Дослідження токсичних елементів та радіонуклідів у напівкопчених ковбасах, виготовлених з використанням сочевиці, чебрецю та ялівцю

Автор(и)

  • Maria Paska Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Гжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010, Україна https://orcid.org/0000-0002-9208-1092
  • Iryna Simonova Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Гжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010, Україна https://orcid.org/0000-0002-7987-3853
  • Bogdan Galuch Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Гжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010, Україна https://orcid.org/0000-0002-7824-4983
  • Iryna Basarab Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Гжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010, Україна https://orcid.org/0000-0002-5487-2790
  • Olga Masliichuk Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Гжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010, Україна https://orcid.org/0000-0003-2045-9284

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.108893

Ключові слова:

пробо підготовка, мінералізація, фоновий розчин, атомно-абсорбційна, спектрофотометр, важкі метали, радіонукліди, рецептури, напівкопчені ковбаси, сочевиця, чебрець, ялівець

Анотація

Розглянуто визначення токсичних елементів методами атомно-абсорбційної спектрометрії з атомізацією у полум’ї, колориметричним атомно-абсорбційним методом. Проведено визначення значень питомої об'ємної активності g-випромінюючих радіонуклідів у напівкопчених ковбасах з використанням м’яса птиці, сочевиці, чебрецю та ялівцю. Результатами дослідження встановлено, що за вмістом токсичних елементів та радіонуклідів розроблені напівкопчені ковбаси відповідають вимогам чинної нормативно-технічної документації України

Біографії авторів

Maria Paska, Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Гжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010

Доктор ветеринарних наук, професор

Кафедра технології м’яса, м’ясних та олійно-жирових виробів

Iryna Simonova, Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Гжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010

Асистент

Кафедра технології м’яса, м’ясних та олійно-жирових виробів

Bogdan Galuch, Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Гжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010

Кандидат технічних наук, старший викладач

Кафедра технології м’яса, м’ясних та олійно-жирових виробів

Iryna Basarab, Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Гжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010

Кандидат сільсько-господарських наук, старший викладач

Кафедра технології м’яса, м’ясних та олійно-жирових виробів

Olga Masliichuk, Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Гжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010

Кафедра технології м’яса, м’ясних та олійно-жирових виробів

Посилання

  1. Bulavkina, T. P., Semenov, S. O. (1999). Perekhid vazhkykh metaliv z kormiv u produkty zaboiu svynei. Svynarstvo, 54, 129–133.
  2. Pechkurova, E. A., Novikova, O. N. (1997). Opredelenie toksicheskih ehlementov v produkciy zhivotno- vodstva. Zootekhniya, 3, 27–28.
  3. Danchenko, L. V., Nedytka, V. D. (1986). Bezopasnost' pishchevogo syr'ya i produktov pitaniya. Moscow: Medicina, 176.
  4. DSTU 4435:2005. Kovbasy napivkopcheni (2006). Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 28.
  5. DSTU 4530:2006. Kovbasy napivkopcheni z miasa ptytsi (2007). Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 22.
  6. Zhulenko, V. N., Kanyuka, A. I. (1992). Antidoty pri otravleniy zhivotnyh tyazhelymi metallami i mysh'yakom. Veterinariya, 6, 52–54.
  7. Polishchuk, A. A., Bulavkina, T. P. (2009). Doslidzhennia toksychnosti vazhkykh metaliv u svynarstvi. Visnyk Poltavskoi derzhavnoi ahrarnoi akademiy, 1, 53–56.
  8. Sivertsen, T., Daae, H. L., Godal, A., Sand, G. (1995). Ruminant uptake of nickel and other elements from industrial air pollution in the Norwegigan-Russian border area. Environmental Pollution, 90 (1), 75–81. doi: 10.1016/0269-7491(94)00091-q
  9. Popovic, D., Bozic, T., Stevanovic, J., Frontasyeva, M., Todorovic, D., Ajtic, J., Spasic Jokic, V. (2009). Concentration of trace elements in blood and feed of homebred animals in Southern Serbia. Environmental Science and Pollution Research, 17 (5), 1119–1128. doi: 10.1007/s11356-009-0274-6
  10. Ali Hassan, A., Rylander, C., Brustad, M., Sandanger, T. (2012). Level of selected toxic elements in meat, liver, tallow and bone marrow of young semi-domesticated reindeer (Rangifer tarandus tarandus L.) from Northern Norway. International Journal of Circumpolar Health, 71 (1), 18187. doi: 10.3402/ijch.v71i0.18187
  11. Rudy, M. (2009). The analysis of correlations between the age and the level of bioaccumulation of heavy metals in tissues and the chemical composition of sheep meat from the region in SE Poland. Food and Chemical Toxicology, 47 (6), 1117–1122. doi: 10.1016/j.fct.2009.01.035
  12. Dasbasi, T., Sacmaci, S., Ulgen, A., Kartal, S. (2016). Determination of some metal ions in various meat and baby food samples by atomic spectrometry. Food Chemistry, 197, 107–113. doi: 10.1016/j.foodchem.2015.10.093
  13. Skrbic, B., Zivancev, J., Mrmos, N. (2013). Concentrations of arsenic, cadmium and lead in selected foodstuffs from Serbian market basket: Estimated intake by the population from the Serbia. Food and Chemical Toxicology, 58, 440–448. doi: 10.1016/j.fct.2013.05.026
  14. Delgado-Andrade, C., Navarro, M., Lopez, H., Lopez, M. C. (2003). Determination of total arsenic levels by hydride generation atomic absorption spectrometry in foods from south-east Spain: estimation of daily dietary intake. Food Additives and Contaminants, 20 (10), 923–932. doi: 10.1080/02652030310001594450
  15. Alves, S. P., Alfaia, C. M., Skrbic, B. D., Zivancev, J. R., Fernandes, M. J., Bessa, R. J. B., Fraqueza, M. J. (2017). Screening chemical hazards of dry fermented sausages from distinct origins: Biogenic amines, polycyclic aromatic hydrocarbons and heavy elements. Journal of Food Composition and Analysis, 59, 124–131. doi: 10.1016/j.jfca.2017.02.020
  16. Alturiqi, A. S., Albedair, L. A. (2012). Evaluation of some heavy metals in certain fish, meat and meat products in Saudi Arabian markets. The Egyptian Journal of Aquatic Research, 38 (1), 45–49. doi: 10.1016/j.ejar.2012.08.003
  17. Nasser, L. A. (2015). Molecular identification of isolated fungi, microbial and heavy metal contamination of canned meat products sold in Riyadh, Saudi Arabia. Saudi Journal of Biological Sciences, 22 (5), 513–520. doi: 10.1016/j.sjbs.2014.08.003
  18. Vyznachennia vmistu toksychnykh elementiv ta radionuklidiv za vykorystanniam atomno–absorbtsiynykh spektrofotometriv AA240FS «Varian» ta AAS-6300 «Shimadzu»: M027–02⁄10 (2010). Lviv: LDRLVM, 51.
  19. Paska, M., Simonova, I., Galuch, B., Basarab, I., Masliichuk, O. (2017). Toxic elements in lentil, thyme and juniper in the composition of semi-smoked sausages using the method of atomic-absorption spectrometry with atomization in flame. EUREKA: Life Sciences, 4, 35–42. doi: 10.21303/2504-5695.2017.00388
  20. Paska, M. Z., Markovych, I. I. (2013). Doslidzhennia vmistu toksychnykh elementiv u sochevytsi ta priano-aromatychnykh roslynakh ta u vyroblenykh napivkopchenykh kovbasakh z yikh dodavanniam. Nauk. pratsi Odeskoi natsionalnoi akademyi kharchovykh tekhnolohyi, 44, 185–188.
  21. Paska, M., Markovych, I., Simonov, R. (2013). Lentil flour as protein supplement in the production of smoked sausages. Papers of the 6th International Scientific Conference, 68–72.
  22. Paska, M. Z., Markovych, I. I. (2014). Histolohichna kharakterystyka napivkopchenykh kovbas iz vykorystanniam riznoho vmistu boroshna sochevytsi. Naukovyi Visnyk LNUVM ta BT imeni S. Z. Hzhytskoho, 2 (59), 156–163.
  23. Markovych, I. I. (2015). Doslidzhennia zhyrnokyslotnoho skladu napivkopchenykh kovbas z vykorystanniam sochevytsi, yalivtsiu ta chebretsiu. Kharchova nauko i tekhnolohiya, 1 (30), 37–42.
  24. Markovych, I., Paska, M., Basarab, I. (2016). Elaboration of production technology of semi-smoked sausages using lentil flour, thyme and juniper. EUREKA: Life Sciences, 4, 3–8. doi: 10.21303/2504-5695.2016.00156

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-08-31

Як цитувати

Paska, M., Simonova, I., Galuch, B., Basarab, I., & Masliichuk, O. (2017). Дослідження токсичних елементів та радіонуклідів у напівкопчених ковбасах, виготовлених з використанням сочевиці, чебрецю та ялівцю. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4(11 (88), 50–55. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.108893

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв