Розвиток захворювань плодів мікробного походження при їх зберіганні за обробки антиоксидантними композиціями
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.103858Ключові слова:
плоди яблуні, плоди груші, плоди сливи, антиоксиданти, післязбиральна обробка, мікроорганізми, грибні гниліАнотація
Встановлено, що досліджувані антиоксидантні композиції пригнічували розвиток епіфітних мікроорганізмів на поверхні плодів протягом зберігання. Було зафіксовано підвищення їх стрес-толерантності. Результати експерименту доводять зменшення рівня щодобових втрат від мікробіологічних захворювань у 2…3,5 разів. Найбільший позитивний ефект при зберіганні усіх видів плодів був отриманий при обробці композицією на основі дистинолу і лецитину
Посилання
- Myagerdichev, E. Ya. (2000). Plodoovoshchnaya promyshlennost' na rubezhe vekov. Pishchevaya promyshlennost', 7, 49.
- Barth, M., Hankinson, T. R., Zhuang, H., Breidt, F. (2009). Microbiological Spoilage of Fruits and Vegetables. Compendium of the Microbiological Spoilage of Foods and Beverages, 135–183. doi: 10.1007/978-1-4419-0826-1_6
- Kudryashova, K. V., Feoktistova, N. A., Vasil'ev, D. A. (2014). Metodika vydeleniya fitopatogennyh bacil. VI Mezhdunarodnaya studencheskaya ehlektronnaya nauchnaya konferenciya «Studencheskiy nauchnyy forum». Available at: http://www.scienceforum.ru/2014/pdf/4191.pdf
- Serdiuk, M. Ye., Baibierova, S. S. (2016). Vplyv abiotychnykh faktoriv na rozvytok fiziolohichnykh rozladiv ta mikrobiolohichnykh zakhvoriuvan pid chas kholodylnoho zberihannia plodiv yabluni. Pratsi Tavriiskoho derzhavnoho ahrotekhnolohichnoho universytetu, 1 (16), 192–204.
- Nguyen‐the, C., Carlin, F. (1994). The microbiology of minimally processed fresh fruits and vegetables. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 34 (4), 371–401. doi: 10.1080/10408399409527668
- Janisiewicz, W. J., Conway, W. S. (2010). Combining biological control with physical and chemical treatments to control fruit decay after harvest. Stewart Postharvest Review, 6 (1), 1–16. doi: 10.2212/spr.2010.1.3
- Oranusi, U. S., Wesley, B. (2012). Microbiological Safety Assessment of Apple Fruits (Malus domestica Borkh) Sold in Owerri Imo State Nigeria. Advance Journal of Food Science and Technology, 4 (2), 97–102.
- Andersen, B., Smedsgaard, J., Jorring, I., Skouboe, P., Pedersen, L. H. (2006). Real-time PCR quantification of the AM-toxin gene and HPLC qualification of toxigenic metabolites from Alternaria species from apples. International Journal of Food Microbiology, 111 (2), 105–111. doi: 10.1016/j.ijfoodmicro.2006.04.021
- Chien, P.-J., Sheu, F., Yang, F.-H. (2007). Effects of edible chitosan coating on quality and shelf life of sliced mango fruit. Journal of Food Engineering, 78 (1), 225–229. doi: 10.1016/j.jfoodeng.2005.09.022
- Meng, X., Li, B., Liu, J., Tian, S. (2008). Physiological responses and quality attributes of table grape fruit to chitosan preharvest spray and postharvest coating during storage. Food Chemistry, 106 (2), 501–508. doi: 10.1016/j.foodchem.2007.06.012
- McCollum, T. G. (2002). Molecular biology of host-pathogen interactions in harvested horticultural crops. HortScience, 37 (3), 456–458.
- Lugauskas, A., Stakeniene, J. (2001). Mikromicetai, paplite ant sandeliuose ir prekyboje esanciu vaisiu ir uogu. Ekologija, 1, 3–11.
- Amiri, A., Bompeix, G. (2005). Diversity and population dynamics of Penicillium spp. on apples in pre- and postharvest environments: consequences for decay development. Plant Pathology, 54 (1), 74–81. doi: 10.1111/j.1365-3059.2005.01112.x
- Buza, N. L., Krinitsyna, A. A., Protsenko, M. A., Vartapetyan, V. V. (2004). Role of the Polygalacturonidase Inhibitor Protein in the Ripening of Apples and Their Resistance to Monilia fructigena, a Causative Agent of Fruit Rot. Applied Biochemistry and Microbiology, 40 (1), 89–92. doi: 10.1023/b:abim.0000010361.48129.6e
- Cal, A. D., Melgarejo, P. (1999). Effects of Long-Wave UV Light on Monilinia Growth and Identification of Species. Plant Disease, 83 (1), 62–65. doi: 10.1094/pdis.1999.83.1.62
- Brackett, R. E. (1987). Microbiological consequences of minimally processed fruits and vegetables. Journal of Food Quality, 10 (3), 195–206. doi: 10.1111/j.1745-4557.1987.tb00858.x
- Serdiuk, M. Ye., Baibierova, S. S. (2015). Okysnyi stres i antyoksydantna systema zakhystu plodiv yabluni. Kharchova nauka ta tekhnolohiia, 9 (2), 79–85.
- Serdyuk, M., Stepanenko, D., Baiberova, S., Gaprindashvili, N., Kulik, A. (2016). The study of methods of preliminary cooling of fruits. EUREKA: Life Sciences, 3, 57–62. doi: 10.21303/2504-5695.2016.00148
- Serdyuk, M., Stepanenko, D., Baiberova, S., Gaprindashvili, N., Kulik, A. (2016). Substantiaton of selecting the method of pre-cooling of fruits. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (11 (82)), 62–68. doi: 10.15587/1729-4061.2016.76235
- Juhnevica, K., Skudra, G., Skudra, L. (2011). Evaluation of microbiological contamination of apple fruit stored in a modified atmosphere. Environmental and Experimental Biology, 9, 53–59.
- Jacxsens, L., Devlieghere, F., Van der Steen, C., Debevere, J. (2001). Effect of high oxygen modified atmosphere packaging on microbial growth and sensorial qualities of fresh-cut produce. International Journal of Food Microbiology, 71 (2-3), 197–210. doi: 10.1016/s0168-1605(01)00616-x
- Stepanenko, D. S., Tarusova, N. V., Gogunskaya, P. V. (2012). Mikrobiologicheskie aspekty hraneniya svezhih plodov, obrabotannyh ehlektroionizirovannym vozduhom. Biolohichnyi visnyk Melitopolskoho pedahohichnoho universytetu imeni Bohdana Khmelnytskoho, 1, 143–152.
- Priss, O. P., Zhukova, V., Bandura, I. (2015). Mikrobiolohichni khvoroby pry zberihanni plodovykh ovochiv. Prodovolcha industriia APK, 5, 35–38.
- Serdyuk, M., Stepanenko, D., Priss, O., Kopylova, T., Gaprindashvili, N., Kulik, A. et. al. (2017). Investigation of the influence of antioxidant compositions on development of microbiological spoilage in storage of fruits. EUREKA: Life Sciences, 3, 24–29. doi: 10.21303/2504-5695.2017.00355
- Nikitin, A. L., Makarkina, M. A. (2010). Lezhkost nekotoryih novyih imunnyih k parshe sortov yabloni selektsii VNIISPK. Dostizheniya nauki i tehniki APK, 4, 32–35.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2017 Marina Serdyuk, Dmytrо Stepanenko, Olesia Priss, Tatiana Kopylova, Nonna Gaprindashvili, Alina Kulik, Vita Atanasova, Maryana Kashkano, Julia Kozonova
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.