Кріоскопічні та мікробіологічні дослідження напівфабрикату для приготування напою смузі
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2018.126408Ключові слова:
виморожена волога, мікрофлора, заморожена продукція, температура кристалізації, кінетика заморожування, дефростаціяАнотація
Вивчено динаміку заморожування напівфабрикату для приготування напою смузі. За допомогою низькотемпературного калориметру встановлені діапазони кристалізації та кількість вимороженої вологи досліджуваного напівфабрикату. Наведено результати мікробіологічних досліджень, встановлено кількісну зміну мікрофлори у процесі низькотемпературного зберігання. Отримані дані можуть бути використані для визначення раціональних режимів заморожування та розморожування напівфабрикату і дадуть можливість розширити асортимент замороженої продукції
Посилання
- Rickman, J. C., Bruhn, C. M., Barrett, D. M. (2007). Nutritional comparison of fresh, frozen, and canned fruits and vegetables II. Vitamin A and carotenoids, vitamin E, minerals and fiber. Journal of the Science of Food and Agriculture, 87 (7), 1185–1196. doi: 10.1002/jsfa.2824
- Walkling-Ribeiro, M., Noci, F., Cronin, D. A., Lyng, J. G., Morgan, D. J. (2010). Shelf life and sensory attributes of a fruit smoothie-type beverage processed with moderate heat and pulsed electric fields. LWT – Food Science and Technology, 43 (7), 1067–1073. doi: 10.1016/j.lwt.2010.02.010
- Roberts, J. S., Gentry, T. S., Bates, A. W. (2006). Utilization of Dried Apple Pomace as a Press Aid to Improve the Quality of Strawberry, Raspberry, and Blueberry Juices. Journal of Food Science, 69 (4), SNQ181–SNQ190. doi: 10.1111/j.1365-2621.2004.tb06361.x
- Barbosa-Canovas, G. V., Altunakar, B., Mejia-Lorio, D. J. (2015). Freezing of Fruits and Vegetables: An Agribusiness Alternative for Rural and Semi-Rural Areas. Chapter 1. Food and Agriculture Organization of the United Nations. Rome, 1–36.
- Zhang, Y., Zhao, J.-H., Ding, Y., Xiao, H.-W., Sablani, S. S., Nie, Y. et. al. (2018). Changes in the vitamin C content of mango with water state and ice crystals under state/phase transitions during frozen storage. Journal of Food Engineering, 222, 49–53. doi: 10.1016/j.jfoodeng.2017.11.003
- Bonat Celli, G., Ghanem, A., Su-Ling Brooks, M. (2015). Influence of freezing process and frozen storage on the quality of fruits and fruit products. Food Reviews International, 32 (3), 280–304. doi: 10.1080/87559129.2015.1075212
- Korotkii, I. A., Sakhabutdinova, G. F., Ibragimov, M. I. (2016). Opredeleniye teplofizicheskikh svoystv komponentov plodoovoshchnoy smesi v protsesse zamorazhivaniya. Technology and technology of food production, 1, 81–86.
- Rickman, J. C., Barrett, D. M., Bruhn, C. M. (2007). Nutritional comparison of fresh, frozen and canned fruits and vegetables. Part 1. Vitamins C and B and phenolic compounds. Journal of the Science of Food and Agriculture, 87 (6), 930–944. doi: 10.1002/jsfa.2825
- Sahari, M. A., Mohsen Boostani, F., Zohreh Hamidi, E. (2004). Effect of low temperature on the ascorbic acid content and quality characteristics of frozen strawberry. Food Chemistry, 86 (3), 357–363. doi: 10.1016/j.foodchem.2003.09.008
- Agnelli, M. E., Mascheroni, R. H. (2002). Quality evaluation of foodstuffs frozen in a cryomechanical freezer. Journal of Food Engineering, 52 (3), 257–263. doi: 10.1016/s0260-8774(01)00113-3
- Koyuncu, M. A., Dilmacunal, T. (2011). Determination of Vitamin C and Organic Acid Changes in Strawberry by HPLC During Cold Storage. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca, 38 (3), 95–98.
- Carle, R., Borzych, P., Dubb, P., Siliha, H., Maier, O. (2001). A new process for firmer canned cherries and strawberries. Journal of Food Australia, 53, 343–348.
- Van Buggenhout, S., Messagie, I., Maes, V., Duvetter, T., Van Loey, A., Hendrickx, M. (2006). Minimizing texture loss of frozen strawberries: effect of infusion with pectinmethylesterase and calcium combined with different freezing conditions and effect of subsequent storage/thawing conditions. European Food Research and Technology, 223 (3), 395–404. doi: 10.1007/s00217-005-0218-4
- Pogozhich, M. I., Odarchenko, D. M., Odarchenko, A. M., Cherkashina, V. Yu. (2011). Mikrobiolohichni pokaznyky zamorozhenoho tistovoho napivfabrykatu z dodavannyam roslynnoyi syrovyny v protsesi vyrobnytstva ta zberihannya. Progressive technology and technologies of food production of restaurant and trade, 7, 177–180.
- Afroz, H., Ahmed, T., Uddin, M. A. (2016). Microbiological analysis and antibacterial activity of pear samples. Stamford Journal of Microbiology, 5 (1), 1. doi: 10.3329/sjm.v5i1.26910
- Kovalenko, V. O., Odarchenko, D. M., Kudryashov, A. I., Shtih, S. V., Syusel, O. O. (2012). Mikrobiolohichna otsinka yakosti zamorozhenykh napivfabrykativ iz dykoroslykh yahid. Progressive technology and food processing technologies for restaurant industry and trade, 10, 149–154.
- Odarchenko, D., Odarchenko, A., Sokolova, E., Mikhailik, V. (2018). Investigation of the influence of the process of freezing on microbiological factors of safety of frozen semi-product for cooking drink smoothie. EUREKA: Life Sciences, 2, 62–67. doi: 10.21303/2504-5695.2018.00593
- DSTU 6029: 2008. Napivfabrykaty fruktovi ta yahidni (podribneni ta pyurepodibni) shvydkozamorozheni (2009). Kyiv: Derzhspozhyvstandart of Ukraine, 18.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2018 Dmytro Odarchenko, Andrey Odarchenko, Evgenia Sokolova, Vladimir Mikhailik
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.