Розробка фізико-математичної моделі процесу кристалізації м’ясних систем
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2018.120793Ключові слова:
м’ясні системи, заморожування, кристалізація, фізико-математична модель, ефективна питома теплоємністьАнотація
Представлено дані з розробки фізико-математичної моделі кристалізації мʼясних систем. У межах моделі м’ясні системи розглядалися як колоїдні капілярно-пористі тіла, а процес кристалізації – як накладення двох процесів: виморожування вільної вологи (основний) та збільшення енергії звʼязку для зв’язаної вологи (конкуруючий). Розроблено метод визначення ефективної питомої теплоємності за термограмами заморожування-розморожування
Посилання
- Tuan Pham, Q. (2014). Freezing time formulas for foods with low moisture content, low freezing point and for cryogenic freezing. Journal of Food Engineering, 127, 85–92. doi: 10.1016/j.jfoodeng.2013.12.007
- Yancheva, M. O., Hrynchenko, O. O. (2013). Fizyko-khimichni ta biokhimichni osnovy vykorystannia nyzkykh temperatur u tekhnolohiyakh pererobky mʼyasa. Prohresyvni tekhnika ta tekhnolohiyi kharchovykh vyrobnytstv restorannoho hospodarstva i torhivli, 1 (17), 89–97.
- Miller, D. K., Kim, H.-W., Lee, Y., Kim, Y. H. B. (2016). Effects of soy hull fibers and freezing on quality attributes of beef patties. Meat Science, 112, 175–176. doi: 10.1016/j.meatsci.2015.08.168
- Choe, J.-H., Stuart, A., Kim, Y. H. B. (2016). Effect of different aging temperatures prior to freezing on meat quality attributes of frozen/thawed lamb loins. Meat Science, 116, 158–164. doi: 10.1016/j.meatsci.2016.02.014
- Filippov, V. I., Stepanov, A. V. (2015). Ratsional'naya tochnost' opredeleniya teplofizicheskih harakteristik pishchevyh produktov v raschetah tekhnologicheskih paramerov holodil'noy obrabotki. Nauchniy zhurnal NIU ITMO, 2, 125–132.
- Cherniushok, O. A., Fedorov, V. H., Kepko, O. I. (2016). Intensyfikatsiya kholodylnoho obroblennia dribnoshmatkovykh miasoproduktiv. Naukovyi visnyk LNUVMBT imeni S. Z. Hzhytskoho, 18 (1 (65)), 161–165.
- Castro-Giráldez, M., Balaguer, N., Hinarejos, E., Fito, P. J. (2014). Thermodynamic approach of meat freezing process. Innovative Food Science & Emerging Technologies, 23, 138–145. doi: 10.1016/j.ifset.2014.03.007
- Kim, Y. H. B., Liesse, C., Choe, J., Kemp, R. (2015). Effect of different freezing/thawing methods on meat quality characteristics of pre-aged lamb loins. Meat Science, 101, 137–138. doi: 10.1016/j.meatsci.2014.09.090
- Yancheva, M. A., Dromenko, E. B., Potapov, V. A., Grinchenko, O. A. (2014). Influence of emulsion systems of cryoprotective action оn thermophysical properties of meat systems. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (10 (69)), 34–39. doi: 10.15587/1729-4061.2014.24867
- Yancheva, M., Dromenko, O., Potapov, V., Grinchenko, O., Zhelievа, T. (2018). Study of influence of freezing-defrosting on thermophysical properties of meat systems. EUREKA: Life Sciences, 1, 32–38. doi: 10.21303/2504-5695.2018.00537
- Potapov, V. A. (2013). Kinetyka yavyshch perenosu v protsesi sushinnia. LAPLAMBERT AcademicPublishing, 319.
- Churmak, I. G., Onistchenko, V. P. (1990). The peculiarities of calculation and accomplishing the refrigeration technology processes in production lines. Progress in the science and technology of refrigeration in food engineering, IIR (Commissions B2, C2, D1, D2/3), Dresden, 1990). Paris: IIR, 4, 361–366.
- Landau, L. D., Lifshits, E. M. (2002). Teoreticheskaya fіzika. Vol. X. Moscow: FIZMATLIT, 536.
- Postol'ski, Ya., Gruda, Z. (1978). Zamorazhivanie pishchevyh produktov. Moscow: Pishchevaya promyshlennost', 606.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2018 Marina Yancheva, Olena Dromenko, Vladimir Potapov, Olga Grinchenko, Tetiana Zhelievа
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.