Дослідження токсичних елементів та радіонуклідів у напівкопчених ковбасах, виготовлених з використанням сочевиці, чебрецю та ялівцю
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.108893Ключові слова:
пробо підготовка, мінералізація, фоновий розчин, атомно-абсорбційна, спектрофотометр, важкі метали, радіонукліди, рецептури, напівкопчені ковбаси, сочевиця, чебрець, ялівецьАнотація
Розглянуто визначення токсичних елементів методами атомно-абсорбційної спектрометрії з атомізацією у полум’ї, колориметричним атомно-абсорбційним методом. Проведено визначення значень питомої об'ємної активності g-випромінюючих радіонуклідів у напівкопчених ковбасах з використанням м’яса птиці, сочевиці, чебрецю та ялівцю. Результатами дослідження встановлено, що за вмістом токсичних елементів та радіонуклідів розроблені напівкопчені ковбаси відповідають вимогам чинної нормативно-технічної документації України
Посилання
- Bulavkina, T. P., Semenov, S. O. (1999). Perekhid vazhkykh metaliv z kormiv u produkty zaboiu svynei. Svynarstvo, 54, 129–133.
- Pechkurova, E. A., Novikova, O. N. (1997). Opredelenie toksicheskih ehlementov v produkciy zhivotno- vodstva. Zootekhniya, 3, 27–28.
- Danchenko, L. V., Nedytka, V. D. (1986). Bezopasnost' pishchevogo syr'ya i produktov pitaniya. Moscow: Medicina, 176.
- DSTU 4435:2005. Kovbasy napivkopcheni (2006). Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 28.
- DSTU 4530:2006. Kovbasy napivkopcheni z miasa ptytsi (2007). Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 22.
- Zhulenko, V. N., Kanyuka, A. I. (1992). Antidoty pri otravleniy zhivotnyh tyazhelymi metallami i mysh'yakom. Veterinariya, 6, 52–54.
- Polishchuk, A. A., Bulavkina, T. P. (2009). Doslidzhennia toksychnosti vazhkykh metaliv u svynarstvi. Visnyk Poltavskoi derzhavnoi ahrarnoi akademiy, 1, 53–56.
- Sivertsen, T., Daae, H. L., Godal, A., Sand, G. (1995). Ruminant uptake of nickel and other elements from industrial air pollution in the Norwegigan-Russian border area. Environmental Pollution, 90 (1), 75–81. doi: 10.1016/0269-7491(94)00091-q
- Popovic, D., Bozic, T., Stevanovic, J., Frontasyeva, M., Todorovic, D., Ajtic, J., Spasic Jokic, V. (2009). Concentration of trace elements in blood and feed of homebred animals in Southern Serbia. Environmental Science and Pollution Research, 17 (5), 1119–1128. doi: 10.1007/s11356-009-0274-6
- Ali Hassan, A., Rylander, C., Brustad, M., Sandanger, T. (2012). Level of selected toxic elements in meat, liver, tallow and bone marrow of young semi-domesticated reindeer (Rangifer tarandus tarandus L.) from Northern Norway. International Journal of Circumpolar Health, 71 (1), 18187. doi: 10.3402/ijch.v71i0.18187
- Rudy, M. (2009). The analysis of correlations between the age and the level of bioaccumulation of heavy metals in tissues and the chemical composition of sheep meat from the region in SE Poland. Food and Chemical Toxicology, 47 (6), 1117–1122. doi: 10.1016/j.fct.2009.01.035
- Dasbasi, T., Sacmaci, S., Ulgen, A., Kartal, S. (2016). Determination of some metal ions in various meat and baby food samples by atomic spectrometry. Food Chemistry, 197, 107–113. doi: 10.1016/j.foodchem.2015.10.093
- Skrbic, B., Zivancev, J., Mrmos, N. (2013). Concentrations of arsenic, cadmium and lead in selected foodstuffs from Serbian market basket: Estimated intake by the population from the Serbia. Food and Chemical Toxicology, 58, 440–448. doi: 10.1016/j.fct.2013.05.026
- Delgado-Andrade, C., Navarro, M., Lopez, H., Lopez, M. C. (2003). Determination of total arsenic levels by hydride generation atomic absorption spectrometry in foods from south-east Spain: estimation of daily dietary intake. Food Additives and Contaminants, 20 (10), 923–932. doi: 10.1080/02652030310001594450
- Alves, S. P., Alfaia, C. M., Skrbic, B. D., Zivancev, J. R., Fernandes, M. J., Bessa, R. J. B., Fraqueza, M. J. (2017). Screening chemical hazards of dry fermented sausages from distinct origins: Biogenic amines, polycyclic aromatic hydrocarbons and heavy elements. Journal of Food Composition and Analysis, 59, 124–131. doi: 10.1016/j.jfca.2017.02.020
- Alturiqi, A. S., Albedair, L. A. (2012). Evaluation of some heavy metals in certain fish, meat and meat products in Saudi Arabian markets. The Egyptian Journal of Aquatic Research, 38 (1), 45–49. doi: 10.1016/j.ejar.2012.08.003
- Nasser, L. A. (2015). Molecular identification of isolated fungi, microbial and heavy metal contamination of canned meat products sold in Riyadh, Saudi Arabia. Saudi Journal of Biological Sciences, 22 (5), 513–520. doi: 10.1016/j.sjbs.2014.08.003
- Vyznachennia vmistu toksychnykh elementiv ta radionuklidiv za vykorystanniam atomno–absorbtsiynykh spektrofotometriv AA240FS «Varian» ta AAS-6300 «Shimadzu»: M027–02⁄10 (2010). Lviv: LDRLVM, 51.
- Paska, M., Simonova, I., Galuch, B., Basarab, I., Masliichuk, O. (2017). Toxic elements in lentil, thyme and juniper in the composition of semi-smoked sausages using the method of atomic-absorption spectrometry with atomization in flame. EUREKA: Life Sciences, 4, 35–42. doi: 10.21303/2504-5695.2017.00388
- Paska, M. Z., Markovych, I. I. (2013). Doslidzhennia vmistu toksychnykh elementiv u sochevytsi ta priano-aromatychnykh roslynakh ta u vyroblenykh napivkopchenykh kovbasakh z yikh dodavanniam. Nauk. pratsi Odeskoi natsionalnoi akademyi kharchovykh tekhnolohyi, 44, 185–188.
- Paska, M., Markovych, I., Simonov, R. (2013). Lentil flour as protein supplement in the production of smoked sausages. Papers of the 6th International Scientific Conference, 68–72.
- Paska, M. Z., Markovych, I. I. (2014). Histolohichna kharakterystyka napivkopchenykh kovbas iz vykorystanniam riznoho vmistu boroshna sochevytsi. Naukovyi Visnyk LNUVM ta BT imeni S. Z. Hzhytskoho, 2 (59), 156–163.
- Markovych, I. I. (2015). Doslidzhennia zhyrnokyslotnoho skladu napivkopchenykh kovbas z vykorystanniam sochevytsi, yalivtsiu ta chebretsiu. Kharchova nauko i tekhnolohiya, 1 (30), 37–42.
- Markovych, I., Paska, M., Basarab, I. (2016). Elaboration of production technology of semi-smoked sausages using lentil flour, thyme and juniper. EUREKA: Life Sciences, 4, 3–8. doi: 10.21303/2504-5695.2016.00156
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2017 Maria Paska, Iryna Simonova, Iryna Simonova, Iryna Simonova, Olga Masliichuk, Iryna Simonova, Bogdan Galuch, Bogdan Galuch, Bogdan Galuch, Bogdan Galuch, Iryna Basarab, Iryna Basarab, Iryna Basarab, Iryna Basarab, Olga Masliichuk, Olga Masliichuk, Olga Masliichuk
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by/4.0/88x31.png)
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.