Вплив процесів паротермічної кріообробки та механолізу на біопролімери та біологічно активні речовини при отриманні оздоровчих нанопродуктів

Автор(и)

  • Raisa Pavlyuk Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0003-3440-0451
  • Viktoriya Pogarska Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0001-8031-5210
  • Iuliia Kakadii Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-4949-8028
  • Aleksey Pogarskiy Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0001-8714-9518
  • Tetiana Stukonozhenko Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0003-1880-1714

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.117654

Ключові слова:

неферментативний каталіз, механоліз, паротермічна обробка, кріообробка, нанокомплекси, гетерополісахаридів, пектинові речовини

Анотація

Вивчено вплив процесів паротермічної кріообробки та механолізу при дрібнодисперсному подрібненні на біополімери та біологічно активні речовини (БАР) плодів і овочів при отриманні оздоровчих нанопродуктів. Встановлено, що при дії указаних процесів відбувається активація пектинових речовин, більш повне вилучення із сировини (в 4,5…7,3 раз) із прихованої форми, і трансформація у розчинну форму. Розкрито механізм даних процесів, розроблено рекомендації створення оздоровчих нанопродуктів

Біографії авторів

Raisa Pavlyuk, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор, Заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії України

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Viktoriya Pogarska, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор, лауреат Державної премії України

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Iuliia Kakadii, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Аспірант

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Aleksey Pogarskiy, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Аспірант

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Tetiana Stukonozhenko, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Аспірант

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Посилання

  1. Pavliuk, R. Yu., Poharska, V. V., Radchenko, L. O., Pavliuk, V. A., Tauber, R. D., Tymofieieva, N. M. et. al. (217). Novyi napriamok hlybokoi pererobky kharchovoi syrovyny. Kharkiv: Fakt, 380.
  2. Kaprel'yants, L. V. (2015). Prebiotiki: himiya, tekhnologiya, primenenie. Kyiv: EnterPrint, 252.
  3. Roberfroid, M., Gibson, G. R. (Eds.) (2008). Handbook of Prebiotics. CRC Press, 504. doi: 10.1201/9780849381829
  4. Pavlyuk, R., Pogarska, V., Pavlyuk, V., Balabai, K., Loseva, S. (2016). The development of cryogenic method of deep treatment of inulin-containing vegetables (topinambour) and obtaining of prebiotics in the nanopowders form. EUREKA: Life Sciences, 3, 36–43. doi: 10.21303/2504-5695.2016.00145
  5. Bezusov, A. T., Malkova, M. H. (2010). Tekhnolohiya vyrobnytstva halakturonovykh olihosakharydiv iz pektynvmisnoi syrovyny. Kharchova nauka i tekhnolohiya, 1 (10), 58–61.
  6. Sousa, V. M. C. de, Santos, E. F. dos, Sgarbieri, V. C. (2011). The Importance of Prebiotics in Functional Foods and Clinical Practice. Food and Nutrition Sciences, 02 (02), 133–144. doi: 10.4236/fns.2011.22019
  7. Pavlyuk, R. Yu., Pogarskaya, V. V., Pavlyuk, V. A., Radchenko, L. A., Yur'eva, O. A., Maksimova, N. F. (2015). Krio- i mekhanohimiya v pishchevyh tekhnologiyah. Kharkiv: Fakt, 255.
  8. Simahina, G. A. (1996). Povyshenie biologicheskoy usvoyaemosti kriomaterialov kak proyavlenie mekhanoaktivatsii. Vibrotekhnologii, 3, 75–78.
  9. Golubev, V. N., Sheluhina, N. P. (1995). Pektin: himiya, tekhnologiya, primenenie. Moscow: Akad. tekhnolog. nauk, 387.
  10. Pavlyuk, R., Pogarska, V., Radchenko, L., Roman, D. T., Timofeyeva, N., Kotuyk, Т. (2016). The new method of processing of carotene-containing vegetables for the production of nanoproducts using combi-steamers and fine-dispersed comminution. EUREKA: Life Sciences, 3, 44–49. doi: 10.21303/2504-5695.2016.00146
  11. Burana-osot, J., Soonthornchareonnon, N., Hosoyama, S., Linhardt, R. J., Toida, T. (2010). Partial depolymerization of pectin by a photochemical reaction. Carbohydrate Research, 345 (9), 1205–1210. doi: 10.1016/j.carres.2010.04.007
  12. Schols, H. A., Ros, J. M., Daas, P. J. H., Bakx, E. J., Voragen, A. G. J. (1998). Structural features of native and commercially extracted pectins. Gums and Stabilisers for the Food Industry 9, 3–15. doi: 10.1533/9781845698362.1.3
  13. Gaukel, V. (2016). Cooling and Freezing of Foods. Reference Module in Food Science. doi: 10.1016/b978-0-08-100596-5.03415-6
  14. Xin, Y., Zhang, M., Xu, B., Adhikari, B., Sun, J. (2015). Research trends in selected blanching pretreatments and quick freezing technologies as applied in fruits and vegetables: A review. International Journal of Refrigeration, 57, 11–25. doi: 10.1016/j.ijrefrig.2015.04.015
  15. Onwude, D. I., Hashim, N., Janius, R., Abdan, K., Chen, G., Oladejo, A. O. (2017). Non-thermal hybrid drying of fruits and vegetables: A review of current technologies. Innovative Food Science & Emerging Technologies, 43, 223–238. doi: 10.1016/j.ifset.2017.08.010
  16. Pogarska, V., Pavlyuk, R., Tauber, R. D., Pogarskiy, A., Berestova, A., Kravchuk, T. et. al. (2017). Development of the extraction method of inactive forms of pectin substances from fruits to easy-digestible active form during the obtaining of nanofood. EUREKA: Life Sciences, 6, 57–64. doi: 10.21303/2504-5695.2017.00520

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-12-08

Як цитувати

Pavlyuk, R., Pogarska, V., Kakadii, I., Pogarskiy, A., & Stukonozhenko, T. (2017). Вплив процесів паротермічної кріообробки та механолізу на біопролімери та біологічно активні речовини при отриманні оздоровчих нанопродуктів. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6(11 (90), 41–47. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.117654

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв