Дослідження електрофізичних властивостей томатних овочів різних умов вирощування

Автор(и)

  • Дмитро Миколайович Одарченко Харківський державний університет харчування та торгівлі Вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна
  • Олександр Іванович Горенюк м. Київ, Україна
  • Катерина Вікторівна Сподар Харківський державний університет харчування та торгівлі Вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.11734

Ключові слова:

Кріоскопічна методика, кінетика сили струму, вольт-амперна характеристика, електролітичний потенціал, томатні овочі, овочева плазма, заморожування

Анотація

Доведено актуальність впровадження кріоскопічних методик оцінки якості рослинної сировини, заснованих на їх електрофізичних властивостях. Виявлено розбіжності за обраними властивостями ,які свідчать про умови їх вирощування, наявність в сировині невластивих хімічних компонентів (антибіотиків, ГМО, прискорювачів росту тощо). Досліджено вплив умов вирощування та зберігання на зміни кінетики сили струму, вольт-амперних характеристик та електролітичного потенціалу

Біографії авторів

Дмитро Миколайович Одарченко, Харківський державний університет харчування та торгівлі Вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Харківський державний університет харчування та торгівлі

Вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Олександр Іванович Горенюк, м. Київ

Підприємець

Катерина Вікторівна Сподар, Харківський державний університет харчування та торгівлі Вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Аспірант

Кафедра товарознавства, управління якістю та екологічної безпеки

Посилання

  1. Kolesnov, A. Yu. Еnzymatic analysis as an advanced method for quality control of food products and raw food materials [Текст] / A. Yu. Kolesnov // Industrial Laboratory. – 1999. – T. 65, № 2. – С. 135-139.
  2. Bocchino, L. Frozen potato products [Текст] / L. Bocchino // Id: the voice of foodservice distribution. – 1995. – T. 31, № 1. – С. 67-69.
  3. Demrozu-Erdnc, B. Variation of heavy metal contents in frozen vegetable products [Текст] / B. Demrozu-Erdnc, I. Saldamli // Bulletin of environmental contamination and toxicology. – 2001/ – T. 67, № 3. – С. 0416-0422.
  4. Raisanen, M. An evaluation of the procedure and results of laboratory crushing in quality assessment of rock aggregate raw materials [Текст] /
  5. M. Raisanen, M. Mertamo // Bulletin of engineering geology and the environment. – 2004. – T. 63, № 1. – С. 33-39.
  6. Барковский, В. Ф. Основы физико-химических методов анализа: учебное пособие [Текст] / В. Ф. Барковский, Т. Б. Городенцева, Н. Б. Топорова. – М. : Высш. шк., 1983. – 248 с.
  7. Digar, M. Role of pvme on the ionic conductivity and morphology of a TPU based electrolyte [Текст] / M. Digar, T.-C. Wen // POLYMER. – 2001. – T. 42, № 1. – С. 71-81.
  8. Фізико-технологічні та електрофізичні властивості сільськогосподарських продуктів і матеріалів [Текст] : довідник /
  9. Г. Б. Іноземцев, Л. С. Червінський, О. М. Берека, О. В. Окушко. – К. : Аграр. Медіа Груп, 2010. – 180 с.
  10. Бакалов, В. П. Теория электрических цепей [Текст] / В. П. Бакалов,
  11. П. П. Воробиенко, Б. И. Крук. —М.: Радио и связь, 1998.—444 с.
  12. Sherlock, M. Generalized ohm's law for a background plasma in the presence of relativistic charged particles [Текст] / M. Sherlock // Physical review letters. – 2010. – T. 104, № 20. – С. 205004.
  13. Knott, S. Electromotive force measurements in the ternary system BI-IN-ZN [Текст] / S. Knott, A. Mikula, Z. Li, C. H. Wang // Metallurgical and materials transactions a: physical metallurgy and materials science. – 2010. – T. 41, № 12. –
  14. С. 3130-3135.
  15. Kolesnov, A. Yu. (1999). Еnzymatic analysis as an advanced method for quality control of food products and raw food materials. Industrial Laboratory, 65 (2), 135-139.
  16. Bocchino, L. (1995). Frozen potato products. Id: the voice of foodservice distribution, 31 (1), 67-69.
  17. Demrozu-Erdnc, B. (2001). Variation of heavy metal contents in frozen vegetable products. Bulletin of environmental contamination and toxicology, 67 (3), 0416-0422.
  18. Raisanen, M. (2004). An evaluation of the procedure and results of laboratory crushing in quality assessment of rock aggregate raw materials. Bulletin of engineering geology and the environment, 63 (1), 33-39.
  19. Barkovsky, V. F. (1983). Physico-chemical methods of analysis. High school, 248.
  20. Digar, M. (2001). Role of pvme on the ionic conductivity and morphology of a TPU based electrolyte. POLYMER, 42 (1), 71-81.
  21. Inozemtsev G. B. (2010). Physical and technological and electrical properties of agricultural products and materials. Agrar , 180.
  22. Bakalov, V. P. (1998). Theory of electrical tsepey. Radio and communications, 444.
  23. Sherlock, M. (2010). Generalized ohm's law for a background plasma in the presence of relativistic charged particles/ Physical review letters, 104 (20), 205004.
  24. Knott, S. (2010). Electromotive force measurements in the ternary system BI-IN-ZN. Metallurgical and materials transactions a: physical metallurgy and materials science, 41 (12), 3130-3135.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-04-25

Як цитувати

Одарченко, Д. М., Горенюк, О. І., & Сподар, К. В. (2013). Дослідження електрофізичних властивостей томатних овочів різних умов вирощування. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2(11(62), 51–55. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.11734

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв