Розробка рецептури і оцінка якості імуностимулюючих фреш-міксів зі збалансованим калій-білковим складом
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2018.120880Ключові слова:
комплексна оцінка якості, імуностимулюючий напій, біологічна активність, харчова цінність, термін зберіганняАнотація
За допомогою методів математичного моделювання розроблено рецептури імуностимулюючих фреш-міксів. Оптимізацію рецептурного складу проводили за вмістом білку та калію. Визначено біологічну активність отриманих напоїв, вміст основних харчових нутріентів та проведена товарознавча оцінка якості даних продуктів. Використовуючи тест ALST визначено умови зберігання розроблених фреш-міксів
Посилання
- Lypovyi, D. V. (2016). Stvorennia funktsionalnykh produktiv kharchuvannia. Zbirnyk materialiv IХ Vseukrainskoi naukovo-praktychnoi konferentsiy molodykh uchenykh ta studentiv z mizhnarodnoiu uchastiu «Problemy formuvannia zdorovoho sposobu zhyttia u molodi». Odessa.
- Lishchenko, V. F. (2003). Mirovye resursy pishchevogo belka. Pishchevye ingredienty. Syr'e i dobavki, 1, 12–15.
- Kantere, V. M., Matison, V. A., Sazonov, Yu. S. (2006). Sistemy menedzhmenta bezopasnosti pishchevoy produktsii na osnove mezhdunarodnogo standarta ISO 22000. Moscow: Tipografiya RASKHN, 454.
- Zavorohina, N. V., Chugunova, O. V. (2008). Degustatsionnye metody analiza kak instrument marketinga pri razrabotke novyh pishchevyh produktov. Pishchevaya promyshlennost', 7, 14–21.
- Buck, L. B. (1992). The olfactory multigene family. Current Opinion in Genetics & Development, 2 (3), 467–473. doi: 10.1016/s0959-437x(05)80159-5
- Dzyuba, N., Valevskaya, L., Atanasova, V., Sokolovskaya, A. (2017). Development of a fermented milk dessert composition «Martyshka». Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (11 (88)), 43–49. doi: 10.15587/1729-4061.2017.108803
- Duanbekova, G. B. (2016). Printsipy energoobespecheniya organizma sportsmenov nutrientami. Vestnik KRSU, 16 (7), 70–74.
- Babiy, N. V., Solov'eva, E. N., Pomozova, V. A., Kiseleva, T. F. (2013). Toniziruyushchie napitki s funktsional'nymi svoystvami. Tekhnika i tekhnologii pishchevyh proizvodstv, 3, 100–105.
- Filonova, G. L., Strelkov, V. N. (2001). Razrabotka tekhnologiy kontsentratov dlya napitkov zdorov'ya iz rastitel'nogo syr'ya. Pivo i napitki, 1, 33–36.
- Macura, R. (2000). Napoje I koncentraty witaminowe. Przem. spozywczy, 54 (5), 5–7.
- Kiseleva, T. F. (2006). Kontseptual'nyy podhod k razrabotke funktsional'nyh napitkov s sotsial'no znachimymi svoystvami. Pivo i napitki, 3, 4–5.
- Tutel'yan, V. A., Lashneva, N. V. (2011). Biologicheski aktivnye veshchestva rastitel'nogo proiskhozhdeniya. Flavanony: pishchevye istochniki, biodostupnost', vliyanie na fermenty metabolizma ksenobiotikov. Voprosy pitaniya, 80 (5), 4–21.
- Slyvka, N., Myhaylytska, O., Turchyn, I. (2016). Development of technology of fermented drinks based on whey. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnology, 18 (2 (68)), 154–156. doi: 10.15421/nvlvet6832
- Kozhuhova, M. A., Terkun, A. N., Rozhkov, S. E. (2003). Biotekhnologicheskie metody v proizvodstve plodoovoshchnyh sokov i nektarov // Izvestiya vuzov. Pishchevaya tekhnologiya, 4, 5–9.
- Tkachenko, N. A., Nekrasov, P. O., Vikul, S. I. (2016). Optimization of formulation composition of health whey-based beverage. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (10 (79)), 49–57. doi: 10.15587/1729-4061.2016.59695
- Makarova, N. V., Zyuzina, A. V. (2011). Issledovanie antioksidantnoy aktivnosti po metodu DPPH polufabrikatov proizvodstva sokov. Tekhnika i tekhnologiya pishchevyh proizvodstv, 3.
- Malisova, O., Bountziouka, V., Zampelas, A., Kapsokefalou, M. (2015). Evaluation of Drinks Contribution to Energy Intake in Summer and Winter. Nutrients, 7 (5), 3724–3738. doi: 10.3390/nu7053724
- Vinson, J. A., Hao, Y., Su, X., Zubik, L. (1998). Phenol Antioxidant Quantity and Quality in Foods: Vegetables. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 46 (9), 3630–3634. doi: 10.1021/jf980295o
- Miller, H. E., Rigelhof, F., Marquart, L., Prakash, A., Kanter, M. (2000). Antioxidant Content of Whole Grain Breakfast Cereals, Fruits and Vegetables. Journal of the American College of Nutrition, 19 (sup3), 312S–319S. doi: 10.1080/07315724.2000.10718966
- Nicoletta, P., Mauro, S., Daniele Del Rio, B., Salvatore, S., Bianchi, M., Brighenti, F. (2003). Total Antioxidant Capacity of Plant Foods, Beverages and Oils Consumed in Italy Assessed by Three Different In Vitro Assays. The American Society for Nutritional Sciences, 133 (9), 2812–2819.
- Brouns, F. (1991). Heat – sweat – dehydration – rehydration: A praxis oriented approach. Journal of Sports Sciences, 9 (sup1), 143–152. doi: 10.1080/02640419108729871
- Soft drinks, fruit juices, concentrates and fruit preserves (1998). Micro-Organisms in Foods, 440–460. doi: 10.1007/978-1-4615-5307-6_13
- Dzyuba, N., Telezhenko, L., Kashkano, M., Vikul, S., Priss, O., Zhukova, V. et. al. (2018). Development of recipes and estimation of the nutrient composition of cardio-protective fresh-mixes. EUREKA: Life Sciences, 1, 46–53. doi: 10.21303/2504-5695.2018.00548
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2018 Nadya Dzyuba, Liubov Telezhenko, Maryana Kashkano, Svitlana Vikul, Olesia Priss, Valentina Zhukova, Lyidmila Kiurcheva, Nona Gaprindashvili
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.