Аналітичне дослідження моделі капсулоутворення системи «харчові ліпіди – альгінат кальцію»

Автор(и)

  • Olga Neklesa Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-9597-7644
  • Yevgeniia Yarantseva Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0003-3166-0282
  • Yevgen Pyvovarov Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-4964-1568
  • Olga Grinchenko Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-9867-5502

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.117109

Ключові слова:

процес капсулоутворення, альгінат натрію, альгінат кальцію, екструзійна головка, поверхневий масообмін

Анотація

Представлено аналітичне дослідження моделі процесу капсулоутворення системи «харчові ліпіди – альгінат кальцію», починаючи з оцінки технічних можливостей гідравлічної екструзійної головки для капсулювання до етапу формування термодинамічно стабільної ліпідної капсули. Одержані рівняння та моделі являються аналітичним описом капсулоутворення та обґрунтовують тривалість утворення капсули, концентрації реагуючих компонентів та параметри технологічного циклу

Біографії авторів

Olga Neklesa, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчоконцентратів 

Yevgeniia Yarantseva, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, старший викладач

Кафедри технології харчування

Yevgen Pyvovarov, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, доцент

Кафедра технології харчування

Olga Grinchenko, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор

Кафедра технології харчування

Посилання

  1. Potapov, V., Neklesa, O., Pyvovarov, P. (2017). Analysis of kinetics pattern in the formation and separation of a drop of fluid in the form of a capsule. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (10 (86)), 32–40. doi: 10.15587/1729-4061.2017.98537
  2. Plotnikova, R. V. (2011). Rozrobka tekhnolohichnoho protsesu vyrobnytstva napivfabrykativ dlia desertnoi produktsyi. Kharchova nauka i tekhnolohiya, 2 (15), 77–82.
  3. Korotaieva, Ye. O., Neklesa, O. P., Hrynchenko, O. O., Pyvovarov, P. P. (2015). The study of functional-technological properties of encapsulated vegetable oils. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (10 (78)), 16–23. doi: 10.15587/1729-4061.2015.56198
  4. Nahornyi, O. Yu. (2014). Teoretychni vlastyvosti kapsulovanykh modelnykh system na osnovi NaKMTs. Visnyk Natsionalnoho tekhnichnoho universytetu «KhPI». Ser.: Novi rishennia v suchasnykh tekhnolohiyakh, 7 (1051), 92‒97.
  5. Grinchenko, N. G., R. V. Plotnikova (2014). Issledovanie sorbcionnoj sposobnosti al'ginata natriya s cel'yu regulirovaniya sostava solevoj sistemy moloka obezzhirennogo. Scientific Letters of Academic Society of Michal Baludansky, 2 (5), 32–35.
  6. Gaserod, O., Larsen, C. K., Andersen, P. O. (2010). Pat. No. US20110059165 A1. Seamless alginate capsules. B01J13/20, A23P10/30, A23K40/30, A61K9/4808, A61K9/4833, A61K47/02, B01J13/046, A61K47/36, B01J13/206, A61K9/4816. No. US 12/874,567; declared: 2.09.2010; published: 10.03.2011.
  7. Plotnikova, R. V. (2011). Doslidzhennia sorbtsiynykh vlastyvostei alhinatu natriyu za umov rehuliuvannia solovoho skladu molochnoi syrovyny. Obladnannia ta tekhnolohyi kharchovykh vyrobnytstv, 27, 227–233.
  8. Peake, N. J., Pavlov, A. M., D’Souza, A., Pingguan-Murphy, B., Sukhorukov, G. B., Hobbs, A. J., Chowdhury, T. T. (2015). Controlled Release of C-Type Natriuretic Peptide by Microencapsulation Dampens Proinflammatory Effects Induced by IL-1β in Cartilage Explants. Biomacromolecules, 16 (2), 524–531. doi: 10.1021/bm501575w
  9. Neuberger, T., Schöpf, B., Hofmann, H., Hofmann, M., von Rechenberg, B. (2005). Superparamagnetic nanoparticles for biomedical applications: Possibilities and limitations of a new drug delivery system. Journal of Magnetism and Magnetic Materials, 293 (1), 483–496. doi: 10.1016/j.jmmm.2005.01.064
  10. Neklesa, O., Yarantseva, Y., Pyvovarov, Y., Grinchenko, O. (2017). Study of constructive provision of the capsule formation process of the "oil and fat raw materials – ionotropic shell-maker" system. EUREKA: Physics and Engineering, 6, 42–47. doi: 10.21303/2461-4262.2017.00508
  11. Pivovarov, P. P., Neklesa, O. P., Nagorniy, A. Yu. (2016). Pat. No. WO 2017|105378 A1. Kapsulyatornaya golovka i ustroystvo dlya polucheniya kapsul. MPK A23R (2006.01) A61J 3/07 (2006.01). No. WO 2017|105378; declareted: 15.12.2016; published: 22.06.2017, RST/UA2017/0000146, 8.
  12. Neklesa, O. P., Korotaieva, Ye. O., Pyvovarov, P. P. (2014). Pat. No. 108807 UA. Sposib oderzhannia kapsul z vnutrishnim umistom na osnovi zhyriv ta otrymana na yoho osnovi kapsula. MPK A 23 R 1/00. No. 108807; declareted: 25.01.2014; published: 10.06.2015, Bul. No. 11, 8.
  13. Kondratyuk, N. V., Bol'shakova, V. L., Pivovarov, P. P. (2016). Otsenka bufernyh svoystv fosfatov v sostave sredy dlya kapsulirovaniya atsidofil'noy palochki. Nauchnyy rezul'tat. Seriya: Tekhnologii biznesa i servisa, 2 (1 (7)), 32‒36.
  14. Harkins, W. D., Brown, F. E. (1919). The determination of surface tension (free surface energy), and the weight of falling drops: the surface tension of water and benzene by the capillary height method. Journal of the American Chemical Society, 41 (4), 499–524. doi: 10.1021/ja01461a003

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-12-01

Як цитувати

Neklesa, O., Yarantseva, Y., Pyvovarov, Y., & Grinchenko, O. (2017). Аналітичне дослідження моделі капсулоутворення системи «харчові ліпіди – альгінат кальцію». Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6(11 (90), 35–40. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.117109

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв