Розробка купажів рослинних олій із високою біологічною цінністю та антиокиснювальною стабільністю
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.111451Ключові слова:
соняшникова олія, горіхова олія, рижієва олія, газова хроматографія, купажування, ω-3 поліненасичені жирні кислоти, ω-6 поліненасичені жирні кислоти, біологічна цінність, пероксидне число, антиокиснювальна стабільністьАнотація
Досліджено і уточнено склад жирних кислот рослинних олій холодного пресування. Розроблений і обґрунтований склад купажів на основі соняшникової олії з додаванням олій насіння рижію, льону та волоського горіху, що забезпечують раціональне співвідношення ω-3:ω-6 жирних кислот з точки зору їх вмісту у харчовому раціоні. Досліджено перебіг автокаталітичного окиснення купажів при зберіганні їх за температури 20±2 ºС за вільного доступу світла та повітря. Встановлено суттєве уповільнення швидкості накопичення пероксидів при купажуванні 45 % горіхової або 40 % рижієвої олії з відповідною кількістю соняшникової олії
Посилання
- Gibson, G. R., Williams, C. M. (2000). Functional food: concept to product. CRC Press, 356.
- Dittrich, M., Jahreis, G., Bothor, K., Drechsel, C., Kiehntopf, M., Blüher, M., Dawczynski, C. (2014). Benefits of foods supplemented with vegetable oils rich in α-linolenic, stearidonic or docosahexaenoic acid in hypertriglyceridemic subjects: a double-blind, randomized, controlled trail. European Journal of Nutrition, 54 (6), 881–893. doi: 10.1007/s00394-014-0764-2
- Calder, P. C., Yaqoob, P. (2009). Omega-3 polyunsaturated fatty acids and human health outcomes. BioFactors, 35 (3), 266–272. doi: 10.1002/biof.42
- Calder, P. C., Yaqoob, P. (2009). Understanding Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids. Postgraduate Medicine, 121 (6), 148–157. doi: 10.3810/pgm.2009.11.2083
- Fürst, P., Kuhn, K. S. (2000). Fish oil emulsions: what benefits can they bring? Clinical Nutrition, 19 (1), 7–14. doi: 10.1054/clnu.1999.0072
- Kris-Etherton, P. M. (2002). Fish Consumption, Fish Oil, Omega-3 Fatty Acids, and Cardiovascular Disease. Circulation, 106 (21), 2747–2757. doi: 10.1161/01.cir.0000038493.65177.94
- Riediger, N. D., Othman, R. A., Suh, M., Moghadasian, M. H. (2009). A Systemic Review of the Roles of n-3 Fatty Acids in Health and Disease. Journal of the American Dietetic Association, 109 (4), 668–679. doi: 10.1016/j.jada.2008.12.022
- Belemets, T., Yushchenko, N., Lobok, A., Radzievskaya, I., Polonskaya, T. (2016). Optimization of composition of blend of natural vegetable oils for the production of milk-containing products. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (11 (83)), 4–9. doi: 10.15587/1729-4061.2016.81405
- Morlion, B. J., Torwesten, E., Wrenger, K., Puchstein, C., Fürst, P. (1997). P.98 What is the optimum ω-3 to ω-6 fatty acid (FA) ratioof parenteral lipid emulsions in postoperative trauma? Clinical Nutrition, 16, 49. doi: 10.1016/s0261-5614(97)80222-1
- Din, J. N. (2004). Omega 3 fatty acids and cardiovascular disease--fishing for a natural treatment. BMJ, 328 (7430), 30–35. doi: 10.1136/bmj.328.7430.30
- Titov, V. N. (1999). Generality of atherosclerosis and inflammation: the specificity of atherosclerosis as an inflammatory process. Russian Journal of Cardiology, 5. Available at: http://medi.ru/doc/6690510.htm
- Harris, W. S. (2008). The omega-3 indexas a risk factor for coronary heart disease. Am. J. Clin. Nutr., 87 (6), 1997S–2002S.
- Nosenko, T., Kot, T., Kichshenko, V. (2014). Rape Seeds as a Source of Feed and Food Proteins. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 64 (2). doi: 10.2478/pjfns-2013-0007
- DSTU 5509-2002 (ISO 5509:2000, IDT). Zhyry tvarynni i roslynni ta oliyi. Pryhotuvannya metylovykh efiriv zhyrnykh kyslot (2002). Kyiv: Derzhavnyi komitet Ukrainy z pytan tekhnichnoho rehuliuvannia ta spozhyvchoi polityky, 26.
- DSTU 5508-2001 (ISO 5508:1990, IDT). Animal and vegetable fats and oils. Analisys by gas chromatography of methyl esters of fatty acids (2002). Kyiv: Derzhavnyi komitet Ukrainy z pytan tekhnichnoho rehuliuvannia ta spozhyvchoi polityky, 14.
- DSTU 4570:2006 (ISO 3960:1998, IDT). Animal and vegetable fats and oils. Determination of peroxide value (2007). Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 10.
- Prescha, A., Grajzer, M., Dedyk, M., Grajeta, H. (2014). The Antioxidant Activity and Oxidative Stability of Cold-Pressed Oils. Journal of the American Oil Chemists’ Society, 91 (8), 1291–1301. doi 10.1007/s11746-014-2479-1
- Saga, L. C., Rukke, E.-O., Liland, K. H., Kirkhus, B., Egelandsdal, B., Karlsen, J., Volden, J. (2011). Oxidative Stability of Polyunsaturated Edible Oils Mixed With Microcrystalline Cellulose. Journal of the American Oil Chemists’ Society, 88 (12), 1883–1895. doi: 10.1007/s11746-011-1865-1
- Thiyam-Holländer, U., Schwarz, K. (2012). Rapeseed and Canola Phenolics. Canola and Rapeseed, 277–298. doi: 10.1201/b13023-16
- Siger, A., Gawrysiak-Witulska, M., Bartkowiak-Broda, I. (2016). Antioxidant (Tocopherol and Canolol) Content in Rapeseed Oil Obtained from Roasted Yellow-Seeded Brassica napus. Journal of the American Oil Chemists’ Society, 94 (1), 37–46. doi: 10.1007/s11746-016-2921-7
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2017 Tamara Nosenko, Evgeniya Shemanska, Volodymyr Bakhmach, Taisiya Sidorenko, Anastasiya Demydova, Tetyana Berezka, Tetyana Arutyunyan, Dmitrij Matukhov
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.