Дослідження впливу термотропних полісахаридів на властивості альгінат-кальцієвої оболонки напівфабрикату харчового жирового капсульованого
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2018.126363Ключові слова:
альгінат-кальцієва оболонка, напівфабрикат харчовий жировий капсульований, іонотропне-термотропне гелеутворенняАнотація
Представлено результати дослідження впливу термотропних полісахаридів та гліцерину на структурно-механічні властивості альгінат-кальцієвих оболонок продукції капсульованої з внутрішнім жировим умістом. Установлено, що введення пектину низькоетерифікованого, агару та гліцерину призводить до зниження модуля пружності та збільшення модуля еластичності гелевих систем на основі альгіната кальцію. Результатом цього є збільшення коефіцієнту проникності оболонок капсул, що дозволяє контролювати вологоутримуючу та вологовиділяючу здатність оболонок капсул для забезпечення заданих органолептичних показників інноваційної продукції
Посилання
- Varum, F. J. O., Hatton, G. B., Basit, A. W. (2013). Food, physiology and drug delivery. International Journal of Pharmaceutics, 457 (2), 446–460. doi: 10.1016/j.ijpharm.2013.04.034
- Nikolaeva, O. V., Budtova, T. V., Kalyuzhnaya, L. M., Bel'kevich, N. G. (1999). Mezhmolekulyarnye vzaimodeystviya v smesyah polurazbavlennyh rastvorov poliakrilovoy kisloty i efirov cellyulozy. Vysokomolekulyarnye soedineniya, 41 (7), 1176–1182.
- Grynchenko, N. (2018). Development of a theoretical model for the intensification of technological processes for manufacturing dairy products. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (11 (91)), 22–32. doi: 10.15587/1729-4061.2018.120875
- Tsuchida, E., Takeoka, S. (1994). Interpolymer Complexes and their Ion-Conduction. Macromolecular Complexes in Chemistry and Biology, 183–213. doi: 10.1007/978-3-642-78469-9_12
- Rambidi, N. G., Berezkin, A. V. (2008). Fizicheskie i himicheskie osnovy nanotekhnologiy. Moscow: FIZMATLIT, 454.
- Gaserod, O., Larsen, C. K., Andersen, P. O. (2010). Pat. No. 20110059165 US. Seamless alginate capsules. PC A61K 9/48, A61K 35/60, A61P 3/02. No. 12/874,567; declareted: 02.09.2010; published: 10.03.2011, 13.
- Peake, N. J., Pavlov, A. M., D’Souza, A., Pingguan-Murphy, B., Sukhorukov, G. B., Hobbs, A. J., Chowdhury, T. T. (2015). Controlled Release of C-Type Natriuretic Peptide by Microencapsulation Dampens Proinflammatory Effects Induced by IL-1β in Cartilage Explants. Biomacromolecules, 16 (2), 524–531. doi: 10.1021/bm501575w
- Korotayeva, Y., Neklesa, O., Grinchenko, O., Pyvovarov, P. (2015). The study of functional-technological properties of encapsulated vegetable oils. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (10 (78)), 16–23. doi: 10.15587/1729-4061.2015.56198
- Potapov, V., Neklesa, O., Pyvovarov, P. (2017). Analysis of kinetics pattern in the formation and separation of a drop of fluid in the form of a capsule. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (10 (86)), 32–40. doi: 10.15587/1729-4061.2017.98537
- Moroz, O. V. (2013). Naukove obgruntuvannia zmishanoho drahleutvorennia v tekhnolohiyakh termostabilnykh nachynok. Prohresyvni tekhnika i tekhnolohiyi kharchovykh vyrobnytstv restorannoho hospodarstva i torhivli, 2 (18), 42–47.
- Pyvovarov, P. P., Neklesa, O. P., Nahornyi, O. Yu. (2015). Pat. No. 106622 UA. Kapsuliatorna holovka dlia oderzhannia kapsul. MPK B01J 13/00, B01J 13/02. No. u201512371; declareted: 14.12.2015; published: 25.04.2016, Bul. No. 8. 12 p.
- Neklesa, O., Yarantseva, Y., Pyvovarov, Y., Grinchenko, O. (2017). Analytical study of the model of capsule formation of the system "food lipids – calcium alginate". Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (11 (90)), 35–40. doi: 10.15587/1729-4061.2017.117109
- Horalchuk, A. B., Pyvovarov, P. P., Hrynchenko, O. O., Pohozhykh, M. I., Polevych, V. V., Hurskyi, P. V. (2006). Reolohichni metody doslidzhennia syrovyny i kharchovykh produktiv ta avtomatyzatsiya rozrakhunkiv reolohichnykh kharakterystyk. Kharkiv, 63.
- Pyvovarov, Ye. P., Nahornyi, O. Yu. (2010). Zakonomirnosti formuvannia masy obolonok kapsul, oderzhanykh shliakhom ionotropnoho heleutvorennia. Naukovi pratsi Odeskoi natsionalnoi akademii kharchovykh tekhnolohiyi, 38 (2), 166–173.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2018 Olga Neklesa, Yevgeniia Yarantseva, Oleg Kotlyar, Olga Grinchenko, Pavlo Pyvovarov
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.