Вплив молочнокислих мікроорганізмів на вміст нітратів у томатах в процесі соління

Автор(и)

  • Mykola Kukhtyn Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя вул. Руська, 56, м. Тернопіль, Україна, 46001, Україна https://orcid.org/0000-0002-0195-0767
  • Yulia Horiuk Подільський державний аграрно-технічний університет вул. Шевченка, 13, м. Кам'янець-Подільський, Україна, 32300, Україна https://orcid.org/0000-0002-7162-8992
  • Tetiana Yaroshenko Тернопільський державний медичний університет ім. І. Я. Горбачевського майдан Волі, 1, м. Тернопіль, Україна, 46001, Україна https://orcid.org/0000-0001-8434-3446
  • Svitlana Laiter-Moskaliuk Подільський державний аграрно-технічний університет вул. Шевченка, 13, м. Кам'янець-Подільський, Україна, 32300, Україна https://orcid.org/0000-0001-5662-7636
  • Viktoria Levytska Подільський державний аграрно-технічний університет вул. Шевченка, 13, м. Кам'янець-Подільський, Україна, 32300, Україна https://orcid.org/0000-0003-3100-009X
  • Antonina Reshetnyk Подільський державний аграрно-технічний університет вул. Шевченка, 13, м. Кам'янець-Подільський, Україна, 32300, Україна https://orcid.org/0000-0003-4200-8708

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2018.120548

Ключові слова:

нітрати, овочева продукція, денітрифікуючий процес, мікробіологічний процес, молочнокисла мікрофлора

Анотація

Визначено вміст нітратів у овочах та вивчено особливості перебігу мікробіологічного і денітрифікуючого процесів під час соління томатів з різним вмістом нітратів. Встановлено, що в процесі соління розмножуються молочнокислі мікроорганізми і кількість нітратів у томатах зменшується до норми. Отже, обґрунтовано доцільність використання овочів з наднормативним вмістом нітратів на виробництво солених продуктів

Біографії авторів

Mykola Kukhtyn, Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя вул. Руська, 56, м. Тернопіль, Україна, 46001

Доктор ветеринарних наук, професор

Кафедра харчової біотехнології і хімії 

Yulia Horiuk, Подільський державний аграрно-технічний університет вул. Шевченка, 13, м. Кам'янець-Подільський, Україна, 32300

Кандидат ветеринарних наук, старший викладач

Кафедра інфекційних та інвазійних хвороб

Tetiana Yaroshenko, Тернопільський державний медичний університет ім. І. Я. Горбачевського майдан Волі, 1, м. Тернопіль, Україна, 46001

Кандидат біологічних наук, старший викладач

Кафедра медичної біохімії

Svitlana Laiter-Moskaliuk, Подільський державний аграрно-технічний університет вул. Шевченка, 13, м. Кам'янець-Подільський, Україна, 32300

Кандидат ветеринарних наук, старший викладач

Кафедра мікробіології, фармакології та гігієни тварин

Viktoria Levytska, Подільський державний аграрно-технічний університет вул. Шевченка, 13, м. Кам'янець-Подільський, Україна, 32300

Кандидат ветеринарних наук, старший викладач

Кафедра інфекційних та інвазійних хвороб

Antonina Reshetnyk, Подільський державний аграрно-технічний університет вул. Шевченка, 13, м. Кам'янець-Подільський, Україна, 32300

Кандидат ветеринарних наук, доцент

Кафедра мікробіології, фармакології та гігієни тварин

Посилання

  1. Kharitonov, M. M., Lazareva, O. M., Lemishko, S. M. (2015). Environmental assessment of the variability of nitrate content in vegetable and fruit and berry crops in the Dnipropetrovsk region. Newsletter of the Poltava State Agrarian Academy, 3, 29–31.
  2. Hord, N. G., Tang, Y., Bryan, N. S. (2009). Food sources of nitrates and nitrites: the physiologic context for potential health benefits. American Journal of Clinical Nutrition, 90 (1), 1–10. doi: 10.3945/ajcn.2008.27131
  3. Merino, L., Örnemark, U., Toldrá, F. (2017). Analysis of Nitrite and Nitrate in Foods. Advances in Food and Nutrition Research, 65–107. doi: 10.1016/bs.afnr.2016.11.004
  4. Davydovskiy, A. G. (2009). Metabolicheskaya korrektsiya redoks-statusa eritrotsitov pri bakterial'noy endotoksemii i nitrit indutsirovannoy metgemoglobinemii. Zdorov'e i okruzhayushchaya sreda, 13, 317–323.
  5. Tociu, C., Marcu, E., Ciobotaru, I. E., Maria, C. (2016). Risk assessment of population exposure to nitrates/nitrites in groundwater: a case study approach. Ecoterra-Journal of Environmental Research and Protection, 13 (3), 39–45.
  6. Quijano, L., Yusà, V., Font, G., McAllister, C., Torres, C., Pardo, O. (2017). Risk assessment and monitoring programme of nitrates through vegetables in the Region of Valencia (Spain). Food and Chemical Toxicology, 100, 42–49. doi: 10.1016/j.fct.2016.12.010
  7. Iammarino, M., Di Taranto, A., Cristino, M. (2013). Endogenous levels of nitrites and nitrates in wide consumption foodstuffs: Results of five years of official controls and monitoring. Food Chemistry, 140 (4), 763–771. doi: 10.1016/j.foodchem.2012.10.094
  8. Hsu, J., Arcot, J., Alice Lee, N. (2009). Nitrate and nitrite quantification from cured meat and vegetables and their estimated dietary intake in Australians. Food Chemistry, 115 (1), 334–339. doi: 10.1016/j.foodchem.2008.11.081
  9. Song, X.-Z., Zhao, C.-X., Wang, X.-L., Li, J. (2009). Study of nitrate leaching and nitrogen fate under intensive vegetable production pattern in northern China. Comptes Rendus Biologies, 332 (4), 385–392. doi: 10.1016/j.crvi.2008.11.005
  10. Kraft, G. J., Stites, W. (2003). Nitrate impacts on groundwater from irrigated-vegetable systems in a humid north-central US sand plain. Agriculture, Ecosystems & Environment, 100 (1), 63–74. doi: 10.1016/s0167-8809(03)00172-5
  11. Leip, A., Weiss, F., Lesschen, J. P., Westhoek, H. (2013). The nitrogen footprint of food products in the European Union. The Journal of Agricultural Science, 152 (S1), 20–33. doi: 10.1017/s0021859613000786
  12. Zasypka, L. H., Vorokhta, Yu. M., Stepanova, L. V., Babienko, V. V. (2008). Problema zabrudnennia ovochevoi produktsiy nitratamy. Problemy kharchuvannia, 3-4, 32–34.
  13. Valerko, R. A. (2013). Otsinka rivnia zabrudnennia roslynnytskoi produktsiy, vyroshchenoi v umovakh m. Zhytomyr. Visnyk derzhavnoho ahroekolohivchnoho universytetu, 1, 356–366.
  14. Tamme, T., Reinik, M., Roasto, M., Juhkam, K., Tenno, T., Kiis, A. (2006). Nitrates and nitrites in vegetables and vegetable-based products and their intakes by the Estonian population. Food Additives and Contaminants, 23 (4), 355–361. doi: 10.1080/02652030500482363
  15. Chung, S. Y., Kim, J. S., Kim, M., Hong, M. K., Lee, J. O., Kim, C. M., Song, I. S. (2003). Survey of nitrate and nitrite contents of vegetables grown in Korea. Food Additives and Contaminants, 20 (7), 621–628. doi: 10.1080/0265203031000124146
  16. Pardo-Marín, O., Yusà-Pelechà, V., Villalba-Martín, P., Perez-Dasí, J. A. (2010). Monitoring programme on nitrates in vegetables and vegetable-based baby foods marketed in the Region of Valencia, Spain: levels and estimated daily intake. Food Additives & Contaminants: Part A, 27 (4), 478–486. doi: 10.1080/19440040903439804
  17. Min, J., Zhang, H., Shi, W. (2012). Optimizing nitrogen input to reduce nitrate leaching loss in greenhouse vegetable production. Agricultural Water Management, 111, 53–59. doi: 10.1016/j.agwat.2012.05.003
  18. Inoue-Choi, M., Virk-Baker, M. K., Aschebrook-Kilfoy, B., Cross, A. J., Subar, A. F., Thompson, F. E. et. al. (2015). Development and calibration of a dietary nitrate and nitrite database in the NIH–AARP Diet and Health Study. Public Health Nutrition, 19 (11), 1934–1943. doi: 10.1017/s1368980015003407
  19. Bahadoran, Z., Mirmiran, P., Jeddi, S., Azizi, F., Ghasemi, A., Hadaegh, F. (2016). Nitrate and nitrite content of vegetables, fruits, grains, legumes, dairy products, meats and processed meats. Journal of Food Composition and Analysis, 51, 93–105. doi: 10.1016/j.jfca.2016.06.006
  20. Habermeyer, M., Roth, A., Guth, S., Diel, P., Engel, K.-H., Epe, B. et. al. (2014). Nitrate and nitrite in the diet: How to assess their benefit and risk for human health. Molecular Nutrition & Food Research, 59 (1), 106–128. doi: 10.1002/mnfr.201400286
  21. Kukhtyn, M., Horiuk, Y., Yaroshenko, T., Laiter-Moskaliuk, S., Levytska, V., Reshetnyk, A. (2018). Monitoring the content of nitrates in vegetables and the influence of the pickling technology on the denitrification process. EUREKA: Life Sciences, 1, 3–10. doi: 10.21303/2504-5695.2018.00528
  22. Musienko, M. T., Kryzhanivskyi, Ya. Y., Kukhtyn, M. D., Danylenko, I. P. (2008). Umist nitrativ u molotsi ta methemohlobinu v krovi koriv yak pokaznyk pozhyvnoi tsinnosti zymovykh ratsioniv. Naukovyi visnyk Lvivskoho natsionalnoho universytetu veterynarnoi medytsyny ta biotekhnolohiy imeni S. Z. Gzhytskoho, 10 (3 (38)), 162–165.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-01-11

Як цитувати

Kukhtyn, M., Horiuk, Y., Yaroshenko, T., Laiter-Moskaliuk, S., Levytska, V., & Reshetnyk, A. (2018). Вплив молочнокислих мікроорганізмів на вміст нітратів у томатах в процесі соління. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1(11 (91), 69–75. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2018.120548

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв