Розробка купажів рослинних олій із високою біологічною цінністю та антиокиснювальною стабільністю

Автор(и)

  • Tamara Nosenko Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна https://orcid.org/0000-0002-1758-4669
  • Evgeniya Shemanska Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна https://orcid.org/0000-0003-3552-6574
  • Volodymyr Bakhmach Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна https://orcid.org/0000-0002-5157-9150
  • Taisiya Sidorenko Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна https://orcid.org/0000-0003-3149-6507
  • Anastasiya Demydova Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0002-4714-3450
  • Tetyana Berezka Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0003-1329-2981
  • Tetyana Arutyunyan Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0001-8593-4985
  • Dmitrij Matukhov Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0001-9904-6743

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.111451

Ключові слова:

соняшникова олія, горіхова олія, рижієва олія, газова хроматографія, купажування, ω-3 поліненасичені жирні кислоти, ω-6 поліненасичені жирні кислоти, біологічна цінність, пероксидне число, антиокиснювальна стабільність

Анотація

Досліджено і уточнено склад жирних кислот рослинних олій холодного пресування. Розроблений і обґрунтований склад купажів на основі соняшникової олії з додаванням олій насіння рижію, льону та волоського горіху, що забезпечують раціональне співвідношення ω-3:ω-6 жирних кислот з точки зору їх вмісту у харчовому раціоні. Досліджено перебіг автокаталітичного окиснення купажів при зберіганні їх за температури 20±2 ºС за вільного доступу світла та повітря. Встановлено суттєве уповільнення швидкості накопичення пероксидів при купажуванні 45 % горіхової або 40 % рижієвої олії з відповідною кількістю соняшникової олії

Біографії авторів

Tamara Nosenko, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601

Доктор технічних наук, доцент

Кафедра технології жирів і парфумерно-косметичних продуктів

Evgeniya Shemanska, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології жирів і парфумерно-косметичних продуктів

Volodymyr Bakhmach, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології жирів і парфумерно-косметичних продуктів

Taisiya Sidorenko, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601

Аспірант

Кафедра технології жирів і парфумерно-косметичних продуктів

Anastasiya Demydova, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 61002

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології жирів та продуктів бродіння

Tetyana Berezka, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 61002

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології жирів та продуктів бродіння

Tetyana Arutyunyan, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 61002

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології жирів та продуктів бродіння

Dmitrij Matukhov, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 61002

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології жирів та продуктів бродіння

Посилання

  1. Gibson, G. R., Williams, C. M. (2000). Functional food: concept to product. CRC Press, 356.
  2. Dittrich, M., Jahreis, G., Bothor, K., Drechsel, C., Kiehntopf, M., Blüher, M., Dawczynski, C. (2014). Benefits of foods supplemented with vegetable oils rich in α-linolenic, stearidonic or docosahexaenoic acid in hypertriglyceridemic subjects: a double-blind, randomized, controlled trail. European Journal of Nutrition, 54 (6), 881–893. doi: 10.1007/s00394-014-0764-2
  3. Calder, P. C., Yaqoob, P. (2009). Omega-3 polyunsaturated fatty acids and human health outcomes. BioFactors, 35 (3), 266–272. doi: 10.1002/biof.42
  4. Calder, P. C., Yaqoob, P. (2009). Understanding Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids. Postgraduate Medicine, 121 (6), 148–157. doi: 10.3810/pgm.2009.11.2083
  5. Fürst, P., Kuhn, K. S. (2000). Fish oil emulsions: what benefits can they bring? Clinical Nutrition, 19 (1), 7–14. doi: 10.1054/clnu.1999.0072
  6. Kris-Etherton, P. M. (2002). Fish Consumption, Fish Oil, Omega-3 Fatty Acids, and Cardiovascular Disease. Circulation, 106 (21), 2747–2757. doi: 10.1161/01.cir.0000038493.65177.94
  7. Riediger, N. D., Othman, R. A., Suh, M., Moghadasian, M. H. (2009). A Systemic Review of the Roles of n-3 Fatty Acids in Health and Disease. Journal of the American Dietetic Association, 109 (4), 668–679. doi: 10.1016/j.jada.2008.12.022
  8. Belemets, T., Yushchenko, N., Lobok, A., Radzievskaya, I., Polonskaya, T. (2016). Optimization of composition of blend of natural vegetable oils for the production of milk-containing products. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (11 (83)), 4–9. doi: 10.15587/1729-4061.2016.81405
  9. Morlion, B. J., Torwesten, E., Wrenger, K., Puchstein, C., Fürst, P. (1997). P.98 What is the optimum ω-3 to ω-6 fatty acid (FA) ratioof parenteral lipid emulsions in postoperative trauma? Clinical Nutrition, 16, 49. doi: 10.1016/s0261-5614(97)80222-1
  10. Din, J. N. (2004). Omega 3 fatty acids and cardiovascular disease--fishing for a natural treatment. BMJ, 328 (7430), 30–35. doi: 10.1136/bmj.328.7430.30
  11. Titov, V. N. (1999). Generality of atherosclerosis and inflammation: the specificity of atherosclerosis as an inflammatory process. Russian Journal of Cardiology, 5. Available at: http://medi.ru/doc/6690510.htm
  12. Harris, W. S. (2008). The omega-3 indexas a risk factor for coronary heart disease. Am. J. Clin. Nutr., 87 (6), 1997S–2002S.
  13. Nosenko, T., Kot, T., Kichshenko, V. (2014). Rape Seeds as a Source of Feed and Food Proteins. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 64 (2). doi: 10.2478/pjfns-2013-0007
  14. DSTU 5509-2002 (ISO 5509:2000, IDT). Zhyry tvarynni i roslynni ta oliyi. Pryhotuvannya metylovykh efiriv zhyrnykh kyslot (2002). Kyiv: Derzhavnyi komitet Ukrainy z pytan tekhnichnoho rehuliuvannia ta spozhyvchoi polityky, 26.
  15. DSTU 5508-2001 (ISO 5508:1990, IDT). Animal and vegetable fats and oils. Analisys by gas chromatography of methyl esters of fatty acids (2002). Kyiv: Derzhavnyi komitet Ukrainy z pytan tekhnichnoho rehuliuvannia ta spozhyvchoi polityky, 14.
  16. DSTU 4570:2006 (ISO 3960:1998, IDT). Animal and vegetable fats and oils. Determination of peroxide value (2007). Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 10.
  17. Prescha, A., Grajzer, M., Dedyk, M., Grajeta, H. (2014). The Antioxidant Activity and Oxidative Stability of Cold-Pressed Oils. Journal of the American Oil Chemists’ Society, 91 (8), 1291–1301. doi 10.1007/s11746-014-2479-1
  18. Saga, L. C., Rukke, E.-O., Liland, K. H., Kirkhus, B., Egelandsdal, B., Karlsen, J., Volden, J. (2011). Oxidative Stability of Polyunsaturated Edible Oils Mixed With Microcrystalline Cellulose. Journal of the American Oil Chemists’ Society, 88 (12), 1883–1895. doi: 10.1007/s11746-011-1865-1
  19. Thiyam-Holländer, U., Schwarz, K. (2012). Rapeseed and Canola Phenolics. Canola and Rapeseed, 277–298. doi: 10.1201/b13023-16
  20. Siger, A., Gawrysiak-Witulska, M., Bartkowiak-Broda, I. (2016). Antioxidant (Tocopherol and Canolol) Content in Rapeseed Oil Obtained from Roasted Yellow-Seeded Brassica napus. Journal of the American Oil Chemists’ Society, 94 (1), 37–46. doi: 10.1007/s11746-016-2921-7

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-10-30

Як цитувати

Nosenko, T., Shemanska, E., Bakhmach, V., Sidorenko, T., Demydova, A., Berezka, T., Arutyunyan, T., & Matukhov, D. (2017). Розробка купажів рослинних олій із високою біологічною цінністю та антиокиснювальною стабільністю. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5(6 (89), 42–47. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.111451

Номер

Розділ

Технології органічних та неорганічних речовин