Кріоскопічні та мікробіологічні дослідження напівфабрикату для приготування напою смузі

Автор(и)

  • Dmytro Odarchenko Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-4792-3465
  • Andrey Odarchenko Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0003-4205-7286
  • Evgenia Sokolova Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-6246-6012
  • Vladimir Mikhailik Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0003-3444-9693

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2018.126408

Ключові слова:

виморожена волога, мікрофлора, заморожена продукція, температура кристалізації, кінетика заморожування, дефростація

Анотація

Вивчено динаміку заморожування напівфабрикату для приготування напою смузі. За допомогою низькотемпературного калориметру встановлені діапазони кристалізації та кількість вимороженої вологи досліджуваного напівфабрикату. Наведено результати мікробіологічних досліджень, встановлено кількісну зміну мікрофлори у процесі низькотемпературного зберігання. Отримані дані можуть бути використані для визначення раціональних режимів заморожування та розморожування напівфабрикату і дадуть можливість розширити асортимент замороженої продукції

Біографії авторів

Dmytro Odarchenko, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, доцент

Кафедра товарознавства, управління якістю та екологічної безпеки

Andrey Odarchenko, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор

Кафедра товарознавства, управління якістю та екологічної безпеки

Evgenia Sokolova, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Старший викладач

Кафедра товарознавства, управління якістю та екологічної безпеки

Vladimir Mikhailik, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Старший викладач

Кафедра товарознавства, управління якістю та екологічної безпеки

Посилання

  1. Rickman, J. C., Bruhn, C. M., Barrett, D. M. (2007). Nutritional comparison of fresh, frozen, and canned fruits and vegetables II. Vitamin A and carotenoids, vitamin E, minerals and fiber. Journal of the Science of Food and Agriculture, 87 (7), 1185–1196. doi: 10.1002/jsfa.2824
  2. Walkling-Ribeiro, M., Noci, F., Cronin, D. A., Lyng, J. G., Morgan, D. J. (2010). Shelf life and sensory attributes of a fruit smoothie-type beverage processed with moderate heat and pulsed electric fields. LWT – Food Science and Technology, 43 (7), 1067–1073. doi: 10.1016/j.lwt.2010.02.010
  3. Roberts, J. S., Gentry, T. S., Bates, A. W. (2006). Utilization of Dried Apple Pomace as a Press Aid to Improve the Quality of Strawberry, Raspberry, and Blueberry Juices. Journal of Food Science, 69 (4), SNQ181–SNQ190. doi: 10.1111/j.1365-2621.2004.tb06361.x
  4. Barbosa-Canovas, G. V., Altunakar, B., Mejia-Lorio, D. J. (2015). Freezing of Fruits and Vegetables: An Agribusiness Alternative for Rural and Semi-Rural Areas. Chapter 1. Food and Agriculture Organization of the United Nations. Rome, 1–36.
  5. Zhang, Y., Zhao, J.-H., Ding, Y., Xiao, H.-W., Sablani, S. S., Nie, Y. et. al. (2018). Changes in the vitamin C content of mango with water state and ice crystals under state/phase transitions during frozen storage. Journal of Food Engineering, 222, 49–53. doi: 10.1016/j.jfoodeng.2017.11.003
  6. Bonat Celli, G., Ghanem, A., Su-Ling Brooks, M. (2015). Influence of freezing process and frozen storage on the quality of fruits and fruit products. Food Reviews International, 32 (3), 280–304. doi: 10.1080/87559129.2015.1075212
  7. Korotkii, I. A., Sakhabutdinova, G. F., Ibragimov, M. I. (2016). Opredeleniye teplofizicheskikh svoystv komponentov plodoovoshchnoy smesi v protsesse zamorazhivaniya. Technology and technology of food production, 1, 81–86.
  8. Rickman, J. C., Barrett, D. M., Bruhn, C. M. (2007). Nutritional comparison of fresh, frozen and canned fruits and vegetables. Part 1. Vitamins C and B and phenolic compounds. Journal of the Science of Food and Agriculture, 87 (6), 930–944. doi: 10.1002/jsfa.2825
  9. Sahari, M. A., Mohsen Boostani, F., Zohreh Hamidi, E. (2004). Effect of low temperature on the ascorbic acid content and quality characteristics of frozen strawberry. Food Chemistry, 86 (3), 357–363. doi: 10.1016/j.foodchem.2003.09.008
  10. Agnelli, M. E., Mascheroni, R. H. (2002). Quality evaluation of foodstuffs frozen in a cryomechanical freezer. Journal of Food Engineering, 52 (3), 257–263. doi: 10.1016/s0260-8774(01)00113-3
  11. Koyuncu, M. A., Dilmacunal, T. (2011). Determination of Vitamin C and Organic Acid Changes in Strawberry by HPLC During Cold Storage. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca, 38 (3), 95–98.
  12. Carle, R., Borzych, P., Dubb, P., Siliha, H., Maier, O. (2001). A new process for firmer canned cherries and strawberries. Journal of Food Australia, 53, 343–348.
  13. Van Buggenhout, S., Messagie, I., Maes, V., Duvetter, T., Van Loey, A., Hendrickx, M. (2006). Minimizing texture loss of frozen strawberries: effect of infusion with pectinmethylesterase and calcium combined with different freezing conditions and effect of subsequent storage/thawing conditions. European Food Research and Technology, 223 (3), 395–404. doi: 10.1007/s00217-005-0218-4
  14. Pogozhich, M. I., Odarchenko, D. M., Odarchenko, A. M., Cherkashina, V. Yu. (2011). Mikrobiolohichni pokaznyky zamorozhenoho tistovoho napivfabrykatu z dodavannyam roslynnoyi syrovyny v protsesi vyrobnytstva ta zberihannya. Progressive technology and technologies of food production of restaurant and trade, 7, 177–180.
  15. Afroz, H., Ahmed, T., Uddin, M. A. (2016). Microbiological analysis and antibacterial activity of pear samples. Stamford Journal of Microbiology, 5 (1), 1. doi: 10.3329/sjm.v5i1.26910
  16. Kovalenko, V. O., Odarchenko, D. M., Kudryashov, A. I., Shtih, S. V., Syusel, O. O. (2012). Mikrobiolohichna otsinka yakosti zamorozhenykh napivfabrykativ iz dykoroslykh yahid. Progressive technology and food processing technologies for restaurant industry and trade, 10, 149–154.
  17. Odarchenko, D., Odarchenko, A., Sokolova, E., Mikhailik, V. (2018). Investigation of the influence of the process of freezing on microbiological factors of safety of frozen semi-product for cooking drink smoothie. EUREKA: Life Sciences, 2, 62–67. doi: 10.21303/2504-5695.2018.00593
  18. DSTU 6029: 2008. Napivfabrykaty fruktovi ta yahidni (podribneni ta pyurepodibni) shvydkozamorozheni (2009). Kyiv: Derzhspozhyvstandart of Ukraine, 18.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-03-20

Як цитувати

Odarchenko, D., Odarchenko, A., Sokolova, E., & Mikhailik, V. (2018). Кріоскопічні та мікробіологічні дослідження напівфабрикату для приготування напою смузі. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2(11 (92), 65–69. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2018.126408

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв