Розробка рецептури і оцінка якості імуностимулюючих фреш-міксів зі збалансованим калій-білковим складом

Автор(и)

  • Nadya Dzyuba Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0001-6609-3965
  • Liubov Telezhenko Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0001-6675-2625
  • Maryana Kashkano Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0002-8782-9182
  • Svitlana Vikul Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0002-6753-5769
  • Olesia Priss Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72310, Україна https://orcid.org/0000-0002-6395-4202
  • Valentina Zhukova Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72310, Україна https://orcid.org/0000-0002-1963-659X
  • Lyidmila Kiurcheva Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72310, Україна https://orcid.org/0000-0002-8225-3399
  • Nona Gaprindashvili Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72310, Україна https://orcid.org/0000-0002-0671-6574

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2018.120880

Ключові слова:

комплексна оцінка якості, імуностимулюючий напій, біологічна активність, харчова цінність, термін зберігання

Анотація

За допомогою методів математичного моделювання розроблено рецептури імуностимулюючих фреш-міксів. Оптимізацію рецептурного складу проводили за вмістом білку та калію. Визначено біологічну активність отриманих напоїв, вміст основних харчових нутріентів та проведена товарознавча оцінка якості даних продуктів. Використовуючи тест ALST визначено умови зберігання розроблених фреш-міксів

Біографії авторів

Nadya Dzyuba, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології ресторанного і оздоровчого харчування

Liubov Telezhenko, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Доктор технічних наук, професор

Кафедра технології ресторанного і оздоровчого харчування

Maryana Kashkano, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології ресторанного і оздоровчого харчування

Svitlana Vikul, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра харчої хімії

Olesia Priss, Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72310

Доктор технічних наук, доцент

Кафедра технології переробки і зберігання продукції сільського господарства

Valentina Zhukova, Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72310

Кандидат сільськогосподарських наук, старший викладач

Кафедра технології переробки і зберігання продукції сільського господарства

Lyidmila Kiurcheva, Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72310

Кандидат сільськогосподарських наук, доцент

Кафедра технології переробки і зберігання продукції сільського господарства

Nona Gaprindashvili, Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72310

Кандидат сельскохозяйственных наук, доцент

Кафедра технологии переработки и хранения продукции сельского хозяйства

Посилання

  1. Lypovyi, D. V. (2016). Stvorennia funktsionalnykh produktiv kharchuvannia. Zbirnyk materialiv IХ Vseukrainskoi naukovo-praktychnoi konferentsiy molodykh uchenykh ta studentiv z mizhnarodnoiu uchastiu «Problemy formuvannia zdorovoho sposobu zhyttia u molodi». Odessa.
  2. Lishchenko, V. F. (2003). Mirovye resursy pishchevogo belka. Pishchevye ingredienty. Syr'e i dobavki, 1, 12–15.
  3. Kantere, V. M., Matison, V. A., Sazonov, Yu. S. (2006). Sistemy menedzhmenta bezopasnosti pishchevoy produktsii na osnove mezhdunarodnogo standarta ISO 22000. Moscow: Tipografiya RASKHN, 454.
  4. Zavorohina, N. V., Chugunova, O. V. (2008). Degustatsionnye metody analiza kak instrument marketinga pri razrabotke novyh pishchevyh produktov. Pishchevaya promyshlennost', 7, 14–21.
  5. Buck, L. B. (1992). The olfactory multigene family. Current Opinion in Genetics & Development, 2 (3), 467–473. doi: 10.1016/s0959-437x(05)80159-5
  6. Dzyuba, N., Valevskaya, L., Atanasova, V., Sokolovskaya, A. (2017). Development of a fermented milk dessert composition «Martyshka». Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (11 (88)), 43–49. doi: 10.15587/1729-4061.2017.108803
  7. Duanbekova, G. B. (2016). Printsipy energoobespecheniya organizma sportsmenov nutrientami. Vestnik KRSU, 16 (7), 70–74.
  8. Babiy, N. V., Solov'eva, E. N., Pomozova, V. A., Kiseleva, T. F. (2013). Toniziruyushchie napitki s funktsional'nymi svoystvami. Tekhnika i tekhnologii pishchevyh proizvodstv, 3, 100–105.
  9. Filonova, G. L., Strelkov, V. N. (2001). Razrabotka tekhnologiy kontsentratov dlya napitkov zdorov'ya iz rastitel'nogo syr'ya. Pivo i napitki, 1, 33–36.
  10. Macura, R. (2000). Napoje I koncentraty witaminowe. Przem. spozywczy, 54 (5), 5–7.
  11. Kiseleva, T. F. (2006). Kontseptual'nyy podhod k razrabotke funktsional'nyh napitkov s sotsial'no znachimymi svoystvami. Pivo i napitki, 3, 4–5.
  12. Tutel'yan, V. A., Lashneva, N. V. (2011). Biologicheski aktivnye veshchestva rastitel'nogo proiskhozhdeniya. Flavanony: pishchevye istochniki, biodostupnost', vliyanie na fermenty metabolizma ksenobiotikov. Voprosy pitaniya, 80 (5), 4–21.
  13. Slyvka, N., Myhaylytska, O., Turchyn, I. (2016). Development of technology of fermented drinks based on whey. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnology, 18 (2 (68)), 154–156. doi: 10.15421/nvlvet6832
  14. Kozhuhova, M. A., Terkun, A. N., Rozhkov, S. E. (2003). Biotekhnologicheskie metody v proizvodstve plodoovoshchnyh sokov i nektarov // Izvestiya vuzov. Pishchevaya tekhnologiya, 4, 5–9.
  15. Tkachenko, N. A., Nekrasov, P. O., Vikul, S. I. (2016). Optimization of formulation composition of health whey-based beverage. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (10 (79)), 49–57. doi: 10.15587/1729-4061.2016.59695
  16. Makarova, N. V., Zyuzina, A. V. (2011). Issledovanie antioksidantnoy aktivnosti po metodu DPPH polufabrikatov proizvodstva sokov. Tekhnika i tekhnologiya pishchevyh proizvodstv, 3.
  17. Malisova, O., Bountziouka, V., Zampelas, A., Kapsokefalou, M. (2015). Evaluation of Drinks Contribution to Energy Intake in Summer and Winter. Nutrients, 7 (5), 3724–3738. doi: 10.3390/nu7053724
  18. Vinson, J. A., Hao, Y., Su, X., Zubik, L. (1998). Phenol Antioxidant Quantity and Quality in Foods: Vegetables. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 46 (9), 3630–3634. doi: 10.1021/jf980295o
  19. Miller, H. E., Rigelhof, F., Marquart, L., Prakash, A., Kanter, M. (2000). Antioxidant Content of Whole Grain Breakfast Cereals, Fruits and Vegetables. Journal of the American College of Nutrition, 19 (sup3), 312S–319S. doi: 10.1080/07315724.2000.10718966
  20. Nicoletta, P., Mauro, S., Daniele Del Rio, B., Salvatore, S., Bianchi, M., Brighenti, F. (2003). Total Antioxidant Capacity of Plant Foods, Beverages and Oils Consumed in Italy Assessed by Three Different In Vitro Assays. The American Society for Nutritional Sciences, 133 (9), 2812–2819.
  21. Brouns, F. (1991). Heat – sweat – dehydration – rehydration: A praxis oriented approach. Journal of Sports Sciences, 9 (sup1), 143–152. doi: 10.1080/02640419108729871
  22. Soft drinks, fruit juices, concentrates and fruit preserves (1998). Micro-Organisms in Foods, 440–460. doi: 10.1007/978-1-4615-5307-6_13
  23. Dzyuba, N., Telezhenko, L., Kashkano, M., Vikul, S., Priss, O., Zhukova, V. et. al. (2018). Development of recipes and estimation of the nutrient composition of cardio-protective fresh-mixes. EUREKA: Life Sciences, 1, 46–53. doi: 10.21303/2504-5695.2018.00548

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-01-12

Як цитувати

Dzyuba, N., Telezhenko, L., Kashkano, M., Vikul, S., Priss, O., Zhukova, V., Kiurcheva, L., & Gaprindashvili, N. (2018). Розробка рецептури і оцінка якості імуностимулюючих фреш-міксів зі збалансованим калій-білковим складом. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1(11 (91), 33–39. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2018.120880

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв