Вплив азотного і мінерального складу високонцентрованого сусла із крохмалевмівсної сировини на культивування дріжджів

Автор(и)

  • Peter Shiyan Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна https://orcid.org/0000-0003-0846-3037
  • Tatiana Mudrak Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна https://orcid.org/0000-0003-3842-3183
  • Roman Kyrylenko Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна https://orcid.org/0000-0003-3263-1950
  • Svetlana Kovalchuk Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна https://orcid.org/0000-0002-5344-1243

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.117357

Ключові слова:

дріжджова клітина, високонцентроване сусло, сухі речовини, дріжджегенерування, наночастинки металів, мінеральне та азотне живлення

Анотація

Теоретично обґрунтовано та експериментально підтверджено доцільність збагачення високонцентрованого сусла із крохмалевмісної сировини азотним та мінеральним живленням для дріжджових клітин. Досліджено вплив азотного живлення в якості амінного та аміачного азоту, а також мінерального живлення в якості наночастинок та іонів металів. Експериментально встановлено, що додавання азотного і мінерального живлення дозволяє отримати високу концентрацію дріжджових клітин, з високою фізіолого-біохімічною активністю, а також скоротити тривалість дріжджегенерування

Біографії авторів

Peter Shiyan, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601

Доктор технічних наук, професор

Кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства 

Tatiana Mudrak, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства

Roman Kyrylenko, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства

Svetlana Kovalchuk, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601

Аспірант

Кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства

Посилання

  1. Rimareva, L. V., Overchko, M. B., Serba, E. M., Agashicheva, K. L., Ignatova, N. I. (2011). Fermentation of concentrated cereal wort using the osmophilic race of alcoholic yeast Saccharomyces cerevisiae 10399. Production of alcohol and alcoholic beverages, 3, 10–12.
  2. Kosiv, R., Kharandiuk, T., Polyuzhyn, L., Palianytsia, L., Berezovska, N. (2016). Optimization of Main Fermentation of High-Gravity Wort. Chemistry & Chemical Technology, 10 (3), 349–353. doi: 10.23939/chcht10.03.349
  3. Oliinichuk, S. T., Tkachenko, L. V., Protsan, N. V., Kozachenko, S. V. (2006). Influence of metal ions on the activity of concentrated enzyme preparations. Production of alcohol and alcoholic beverages, 2, 80–86.
  4. Moiseenko, M. V., Vitol, S. I., Karpilenko, G. P. (2011). Influence of the mineral composition of technological water on the activity of grain proteases. Production of alcohol and alcoholic beverages, 3, 14–16.
  5. Khalilova, E. A., Islamamgomedova, E. A., Kotenko, S. T. (2011). Some features of the amino acid exchange in yeast metabolism S. cerevisiae Y-503 on a nutrient medium with geothermal water of the phenolic class. Production of alcohol and alcoholic beverages, 2, 9–12.
  6. Khalilova, E. A., Islamagomedova, E. A., Kotenko, S. (2011). Elementary composition of S. cerevisiae Y-503 strain, cultivated on different nutrient media. Production of alcohol and alcoholic beverages, 4, 19–20.
  7. Udeh, H. O., Kgatla, T. E., Jiddeani, I. O. (2014). Effect of mineral ion addition on yeast performance during very high qravity wort fermentation. International journal of biological, agricultural, food and biotechnological engineering, 8 (11), 1208–1216.
  8. Ram, P., Vivek, K., Kumar, S. P. (2014). Nanotechnology in sustainable agriculture: Present concerns and future aspects. African Journal of Biotechnology, 13 (6), 705–713. doi: 10.5897/ajbx2013.13554
  9. Sekhon, B. (2014). Nanotechnology in agri-food production: an overview. Nanotechnology, Science and Applications, 7, 31–53.doi: 10.2147/nsa.s39406
  10. Kumari, A., Yadav, S. K. (2014). Nanotechnology in Agri-Food Sector. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 54 (8), 975–984. doi: 10.1080/10408398.2011.621095
  11. Rashidi, L., Khosravi-Darani, K. (2011). The Applications of Nanotechnology in Food Industry. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 51 (8), 723–730. doi: 10.1080/10408391003785417
  12. Kovalchuk, S., Shiyan, P., Mudrak, T., Kuts, A., Kyrylenko, R. (2017). Investigation of the influence of nanoparticles of metals on fermenttation of wort of high concentrations. EUREKA: Life Sciences, 6, 51–56. doi: 10.21303/2504-5695.2017.00512
  13. Technological regulation of production of alcoholic beetles at low temperature welding of starchy raw materials using concentrated enzyme preparations ТR-00032744-812-2002 (2002). Kyiv: Ministerstvo ahrarnoi polityky Ukrainy.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-12-04

Як цитувати

Shiyan, P., Mudrak, T., Kyrylenko, R., & Kovalchuk, S. (2017). Вплив азотного і мінерального складу високонцентрованого сусла із крохмалевмівсної сировини на культивування дріжджів. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6(11 (90), 72–77. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.117357

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв