Вплив пластифікаторів на якісні показники плівкоутворюючих покриттів для захисту охолодженого м’яса

Автор(и)

  • Andrii Kyshenia Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0003-1763-0546
  • Lydmila Vinnikova Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0002-6106-1785
  • Evgenii Kotlyar Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0002-2173-8018
  • Tat’yana Volovik Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0002-1820-7697
  • Kateryna Garbazhiy Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0001-8696-8810

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2018.126369

Ключові слова:

плівкоутворюючі покриття, пластифікатор, термін зберігання м’яса, синергізм, альгінат натрію, гідроколоїди

Анотація

Охарактеризовано харчові плівки на основі полісахаридів. Досліджено наступні характеристики даних плівок: паропроникність, механічну міцність на розрив та прокол, вязкість плівкоутворюючого розчину. З цією метою в якості плівкоутворюючого матеріалу було застосовано ефір целюлози, карбоксиметилцелюлоза. Відповідно в якості розчинника використовувались дистильована вода, а в якості пластифікаторів – гліцерин, сорбіт та пропіленгліколь

Біографії авторів

Andrii Kyshenia, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Кандидат технічних наук

Кафедра м’яса, риби та морепродуктів

Lydmila Vinnikova, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Доктор технічних наук, професор

Кафедра м’яса, риби та морепродуктів

Evgenii Kotlyar, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Кандидат технічних наук

Кафедра технології молока, жирів і парфумерно-косметичних засобів

Tat’yana Volovik, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Кандидат технічних наук

Кафедра біохімії, мікробіології ті фізіології харчування

Kateryna Garbazhiy, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Кандидат сільськогосподарських наук, доцент

Кафедра безпеки, експертизи та товарознавства

Посилання

  1. Fillips, G. O., Vil'yams, P. A.; Kochetkova, A. A. (Ed.) (2006). Spravochnik po gidrokolloidam. Sankt-Peterburg: GIORD, 535.
  2. Ščetar, M., Kurek, М., Galic, K. (2010). Trends in meat and meat products packaging. Food Sci. Technol., 2 (1), 32–48.
  3. Vinnikova, L. H., Kyshenia, A. V. (2016). Biozakhysne pokryttia dlia podovzhennia terminu zberihannia miasa. Współpraca Europejska, 1 (8), 97–107.
  4. Madhumita, R., Ramalingam, C. (2012). Bioedible coating of meat using garlic, cinnamon and turmeric. European Journal of Experimental Biology, 2 (5), 1439–1443.
  5. Shon, J.-H., Kim, J.-H., Eo, J.-H., Choi, Y.-H. (2012). Effect of Soy Protein Isolate Coating on Meat Quality of Pork Fresh Cut during Refrigerated Storage. Journal of Applied Biological Chemistry, 55 (1), 27–34. doi: 10.3839/jabc.2011.055
  6. Khan, M. I., Adrees, M. N., Tariq, M. R., Sohaib, M. (2013). Application of edible coating for improving meat quality. Pacing. Journal Food Science, 23 (2), 71–79.
  7. Li, J.-M., Nie, S.-P. (2016). The functional and nutritional aspects of hydrocolloids in foods. Food Hydrocolloids, 53, 46–61. doi: 10.1016/j.foodhyd.2015.01.035
  8. Gohil, R. M. (2010). Synergistic blends of natural polymers, pectin and sodium alginate. Journal of Applied Polymer Science, 120 (4), 2324–2336. doi: 10.1002/app.33422
  9. Bilbao-Sáinz, C., Avena-Bustillos, R. J., Wood, D. F., Williams, T. G., McHugh, T. H. (2010). Composite Edible Films Based on Hydroxypropyl Methylcellulose Reinforced with Microcrystalline Cellulose Nanoparticles. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 58 (6), 3753–3760. doi: 10.1021/jf9033128
  10. Lima, Á. M., Cerqueira, M. A., Souza, B. W. S., Santos, E. C. M., Teixeira, J. A., Moreira, R. A., Vicente, A. A. (2010). New edible coatings composed of galactomannans and collagen blends to improve the postharvest quality of fruits – Influence on fruits gas transfer rate. Journal of Food Engineering, 97 (1), 101–109. doi: 10.1016/j.jfoodeng.2009.09.021
  11. Jirukkakul, N. (2013). A study of Mu Yor sausage wraps using chitosan films incorporating garlic oil, lemon grass oil and galangal oil. International Food Research Journal, 20 (3), 1199–1204.
  12. Lima, A. M. F., Soldi, V., Borsali, R. (2009). Dynamic light scattering and viscosimetry of aqueous solutions of pectin, sodium alginate and their mixtures: effects of added salt, concentration, counterions, temperature and chelating agent. Journal of the Brazilian Chemical Society, 20 (9), 1705–1714. doi: 10.1590/s0103-50532009000900020
  13. Tang, X., Alavi, S., Herald, T. J. (2008). Effects of plasticizers on the structure and properties of starch–clay nanocomposite films. Carbohydrate Polymers, 74 (3), 552–558. doi: 10.1016/j.carbpol.2008.04.022
  14. Atarés, L., Bonilla, J., Chiralt, A. (2010). Characterization of sodium caseinate-based edible films incorporated with cinnamon or ginger essential oils. Journal of Food Engineering, 100 (4), 678–687. doi: 10.1016/j.jfoodeng.2010.05.018
  15. Oms-Oliu, G., Soliva-Fortuny, R., Martín-Belloso, O. (2008). Using polysaccharide-based edible coatings to enhance quality and antioxidant properties of fresh-cut melon. LWT – Food Science and Technology, 41 (10), 1862–1870. doi: 10.1016/j.lwt.2008.01.007
  16. Chen, J. L., Zhao, Y. (2012). Effect of Molecular Weight, Acid, and Plasticizer on the Physicochemical and Antibacterial Properties of β-Chitosan Based Films. Journal of Food Science, 77 (5), E127–E136. doi: 10.1111/j.1750-3841.2012.02686.x
  17. Evtushenko, M. V., Bredihina, O. V. (2013). Hranenie morozhenoy produkcii iz ob'ektov vodnyh biologicheskih resursov s ispol'zovaniem plenochnyh modificirovannyh pokrytiy. Rybnoe hozyaystvo, 3, 103–104.
  18. Snezhko, A. G., Gubanova, M. I., Semenov, G. V. (2011). Perspektivnye napravleniya primeneniya pokrytiy iz prirodnyh polimerov. Myasnaya industriya, 8, 43–46.
  19. Kyshenia, A., Vinnikova, L., Volovik, T., Kotliar, Y., Garbazhiy, K. (2018). Investigation of the role of plasticizers in film-forming coats for protecting cooled meat. EUREKA: Life Sciences, 2, 27–34. doi: 10.21303/2504-5695.2018.00594
  20. Pestyna, A. A. (2011). Perspektyvy vykorystannia system na osnovi alhinatu natriyu ta pektynu v tekhnolohiyi kharchovykh produktiv. Materialy V Mizhnarodnoi konferentsiyi «Nyzkotemperaturni ta kharchovi tekhnolohiyi u XXI stolitti», 255–257.
  21. Kambulova, Yu. V., Sokolovska, I. O. (2014). Doslidzhennia reolohichnykh vlastyvostei rozchyniv pektyniv, alhinatu natriyu ta yikh kompleksiv. Kharchova nauka i tekhnolohiya, 1 (26), 68–73.
  22. Dhanapal, A., Sasikala, P., Rajamani, L., Kavitha, V., Yazhini, G., Banu, M. S. (2012). Edible films from Polysaccharides. Food science and Quality Management, 3, 9–17.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-03-19

Як цитувати

Kyshenia, A., Vinnikova, L., Kotlyar, E., Volovik, T., & Garbazhiy, K. (2018). Вплив пластифікаторів на якісні показники плівкоутворюючих покриттів для захисту охолодженого м’яса. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2(11 (92), 17–22. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2018.126369

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв