Вплив кріопорошку «Амарант» на технологію плавлених сирів

Автор(и)

  • Yuriy Hachak Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010, Україна https://orcid.org/0000-0003-1028-1910
  • Bogdan Gutyj Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010, Україна https://orcid.org/0000-0002-5971-8776
  • Oksana Bilyk Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010, Україна https://orcid.org/0000-0003-1165-8935
  • Volodimyra Nagovska Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010, Україна https://orcid.org/0000-0003-3624-8182
  • Olha Mykhaylytska Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010, Україна https://orcid.org/0000-0002-3727-1088

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2018.120879

Ключові слова:

сир плавлений, кріопорошок, енергетична цінність, фізико-хімічні характеристики, біологічна цінність

Анотація

Розроблено технологію плавленого сиру з використанням кріопорошку «Амарант». Встановлено, що додавання кріопорошку «Амарант» приводить до перерозподілу складових рецептури плавленого сиру. Також вивчено органолептичні та фізико-хімічні характеристики дослідних зразків плавленого сиру. При внесенні кріопорошку «Амарант» у плавлені сири їх біологічна цінність зростала. Встановлено поліпшення якісних показників дослідних зразків порівняно з традиційними зразками

Біографії авторів

Yuriy Hachak, Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010

Кандидат біологічних наук, доцент

Кафедра технології молока і молочних продуктів

Bogdan Gutyj, Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010

Доктор ветеринарних наук, професор

Кафедра фармакології та токсикології

Oksana Bilyk, Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010

Кандидат технічних наук, асистент

Кафедра технології молока і молочних продуктів

Volodimyra Nagovska, Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології молока і молочних продуктів

Olha Mykhaylytska, Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології молока і молочних продуктів

Посилання

  1. Gutyj, B., Hachak, Y., Vavrysevych, J., Nagovska, V. (2017). The influence of cryopowder “Garbuz” on the technology of curds of different fat content. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (10 (86)), 20–24. doi: 10.15587/1729-4061.2017.98194
  2. Benytska, A. A., Osechko, V. I., Hachak, Yu. R. (2016). Spetsiy v yakosti fitodobavok u tekhnolohiy molochnykh produktiv LPS. Materialy mizhnarodnoi studentskoho naukovoi konferentsiy LNUVM BT imeni S. Z. Hzhytskoho, 89–90.
  3. Zaremba, Ye. Kh., Zaremba, V. S., Zaremba, O. V., Fedchyshyn, O. V. (2012). Zastosuvannia amarantu v medychniy praktytsi. Lviv, 179.
  4. Tsisaryk, O., Slyvka, І., Musiy, L. (2017). Screening of technological properties of natural strains of lactic acid bacteria. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies, 19 (80), 88–92. doi: 10.15421/nvlvet8018
  5. Savchenkova, L. V., Akimova, M. S. (2014). Vyvchennia toksychnosti kriopodribnenoho poroshku aronii chornoplidnoi. Aspekty rozvytku farmatsevtychnykh ta medychnykh doslidzhen na suchasnomu etapi: materialy IV Vseukrainskoi naukovo-praktychnoi konferentsiy z mizhnarodnoiu uchastiu. Luhansk, 105.
  6. Savchenkova, L. V., Nemiatykh, O. D., Ternynko, I. I., Rokotianska, V. V., Akimova, M. S., Burtseva, O. M., Kuldyrkaieva, Ye. V.; Savchenkova, L. V. (Ed.) (2012). Likarski roslyny yak dzherelo stvorennia novykh likarskykh zasobiv. Luhansk: SPD Rieznik V. S., 64.
  7. Gutyj, B., Hachak, Y., Vavrysevych, J., Nagovska, V. (2017). The elaboration of cheese masses of therapeutic and prophylactic direction with cryoadditive “Pumpkin”. EUREKA: Life Sciences, 1, 19–26. doi: 10.21303/2504-5695.2017.00306
  8. Mazaraky, A. A., Peresichnyi, M. I., Kravchenko, M. F. (2012). Tekhnolohiya produktiv funktsionalnoho pryznachennia. Kyiv: Kyiv. nats. torh.-ekon. universytet, 116.
  9. Slyvka, N. B. (2010). Nova retseptura plavlenykh syriv iz ekhinatseieiu ta strav z noho. Tezy dopovidei Vseukrainskoi naukovo-praktychnoi konferentsiy mol. vchenykh i studentiv «Aktualni pytannia rozvytku kharchovykh v-v, restorannoho h-va i torhivli». Kharkiv, 27–89.
  10. Ukrainets, A. I., Rashevskaya, T. A., Vasheka, O. N. (2008). Morfologiya kristallicheskih elementov nanostruktury slivochnogo masla s krioporoshkami rastitel'nymi pishchevymi. Kinetika i mekhanizm kristallizatsii. Kristallizatsiya dlya nanotekhnologiy, tekhniki i meditsiny: V mezhdunar. nauch. konf. Ivanovo, 190.
  11. Turchyn, I., Hamkalo, H., Voychishin, A. (2017). Use of whey in the production of dessert. Scientific Messenger LNUVMB, 19 (80), 165–168.
  12. Bilyk, O., Slyvka, N., Gutyj, B., Dronyk, H., Sukhorska, O. (2017). Substantiation of the method of protein extraction from sheep and cow whey for producing the cheese “Urda.” Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (11 (87)), 18–22. doi: 10.15587/1729-4061.2017.103548
  13. Ha, M., Sabherwal, M., Duncan, E., Stevens, S., Stockwell, P., McConnell, M. et. al. (2015). In-Depth Characterization of Sheep (Ovis aries) Milk Whey Proteome and Comparison with Cow (Bos taurus). PLOS ONE, 10 (10), e0139774. doi: 10.1371/journal.pone.0139774
  14. Kaminarides, S., Nestoratos, K., Massouras, T. (2013). Effect of added milk and cream on the physicochemical, rheological and volatile compounds of Greek whey cheeses. Small Ruminant Research, 113 (2-3), 446–453. doi: 10.1016/j.smallrumres.2013.04.009
  15. Musul'manova, M. M. (2006). Kombinirovannye molochno-rastitel'nye produkty. Molochnaya promyshlennost', 5, 72–73.
  16. Pukivskyy, P., Turchin, V., Slivka, N., Myhaylytska, A. (2015). Use in plant materials technology cheese curd. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies, 17 (4), 105–109.
  17. Singh, A. K., Singh, K. (2012). Utilization of Whey for the Production of Instant Energy Beverage by Using Response Surface Methodology. Advance Journal of Food Science and Technology, 4 (2), 103–111.
  18. Sadowska-Rociek, A., Mickowska, B., Cieślik, E. (2013). Assessment of nutrient content in selected dairy products for compliance with the nutrient content claims. Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 2, 1891–1897.
  19. Syazin, I. E., Kas'yanov, G. I. (2011). Tekhnika i tekhnologiya krioobrabotki pishchevogo syr'ya. Ch. I. Krasnodar: Ekoinvest, 157.
  20. Kozak, M. V., Hachak, Yu. R., Nahovska, V. O. (2013). Osoblyvosti vyrobnytstva sychuzhnykh i plavlenykh syriv ta yikh sanitarna otsinka. Lviv, 314.
  21. Vysochina, G. V. (2013). Аmaranth (Amaranthus L.): Chemical Composition and Prospects of Using (Review). Chemistry of plant raw material, 2, 5–14. doi: 10.14258/jcprm.1302005
  22. Hachak, Y., Gutyj, B., Bilyk, O., Nagovska, V., Mykhaylytska, O. (2018). Investigation of the influence of “Amaranth” cryoadditive on organoleptic and microbiological parameters of processed cheeses. EUREKA: Life Sciences, 1, 18–24. doi: 10.21303/2504-5695.2018.00555

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-01-12

Як цитувати

Hachak, Y., Gutyj, B., Bilyk, O., Nagovska, V., & Mykhaylytska, O. (2018). Вплив кріопорошку «Амарант» на технологію плавлених сирів. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1(11 (91), 10–15. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2018.120879

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв