Визначення впливу люпинового борошна і дивосилу на перебіг процесів обміну в організмі

Автор(и)

  • Maria Paska Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010, Україна https://orcid.org/0000-0002-9208-1092
  • Ulyana Drachuk Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010, Україна https://orcid.org/0000-0003-3862-0961
  • Olga Masliichuk Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010, Україна https://orcid.org/0000-0003-2045-9284
  • Volodymyr Vovk Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010, Україна https://orcid.org/0000-0002-8569-1087

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.110987

Ключові слова:

м’ясний фарш, люпинове борошно, дивосил, функціональні котлети, раціональне харчування, патологоанатомічний розтин, обмінні процеси, посічені напівфабрикати

Анотація

На білих мишах проведено вивчення токсичності люпинового борошна, кореня дивосилу та функціональних котлет. Досліджено, що люпинове борошно та дивосил не викликають катарального або геморагічного запалення шлунково-кишкового тракту та загибель мишей, отож є нетоксичні. При згодовуванні мишам котлет з 10 % вмістом люпинового борошна та 0,5 % дивосилу встановлено, що при патологоанатомічному розтині макроскопічних змін в органах і тканинах не виявлено. Маса органів (р<0,05) є в межах норми та підтверджує, що даний продукт можна включати в раціон харчування людей

Біографії авторів

Maria Paska, Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010

Доктор ветеринарних наук, професор

Кафедра технології м’яса, м’ясних та олійно-жирових виробів

Ulyana Drachuk, Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010

Кандидат технічних наук, старший викладач

Кафедра технології м’яса, м’ясних та олійно-жирових виробів

Olga Masliichuk, Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010

Аспірант

Кафедра технології м’яса, м’ясних та олійно-жирових виробів

Volodymyr Vovk, Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010

Аспірант

Кафедра технології м’яса, м’ясних та олійно-жирових виробів

Посилання

  1. Arsenyev, L., Bondar, N., Golovchenko, O. (2003). Use of lupine seeds for the production of high-protein foods. Herald of DonDUET, 1 (17), 79–83.
  2. Paska, M. Z., Masliichuk, O. B. (2015). Liupynove boroshno – vysokobilkovyi zbahachuvach kharchovykh produktiv. Prodovolcha industriya APK, 6, 37–40.
  3. Paska, M. Z., Masliichuk, O. B. (2016). Mikrobiolohichna ta spozhyvcha kharakterystyka miasnykh posichenykh napivfabrykativ z dodavanniam liupynovoho boroshna ta dyvosylu. Naukovyi visnyk LNUVM ta B T im. S. Z. Hzhytskoho, 18 (4), 120–123.
  4. Kuzyk, Т. (2013). New functional fermented milk product "Dyvosil". Kharkiv: View "ESEN", 149–151.
  5. Paska, M., Markovych, I., Simonov, R. (2013). Lentil flour as protein supplement in the production of smoked sausages. Papers of the 6th International Scientific Conference, 68–72.
  6. Markovych, I., Paska, M., Basarab, I. (2016). Elaboration of production technology of semi-smoked sausages using lentil flour, thyme and juniper. EUREKA: Life Sciences, 4, 3–8. doi: 10.21303/2504-5695.2016.00156
  7. Oshchypok, I. M., Yaroshevych, V. I., Krynska, N. V., Nakonechnyi, V. V. (2010). Modern trends in the technology of birds processing. Lviv, 115–118.
  8. Shurduk, I., Serik, М., Antonenko, S., Fedak, N. (2014). Effect of protein and mineral additive on consumer characteristics of meat emulsion products. Ukrainian Food Journal, 3 (4), 524–533.
  9. Golovko, M., Serik, М., Golovko, Т., Polupan ,V. (2014). Micro structural characteristics of minced meat products from use of protein-mineral additive. Ukrainian Food Journal, 3 (2), 236–242.
  10. Farouk, M. M., Frost, D. A., Krsinic, G., Wu, G. (2011). Phase behaviour, rheology and microstructure of mixture of meat proteins and kappa and iota carrageenans. Food Hydrocolloids, 25 (6), 1627–1636. doi: 10.1016/j.foodhyd.2010.11.026
  11. Zhao, L., Cai, X., Huang, S., Wang, S., Huang, Y., Hong, J., Rao, P. (2015). Isolation and identification of a whey protein-sourced calcium-binding tripeptide Tyr-Asp-Thr. International Dairy Journal, 40, 16–23. doi: 10.1016/j.idairyj.2014.08.013
  12. Popovic, D., Bozic, T., Stevanovic, J., Frontasyeva, M., Todorovic, D., Ajtic, J., Spasic Jokic, V. (2009). Concentration of trace elements in blood and feed of homebred animals in Southern Serbia. Environmental Science and Pollution Research, 17 (5), 1119–1128. doi: 10.1007/s11356-009-0274-6
  13. Ali Hassan, A., Rylander, C., Brustad, M., Sandanger, T. (2012). Level of selected toxic elements in meat, liver, tallow and bone marrow of young semi-domesticated reindeer (Rangifer tarandus tarandus L.) from Northern Norway. International Journal of Circumpolar Health, 71 (1), 18187. doi: 10.3402/ijch.v71i0.18187
  14. Rudy, M. (2009). The analysis of correlations between the age and the level of bioaccumulation of heavy metals in tissues and the chemical composition of sheep meat from the region in SE Poland. Food and Chemical Toxicology, 47 (6), 1117–1122. doi: 10.1016/j.fct.2009.01.035
  15. Daşbaşı, T., Saçmacı, Ş., Ülgen, A., Kartal, Ş. (2016). Determination of some metal ions in various meat and baby food samples by atomic spectrometry. Food Chemistry, 197, 107–113. doi: 10.1016/j.foodchem.2015.10.093
  16. Škrbić, B., Živančev, J., Mrmoš, N. (2013). Concentrations of arsenic, cadmium and lead in selected foodstuffs from Serbian market basket: Estimated intake by the population from the Serbia. Food and Chemical Toxicology, 58, 440–448. doi: 10.1016/j.fct.2013.05.026
  17. Alves, S. P., Alfaia, C. M., Škrbić, B. D., Živančev, J. R., Fernandes, M. J., Bessa, R. J. B., Fraqueza, M. J. (2017). Screening chemical hazards of dry fermented sausages from distinct origins: Biogenic amines, polycyclic aromatic hydrocarbons and heavy elements. Journal of Food Composition and Analysis, 59, 124–131. doi: 10.1016/j.jfca.2017.02.020
  18. Kosenko, M., Kotsyumbas, I., Velichko, V. et. al. (1999). Toxicological control of feed and feed additives. Lviv: Triad plus, 118.
  19. Kotsiumbas, I., Malik, O., Paterega, I. et. al.; Kotsiumbas, I. (Ed.) (2006). Preclinical studies of veterinary medicines. Lviv: Triad plus, 360.
  20. Paska, M., Drachuk, U., Masliichuk, O., Vovk, V. (2017). Determination of toxicity of chopped meat-based semi-products in vivo. EUREKA: Life Sciences, 5, 26–32. doi: 10.21303/2504-5695.2017.00429

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-10-19

Як цитувати

Paska, M., Drachuk, U., Masliichuk, O., & Vovk, V. (2017). Визначення впливу люпинового борошна і дивосилу на перебіг процесів обміну в організмі. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5(11 (89), 34–39. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.110987

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв