Розробка хвильових технологій інтенсифікації процесів тепломасопереносу

Автор(и)

  • Oleg Burdo Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0002-2630-1819
  • Valentyna Bandura Вінницький національний аграрний університет вул. Сонячна, 3, м. Вінниця, Україна, 21008, Україна https://orcid.org/0000-0001-8074-3020
  • Aleksandr Zykov Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0001-8345-1015
  • Igor Zozulyak Вінницький національний аграрний університет вул. Сонячна, 3, м. Вінниця, Україна, 21008, Україна https://orcid.org/0000-0002-5381-3115
  • Julia Levtrinskaya Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0003-1136-2720
  • Elena Marenchenko Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0003-0132-0359

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.108843

Ключові слова:

харчові технології, адресна доставка енергії, інтенсифікація масопереносу, екстрагування, сушіння

Анотація

Запропоновано технології адресної доставки енергії для інтенсифікації тепломасопереносу при переробці харчової сировини. У основі запропонованих гіпотез – хвильові технології комбінованої електромагнітної і вібраційної дії. Обгрунтовано механізми, ефекти і математичні моделі бародіффузіі і дії вібраційних полів. Запропоновано числа хвильової подібності, на основі яких узагальнені бази експериментальних даних по екстрагуванню і сушінню. Наведено результати оптимізації мікрохвильового екстрактора

Біографії авторів

Oleg Burdo, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри

Кафедра процесів, обладнання та енергетичного менеджменту

Valentyna Bandura, Вінницький національний аграрний університет вул. Сонячна, 3, м. Вінниця, Україна, 21008

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра процесів і обладнання переробних і харчових виробництв ім. проф. П. С. Берніка

Aleksandr Zykov, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра процесів, обладнання та енергетичного менеджменту

Igor Zozulyak, Вінницький національний аграрний університет вул. Сонячна, 3, м. Вінниця, Україна, 21008

Кандидат технічних наук, асистент

Кафедра процесів і обладнання переробних і харчових виробництв ім. проф. П. С. Берніка

Julia Levtrinskaya, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Аспірант

Кафедра процесів, обладнання та енергетичного менеджменту

Elena Marenchenko, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Аспірант

Кафедра процесів, обладнання та енергетичного менеджменту

Посилання

  1. Weibbach, D., Ruprecht, G., Huke, A., Czerski, K., Gottlieb, S., Hussein, A. (2013). Energy intensities, EROIs (energy returned on invested), and energy payback times of electricity generating power plants. Energy, 52, 210–221. doi: 10.1016/j.energy.2013.01.029
  2. Gromadzki, G., Konończuk, W. (2007). Energy game: Ukraine, Moldova and Belarus between the EU and Russia. Warsaw: Stefan Batory Found, 47.
  3. Burdo, O. G., Terziev, S. G., Levtrinskaya, Yu. O. (2015). Ehnergetika ehkoindustriy pishchevyh koncentratov. Problemy regional'noy ehnergetiki, 3 (29), 112–118.
  4. Sorour, M. A. (2015). Optimization of Multiple Effect Evaporators Designed for Fruit Juice Concentrate. American Journal of Energy Engineering, 3 (2), 6. doi: 10.11648/j.ajee.s.2015030201.12
  5. Khajehei, F., Niakousari, M., Eskandari, M. H., Sarshar, M. (2015). Production of Pomegranate Juice Concentrate by Complete Block Cryoconcentration Process. Journal of Food Process Engineering, 38 (5), 488–498. doi: 10.1111/jfpe.12179
  6. Chantasiriwan, S. (2016). Simulation of quadruple-effect evaporator with vapor bleeding used for juice heating. International Journal of Food Engineering, 2 (1), 36–41.
  7. Fazaeli, M., Hojjatpanah, G., Emam-Djomeh, Z. (2011). Effects of heating method and conditions on the evaporation rate and quality attributes of black mulberry (Morus nigra) juice concentrate. Journal of Food Science and Technology, 50 (1), 35–43. doi: 10.1007/s13197-011-0246-y
  8. Aloqbi, A., Omar, U., Yousr, M., Grace, M., Lila, M. A., Howell, N. (2016). Antioxidant Activity of Pomegranate Juice and Punicalagin. Natural Science, 08 (06), 235–246. doi: 10.4236/ns.2016.86028
  9. Azoev, G. L. et. al.; Azoev, G. L. (Ed.) (2011). Rynok nano: ot nanotekhnologiy k nanoproduktam. Moscow: BINOM, 319.
  10. Burdo, O., Bandura, V., Zykov, A., Zozulyak, I., Levtrinskaya, J., Marenchenko, E. (2017). Using of the wave technologies in intensification processes of heat and mass transfer. EUREKA: Physics and Engineering, 4, 18–24. doi: 10.21303/2461-4262.2017.00399
  11. Burdo, O. G. (2013). Pishchevye nanoehnergotekhnologiy. Herson: GRIN' D.S., 294.
  12. Burdo, O. G., Terziev, S. G., Bandura, V. N. (2015). Principy napravlennogo ehnergeticheskogo deistviya v pishchevyh nanotekhnologiyah. Problemy regional'noi ehnergetiki, 1 (27), 79–85.
  13. Potapov, V. A., Yakushenko, E. N. (2013). Povyshenie ehnergoehffektivnosti sushki vinogradnyh vyzhimok v massoobmennom module s konduktivnym podvodom teploty. Nauk. pratsi Od. natsion. akad. kharchovykh tekhnolohiy, 2 (43), 179–184.
  14. Bernic, M., Raducan, M., Ciobanu, E. (2013). Drying Kinetics of Sunflower Seeds using Pulsed UHF Energy Intake. TEM Journal, 2 (4), 305–308.
  15. Burdo, О. G., Zykov, A. V., Terziev, S. G., Ruzhitskaya, N. V. (2016). The Nanotechnological Innovation in Food Industry. International Journal of Engineering Research and Applications (IJERA), 6 (3), 144–150.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-08-31

Як цитувати

Burdo, O., Bandura, V., Zykov, A., Zozulyak, I., Levtrinskaya, J., & Marenchenko, E. (2017). Розробка хвильових технологій інтенсифікації процесів тепломасопереносу. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4(11 (88), 34–42. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.108843

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв