Вивчення ефектів впливу мікрохвильового поля на рослинну тканину

Автор(и)

  • Natalya Volgusheva Інститут холоду, кріотехнологій та екоенергетики ім. Мартиновського Одеська національна академія харчових технологій вул. Дворянська, 1/3, м. Одеса, Україна, 65082, Україна https://orcid.org/0000-0002-9984-6502
  • Ella Altman Інститут холоду, кріотехнологій та екоенергетики ім. Мартиновського Одеська національна академія харчових технологій вул. Дворянська, 1/3, м. Одеса, Україна, 65082, Україна https://orcid.org/0000-0002-8934-2036
  • Irina Boshkova Інститут холоду, кріотехнологій та екоенергетики ім. Мартиновського Одеська національна академія харчових технологій вул. Дворянська, 1/3, м. Одеса, Україна, 65082, Україна https://orcid.org/0000-0001-5989-9223
  • Alexandr Titlov Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0003-1908-5713
  • Leonid Boshkov Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0002-2196-1519

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.115118

Ключові слова:

мікрохвильова енергія, нагрівання, рослинна тканина, біостимуляція, сушка, коефіцієнт корисної дії

Анотація

Представлені результати експериментального дослідження впливу мікрохвильового електромагнітного поля на рослинну тканину. Вивчено ефекти мікрохвильового нагрівання насіння, зерна і зволоженої соломи при реалізації відповідних технологій біостимуляіїи, сушки і стерилізації. Показано вплив будови рослинної тканини і вмісту вологи на структурні зміни при мікрохвильовому нагріванні. Запропоновано метод оцінки величини енергії мікрохвильового поля, перетвореної у внутрішню енергію тіла

Біографії авторів

Natalya Volgusheva, Інститут холоду, кріотехнологій та екоенергетики ім. Мартиновського Одеська національна академія харчових технологій вул. Дворянська, 1/3, м. Одеса, Україна, 65082

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра теплоенергетики та трубопровідного транспорту енергоносіїв 

Ella Altman, Інститут холоду, кріотехнологій та екоенергетики ім. Мартиновського Одеська національна академія харчових технологій вул. Дворянська, 1/3, м. Одеса, Україна, 65082

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра теплоенергетики та трубопровідного транспорту енергоносіїв 

Irina Boshkova, Інститут холоду, кріотехнологій та екоенергетики ім. Мартиновського Одеська національна академія харчових технологій вул. Дворянська, 1/3, м. Одеса, Україна, 65082

Доктор технічних наук, доцент

Кафедра теплоенергетики та трубопровідного транспорту енергоносіїв 

Alexandr Titlov, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Доктор технічних наук, професор, завідувач кафедрою

Кафедра теплоенергетики та трубопровідного транспорту енергоносіїв

Leonid Boshkov, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра термодинаміки та відновлюваної енергетики

Посилання

  1. Brodie, G., Jacob, M. V., Farrell, P. (2015). Microwave and Radio-Frequency Technologies in Agriculture. An Introduction for Agriculturalists and Engineers. Warsaw/Berlin: Published by De Gruyter, 396. doi: 10.1515/9783110455403
  2. Jayasanka, S. M. D. H., Asaeda, T. (2014). The significance of microwaves in the environment and its effect on plants. Environmental Reviews, 22 (3), 220–228. doi: 10.1139/er-2013-0061
  3. Li, Y., Zhang, T., Wu, C., Zhang, C. (2014). Intermittent microwave drying of wheat. Journal of Experimental Biology and Agricultural Sciences, 2 (1), 32–36.
  4. Puligundla, P. (2013). Potentials of Microwave Heating Technology for Select Food Processing Applications – a Brief Overview and Update. Journal of Food Processing & Technology, 04 (11). doi: 10.4172/2157-7110.1000278
  5. Hoogenboom, R., Wilms, T. F. A., Erdmenger, T., Schubert, U. S. (2009). Microwave-Assisted Chemistry: a Closer Look at Heating Efficiency. Australian Journal of Chemistry, 62 (3), 236. doi: 10.1071/ch08503
  6. Kalinin, L. G., Boshkova, I. L. (2003). Physical model of response of the plant tissue to a microwave electromagnetic field. Biofizika, 48 (1), 122–124.
  7. Moskovskiy, M. N., Fridrih, R. A., Gulyaev, A. A. (2010). Strukturnyy analiz poverhnosti solomy, obrabotannoy SVCh izlucheniem. Vestnik DGTU, 10 (5), 648–654.
  8. Jakubowski, T. (2015). Evaluation of the impact of pre-sowing microwave stimulation of bean seeds on the germination process. Agricultural Engineering, 2 (154), 45–56.
  9. Radzevičius, A., Sakalauskienė, S., Dagys, M., Simniškis, R., Karklelienė, R., Bobinas, Č., Duchovskis, P. (2013). The effect of strong microwave electric field radiation on: (1) vegetable seed germination and seedling growth rate. Zemdirbyste-Agriculture, 100 (2), 179–184. doi: 10.13080/z-a.2013.100.023
  10. Morozov, G. A., Blokhin, V. I., Stakhova, N. E. et. al. (2013). Microwave Technology for Treatment Seed. World Journal of Agricultural Research, 1 (3), 39–43.
  11. Ragha, L., Mishra, S., Ramachandran, V., Bhatia, M. S. (2011). Effects of Low-Power Microwave Fields on Seed Germination and Growth Rate. Journal of Electromagnetic Analysis and Applications, 03 (05), 165–171. doi: 10.4236/jemaa.2011.35027
  12. Jakubowski, T. (2010). The impact of microwave radiation at different frequencies on weight of seed potato germs and crop of potato tubers. Agricultural Engineering, 6 (124), 57–64.
  13. Friesen, A. P., Conner, R. L., Robinson, D. E., Barton, W. R., Gillard, C. L. (2014). Effect of microwave radiation on dry bean seed infected with Colletotrichum lindemuthianum with and without the use of chemical seed treatment. Canadian Journal of Plant Science, 94 (8), 1373–1384. doi: 10.4141/cjps-2014-035
  14. Sharma, K. K., Singh, U. S., Sharma, P., Kumar, A., Sharma, L. (2015). Seed treatments for sustainable agriculture – A review. Journal of Applied and Natural Science, 7 (1), 521–539.
  15. Rattanadecho, P., Makul, N. (2015). Microwave-Assisted Drying: A Review of the State-of-the-Art. Drying Technology, 34 (1), 1–38. doi: 10.1080/07373937.2014.957764
  16. Mohammadi, B., Busaleyki, S., Modarres, R., Yarionsorudi, E., Fojlaley, M., Andik, S. (2014). Investigation of microwave application in agricultural production drying. International Journal of Technical Research and Applications, 2 (1), 69–72.
  17. Dadali, G., Demirhan, E., Özbek, B. (2007). Microwave Heat Treatment of Spinach: Drying Kinetics and Effective Moisture Diffusivity. Drying Technology, 25 (10), 1703–1712. doi: 10.1080/07373930701590954
  18. Kalender’yan, V. A., Boshkova, I. L., Volgusheva, N. V. (2006). Kinetics of microwave drying of a free-flowing organic material. Journal of Engineering Physics and Thermophysics, 79 (3), 547–552. doi: 10.1007/s10891-006-0133-y
  19. Kalender'yan, V. A., Boshkova, I. L., Volgusheva, N. V. (2010). Vliyanie rezhimnyh parametrov na raspredelenie temperatur v dvizhushchemsya plotnom sloe dispersnogo materiala pri mikrovolnovo-konvektivnoy sushke. Promyshlennaya teplotekhnika, 32 (1), 37–43.
  20. Feng, H., Yin, Y., Tang, J. (2012). Microwave Drying of Food and Agricultural Materials: Basics and Heat and Mass Transfer Modeling. Food Engineering Reviews, 4 (2), 89–106. doi: 10.1007/s12393-012-9048-x

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-11-14

Як цитувати

Volgusheva, N., Altman, E., Boshkova, I., Titlov, A., & Boshkov, L. (2017). Вивчення ефектів впливу мікрохвильового поля на рослинну тканину. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6(8 (90), 47–54. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.115118

Номер

Розділ

Енергозберігаючі технології та обладнання