Ідентифікація Cronobacter spp (Enterobacter sakazakii) із сирого молока та об´єктів молочних ферм
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.114637Ключові слова:
Cronobacter (Enterobacter sakazakii), молочні ферми, сире молоко корів, ПЛР, 16S рРНКАнотація
Представлено результати виявлення бактерій Cronobacter spp. із сирого молока корів та з об’єктів молочних ферм. З досліджених проб було виділено та відібрано 25 ізолятів для ПЛР з 16S рРНК геном. Результати доводять, що середовище молочних ферм є потенційним джерелом цих мікроорганізмів в сирому молоці. Дані є корисними для оцінки мікробіологічного ризику щодо бактерій Cronobacter spp
Посилання
- Iversen, C., Mullane, N., McCardell, B., Tall, B. D., Lehner, A., Fanning, S. et. al. (2008). Cronobacter gen. nov., a new genus to accommodate the biogroups of Enterobacter sakazakii, and proposal of Cronobacter sakazakii gen. nov., comb. nov., Cronobacter malonaticus sp. nov., Cronobacter turicensis sp. nov., Cronobacter muytjensii sp. nov., Cronobacter dublinensis sp. nov., Cronobacter genomospecies 1, and of three subspecies, Cronobacter dublinensis subsp. dublinensis subsp. nov., Cronobacter dublinensis subsp. lausannensis subsp. nov. and Cronobacter dublinensis subsp. lactaridi subsp. nov. International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology, 58 (6), 1442–1447. doi: 10.1099/ijs.0.65577-0
- Joseph, S., Cetinkaya, E., Drahovska, H., Levican, A., Figueras, M. J., Forsythe, S. J. (2011). Cronobacter condimenti sp. nov., isolated from spiced meat, and Cronobacter universalis sp. nov., a species designation for Cronobacter sp. genomospecies 1, recovered from a leg infection, water and food ingredients. International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology, 62 (Pt 6), 1277–1283. doi: 10.1099/ijs.0.032292-0
- Mullane, N. R., Iversen, C., Healy, B., Waish, C., Whyte, P., Wall, P. G., Quinn, T., Fanning, S. (2007). Enterobacter sakazakii: an emerging bacterial pathogen with implications for infant health. Minerva Pediatrica, 59 (2), 137–148.
- Yan, Q. Q., Condell, O., Power, K., Butler, F., Tall, B. D., Fanning, S. (2012). Cronobacter species (formerly known as Enterobacter sakazakii) in powdered infant formula: a review of our current understanding of the biology of this bacterium. Journal of Applied Microbiology, 113 (1), 1–15. doi: 10.1111/j.1365-2672.2012.05281.x
- Hunter, C. J., Bean, J. F. (2013). Cronobacter: an emerging opportunistic pathogen associated with neonatal meningitis, sepsis and necrotizing enterocolitis. Journal of Perinatology, 33 (8), 581–585. doi: 10.1038/jp.2013.26
- Enterobacter sakazakii and other microorganisms in powdered infant formula. Available at: http://www.who.int/foodsafety/publications/micro/es.pdf
- Shaker, R., Osaili, T., Al-Omary, W., Jaradat, Z., Al-Zuby, M. (2007). Isolation of Enterobacter sakazakii and other Enterobacter sp. from food and food production environments. Food Control, 18 (10), 1241–1245. doi: 10.1016/j.foodcont.2006.07.020
- Friedemann, M. (2007). Enterobacter sakazakii in food and beverages (other than infant formula and milk powder). International Journal of Food Microbiology, 116 (1), 1–10. doi: 10.1016/j.ijfoodmicro.2006.12.018
- Molloy, C., Cagney, C., O’Brien, S., Iversen, C., Fanning, S., Duffy, G. (2009). Surveillance and characterisation by Pulsed-Field Gel Electrophoresis of Cronobacter spp. in farming and domestic environments, food production animals and retail foods. International Journal of Food Microbiology, 136 (2), 198–203. doi: 10.1016/j.ijfoodmicro.2009.07.007
- Baumgartner, A., Grand, M., Liniger, M., Iversen, C. (2009). Detection and frequency of Cronobacter spp. (Enterobacter sakazakii) in different categories of ready-to-eat foods other than infant formula. International Journal of Food Microbiology, 136 (2), 189–192. doi: 10.1016/j.ijfoodmicro.2009.04.009
- Healy, B., Cooney, S., O’Brien, S., Iversen, C., Whyte, P., Nally, J. et. al. (2010). Cronobacter(Enterobacter sakazakii): An Opportunistic Foodborne Pathogen. Foodborne Pathogens and Disease, 7 (4), 339–350. doi: 10.1089/fpd.2009.0379
- Norrakiah, A. S., Odeyemi, O. A. (2015). Occurrence and prevalence of Cronobacter spp. in plant and animal derived food sources: a systematic review and meta-analysis. SpringerPlus, 4 (1), 545–555. doi: 10.1186/s40064-015-1324-9
- Molloy, C., Cagney, C., Fanning, S. (2008). Examination of cattle faeces, dairy farm and food environs for the presence of E. sakazakii. 21st International Committee for Food Microbiology and Hygiene Symposium, Evolving Microbial Food Quality and Safety. Aberdeen, 504.
- Molloy, C., Cagney, C., O’Brien, S., Iversen, C., Fanning, S., Duffy, G. (2009). Surveillance and characterisation by Pulsed-Field Gel Electrophoresis of Cronobacter spp. in farming and domestic environments, food production animals and retail foods. International Journal of Food Microbiology, 136 (2), 198–203. doi: 10.1016/j.ijfoodmicro.2009.07.007
- Bergilevich, O., Kasianchuk, V., Marchenko, A. (2013). The level of contamination raw cow's milk by microorganisms of the family Enterobacteriaceae including bacteria Enterobacter sakazakii at farms of Ukraine. Food Hygiene and Technology. 43st Lenfeld´s and Hökl´s Days, 100–103.
- Muytjens, H. L., Kollée, L. A. A. (1990). Enterobacter sakazakii meningitis in neonates. The Pediatric Infectious Disease Journal, 9 (5), 372. doi: 10.1097/00006454-199005000-00016
- Norrakiah, A. S. (2009). Cronobacter (Enterobacter) sakazakii. Enterobacteriaceae and aerobic plate count in raw and pasteurized milk. 1st International Conference on Cronobacter.
- Salman, A. M. A., Hamad, I. M. (2011). Enumeration and identification of Coliform bacteria from raw milk in Khartoum State, Sudan. Journal of Cell and Animal Biology, 5 (7), 121–128.
- Baumgartner, A., Niederhauser, I. (2010). Occurrence of Cronobacter spp. in raw milk. Journal Für Verbraucherschutz Und Lebensmittelsicherheit, 5 (2), 253–253. doi: 10.1007/s00003-010-0589-8
- Kandhai, M. C., Heuvelink, A. E., Reij, M. W., Beumer, R. R., Dijk, R., van Tilburg, J. J. H. C. et. al. (2010). A study into the occurrence of Cronobacter spp. in The Netherlands between 2001 and 2005. Food Control, 21 (8), 1127–1136. doi: 10.1016/j.foodcont.2010.01.007
- Lehner, A., Fricker-Feer, C., Gschwend, K., Stephan, R. (2010). Identification of Enterobacteriaceae and Cronobacter spp. in raw milk, milk concentrate and milk powder: prevalence and genotyping. Archiv für Lebensmittelhygiene, 61, 22–26.
- Buma, R., Sanada, H., Maeda, T., Kamei, M., Kourai, H. (1999). Isolation and characterization of pathogenic bacteria, including Escherichia coli O157 : H7,from flies collected at a dairy farm field. Medical Entomology and Zoology, 50 (4), 313–321. doi: 10.7601/mez.50.313
- Bergilevich, O., Kasianchuk, V., Deriabin, O. (2015). Identification of Cronobacter spp. (Enterobacter sakazakii) using PCR. Food Hygiene and Technology 45th Lenfeld's and Hökl's Days. Brno, 5–8. Available at: https://cit.vfu.cz/konference/lh2015/4download/sbornik.pdf
- Salmon, S. A., Watts, J. L., Aarestrup, F. M., Pankey, J. W., Yancey, R. J. (1998). Minimum Inhibitory Concentrations for Selected Antimicrobial Agents Against Organisms Isolated from the Mammary Glands of Dairy Heifers in New Zealand and Denmark. Journal of Dairy Science, 81 (2), 570–578. doi: 10.3168/jds.s0022-0302(98)75610-3
- Lehner, A., Nitzsche, S., Breeuwer, P., Diep, B., Thelen, K., Stephan, R. (2006). Comparison of two chromogenic media and evaluation of two molecular based identification systems for Enterobacter sakazakii detection. BMC Microbiology, 6 (1). doi: 10.1186/1471-2180-6-15
- Vineeth, B., Priyanka, B., Ramesh, B. S., Makari Hanumanthappa, K., Vinay Suvarna, M. N. (2014). Isolation and partial characterization of Cronobacter sakazakii by 16S rRNA sequence analysis isolated from milk of dairy cows with mastitis in Chikmagalur, Karnataka, India. International Journal of Scientific and Engineering Research, 5 (4), 671–680.
- Seo, K. H., Brackett, R. E. (2005). Rapid, Specific Detection of Enterobacter sakazakii in Infant Formula Using a Real-Time PCR Assay. Journal of Food Protection, 68 (1), 59–63. doi: 10.4315/0362-028x-68.1.59
- Isolation and enumeration of Enterobacter sakazakii from dehydrated powdered infant formula (2002). FDA. Available at: https://www.fda.gov/
- Liu, Y., Gao, Q., Zhang, X., Hou, Y., Yang, J., Huang, X. (2006). PCR and oligonucleotide array for detection of Enterobacter sakazakii in infant formula. Molecular and Cellular Probes, 20 (1), 11–17. doi: 10.1016/j.mcp.2005.08.004
- Friedemann, M. (2009). Epidemiology of invasive neonatal Cronobacter (Enterobacter sakazakii) infections. European Journal of Clinical Microbiology & Infectious Diseases, 28 (11), 1297–1304. doi: 10.1007/s10096-009-0779-4
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2017 Oleksandra Berhilevych, Victoria Kasianchuk
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.