Визначення впливу люпинового борошна і дивосилу на перебіг процесів обміну в організмі
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.110987Ключові слова:
м’ясний фарш, люпинове борошно, дивосил, функціональні котлети, раціональне харчування, патологоанатомічний розтин, обмінні процеси, посічені напівфабрикатиАнотація
На білих мишах проведено вивчення токсичності люпинового борошна, кореня дивосилу та функціональних котлет. Досліджено, що люпинове борошно та дивосил не викликають катарального або геморагічного запалення шлунково-кишкового тракту та загибель мишей, отож є нетоксичні. При згодовуванні мишам котлет з 10 % вмістом люпинового борошна та 0,5 % дивосилу встановлено, що при патологоанатомічному розтині макроскопічних змін в органах і тканинах не виявлено. Маса органів (р<0,05) є в межах норми та підтверджує, що даний продукт можна включати в раціон харчування людей
Посилання
- Arsenyev, L., Bondar, N., Golovchenko, O. (2003). Use of lupine seeds for the production of high-protein foods. Herald of DonDUET, 1 (17), 79–83.
- Paska, M. Z., Masliichuk, O. B. (2015). Liupynove boroshno – vysokobilkovyi zbahachuvach kharchovykh produktiv. Prodovolcha industriya APK, 6, 37–40.
- Paska, M. Z., Masliichuk, O. B. (2016). Mikrobiolohichna ta spozhyvcha kharakterystyka miasnykh posichenykh napivfabrykativ z dodavanniam liupynovoho boroshna ta dyvosylu. Naukovyi visnyk LNUVM ta B T im. S. Z. Hzhytskoho, 18 (4), 120–123.
- Kuzyk, Т. (2013). New functional fermented milk product "Dyvosil". Kharkiv: View "ESEN", 149–151.
- Paska, M., Markovych, I., Simonov, R. (2013). Lentil flour as protein supplement in the production of smoked sausages. Papers of the 6th International Scientific Conference, 68–72.
- Markovych, I., Paska, M., Basarab, I. (2016). Elaboration of production technology of semi-smoked sausages using lentil flour, thyme and juniper. EUREKA: Life Sciences, 4, 3–8. doi: 10.21303/2504-5695.2016.00156
- Oshchypok, I. M., Yaroshevych, V. I., Krynska, N. V., Nakonechnyi, V. V. (2010). Modern trends in the technology of birds processing. Lviv, 115–118.
- Shurduk, I., Serik, М., Antonenko, S., Fedak, N. (2014). Effect of protein and mineral additive on consumer characteristics of meat emulsion products. Ukrainian Food Journal, 3 (4), 524–533.
- Golovko, M., Serik, М., Golovko, Т., Polupan ,V. (2014). Micro structural characteristics of minced meat products from use of protein-mineral additive. Ukrainian Food Journal, 3 (2), 236–242.
- Farouk, M. M., Frost, D. A., Krsinic, G., Wu, G. (2011). Phase behaviour, rheology and microstructure of mixture of meat proteins and kappa and iota carrageenans. Food Hydrocolloids, 25 (6), 1627–1636. doi: 10.1016/j.foodhyd.2010.11.026
- Zhao, L., Cai, X., Huang, S., Wang, S., Huang, Y., Hong, J., Rao, P. (2015). Isolation and identification of a whey protein-sourced calcium-binding tripeptide Tyr-Asp-Thr. International Dairy Journal, 40, 16–23. doi: 10.1016/j.idairyj.2014.08.013
- Popovic, D., Bozic, T., Stevanovic, J., Frontasyeva, M., Todorovic, D., Ajtic, J., Spasic Jokic, V. (2009). Concentration of trace elements in blood and feed of homebred animals in Southern Serbia. Environmental Science and Pollution Research, 17 (5), 1119–1128. doi: 10.1007/s11356-009-0274-6
- Ali Hassan, A., Rylander, C., Brustad, M., Sandanger, T. (2012). Level of selected toxic elements in meat, liver, tallow and bone marrow of young semi-domesticated reindeer (Rangifer tarandus tarandus L.) from Northern Norway. International Journal of Circumpolar Health, 71 (1), 18187. doi: 10.3402/ijch.v71i0.18187
- Rudy, M. (2009). The analysis of correlations between the age and the level of bioaccumulation of heavy metals in tissues and the chemical composition of sheep meat from the region in SE Poland. Food and Chemical Toxicology, 47 (6), 1117–1122. doi: 10.1016/j.fct.2009.01.035
- Daşbaşı, T., Saçmacı, Ş., Ülgen, A., Kartal, Ş. (2016). Determination of some metal ions in various meat and baby food samples by atomic spectrometry. Food Chemistry, 197, 107–113. doi: 10.1016/j.foodchem.2015.10.093
- Škrbić, B., Živančev, J., Mrmoš, N. (2013). Concentrations of arsenic, cadmium and lead in selected foodstuffs from Serbian market basket: Estimated intake by the population from the Serbia. Food and Chemical Toxicology, 58, 440–448. doi: 10.1016/j.fct.2013.05.026
- Alves, S. P., Alfaia, C. M., Škrbić, B. D., Živančev, J. R., Fernandes, M. J., Bessa, R. J. B., Fraqueza, M. J. (2017). Screening chemical hazards of dry fermented sausages from distinct origins: Biogenic amines, polycyclic aromatic hydrocarbons and heavy elements. Journal of Food Composition and Analysis, 59, 124–131. doi: 10.1016/j.jfca.2017.02.020
- Kosenko, M., Kotsyumbas, I., Velichko, V. et. al. (1999). Toxicological control of feed and feed additives. Lviv: Triad plus, 118.
- Kotsiumbas, I., Malik, O., Paterega, I. et. al.; Kotsiumbas, I. (Ed.) (2006). Preclinical studies of veterinary medicines. Lviv: Triad plus, 360.
- Paska, M., Drachuk, U., Masliichuk, O., Vovk, V. (2017). Determination of toxicity of chopped meat-based semi-products in vivo. EUREKA: Life Sciences, 5, 26–32. doi: 10.21303/2504-5695.2017.00429
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2017 Maria Paska, Ulyana Drachuk, Olga Masliichuk, Volodymyr Vovk
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by/4.0/88x31.png)
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.