Вплив пластифікаторів на якісні показники плівкоутворюючих покриттів для захисту охолодженого м’яса
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2018.126369Ключові слова:
плівкоутворюючі покриття, пластифікатор, термін зберігання м’яса, синергізм, альгінат натрію, гідроколоїдиАнотація
Охарактеризовано харчові плівки на основі полісахаридів. Досліджено наступні характеристики даних плівок: паропроникність, механічну міцність на розрив та прокол, вязкість плівкоутворюючого розчину. З цією метою в якості плівкоутворюючого матеріалу було застосовано ефір целюлози, карбоксиметилцелюлоза. Відповідно в якості розчинника використовувались дистильована вода, а в якості пластифікаторів – гліцерин, сорбіт та пропіленгліколь
Посилання
- Fillips, G. O., Vil'yams, P. A.; Kochetkova, A. A. (Ed.) (2006). Spravochnik po gidrokolloidam. Sankt-Peterburg: GIORD, 535.
- Ščetar, M., Kurek, М., Galic, K. (2010). Trends in meat and meat products packaging. Food Sci. Technol., 2 (1), 32–48.
- Vinnikova, L. H., Kyshenia, A. V. (2016). Biozakhysne pokryttia dlia podovzhennia terminu zberihannia miasa. Współpraca Europejska, 1 (8), 97–107.
- Madhumita, R., Ramalingam, C. (2012). Bioedible coating of meat using garlic, cinnamon and turmeric. European Journal of Experimental Biology, 2 (5), 1439–1443.
- Shon, J.-H., Kim, J.-H., Eo, J.-H., Choi, Y.-H. (2012). Effect of Soy Protein Isolate Coating on Meat Quality of Pork Fresh Cut during Refrigerated Storage. Journal of Applied Biological Chemistry, 55 (1), 27–34. doi: 10.3839/jabc.2011.055
- Khan, M. I., Adrees, M. N., Tariq, M. R., Sohaib, M. (2013). Application of edible coating for improving meat quality. Pacing. Journal Food Science, 23 (2), 71–79.
- Li, J.-M., Nie, S.-P. (2016). The functional and nutritional aspects of hydrocolloids in foods. Food Hydrocolloids, 53, 46–61. doi: 10.1016/j.foodhyd.2015.01.035
- Gohil, R. M. (2010). Synergistic blends of natural polymers, pectin and sodium alginate. Journal of Applied Polymer Science, 120 (4), 2324–2336. doi: 10.1002/app.33422
- Bilbao-Sáinz, C., Avena-Bustillos, R. J., Wood, D. F., Williams, T. G., McHugh, T. H. (2010). Composite Edible Films Based on Hydroxypropyl Methylcellulose Reinforced with Microcrystalline Cellulose Nanoparticles. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 58 (6), 3753–3760. doi: 10.1021/jf9033128
- Lima, Á. M., Cerqueira, M. A., Souza, B. W. S., Santos, E. C. M., Teixeira, J. A., Moreira, R. A., Vicente, A. A. (2010). New edible coatings composed of galactomannans and collagen blends to improve the postharvest quality of fruits – Influence on fruits gas transfer rate. Journal of Food Engineering, 97 (1), 101–109. doi: 10.1016/j.jfoodeng.2009.09.021
- Jirukkakul, N. (2013). A study of Mu Yor sausage wraps using chitosan films incorporating garlic oil, lemon grass oil and galangal oil. International Food Research Journal, 20 (3), 1199–1204.
- Lima, A. M. F., Soldi, V., Borsali, R. (2009). Dynamic light scattering and viscosimetry of aqueous solutions of pectin, sodium alginate and their mixtures: effects of added salt, concentration, counterions, temperature and chelating agent. Journal of the Brazilian Chemical Society, 20 (9), 1705–1714. doi: 10.1590/s0103-50532009000900020
- Tang, X., Alavi, S., Herald, T. J. (2008). Effects of plasticizers on the structure and properties of starch–clay nanocomposite films. Carbohydrate Polymers, 74 (3), 552–558. doi: 10.1016/j.carbpol.2008.04.022
- Atarés, L., Bonilla, J., Chiralt, A. (2010). Characterization of sodium caseinate-based edible films incorporated with cinnamon or ginger essential oils. Journal of Food Engineering, 100 (4), 678–687. doi: 10.1016/j.jfoodeng.2010.05.018
- Oms-Oliu, G., Soliva-Fortuny, R., Martín-Belloso, O. (2008). Using polysaccharide-based edible coatings to enhance quality and antioxidant properties of fresh-cut melon. LWT – Food Science and Technology, 41 (10), 1862–1870. doi: 10.1016/j.lwt.2008.01.007
- Chen, J. L., Zhao, Y. (2012). Effect of Molecular Weight, Acid, and Plasticizer on the Physicochemical and Antibacterial Properties of β-Chitosan Based Films. Journal of Food Science, 77 (5), E127–E136. doi: 10.1111/j.1750-3841.2012.02686.x
- Evtushenko, M. V., Bredihina, O. V. (2013). Hranenie morozhenoy produkcii iz ob'ektov vodnyh biologicheskih resursov s ispol'zovaniem plenochnyh modificirovannyh pokrytiy. Rybnoe hozyaystvo, 3, 103–104.
- Snezhko, A. G., Gubanova, M. I., Semenov, G. V. (2011). Perspektivnye napravleniya primeneniya pokrytiy iz prirodnyh polimerov. Myasnaya industriya, 8, 43–46.
- Kyshenia, A., Vinnikova, L., Volovik, T., Kotliar, Y., Garbazhiy, K. (2018). Investigation of the role of plasticizers in film-forming coats for protecting cooled meat. EUREKA: Life Sciences, 2, 27–34. doi: 10.21303/2504-5695.2018.00594
- Pestyna, A. A. (2011). Perspektyvy vykorystannia system na osnovi alhinatu natriyu ta pektynu v tekhnolohiyi kharchovykh produktiv. Materialy V Mizhnarodnoi konferentsiyi «Nyzkotemperaturni ta kharchovi tekhnolohiyi u XXI stolitti», 255–257.
- Kambulova, Yu. V., Sokolovska, I. O. (2014). Doslidzhennia reolohichnykh vlastyvostei rozchyniv pektyniv, alhinatu natriyu ta yikh kompleksiv. Kharchova nauka i tekhnolohiya, 1 (26), 68–73.
- Dhanapal, A., Sasikala, P., Rajamani, L., Kavitha, V., Yazhini, G., Banu, M. S. (2012). Edible films from Polysaccharides. Food science and Quality Management, 3, 9–17.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2018 Andrii Kyshenia, Lydmila Vinnikova, Evgenii Kotlyar, Tat’yana Volovik, Kateryna Garbazhiy
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.