Розробка інформаційної технології підтримки процесу коригування асортименту продукції харчового підприємства

Автор(и)

  • Olena Kharkianen Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна https://orcid.org/0000-0003-4774-9222
  • Olena Myakshylo Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна https://orcid.org/0000-0002-4876-2966
  • Serhii Hrybkov Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна https://orcid.org/0000-0002-2552-2839
  • Mykola Kostikov Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна https://orcid.org/0000-0002-1569-8179

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2018.123383

Ключові слова:

багатономенклатурне харчове підприємство, інтелектуальний аналіз даних

Анотація

Об’єктом дослідження є процес управління виробництвом продукції на багатономенклатурному харчовому підприємстві. Предметом дослідження є застосування методів інтелектуального аналізу даних для підтримки процесу коригування асортименту продукції. У результаті дослідження розроблено інформаційну технологію, яка включає в себе адаптовані методи інтелектуального аналізу даних. Використання цієї технології дозволить підвищити ефективність господарської діяльності підприємств. Це досягається за рахунок зниження витрат на собівартість продукції. Запропонована технологія може бути використана як у харчовій, так і в інших галузях виробництва

Біографії авторів

Olena Kharkianen, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра інформаційних систем

Olena Myakshylo, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра інформаційних систем

Serhii Hrybkov, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра інформаційних систем

Mykola Kostikov, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601

Кандидат технічних наук, старший викладач

Кафедра інформаційних систем

Посилання

  1. Tsymbaliuk, L. H., Antoshkina, L. I., Skryhun, N. P. (2014). Planuvannia diyalnosti pidpryiemstv kharchovoi promyslovosti. Donetsk: Yuho-Vostok, 340.
  2. Tsymbaliuk, L. H., Skryhun, N. P., Antoshkina, L. I. (2013). Formuvannia ta upravlinnia vytratamy vyrobnytstva. Donetsk: Yuho-Vostok, 240.
  3. Onyeocha, C. E., Wang, J., Khoury, J., Geraghty, J. (2015). A comparison of HK-CONWIP and BK-CONWIP control strategies in a multi-product manufacturing system. Operations Research Perspectives, 2, 137–149. doi: 10.1016/j.orp.2015.07.001
  4. Ajorlou, S., Shams, I. (2012). Artificial bee colony algorithm for CONWIP production control system in a multi-product multi-machine manufacturing environment. Journal of Intelligent Manufacturing, 24 (6), 1145–1156. doi: 10.1007/s10845-012-0646-5
  5. Onyeocha, C. E., Khoury, J., Geraghty, J. (2013). Evaluation of the Effect of Erratic Demand on a Multi-Product Basestock Kanban-CONWIP Control Strategy. Proc. of the 9th conf. on stochastic models of manufacturing and service operations (SMMSO 2013). Kloster Seeon, 147–155.
  6. Baynat, B., Buzacott, J. A., Dallery, Y. (2002). Multiproduct Kanban-like Control Systems. International Journal of Production Research, 40 (16), 4225–4255. doi: 10.1080/00207540210146198
  7. Onyeocha, C. E., Geraghty, J. (2012). A Modification of the Hybrid Kanban-CONWIP Production Control Strategy for Multi-Product Manufacturing Systems. Proc. of the 29th International Manufacturing Conference (IMC29). University of Ulster, Belfast (UK).
  8. Shorikov, A. F., Rassadina, E. S. (2012). Dinamicheskaya optimizaciya kompleksnogo programmnogo upravleniya strukturoy tovarnogo assortimenta predpriyatiya. Ekonomika regiona, 3, 261–271.
  9. Tseng, T.-L., Nadackal, A. J., Kwon, Y., Zhang, J., Yao, T. (2007). Modeling complex manufacturing process activities using data mining approach. IIE Annual Conference and Expo 2007 – Industrial Engineering’s Critical Role in a Flat World: Conference Proceedings, 560–565.
  10. Holimchayachotikul, P., Phanruangrong, N. (2010). A Framework for Modeling Efficient Demand Forecasting Using Data Mining in Supply Chain of Food Products Export Industry. Proceedings of the 6th CIRP-Sponsored International Conference on Digital Enterprise Technology, 1387–1397. doi: 10.1007/978-3-642-10430-5_106
  11. Miakshylo, O. M., Kharkianen, O. V. (2011). Planuvannia sobivartosti produktsiyi kharchovoho pidpryiemstva na osnovi analitychnykh modelei OLAP-kubiv. Kharchova promyslovist, 10-11, 332–337.
  12. Barsegyan, A. A., Kupriyanov, M. S., Stepanenko, V. V., Holod, I. (2004). Metody i modeli analiza dannyh: OLAP i Data Mining. Sankt-Peterburg: BHV-Peterburg, 336.
  13. Barsegyan, A. A., Kupriyanov, M. S., Holod, I. I., Tess, M. D., Elizarov, S. I. (2009). Analiz dannyh i processov. Sankt-Peterburg: BHV-Peterburg, 512.
  14. Dyuran, B., Odell, P. (1977). Klasterniy analiz. Moscow: Statistika, 128.
  15. Kim, Dzh.-O., M'yuller, Ch. U., Klekka, U. R. et. al.; Enyukov, I. S. (Ed.) (1989). Faktorniy, diskriminantnyy i klasternyy analiz. Moscow: Finansy i statistika, 215.
  16. Miakshylo, O. M., Kharkianen, O. V. (2014). Doslidzhennia i rozrobka metodiv upravlinnia ryzykamy v diyalnosti kharchovoho pidpryiemstva. Naukovi pratsi Natsionalnoho universytetu kharchovykh tekhnolohiyi, 20 (5), 105–114.
  17. Hajduová, Z., Weiss, E., Mixtaj, L. (2009). Application of Statistical Methods at Copper Wire Manufacturing. Metalurgiya, 48 (1), 55–58.
  18. Perzyk, M., Krawiec, K., Kozłowski, J. (2009). Application of time-series analysis in foundry production. Archives of Foundry Engineering, 9 (3), 109–114.
  19. Suciu, G. et al. (2014). Cloud Computing and Big Data as Convergent Technologies for Retail Pricing Strategies of SMEs. Proc. of the 8th International Conf. „Challenges of the Knowledge Society” (CKS 2014). Bucharest (Romania), 1044–1052.
  20. Bubeník, P., Horák, F. (2014). Proactive Approach to Manufacturing Planning. Quality Innovation Prosperity, 18 (1), 23–32. doi: 10.12776/qip.v18i1.208
  21. Tumanov, V. E., Maklakov, S. V. (2007). Proektirovanie relyacionnyh hranilishch dannyh. Moscow: Dialog-MIFI, 333.
  22. Maklakov, S. V. (2008). Modelirovanie biznes-processov s AllFusion PM. Moscow: Dialog-MIFI, 224.
  23. Koch, R. (2014). Living the 80/20 Way: Work Less, Worry Less, Succeed More, Enjoy More. London: Nicholas Brealey Publishing, 196.
  24. Davydov, A. A. (2001). Ubyvayushchie chislovye posledovatel'nosti v sociologii: fakty, ob'yasneniya, prognozy. Sociologicheskie issledovaniya, 7, 113–119.
  25. Târnăveanu, D. (2012). Pentaho Business Analytics: a Business Intelligence Open Source Alternative. Database Systems Journal, 3 (3), 23–34.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-02-13

Як цитувати

Kharkianen, O., Myakshylo, O., Hrybkov, S., & Kostikov, M. (2018). Розробка інформаційної технології підтримки процесу коригування асортименту продукції харчового підприємства. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1(3 (91), 77–87. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2018.123383

Номер

Розділ

Процеси управління