Оптимізація технології подрібнення бджолиного обніжжя
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.110504Ключові слова:
флавоноїди обніжжя бджолиного, дисперсність порошку, технологічні властивості порошку обніжжя, фітохімічна активністьАнотація
Досліджено вплив подрібнення на якість порошку обніжжя бджолиного за технологічними та фізико-хімічними показниками. Встановлено вплив механічної обробки на дисперсність продукту. Показано, що подрібнення може мати значний вплив на фітохімічні та технологічні характеристики порошку. Обґрунтовано вибір типу подрібнювача та, використовуючи метод математичного моделювання, оптимізовано технічні параметри для отримання високоякісного продукту
Посилання
- Beal, T., Massiot, E., Arsenault, J. E., Smith, M. R., Hijmans, R. J. (2017). Global trends in dietary micronutrient supplies and estimated prevalence of inadequate intakes. PLOS ONE, 12 (4), e0175554. doi: 10.1371/journal.pone.0175554
- Rashid, A., Thakur, Er. S. N. (2012). Studies on Quality Parameters of Set Yoghurt Prepared By the Addition of Honey. International Journal of Scientific and Research Publications, 2 (9), 1–10.
- Yerlikaya, O. (2014). Effect of bee pollen supplement on antimicrobial, chemical, rheological, sensorial properties and probiotic viability of fermented milk beverages. Mljekarstvo, 268–279. doi: 10.15567/mljekarstvo.2014.0406
- Shleykin, A. G., Barakova, N. V., Petrova, M. N., Danilov, N. P., Argymbaeva, A. E. (2015). Vliyanie saharnogo siropa, meda i zlakov na reologicheskie svoystva yogurt. Nauchnyy zhurnal NIU ITMO, 2, 24–34.
- Snezhko, О., Lomova, N., Narizhnyy, S., Mingaleeva, Z. S. (2015). Enhancing food safety of pollen by means of irradiation. Ukrainian Food Journal, 4 (1), 32–39.
- Lomova, N. N., Lomova, N. N. (2014). Influence of incorporating honey, royal jelly and pollen on biotechnological processes of dairy drink. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (12 (68)), 62–65. doi: 10.15587/1729-4061.2014.23359
- Lomova, N. N., Snezhko, O. O., Narizhnyy, S. A. (2015). The biomass of Streptococcus thermophiles and Bifidobacterium longum in dairy medium with bee pollen. Biotechnologia Acta, 8 (1), 71–75. doi: 10.15407/biotech8.01.071
- Solomka, V. A., Tyndyk, E. V. Cvetochnaya pyl'ca i zdorov'e. Available at: http://dopomoha.kiev.ua/firms/med-pilca.htm
- Rimpler, M. (2003). Von Bienen gesammelte Blütenpollen: Eigenschaften und Verwendung. Ärztezeitschrift für Naturheilverfahren, 44 (3), 158–165.
- Barbosa-Cánovas, G. V., Ortega-Rivas, E., Juliano, P., Yan, H. (2005). Food Powders. NY: Springer, 372.
- Dziki, D., Gladyszewska, B., Rozylo, R., Polak, R., Rudy, S., Krzykowski, A. (2012). The size reduction theories of solid foods. TEKA. Commission of Motorization and Energetics in Agriculture, 12 (2), 41–45.
- Barnwal, P., Singh, K. K., Sharma, A., Choudhary, A. K., Saxena, S. N. (2015). Influence of pin and hammer mill on grinding characteristics, thermal and antioxidant properties of coriander powder. Journal of Food Science and Technology, 52 (12), 7783–7794. doi: 10.1007/s13197-015-1975-0
- Chauruka, S. R., Hassanpour, A., Brydson, R., Roberts, K. J., Ghadiri, M., Stitt, H. (2015). Effect of mill type on the size reduction and phase transformation of gamma alumina. Chemical Engineering Science, 134, 774–783. doi: 10.1016/j.ces.2015.06.004
- Zhang, F. L., Zhu, M., Wang, C. Y. (2008). Parameters optimization in the planetary ball milling of nanostructured tungsten carbide/cobalt powder. International Journal of Refractory Metals and Hard Materials, 26 (4), 329–333. doi: 10.1016/j.ijrmhm.2007.08.005
- Gour, S. (2010). Manufacturing Nano-Sized Powders Using Salt- and Sugar-Assisted Milling. Philadelphia: Drexel University, 133.
- Murthy, T. P. K., Manohar, B. (2013). Grinding Studies of Mango Ginger: Mathematical Modelling of Particle Size Distribution and Energy Consumption. American Journal of Food Science and Technology, 1 (4), 70–76.
- Chen, Q. M., Fu, M. R., Yue, F. L., Cheng, Y. Y. (2015). Effect of Superfine Grinding on Physicochemical Properties, antioxidant Activity and Phenolic Content of Red Rice (Oryza sativa L.). Food and Nutrition Sciences, 06 (14), 1277–1284. doi: 10.4236/fns.2015.614133
- Bauer, J. F. (2009). Pharmaceutical Solids: Size, Shape, and Surface Area. Journal of Validation Technology, 37–44. Available at: http://www.ivtnetwork.com/sites/default/files/PharmSolids_01.pdf
- Merzlov, S., Lomova, N., Narizhniy, S., Snizhko, O., Voroshchuk, V. (2017). Investigation of the process of bee pollen comminution. EUREKA: Life Sciences, 5,39–44. doi: 10.21303/2504-5695.2017.00426
- Biyik, S., Aydin, M. (2015). The Effect of Milling Speed on Particle Size and Morphology of Cu25W Composite Powder. Acta Physica Polonica A, 127 (4), 1255–1260. doi: 10.12693/aphyspola.127.1255
- Sahoo, A., Roy, G. K. (2008). Correlations for the grindability of the ball mill as a measure of its performance. Asia-Pacific Journal of Chemical Engineering, 3 (2), 230–235. doi: 10.1002/apj.133
- Lomova, N. M., Narizhnyi, S. A., Snizhko, O. O. (2016). Pervynna pidhotovka apiproduktiv u biotekhnolohyi yohurtu «Medovyi». Naukovi dopovidi NUBiP Ukrainy, 7 (64). Available at: http://journals.nubip.edu.ua/index.php/Dopovidi/article/view/7717/7413
- Chen, Y., Zhang, B.-C., Sun, Y.-H., Zhang, J.-G., Sun, H.-J., Wei, Z.-J. (2015). Physicochemical properties and adsorption of cholesterol by okra (Abelmoschus esculentus) powder. Food Funct., 6 (12), 3728–3736. doi: 10.1039/c5fo00600g
- Zaiter, A., Becker, L., Karam, M.-C., Dicko, A. (2016). Effect of particle size on antioxidant activity and catechin content of green tea powders. Journal of Food Science and Technology, 53 (4), 2025–2032. doi: 10.1007/s13197-016-2201-4
- Otte, A., Carvajal, M. T. (2011). Assessment of Milling-Induced Disorder of Two Pharmaceutical Compounds. Journal of Pharmaceutical Sciences, 100 (5), 1793–1804. doi: 10.1002/jps.22415
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2017 Sergey Merzlov, Neonila Lomova, Serhiy Narizhniy, Olha Snizhko, Viktor Voroshchuk
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.