Системний аналіз процесу екструзії для визначення задач та структури системи управління

Автор(и)

  • Людмила Дем’янівна Ярощук Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут» Пр. Перемоги, 37, корп. 19, м. Київ, 03056, Україна
  • Олексій Анатолійович Жученко Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут» Пр. Перемоги, 37, корп. 19, м. Київ, 03056, Україна https://orcid.org/0000-0001-5611-6529

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.11711

Ключові слова:

Екструдер, полімер, системний аналіз, декомпозиція, задачі керування

Анотація

Проведено системний аналіз процесу екструзії полімерних матеріалів з якого зрозуміло складність ведення цього процесу. Розроблено структурні схеми задач системи керування та шляхів їх розв’язку для режимів розігріву, пуску та нормальної експлуатації. Запропоновано алгоритм системного аналізу складних технологічних систем як об’єктів автоматичного керування на прикладі процесу екструзії полімерів

Біографії авторів

Людмила Дем’янівна Ярощук, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут» Пр. Перемоги, 37, корп. 19, м. Київ, 03056

Кандидат технічний наук, доцент

Кафедра автоматизації хімічних виробництв

Олексій Анатолійович Жученко, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут» Пр. Перемоги, 37, корп. 19, м. Київ, 03056

Асистент

Кафедра автоматизації хімічних виробництв

Посилання

  1. Ким, В.С. Теория и практика экструзии полимеров [Текст] / В.С. Ким. – М.: КОЛОСС, 2005. – 568 с.
  2. Торнер, Р.В. Оборудование заводов по переработке пластмасс [Текст] / В.С. Ким, М.С. Акутин. – М.: Химия, 1986. – 400 с., ил.
  3. Радченко, Л.Б. Основи моделювання і конструювання черв’ячних екструдерів [Текст] / Л.Б. Радченко, В.І. Сівецький. – К.: Видавництво «Політехніка», 2002. – 152 с.
  4. C.A. Scwartz, J.M. Berg, R. Chang, M. Mears. Neural-network control of an extrusion. 1995, Amer. Contr. Conf., pp. 1782-1786.
  5. Rauwendaal C. // Advances in Polymer technology. 1989, V. 9. №4. pp. 331-336
  6. Rauwendaal C. Polymer extrusion. 2001, p. 788
  7. Jurkovic, M. Jurkovic, S. Buljan. Optimization of extrusion force prediction model using different techniques. Journal of Achievements in materials and manufacturing engineering. Vol. 17. 2006.
  8. Neelam Shihani, B.K. Kumbhar, Manoj Kulshreshtha. Modeling of extrusion process using response surface methodology and artificial neural networks. Journal of engineering science and Technology. Vol. 1, No. 1(2006).
  9. Tadmor Z., Gogos C. G. Principles of Polymer Processing. – Wiley – Interscience, 2006. – 961p.
  10. Popescu, O., Popescu, D. C., Wilder, J., Karwe, M. V. A new approach to modeling and control of a food extrusion process using neural networks and expert system. – Journal of Food Process Engineering. – 2001, 24(1), pp. 17-36.
  11. Kim V.S. Theory and practice of polymer extrusion [Teoryia y praktyka ekstruzyy polymerov]. 2005, 568 p.
  12. Torner R.V., Akutin M.S. Hardware plastics processing plants [Oborudovanye zavodov po pererabotke plastmass]. 1986, 400 p.
  13. Radchenko L.B., Sivetskii V.I. Fundamentals of modeling and design of worm extruder [Osnovy modeliuvannia i konstruiuvannia cherviachnykh ekstruderiv]. 2002, 152 p.
  14. C.A. Scwartz, J.M. Berg, R. Chang, M. Mears. Neural-network control of an extrusion. 1995, Amer. Contr. Conf., pp. 1782-1786
  15. Rauwendaal C. // Advances in Polymer technology. 1989, V. 9. №4. pp. 331-336
  16. Rauwendaal C. Polymer extrusion. 2001, p. 788
  17. Jurkovic, M. Jurkovic, S. Buljan. Optimization of extrusion force prediction model using different techniques. Journal of Achievements in materials and manufacturing engineering. Vol. 17. 2006.
  18. Neelam Shihani, B.K. Kumbhar, Manoj Kulshreshtha. Modeling of extrusion process using response surface methodology and artificial neural networks. Journal of engineering science and Technology. Vol. 1, No. 1(2006).
  19. Tadmor Z., Gogos C. G. Principles of Polymer Processing. – Wiley – Interscience, 2006. – 961p.
  20. Popescu, O., Popescu, D. C., Wilder, J., Karwe, M. V. A new approach to modeling and control of a food extrusion process using neural networks and expert system. – Journal of Food Process Engineering. – 2001, 24(1), pp. 17-36.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-04-25

Як цитувати

Ярощук, Л. Д., & Жученко, О. А. (2013). Системний аналіз процесу екструзії для визначення задач та структури системи управління. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2(3(62), 31–35. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.11711

Номер

Розділ

Системи управління