Оптимізація технології подрібнення бджолиного обніжжя

Автор(и)

  • Sergey Merzlov Білоцерківський національний аграрний університет пл. Соборна, 8/1, м. Біла Церква, Україна, 09117, Україна https://orcid.org/0000-0002-8757-7878
  • Neonila Lomova Білоцерківський національний аграрний університет пл. Соборна, 8/1, м. Біла Церква, Україна, 09117, Україна https://orcid.org/0000-0002-3259-921X
  • Serhiy Narizhniy Білоцерківський національний аграрний університет пл. Соборна, 8/1, м. Біла Церква, Україна, 09117, Україна https://orcid.org/0000-0001-5478-3221
  • Olha Snizhko Національний університет біоресурсів і природокористування України вул. Героїв Оборони, 15, м. Київ, Україна, 03041, Україна https://orcid.org/0000-0002-1405-884X
  • Viktor Voroshchuk Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя вул. Руська, 56, м. Тернопіль, Україна, 46001, Україна https://orcid.org/0000-0002-8943-1493

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.110504

Ключові слова:

флавоноїди обніжжя бджолиного, дисперсність порошку, технологічні властивості порошку обніжжя, фітохімічна активність

Анотація

Досліджено вплив подрібнення на якість порошку обніжжя бджолиного за технологічними та фізико-хімічними показниками. Встановлено вплив механічної обробки на дисперсність продукту. Показано, що подрібнення може мати значний вплив на фітохімічні та технологічні характеристики порошку. Обґрунтовано вибір типу подрібнювача та, використовуючи метод математичного моделювання, оптимізовано технічні параметри для отримання високоякісного продукту

Біографії авторів

Sergey Merzlov, Білоцерківський національний аграрний університет пл. Соборна, 8/1, м. Біла Церква, Україна, 09117

Доктор сільськогосподарських наук, професор

Кафедра харчових технологій і технологій переробки продукції тваринництва 

Neonila Lomova, Білоцерківський національний аграрний університет пл. Соборна, 8/1, м. Біла Церква, Україна, 09117

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра харчових технологій і технологій переробки продукції тваринництва 

Serhiy Narizhniy, Білоцерківський національний аграрний університет пл. Соборна, 8/1, м. Біла Церква, Україна, 09117

Кандидат технічних наук, асистент

Кафедра харчових технологій і технологій переробки продукції тваринництва

Olha Snizhko, Національний університет біоресурсів і природокористування України вул. Героїв Оборони, 15, м. Київ, Україна, 03041

Кандидат технічних наук, асистент

Кафедра технології м’ясних, рибних та морепродуктів

Viktor Voroshchuk, Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя вул. Руська, 56, м. Тернопіль, Україна, 46001

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра обладнання харчових технологій

Посилання

  1. Beal, T., Massiot, E., Arsenault, J. E., Smith, M. R., Hijmans, R. J. (2017). Global trends in dietary micronutrient supplies and estimated prevalence of inadequate intakes. PLOS ONE, 12 (4), e0175554. doi: 10.1371/journal.pone.0175554
  2. Rashid, A., Thakur, Er. S. N. (2012). Studies on Quality Parameters of Set Yoghurt Prepared By the Addition of Honey. International Journal of Scientific and Research Publications, 2 (9), 1–10.
  3. Yerlikaya, O. (2014). Effect of bee pollen supplement on antimicrobial, chemical, rheological, sensorial properties and probiotic viability of fermented milk beverages. Mljekarstvo, 268–279. doi: 10.15567/mljekarstvo.2014.0406
  4. Shleykin, A. G., Barakova, N. V., Petrova, M. N., Danilov, N. P., Argymbaeva, A. E. (2015). Vliyanie saharnogo siropa, meda i zlakov na reologicheskie svoystva yogurt. Nauchnyy zhurnal NIU ITMO, 2, 24–34.
  5. Snezhko, О., Lomova, N., Narizhnyy, S., Mingaleeva, Z. S. (2015). Enhancing food safety of pollen by means of irradiation. Ukrainian Food Journal, 4 (1), 32–39.
  6. Lomova, N. N., Lomova, N. N. (2014). Influence of incorporating honey, royal jelly and pollen on biotechnological processes of dairy drink. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (12 (68)), 62–65. doi: 10.15587/1729-4061.2014.23359
  7. Lomova, N. N., Snezhko, O. O., Narizhnyy, S. A. (2015). The biomass of Streptococcus thermophiles and Bifidobacterium longum in dairy medium with bee pollen. Biotechnologia Acta, 8 (1), 71–75. doi: 10.15407/biotech8.01.071
  8. Solomka, V. A., Tyndyk, E. V. Cvetochnaya pyl'ca i zdorov'e. Available at: http://dopomoha.kiev.ua/firms/med-pilca.htm
  9. Rimpler, M. (2003). Von Bienen gesammelte Blütenpollen: Eigenschaften und Verwendung. Ärztezeitschrift für Naturheilverfahren, 44 (3), 158–165.
  10. Barbosa-Cánovas, G. V., Ortega-Rivas, E., Juliano, P., Yan, H. (2005). Food Powders. NY: Springer, 372.
  11. Dziki, D., Gladyszewska, B., Rozylo, R., Polak, R., Rudy, S., Krzykowski, A. (2012). The size reduction theories of solid foods. TEKA. Commission of Motorization and Energetics in Agriculture, 12 (2), 41–45.
  12. Barnwal, P., Singh, K. K., Sharma, A., Choudhary, A. K., Saxena, S. N. (2015). Influence of pin and hammer mill on grinding characteristics, thermal and antioxidant properties of coriander powder. Journal of Food Science and Technology, 52 (12), 7783–7794. doi: 10.1007/s13197-015-1975-0
  13. Chauruka, S. R., Hassanpour, A., Brydson, R., Roberts, K. J., Ghadiri, M., Stitt, H. (2015). Effect of mill type on the size reduction and phase transformation of gamma alumina. Chemical Engineering Science, 134, 774–783. doi: 10.1016/j.ces.2015.06.004
  14. Zhang, F. L., Zhu, M., Wang, C. Y. (2008). Parameters optimization in the planetary ball milling of nanostructured tungsten carbide/cobalt powder. International Journal of Refractory Metals and Hard Materials, 26 (4), 329–333. doi: 10.1016/j.ijrmhm.2007.08.005
  15. Gour, S. (2010). Manufacturing Nano-Sized Powders Using Salt- and Sugar-Assisted Milling. Philadelphia: Drexel University, 133.
  16. Murthy, T. P. K., Manohar, B. (2013). Grinding Studies of Mango Ginger: Mathematical Modelling of Particle Size Distribution and Energy Consumption. American Journal of Food Science and Technology, 1 (4), 70–76.
  17. Chen, Q. M., Fu, M. R., Yue, F. L., Cheng, Y. Y. (2015). Effect of Superfine Grinding on Physicochemical Properties, antioxidant Activity and Phenolic Content of Red Rice (Oryza sativa L.). Food and Nutrition Sciences, 06 (14), 1277–1284. doi: 10.4236/fns.2015.614133
  18. Bauer, J. F. (2009). Pharmaceutical Solids: Size, Shape, and Surface Area. Journal of Validation Technology, 37–44. Available at: http://www.ivtnetwork.com/sites/default/files/PharmSolids_01.pdf
  19. Merzlov, S., Lomova, N., Narizhniy, S., Snizhko, O., Voroshchuk, V. (2017). Investigation of the process of bee pollen comminution. EUREKA: Life Sciences, 5,39–44. doi: 10.21303/2504-5695.2017.00426
  20. Biyik, S., Aydin, M. (2015). The Effect of Milling Speed on Particle Size and Morphology of Cu25W Composite Powder. Acta Physica Polonica A, 127 (4), 1255–1260. doi: 10.12693/aphyspola.127.1255
  21. Sahoo, A., Roy, G. K. (2008). Correlations for the grindability of the ball mill as a measure of its performance. Asia-Pacific Journal of Chemical Engineering, 3 (2), 230–235. doi: 10.1002/apj.133
  22. Lomova, N. M., Narizhnyi, S. A., Snizhko, O. O. (2016). Pervynna pidhotovka apiproduktiv u biotekhnolohyi yohurtu «Medovyi». Naukovi dopovidi NUBiP Ukrainy, 7 (64). Available at: http://journals.nubip.edu.ua/index.php/Dopovidi/article/view/7717/7413
  23. Chen, Y., Zhang, B.-C., Sun, Y.-H., Zhang, J.-G., Sun, H.-J., Wei, Z.-J. (2015). Physicochemical properties and adsorption of cholesterol by okra (Abelmoschus esculentus) powder. Food Funct., 6 (12), 3728–3736. doi: 10.1039/c5fo00600g
  24. Zaiter, A., Becker, L., Karam, M.-C., Dicko, A. (2016). Effect of particle size on antioxidant activity and catechin content of green tea powders. Journal of Food Science and Technology, 53 (4), 2025–2032. doi: 10.1007/s13197-016-2201-4
  25. Otte, A., Carvajal, M. T. (2011). Assessment of Milling-Induced Disorder of Two Pharmaceutical Compounds. Journal of Pharmaceutical Sciences, 100 (5), 1793–1804. doi: 10.1002/jps.22415

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-10-19

Як цитувати

Merzlov, S., Lomova, N., Narizhniy, S., Snizhko, O., & Voroshchuk, V. (2017). Оптимізація технології подрібнення бджолиного обніжжя. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5(11 (89), 55–60. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.110504

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв