Дослідження процессу екстрагування біологічно активних речовин з виноградної вижимки субкритичною водою
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.108992Ключові слова:
виноградні вичавки, біологічно активні речовини, екстрагування, субкритична вода, антиоксидантна активністьАнотація
Досліджено процес вилучення біологічно активних речовин з виноградних вичавок субкритичного водою. Ідентифіковано наявність галової кислоти і фурфуролу. Встановлено вплив технологічних параметрів процесу екстрагування (розмір фракції сухих виноградних вичавок, температура, тиск, гідромодуль) на антиоксидантну активність екстрактів, вихід сухих речовин, загальний вихід поліфенолів, виннокислих сполук, редукуючих речовин. Визначено раціональні параметри даного процесу
Посилання
- World Vitiviniculture Situation. OIV Statistical Report on World Vitiviniculture (2016). Paris: International Organization of Vine and Wine, 16.
- Issa, G. (Jason), Patti, A. F., Issa, G. (Jason), Smernik, R., Wilkinson, K. (2009). Chemical composition of composted grape marc. Water Science & Technology, 60 (5), 1265. doi: 10.2166/wst.2009.564
- Wang, X., Tong, H., Chen, F., Gangemi, J. D. (2010). Chemical characterization and antioxidant evaluation of muscadine grape pomace extract. Food Chemistry, 123 (4), 1156–1162. doi: 10.1016/j.foodchem.2010.05.080
- Hamatschek, J., Meckler, O. (1995). Extraktion der Polyphenole von der Traubennahme biz zur Abfüllung unter besonderer Berücksichtigung der Entsaftung durch Dekanter. Mitteilungen Klosterneuburg, 45 (3), 75–81.
- Xia, E.-Q., Deng, G.-F., Guo, Y.-J., Li, H.-B. (2010). Biological Activities of Polyphenols from Grapes. International Journal of Molecular Sciences, 11 (2), 622–646. doi: 10.3390/ijms11020622
- Konichev, A. S., Baurin, P. V. et. al. (2011). Tradicionnye i sovremennye metody ehkstrakciy biologicheski aktivnyh veshchestv iz rastitel'nogo syr'ya: perspektivy, dostoinstva, nedostatki. Vestnik MGU. Seriya «Estestvennye nauki», 3, 49–54.
- Boussetta, N., Vorobiev, E., Deloison, V., Pochez, F., Falcimaigne-Cordin, A., Lanoisellé, J.-L. (2011). Valorisation of grape pomace by the extraction of phenolic antioxidants: Application of high voltage electrical discharges. Food Chemistry, 128 (2), 364–370. doi: 10.1016/j.foodchem.2011.03.035
- Galvan d’Alessandro, L., Kriaa, K., Nikov, I., Dimitrov, K. (2012). Ultrasound assisted extraction of polyphenols from black chokeberry. Separation and Purification Technology, 93, 42–47. doi: 10.1016/j.seppur.2012.03.024
- Kronholm, J., Hartonen, K., Riekkola, M.-L. (2007). Analytical extractions with water at elevated temperatures and pressures. TrAC Trends in Analytical Chemistry, 26 (5), 396–412. doi: 10.1016/j.trac.2007.03.004
- Teo, C. C., Tan, S. N., Yong, J. W. H., Hew, C. S., Ong, E. S. (2010). Pressurized hot water extraction (PHWE). Journal of Chromatography A, 1217 (16), 2484–2494. doi: 10.1016/j.chroma.2009.12.050
- Chemat, F., Vian, M. A., Cravotto, G. (2012). Green Extraction of Natural Products: Concept and Principles. International Journal of Molecular Sciences, 13 (12), 8615–8627. doi: 10.1002/9783527676828
- Plaza, M., Turner, C. (2015). Pressurized hot water extraction of bioactives. TrAC Trends in Analytical Chemistry, 71, 39–54. doi: 10.1016/j.trac.2015.02.022
- Zakaria, S. M., Kamal, S. M. M. (2015). Subcritical Water Extraction of Bioactive Compounds from Plants and Algae: Applications in Pharmaceutical and Food Ingredients. Food Engineering Reviews, 8 (1), 23–34. doi: 10.1007/s12393-015-9119-x
- Liang, X., Fan, Q. (2013). Application of Sub-Critical Water Extraction in Pharmaceutical Industry. Journal of Materials Science and Chemical Engineering, 01 (05), 1–6. doi: 10.4236/msce.2013.15001
- Bondakova (Krivchenkova), M. V., Klyshinskaya, E. V., Butova, S. N. (2012). Sovershenstvovanie sposobov polucheniya ehkstrakta vinograda s cel'yu ego dal'neyshego ispol'zovaniya pri proizvodstve kosmeticheskih izdeliy. Novye himiko-farmacevticheskie tekhnologiy, 154–157.
- Rajha, H. N., Darra, N. E., Hobaika, Z., Boussetta, N., Vorobiev, E., Maroun, R. G., Louka, N. (2014). Extraction of Total Phenolic Compounds, Flavonoids, Anthocyanins and Tannins from Grape Byproducts by Response Surface Methodology. Influence of Solid-Liquid Ratio, Particle Size, Time, Temperature and Solvent Mixtures on the Optimization Process. Food and Nutrition Sciences, 05 (04), 397–409. doi: 10.4236/fns.2014.54048
- Liazid, A., Barbero, G., Azaroual, L., Palma, M., Barroso, C. (2014). Stability of Anthocyanins from Red Grape Skins under Pressurized Liquid Extraction and Ultrasound-Assisted Extraction Conditions. Molecules, 19 (12), 21034–21043. doi: 10.3390/molecules191221034
- Arnous, A., Meyer, A. S. (2008). Comparison of methods for compositional characterization of grape (Vitis vinifera L.) and apple (Malus domestica) skins. Food and Bioproducts Processing, 86 (2), 79–86. doi: 10.1016/j.fbp.2008.03.004
- Da Porto, C., Decorti, D., Natolino, A. (2014). Water and ethanol as co-solvent in supercritical fluid extraction of proanthocyanidins from grape marc: A comparison and a proposal. The Journal of Supercritical Fluids, 87, 1–8. doi: 10.1016/j.supflu.2013.12.019
- Liazid, A., Guerrero, R. F., Cantos, E., Palma, M., Barroso, C. G. (2011). Microwave assisted extraction of anthocyanins from grape skins. Food Chemistry, 124 (3), 1238–1243. doi: 10.1016/j.foodchem.2010.07.053
- Monrad, J. K., Howard, L. R., King, J. W., Srinivas, K., Mauromoustakos, A. (2010). Subcritical Solvent Extraction of Anthocyanins from Dried Red Grape Pomace. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 58 (5), 2862–2868. doi: 10.1021/jf904087n
- Duba, K. S., Casazza, A. A., Mohamed, H. B., Perego, P., Fiori, L. (2015). Extraction of polyphenols from grape skins and defatted grape seeds using subcritical water: Experiments and modeling. Food and Bioproducts Processing, 94, 29–38. doi: 10.1016/j.fbp.2015.01.001
- Luquerodriguez, J., Luquedecastro, M., Perezjuan, P. (2007). Dynamic superheated liquid extraction of anthocyanins and other phenolics from red grape skins of winemaking residues. Bioresource Technology, 98 (14), 2705–2713. doi: 10.1016/j.biortech.2006.09.019
- Garcia-Marino, M., Rivas-Gonzalo, J. C., Ibanez, E., Garcia-Moreno, C. (2006). Recovery of catechins and proanthocyanidins from winery by-products using subcritical water extraction. Analytica Chimica Acta, 563 (1-2), 44–50. doi: 10.1016/j.aca.2005.10.054
- Antuon, I. D. (2009). Use of sub-critical water for the extraction of natural antioxidants from by-products and wastes of the food industry. 14th Workshop on the Developments in the Italian PhD Research on Food Science Technology and Biotechnology. Italy: University of Sassari Oristano, 16–18.
- Aliakbarian, B., Fathi, A., Perego, P., Dehghani, F. (2012). Extraction of antioxidants from winery wastes using subcritical water. The Journal of Supercritical Fluids, 65, 18–24. doi: 10.1016/j.supflu.2012.02.022
- Brahim, M., Gambier, F., Brosse, N. (2014). Optimization of polyphenols extraction from grape residues in water medium. Industrial Crops and Products, 52, 18–22. doi: 10.1016/j.indcrop.2013.10.030
- Kammerer, D., Claus, A., Carle, R., Schieber, A. (2004). Polyphenol Screening of Pomace from Red and White Grape Varieties (Vitis viniferaL.) by HPLC-DAD-MS/MS. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 52 (14), 4360–4367. doi: 10.1021/jf049613b
- Escribano-Bailon, M., Santos-Buelga, C.; Santos-Buelga, C., Williamson, G. (Eds.) (2003). Polyphenol extraction from foods. Methods in polyphenol analysis. United Kingdom: The Royal Society of Chemistry, 1–16.
- Alvarez-Casas, M., Garcia-Jares, C., Llompart, M., Lores, M. (2014). Effect of experimental parameters in the pressurized solvent extraction of polyphenolic compounds from white grape marc. Food Chemistry, 157, 524–532. doi: 10.1016/j.foodchem.2014.02.078
- Otero-Pareja, M., Casas, L., Fernandez-Ponce, M., Mantell, C., Ossa, E. (2015). Green Extraction of Antioxidants from Different Varieties of Red Grape Pomace. Molecules, 20 (6), 9686–9702. doi: 10.3390/molecules20069686
- Hansen, C. (2007). Hansen solubility parameters. Boca Raton: CRC Press, 544. doi: 10.1201/9781420006834
- Srinivas, K., King, J. W., Monrad, J. K., Howard, L. R., Hansen, C. M. (2009). Optimization of Subcritical Fluid Extraction of Bioactive Compounds Using Hansen Solubility Parameters. Journal of Food Science, 74 (6), E342–E354. doi: 10.1111/j.1750-3841.2009.01251.x
- King, J. W., Srinivas, K. (2009). Multiple unit processing using sub- and supercritical fluids. The Journal of Supercritical Fluids, 47 (3), 598–610. doi: 10.1016/j.supflu.2008.08.010
- Haghighi, A., Khajenoori, M. (2013). Subcritical Water Extraction. Mass Transfer – Advances in Sustainable Energy and Environment Oriented Numerical Modeling. doi: 10.5772/54993
- Khajenoori, M., Asl, A. H., Hormozi, F. (2009). Proposed Models for Subcritical Water Extraction of Essential Oils. Chinese Journal of Chemical Engineering, 17 (3), 359–365. doi: 10.1016/s1004-9541(08)60217-7
- Khajenoori, M., Omidbakhsh, E., Hormozi, F., Haghighi, Asl A. (2009). CFD modeling of subcritical water extraction. The 6th International chemical Engineering Congress (IChEC). Kish Island, Iran: Association of Chemical Engineers. Available at: https://www.civilica.com/Paper-ICHEC06-ICHEC06_250.html
- Sukmanov, V., Gaceu, L., Zakharevych, V., Marynin, A., Rogovyi, I., Farisieiev, A. (2016). Physical and mathematical modeling of extraction from grape marc by subcritical water. Journal of EcoAgriToursim, 12 (1), 83–93.
- Olennikov, D. N., Tanhaeva, L. M. (2006). Metodika kolichestvennogo opredeleniya gruppovogo sostava uglevodnogo kompleksa rastitel'nyh ob'ektov. Himiya rastitel'nogo syr'ya, 4, 29–33.
- Sukmanov, V., Ukrainets, A., Zavialov, V., Marynin, A. (2017). Establishing the equipment-methodical support for determining the properties of extracts of grape pomace extracts produced in the subcreative water environment. EUREKA: Life Sciences, 5, 18–25. doi: 10.21303/2504-5695.2017.00434
- Sukmanov, V. O., Petrova, Yu. M., Lagovskiy, I. O. (2015). Apparaturnoe oformlenie processa ehkstragirovaniya biologicheski aktivnyh veshchestv iz vyzhimok vinograda v srede subkriticheskoy vody. Aktualni problemy ta perspektyvy rozvytku kharchovykh vyrobnytstv, hotelno-restorannoho ta turystychnoho biznesu. Poltava: PUET, 276–277.
- Alexandrov, A. (1998). Management system IAPWS-IF97 for calculating of thermodynamic properties of water and steam for industrial calculations. Additional equations. Fittings, 10, 64–72.
- Veshnyakov, V. A., Habarov, Yu. G., Kamakina, N. D. (2008). Cravnenie metodov opredeleniya reduciruyushchih veshchestv: metod Bertrana, ehbuliostaticheskiy i fotometricheskiy metody. Himiya rastitel'nogo syr'ya, 4, 47–50.
- Ryzhova, G. L., Matasova, S. A., Bashurov, S. G. (1997). Poluchenie suhogo ehkstrakta iz plodov ryabiny sibirskoy i izuchenie ego himicheskogo sostava. Himiya rastitel'nogo syr'ya, 2, 37–41.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2017 Valeri Sukmanov, Volodymyr Zavialov, Andrii Marynin

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.