Отримання поверхнево-активних моно- та діацилгліцеринів амідуванням лляної олії

Автор(и)

  • Анатолій Павлович Мельник Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» Вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна
  • Сергій Григорович Малік Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» Вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна https://orcid.org/0000-0002-6683-7183
  • Сергій Олегович Крамарев Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» Вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна https://orcid.org/0000-0002-0076-8664
  • Тетяна Вікторівна Матвєєва Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» Вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна
  • Вікторія Юріївна Папченко Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» Вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.12268

Ключові слова:

Діацилгліцерини, моноацилгліцерини, поверхнево-активні речовини, амідування, лляна олія, константи швидкості реакції

Анотація

Досліджено кінетику амідування лляної олії діетилентриаміном при температурах 413К – 453 К та різних мольних співвідношеннях. Показано, що при цьому утворюється багатокомпонентна суміш, до складу якої входять поверхнево-активні речовини: моноацилгліцерини та діацилгліцерини. За експериментальними даними побудовано кінетичні залежності утворення та витрачання компонентів реакційної маси. Розраховано константи швидкості реакції амідування триацилгліцеринів лляної олії

Біографії авторів

Анатолій Павлович Мельник, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» Вул. Фрунзе, 21, м. Харків

Доктор технічних наук, професор

Кафедра технології жирів та продуктів бродіння

Сергій Григорович Малік, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» Вул. Фрунзе, 21, м. Харків

Аспірант

Кафедра технології жирів та продуктів бродіння

Сергій Олегович Крамарев, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» Вул. Фрунзе, 21, м. Харків

Викладач-стажист

Кафедра технології жирів та продуктів бродіння

Тетяна Вікторівна Матвєєва, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» Вул. Фрунзе, 21, м. Харків

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології жирів та продуктів бродіння

Вікторія Юріївна Папченко, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» Вул. Фрунзе, 21, м. Харків

Кандидат технічних наук

Кафедра технології жирів та продуктів бродіння

Посилання

  1. Edible Oil and Fat Products: Chemistry, Properties, and Health Effects / Edited by Fereidoon Shahidi – (Sixth Edition) – Memorial University of Newfoundland – 2005
  2. Мельник А.П. Технологія отримання моноетаноламідів із олій та жирів [Текст] / Мельник А.П., Матвєєва Т.В. // Вестник НТУ „ХПИ”. – 2002. – № 2, Ч.1. – С. 89-93.
  3. Діхтенко, К. М. Технологія отримання моноацилгліцеринів амідуванням ріпакової олії [Текст]: автореф. дис. .. канд. техн. наук: спец. 05.18.06 “Технологія жирів, ефірних масел і парфумерно-косметичних продуктів” / К. М. Діхтенко. – Харків, 2008. – 21 с.
  4. Папченко, В.Ю. Технологія моно-, діацилгліцеринів та діетаноламідів жирних кислот амідуванням соняшникової олії : дис. ... канд. техн. наук / В.Ю. Папченко – Х., 2011 – 204с.
  5. AOCS Official Method Cd 11–57: alpha-Monoglycerides.
  6. Мельник, А.П. Практикум з хімії та технології поверхнево-активних похідних вуглеводневої сировини [Текст]: навч. Посібник / А.П. Мельник, О.П. Чумак, Т.О. Березка – Х.: Курсор, 2004. – 277 с.
  7. Diacylglycerol Oil / Yoshihisa Katsuragi, Takuji Yasukawa, Noboru Matsuo, et al. - Illinois : AOCS press, 2004.
  8. Yang, T. Diacylglycerols from butterfat: production by glycerolysis and short-path distillation and analysis of physical properties / Yang, T., Zhang, H., Mu, H., et al. – 2004. – J Am Oil Chem Soc 81 (10), 979–987.
  9. Singh C.P. Synthesis of mono- and diglycerides in water-inoil microemulsions / C.P. Singh, D.O. Shah // JAOCS. – 1994. – № 6. – Р. 583 – 587.
  10. 20. Пат. 3743512 США, МКИА21D2/16. Monoglyceride product and method of preparing the same / Francis F. Hansen, Ethel F. Hansen; Walla Walla, Wash. – № 688024; заявл. 5.12.67; опубл. 16.09.70. – 8 с.
  11. Edible Oil and Fat Products: Chemistry, Properties, and Health Effects / Edited by Fereidoon Shahidi. (2005). Memorial University of Newfoundland
  12. Melnyk A.P., Matvieieva T.V. (2002). Monoethanolamides producing technology from oils and fats. Vestnyk NTU „KhPI” – № 2.
  13. Dikhtenko K.M. (2008). Monoacylglycerols producing technology by amidation of rapeseed oil. Kharkiv.
  14. Papchenko V.Yu. (2011). Technology of mono-, diacylglycerols and diethanolamides by amidation of sunflower oil. Dissertation. Kharkiv.
  15. AOCS Official Method Cd 11–57: alpha-Monoglycerides.
  16. Melnyk A.P., Chumak O.P., Berezka T.O. (2004). Workshop about Chemistry and Technology of surface-active derivatives of hydrocarbons. Kharkiv. Cursor.
  17. Yoshihisa Katsuragi, Takuji Yasukawa, Noboru Matsuo, et al. (2004). Diacylglycerol Oil. Illinois. AOCS.
  18. Yang, T., Zhang, H., Mu, H., et al. (2004). Diacylglycerols from butterfat: production by glycerolysis and short-path distillation and analysis of physical properties. J Am Oil Chem Soc 81.
  19. C.P. Singh, D.O. Shah. (1994). Synthesis of mono- and diglycerides in water-inoil microemulsions. JAOCS.
  20. Francis F. Hansen, Ethel F. Hansen; (1970) Monoglyceride product and method of preparing the same. United States Patent 3743512

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-04-25

Як цитувати

Мельник, А. П., Малік, С. Г., Крамарев, С. О., Матвєєва, Т. В., & Папченко, В. Ю. (2013). Отримання поверхнево-активних моно- та діацилгліцеринів амідуванням лляної олії. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2(6(62), 21–24. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.12268

Номер

Розділ

Технології органічних та неорганічних речовин