Вивчення ефектів впливу мікрохвильового поля на рослинну тканину
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.115118Ключові слова:
мікрохвильова енергія, нагрівання, рослинна тканина, біостимуляція, сушка, коефіцієнт корисної діїАнотація
Представлені результати експериментального дослідження впливу мікрохвильового електромагнітного поля на рослинну тканину. Вивчено ефекти мікрохвильового нагрівання насіння, зерна і зволоженої соломи при реалізації відповідних технологій біостимуляіїи, сушки і стерилізації. Показано вплив будови рослинної тканини і вмісту вологи на структурні зміни при мікрохвильовому нагріванні. Запропоновано метод оцінки величини енергії мікрохвильового поля, перетвореної у внутрішню енергію тіла
Посилання
- Brodie, G., Jacob, M. V., Farrell, P. (2015). Microwave and Radio-Frequency Technologies in Agriculture. An Introduction for Agriculturalists and Engineers. Warsaw/Berlin: Published by De Gruyter, 396. doi: 10.1515/9783110455403
- Jayasanka, S. M. D. H., Asaeda, T. (2014). The significance of microwaves in the environment and its effect on plants. Environmental Reviews, 22 (3), 220–228. doi: 10.1139/er-2013-0061
- Li, Y., Zhang, T., Wu, C., Zhang, C. (2014). Intermittent microwave drying of wheat. Journal of Experimental Biology and Agricultural Sciences, 2 (1), 32–36.
- Puligundla, P. (2013). Potentials of Microwave Heating Technology for Select Food Processing Applications – a Brief Overview and Update. Journal of Food Processing & Technology, 04 (11). doi: 10.4172/2157-7110.1000278
- Hoogenboom, R., Wilms, T. F. A., Erdmenger, T., Schubert, U. S. (2009). Microwave-Assisted Chemistry: a Closer Look at Heating Efficiency. Australian Journal of Chemistry, 62 (3), 236. doi: 10.1071/ch08503
- Kalinin, L. G., Boshkova, I. L. (2003). Physical model of response of the plant tissue to a microwave electromagnetic field. Biofizika, 48 (1), 122–124.
- Moskovskiy, M. N., Fridrih, R. A., Gulyaev, A. A. (2010). Strukturnyy analiz poverhnosti solomy, obrabotannoy SVCh izlucheniem. Vestnik DGTU, 10 (5), 648–654.
- Jakubowski, T. (2015). Evaluation of the impact of pre-sowing microwave stimulation of bean seeds on the germination process. Agricultural Engineering, 2 (154), 45–56.
- Radzevičius, A., Sakalauskienė, S., Dagys, M., Simniškis, R., Karklelienė, R., Bobinas, Č., Duchovskis, P. (2013). The effect of strong microwave electric field radiation on: (1) vegetable seed germination and seedling growth rate. Zemdirbyste-Agriculture, 100 (2), 179–184. doi: 10.13080/z-a.2013.100.023
- Morozov, G. A., Blokhin, V. I., Stakhova, N. E. et. al. (2013). Microwave Technology for Treatment Seed. World Journal of Agricultural Research, 1 (3), 39–43.
- Ragha, L., Mishra, S., Ramachandran, V., Bhatia, M. S. (2011). Effects of Low-Power Microwave Fields on Seed Germination and Growth Rate. Journal of Electromagnetic Analysis and Applications, 03 (05), 165–171. doi: 10.4236/jemaa.2011.35027
- Jakubowski, T. (2010). The impact of microwave radiation at different frequencies on weight of seed potato germs and crop of potato tubers. Agricultural Engineering, 6 (124), 57–64.
- Friesen, A. P., Conner, R. L., Robinson, D. E., Barton, W. R., Gillard, C. L. (2014). Effect of microwave radiation on dry bean seed infected with Colletotrichum lindemuthianum with and without the use of chemical seed treatment. Canadian Journal of Plant Science, 94 (8), 1373–1384. doi: 10.4141/cjps-2014-035
- Sharma, K. K., Singh, U. S., Sharma, P., Kumar, A., Sharma, L. (2015). Seed treatments for sustainable agriculture – A review. Journal of Applied and Natural Science, 7 (1), 521–539.
- Rattanadecho, P., Makul, N. (2015). Microwave-Assisted Drying: A Review of the State-of-the-Art. Drying Technology, 34 (1), 1–38. doi: 10.1080/07373937.2014.957764
- Mohammadi, B., Busaleyki, S., Modarres, R., Yarionsorudi, E., Fojlaley, M., Andik, S. (2014). Investigation of microwave application in agricultural production drying. International Journal of Technical Research and Applications, 2 (1), 69–72.
- Dadali, G., Demirhan, E., Özbek, B. (2007). Microwave Heat Treatment of Spinach: Drying Kinetics and Effective Moisture Diffusivity. Drying Technology, 25 (10), 1703–1712. doi: 10.1080/07373930701590954
- Kalender’yan, V. A., Boshkova, I. L., Volgusheva, N. V. (2006). Kinetics of microwave drying of a free-flowing organic material. Journal of Engineering Physics and Thermophysics, 79 (3), 547–552. doi: 10.1007/s10891-006-0133-y
- Kalender'yan, V. A., Boshkova, I. L., Volgusheva, N. V. (2010). Vliyanie rezhimnyh parametrov na raspredelenie temperatur v dvizhushchemsya plotnom sloe dispersnogo materiala pri mikrovolnovo-konvektivnoy sushke. Promyshlennaya teplotekhnika, 32 (1), 37–43.
- Feng, H., Yin, Y., Tang, J. (2012). Microwave Drying of Food and Agricultural Materials: Basics and Heat and Mass Transfer Modeling. Food Engineering Reviews, 4 (2), 89–106. doi: 10.1007/s12393-012-9048-x
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2017 Natalya Volgusheva, Ella Altman, Irina Boshkova, Alexandr Titlov, Leonid Boshkov
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.