Дослідження впливу термотропних полісахаридів на властивості альгінат-кальцієвої оболонки напівфабрикату харчового жирового капсульованого

Автор(и)

  • Olga Neklesa Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-9597-7644
  • Yevgeniia Yarantseva Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0003-3166-0282
  • Oleg Kotlyar Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-4818-4967
  • Olga Grinchenko Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-9867-5502
  • Pavlo Pyvovarov Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0001-9119-1225

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2018.126363

Ключові слова:

альгінат-кальцієва оболонка, напівфабрикат харчовий жировий капсульований, іонотропне-термотропне гелеутворення

Анотація

Представлено результати дослідження впливу термотропних полісахаридів та гліцерину на структурно-механічні властивості альгінат-кальцієвих оболонок продукції капсульованої з внутрішнім жировим умістом. Установлено, що введення пектину низькоетерифікованого, агару та гліцерину призводить до зниження модуля пружності та збільшення модуля еластичності гелевих систем на основі альгіната кальцію. Результатом цього є збільшення коефіцієнту проникності оболонок капсул, що дозволяє контролювати вологоутримуючу та вологовиділяючу здатність оболонок капсул для забезпечення заданих органолептичних показників інноваційної продукції

Біографії авторів

Olga Neklesa, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчоконцентратів

Yevgeniia Yarantseva, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, старший викладач

Кафедри технології харчування

Oleg Kotlyar, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, старший викладач

Кафедра технології харчування

Olga Grinchenko, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор

Кафедра технології харчування

Pavlo Pyvovarov, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор

Кафедра технології харчування

Посилання

  1. Varum, F. J. O., Hatton, G. B., Basit, A. W. (2013). Food, physiology and drug delivery. International Journal of Pharmaceutics, 457 (2), 446–460. doi: 10.1016/j.ijpharm.2013.04.034
  2. Nikolaeva, O. V., Budtova, T. V., Kalyuzhnaya, L. M., Bel'kevich, N. G. (1999). Mezhmolekulyarnye vzaimodeystviya v smesyah polurazbavlennyh rastvorov poliakrilovoy kisloty i efirov cellyulozy. Vysokomolekulyarnye soedineniya, 41 (7), 1176–1182.
  3. Grynchenko, N. (2018). Development of a theoretical model for the intensification of technological processes for manufacturing dairy products. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (11 (91)), 22–32. doi: 10.15587/1729-4061.2018.120875
  4. Tsuchida, E., Takeoka, S. (1994). Interpolymer Complexes and their Ion-Conduction. Macromolecular Complexes in Chemistry and Biology, 183–213. doi: 10.1007/978-3-642-78469-9_12
  5. Rambidi, N. G., Berezkin, A. V. (2008). Fizicheskie i himicheskie osnovy nanotekhnologiy. Moscow: FIZMATLIT, 454.
  6. Gaserod, O., Larsen, C. K., Andersen, P. O. (2010). Pat. No. 20110059165 US. Seamless alginate capsules. PC A61K 9/48, A61K 35/60, A61P 3/02. No. 12/874,567; declareted: 02.09.2010; published: 10.03.2011, 13.
  7. Peake, N. J., Pavlov, A. M., D’Souza, A., Pingguan-Murphy, B., Sukhorukov, G. B., Hobbs, A. J., Chowdhury, T. T. (2015). Controlled Release of C-Type Natriuretic Peptide by Microencapsulation Dampens Proinflammatory Effects Induced by IL-1β in Cartilage Explants. Biomacromolecules, 16 (2), 524–531. doi: 10.1021/bm501575w
  8. Korotayeva, Y., Neklesa, O., Grinchenko, O., Pyvovarov, P. (2015). The study of functional-technological properties of encapsulated vegetable oils. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (10 (78)), 16–23. doi: 10.15587/1729-4061.2015.56198
  9. Potapov, V., Neklesa, O., Pyvovarov, P. (2017). Analysis of kinetics pattern in the formation and separation of a drop of fluid in the form of a capsule. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (10 (86)), 32–40. doi: 10.15587/1729-4061.2017.98537
  10. Moroz, O. V. (2013). Naukove obgruntuvannia zmishanoho drahleutvorennia v tekhnolohiyakh termostabilnykh nachynok. Prohresyvni tekhnika i tekhnolohiyi kharchovykh vyrobnytstv restorannoho hospodarstva i torhivli, 2 (18), 42–47.
  11. Pyvovarov, P. P., Neklesa, O. P., Nahornyi, O. Yu. (2015). Pat. No. 106622 UA. Kapsuliatorna holovka dlia oderzhannia kapsul. MPK B01J 13/00, B01J 13/02. No. u201512371; declareted: 14.12.2015; published: 25.04.2016, Bul. No. 8. 12 p.
  12. Neklesa, O., Yarantseva, Y., Pyvovarov, Y., Grinchenko, O. (2017). Analytical study of the model of capsule formation of the system "food lipids – calcium alginate". Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (11 (90)), 35–40. doi: 10.15587/1729-4061.2017.117109
  13. Horalchuk, A. B., Pyvovarov, P. P., Hrynchenko, O. O., Pohozhykh, M. I., Polevych, V. V., Hurskyi, P. V. (2006). Reolohichni metody doslidzhennia syrovyny i kharchovykh produktiv ta avtomatyzatsiya rozrakhunkiv reolohichnykh kharakterystyk. Kharkiv, 63.
  14. Pyvovarov, Ye. P., Nahornyi, O. Yu. (2010). Zakonomirnosti formuvannia masy obolonok kapsul, oderzhanykh shliakhom ionotropnoho heleutvorennia. Naukovi pratsi Odeskoi natsionalnoi akademii kharchovykh tekhnolohiyi, 38 (2), 166–173.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-03-19

Як цитувати

Neklesa, O., Yarantseva, Y., Kotlyar, O., Grinchenko, O., & Pyvovarov, P. (2018). Дослідження впливу термотропних полісахаридів на властивості альгінат-кальцієвої оболонки напівфабрикату харчового жирового капсульованого. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2(11 (92), 29–38. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2018.126363

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв