Вплив молочнокислих мікроорганізмів на вміст нітратів у томатах в процесі соління
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2018.120548Ключові слова:
нітрати, овочева продукція, денітрифікуючий процес, мікробіологічний процес, молочнокисла мікрофлораАнотація
Визначено вміст нітратів у овочах та вивчено особливості перебігу мікробіологічного і денітрифікуючого процесів під час соління томатів з різним вмістом нітратів. Встановлено, що в процесі соління розмножуються молочнокислі мікроорганізми і кількість нітратів у томатах зменшується до норми. Отже, обґрунтовано доцільність використання овочів з наднормативним вмістом нітратів на виробництво солених продуктів
Посилання
- Kharitonov, M. M., Lazareva, O. M., Lemishko, S. M. (2015). Environmental assessment of the variability of nitrate content in vegetable and fruit and berry crops in the Dnipropetrovsk region. Newsletter of the Poltava State Agrarian Academy, 3, 29–31.
- Hord, N. G., Tang, Y., Bryan, N. S. (2009). Food sources of nitrates and nitrites: the physiologic context for potential health benefits. American Journal of Clinical Nutrition, 90 (1), 1–10. doi: 10.3945/ajcn.2008.27131
- Merino, L., Örnemark, U., Toldrá, F. (2017). Analysis of Nitrite and Nitrate in Foods. Advances in Food and Nutrition Research, 65–107. doi: 10.1016/bs.afnr.2016.11.004
- Davydovskiy, A. G. (2009). Metabolicheskaya korrektsiya redoks-statusa eritrotsitov pri bakterial'noy endotoksemii i nitrit indutsirovannoy metgemoglobinemii. Zdorov'e i okruzhayushchaya sreda, 13, 317–323.
- Tociu, C., Marcu, E., Ciobotaru, I. E., Maria, C. (2016). Risk assessment of population exposure to nitrates/nitrites in groundwater: a case study approach. Ecoterra-Journal of Environmental Research and Protection, 13 (3), 39–45.
- Quijano, L., Yusà, V., Font, G., McAllister, C., Torres, C., Pardo, O. (2017). Risk assessment and monitoring programme of nitrates through vegetables in the Region of Valencia (Spain). Food and Chemical Toxicology, 100, 42–49. doi: 10.1016/j.fct.2016.12.010
- Iammarino, M., Di Taranto, A., Cristino, M. (2013). Endogenous levels of nitrites and nitrates in wide consumption foodstuffs: Results of five years of official controls and monitoring. Food Chemistry, 140 (4), 763–771. doi: 10.1016/j.foodchem.2012.10.094
- Hsu, J., Arcot, J., Alice Lee, N. (2009). Nitrate and nitrite quantification from cured meat and vegetables and their estimated dietary intake in Australians. Food Chemistry, 115 (1), 334–339. doi: 10.1016/j.foodchem.2008.11.081
- Song, X.-Z., Zhao, C.-X., Wang, X.-L., Li, J. (2009). Study of nitrate leaching and nitrogen fate under intensive vegetable production pattern in northern China. Comptes Rendus Biologies, 332 (4), 385–392. doi: 10.1016/j.crvi.2008.11.005
- Kraft, G. J., Stites, W. (2003). Nitrate impacts on groundwater from irrigated-vegetable systems in a humid north-central US sand plain. Agriculture, Ecosystems & Environment, 100 (1), 63–74. doi: 10.1016/s0167-8809(03)00172-5
- Leip, A., Weiss, F., Lesschen, J. P., Westhoek, H. (2013). The nitrogen footprint of food products in the European Union. The Journal of Agricultural Science, 152 (S1), 20–33. doi: 10.1017/s0021859613000786
- Zasypka, L. H., Vorokhta, Yu. M., Stepanova, L. V., Babienko, V. V. (2008). Problema zabrudnennia ovochevoi produktsiy nitratamy. Problemy kharchuvannia, 3-4, 32–34.
- Valerko, R. A. (2013). Otsinka rivnia zabrudnennia roslynnytskoi produktsiy, vyroshchenoi v umovakh m. Zhytomyr. Visnyk derzhavnoho ahroekolohivchnoho universytetu, 1, 356–366.
- Tamme, T., Reinik, M., Roasto, M., Juhkam, K., Tenno, T., Kiis, A. (2006). Nitrates and nitrites in vegetables and vegetable-based products and their intakes by the Estonian population. Food Additives and Contaminants, 23 (4), 355–361. doi: 10.1080/02652030500482363
- Chung, S. Y., Kim, J. S., Kim, M., Hong, M. K., Lee, J. O., Kim, C. M., Song, I. S. (2003). Survey of nitrate and nitrite contents of vegetables grown in Korea. Food Additives and Contaminants, 20 (7), 621–628. doi: 10.1080/0265203031000124146
- Pardo-Marín, O., Yusà-Pelechà, V., Villalba-Martín, P., Perez-Dasí, J. A. (2010). Monitoring programme on nitrates in vegetables and vegetable-based baby foods marketed in the Region of Valencia, Spain: levels and estimated daily intake. Food Additives & Contaminants: Part A, 27 (4), 478–486. doi: 10.1080/19440040903439804
- Min, J., Zhang, H., Shi, W. (2012). Optimizing nitrogen input to reduce nitrate leaching loss in greenhouse vegetable production. Agricultural Water Management, 111, 53–59. doi: 10.1016/j.agwat.2012.05.003
- Inoue-Choi, M., Virk-Baker, M. K., Aschebrook-Kilfoy, B., Cross, A. J., Subar, A. F., Thompson, F. E. et. al. (2015). Development and calibration of a dietary nitrate and nitrite database in the NIH–AARP Diet and Health Study. Public Health Nutrition, 19 (11), 1934–1943. doi: 10.1017/s1368980015003407
- Bahadoran, Z., Mirmiran, P., Jeddi, S., Azizi, F., Ghasemi, A., Hadaegh, F. (2016). Nitrate and nitrite content of vegetables, fruits, grains, legumes, dairy products, meats and processed meats. Journal of Food Composition and Analysis, 51, 93–105. doi: 10.1016/j.jfca.2016.06.006
- Habermeyer, M., Roth, A., Guth, S., Diel, P., Engel, K.-H., Epe, B. et. al. (2014). Nitrate and nitrite in the diet: How to assess their benefit and risk for human health. Molecular Nutrition & Food Research, 59 (1), 106–128. doi: 10.1002/mnfr.201400286
- Kukhtyn, M., Horiuk, Y., Yaroshenko, T., Laiter-Moskaliuk, S., Levytska, V., Reshetnyk, A. (2018). Monitoring the content of nitrates in vegetables and the influence of the pickling technology on the denitrification process. EUREKA: Life Sciences, 1, 3–10. doi: 10.21303/2504-5695.2018.00528
- Musienko, M. T., Kryzhanivskyi, Ya. Y., Kukhtyn, M. D., Danylenko, I. P. (2008). Umist nitrativ u molotsi ta methemohlobinu v krovi koriv yak pokaznyk pozhyvnoi tsinnosti zymovykh ratsioniv. Naukovyi visnyk Lvivskoho natsionalnoho universytetu veterynarnoi medytsyny ta biotekhnolohiy imeni S. Z. Gzhytskoho, 10 (3 (38)), 162–165.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2018 Mykola Kukhtyn, Yulia Horiuk, Tetiana Yaroshenko, Svitlana Laiter-Moskaliuk, Viktoria Levytska, Antonina Reshetnyk
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.