. doi: 10.2212/spr.2010.1.3
  7. Oranusi, U. S., Wesley, B. (2012). Microbiological Safety Assessment of Apple Fruits (Malus domestica Borkh) Sold in Owerri Imo State Nigeria. Advance Journal of Food Science and Technology, 4 (2), 97–102.
  8. Andersen, B., Smedsgaard, J., Jorring, I., Skouboe, P., Pedersen, L. H. (2006). Real-time PCR quantification of the AM-toxin gene and HPLC qualification of toxigenic metabolites from Alternaria species from apples. International Journal of Food Microbiology, 111 (2), 105–111. doi: 10.1016/j.ijfoodmicro.2006.04.021
  9. Chien, P.-J., Sheu, F., Yang, F.-H. (2007). Effects of edible chitosan coating on quality and shelf life of sliced mango fruit. Journal of Food Engineering, 78 (1), 225–229. doi: 10.1016/j.jfoodeng.2005.09.022
  10. Meng, X., Li, B., Liu, J., Tian, S. (2008). Physiological responses and quality attributes of table grape fruit to chitosan preharvest spray and postharvest coating during storage. Food Chemistry, 106 (2), 501–508. doi: 10.1016/j.foodchem.2007.06.012
  11. McCollum, T. G. (2002). Molecular biology of host-pathogen interactions in harvested horticultural crops. HortScience, 37 (3), 456–458.
  12. Lugauskas, A., Stakeniene, J. (2001). Mikromicetai, paplite ant sandeliuose ir prekyboje esanciu vaisiu ir uogu. Ekologija, 1, 3–11.
  13. Amiri, A., Bompeix, G. (2005). Diversity and population dynamics of Penicillium spp. on apples in pre- and postharvest environments: consequences for decay development. Plant Pathology, 54 (1), 74–81. doi: 10.1111/j.1365-3059.2005.01112.x
  14. Buza, N. L., Krinitsyna, A. A., Protsenko, M. A., Vartapetyan, V. V. (2004). Role of the Polygalacturonidase Inhibitor Protein in the Ripening of Apples and Their Resistance to Monilia fructigena, a Causative Agent of Fruit Rot. Applied Biochemistry and Microbiology, 40 (1), 89–92. doi: 10.1023/b:abim.0000010361.48129.6e
  15. Cal, A. D., Melgarejo, P. (1999). Effects of Long-Wave UV Light on Monilinia Growth and Identification of Species. Plant Disease, 83 (1), 62–65. doi: 10.1094/pdis.1999.83.1.62
  16. Brackett, R. E. (1987). Microbiological consequences of minimally processed fruits and vegetables. Journal of Food Quality, 10 (3), 195–206. doi: 10.1111/j.1745-4557.1987.tb00858.x
  17. Serdiuk, M. Ye., Baibierova, S. S. (2015). Okysnyi stres i antyoksydantna systema zakhystu plodiv yabluni. Kharchova nauka ta tekhnolohiia, 9 (2), 79–85.
  18. Serdyuk, M., Stepanenko, D., Baiberova, S., Gaprindashvili, N., Kulik, A. (2016). The study of methods of preliminary cooling of fruits. EUREKA: Life Sciences, 3, 57–62. doi: 10.21303/2504-5695.2016.00148
  19. Serdyuk, M., Stepanenko, D., Baiberova, S., Gaprindashvili, N., Kulik, A. (2016). Substantiaton of selecting the method of pre-cooling of fruits. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (11 (82)), 62–68. doi: 10.15587/1729-4061.2016.76235
  20. Juhnevica, K., Skudra, G., Skudra, L. (2011). Evaluation of microbiological contamination of apple fruit stored in a modified atmosphere. Environmental and Experimental Biology, 9, 53–59.
  21. Jacxsens, L., Devlieghere, F., Van der Steen, C., Debevere, J. (2001). Effect of high oxygen modified atmosphere packaging on microbial growth and sensorial qualities of fresh-cut produce. International Journal of Food Microbiology, 71 (2-3), 197–210. doi: 10.1016/s0168-1605(01)00616-x
  22. Stepanenko, D. S., Tarusova, N. V., Gogunskaya, P. V. (2012). Mikrobiologicheskie aspekty hraneniya svezhih plodov, obrabotannyh ehlektroionizirovannym vozduhom. Biolohichnyi visnyk Melitopolskoho pedahohichnoho universytetu imeni Bohdana Khmelnytskoho, 1, 143–152.
  23. Priss, O. P., Zhukova, V., Bandura, I. (2015). Mikrobiolohichni khvoroby pry zberihanni plodovykh ovochiv. Prodovolcha industriia APK, 5, 35–38.
  24. Serdyuk, M., Stepanenko, D., Priss, O., Kopylova, T., Gaprindashvili, N., Kulik, A. et. al. (2017). Investigation of the influence of antioxidant compositions on development of microbiological spoilage in storage of fruits. EUREKA: Life Sciences, 3, 24–29. doi: 10.21303/2504-5695.2017.00355
  25. Nikitin, A. L., Makarkina, M. A. (2010). Lezhkost nekotoryih novyih imunnyih k parshe sortov yabloni selektsii VNIISPK. Dostizheniya nauki i tehniki APK, 4, 32–35.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-06-30

Як цитувати

Serdyuk, M., Stepanenko, D., Priss, O., Kopylova, T., Gaprindashvili, N., Kulik, A., Atanasova, V., Kashkano, M., & Kozonova, J. (2017). Розвиток захворювань плодів мікробного походження при їх зберіганні за обробки антиоксидантними композиціями. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3(11 (87), 45–51. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.103858

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв