Дослідження комплексу БАР хлорофілвмісних овочів та розробка оздоровчих нанопродуктів методом глибокої переробки

Автор(и)

  • Raisa Pavlyuk Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0003-3440-0451
  • Viktoriya Pogarska Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0001-8031-5210
  • Valeriy Mikhaylov Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0003-4335-1751
  • Olexandr Bessarab Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна https://orcid.org/0000-0001-8620-8694
  • Ludmila Radchenko Харківський торговельно-економічний коледж Київського національного торговельно-економічного університету вул. Клочківська, 202, м. Харків, Україна, 61045, Україна https://orcid.org/0000-0002-2514-7549
  • Aleksey Pogarskiy Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0001-8714-9518
  • Oleksandr Telenkov Путивльський коледж Сумського національного аграрного університету вул. Луначарського, 80, м. Путивль, Україна, 41500, Україна https://orcid.org/0000-0002-9743-386X
  • Anna Radchenko Харківський торговельно-економічний коледж Київського національного торговельно-економічного університету вул. Клочківська, 202, м. Харків, Україна, 61045, Україна https://orcid.org/0000-0003-0869-6607

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2018.127158

Ключові слова:

хлорофілвмісні овочі, комплекс БАР, оздоровчі нанопродукти, паротермічна обробка, механоліз, приховані форми хлорофілів

Анотація

Визначено комплекс БАР хлорофілвмісних овочів та розроблено оздоровчі нанопродукти з високим вмістом хлорофілу. Як інновацію використано комплексну дію на сировину процесів паротермічної обробки та механолізу із застосуванням нового покоління обладнання для теплової обробки та дрібнодисперсного подрібнення. Встановлено існування прихованих форм хлорофілів. Показано, що застосування зазначених інновацій дозволяє додатково вилучити хлорофіли із прихованої форми (в 2…2,3 рази більше)

Біографії авторів

Raisa Pavlyuk, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Viktoriya Pogarska, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Valeriy Mikhaylov, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор

Кафедра процесів, апаратів та автоматизації харчових виробництв

Olexandr Bessarab, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601

Кандидат технічних наук

Кафедра технології консервування

Ludmila Radchenko, Харківський торговельно-економічний коледж Київського національного торговельно-економічного університету вул. Клочківська, 202, м. Харків, Україна, 61045

Кандидат історичних наук, директор

Aleksey Pogarskiy, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Асистент

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Oleksandr Telenkov, Путивльський коледж Сумського національного аграрного університету вул. Луначарського, 80, м. Путивль, Україна, 41500

Викладач вищої категорії

Anna Radchenko, Харківський торговельно-економічний коледж Київського національного торговельно-економічного університету вул. Клочківська, 202, м. Харків, Україна, 61045

Кандидат технічних наук

Посилання

  1. Tutel'yan, V. A., Vyalkov, A. I., Razumov, A. N. et. al. (2010). Nauchnye osnovy zdorovogo pitaniya. Moscow: Panorama, 816.
  2. Global Strategy on Diet, Physical Activity and Health: report of a Joint WHO/FAO/UNU (2010). Expert Consultation. Geneva: World Healt Organization.
  3. Protein and Amino Acid Requirements in Human Nutrition: report of a Joint WHO/FAO/UNU (2002). Expert Consultation. WHO technical report series No. 935. Geneva: World Healt Organization, 284. Available at: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/43411/1/WHO_TRS_935_eng.pdf
  4. Simahina, G. A. et. al. (2010). Innovacionnye tekhnologii i produkty ozdorovitel'nogo pitaniya. Kyiv: NUHT, 295.
  5. Pavliuk, R. Yu., Poharska, V. V., Radchenko, L. O. et. al. (2017). Novyi napriamok hlybokoi pererobky kharchovoi syrovyny. Kharkiv: Fakt, 380.
  6. Wu, Z.-M., Wang, L., Zhu, W., Gao, Y.-H., Wu, H.-M., Wang, M. et. al. (2017). Preparation of a chlorophyll derivative and investigation of its photodynamic activities against cholangiocarcinoma. Biomedicine & Pharmacotherapy, 92, 285–292. doi: 10.1016/j.biopha.2017.05.052
  7. Burana-osot, J., Soonthornchareonnon, N., Hosoyama, S., Linhardt, R. J., Toida, T. (2010). Partial depolymerization of pectin by a photochemical reaction. Carbohydrate Research, 345 (9), 1205–1210. doi: 10.1016/j.carres.2010.04.007
  8. Derrien, M., Badr, A., Gosselin, A., Desjardins, Y., Angers, P. (2017). Optimization of a green process for the extraction of lutein and chlorophyll from spinach by-products using response surface methodology (RSM). LWT – Food Science and Technology, 79, 170–177. doi: 10.1016/j.lwt.2017.01.010
  9. Limantara, L., Dettling, M., Indrawati, R., Indriatmoko, Brotosudarmo, T. H. P. (2015). Analysis on the Chlorophyll Content of Commercial Green Leafy Vegetables. Procedia Chemistry, 14, 225–231. doi: 10.1016/j.proche.2015.03.032
  10. Özkan, G., Ersus Bilek, S. (2015). Enzyme-assisted extraction of stabilized chlorophyll from spinach. Food Chemistry, 176, 152–157. doi: 10.1016/j.foodchem.2014.12.059
  11. Misra, N. N., Koubaa, M., Roohinejad, S., Juliano, P., Alpas, H., Inácio, R. S. et. al. (2017). Landmarks in the historical development of twenty first century food processing technologies. Food Research International, 97, 318–339. doi: 10.1016/j.foodres.2017.05.001
  12. The Effect of Storage Temperature on the Ascorbic Acid Content and Color of Frozen Broad Beans and Cauliflowers and Consumption of electrical Energy during Storage (2015). Gida. The Journal of Food, 11 (5).
  13. Min, K., Chen, K., Arora, R. (2014). Effect of short-term versus prolonged freezing on freeze–thaw injury and post-thaw recovery in spinach: Importance in laboratory freeze–thaw protocols. Environmental and Experimental Botany, 106, 124–131. doi: 10.1016/j.envexpbot.2014.01.009
  14. Pavlyuk, R. Yu., Poharskyi, O. S., Kaplun, O. A., Loseva, S. M. (2015) Developing the cryogenic freezing technology of chlorophyll-containing vegetables. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (10 (78)), 42–47. doi: 10.15587/1729-4061.2015.56111
  15. Pavlyuk, R., Pogarska, V., Timofeyeva, N., Bilenko, L., Stukonozhenko, T. (2016). Exploring the processes of cryomechanodestruction and mechanochemistry when devising nano-technologies for the frozen carotenoid plant supplements. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (11 (84)), 39–46. doi: 10.15587/1729-4061.2016.86968
  16. Pavlyuk, R. Yu., Pogarska, V. V., Matsipura, Т. S., Maksimova, N. F. (2015). Development of nanotechnology of fine frozen champignon puree (agaricus bisporus). Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (10 (78)), 24–28. doi: 10.15587/1729-4061.2015.56145
  17. Pavlyuk, R., Pogarska, V., Balabai,K., Pavlyuk, V., Kotuyk, Т. (2016). The effect of cryomechanodestruction on activation of heteropolysaccaride-protein nanocomplexes when developing nanotechnologies of plant supplements. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (11 (82)), 20–28. doi: 10.15587/1729-4061.2016.76107
  18. Lisichenok, O. V. (2014). Vliyanie metodov teplovoy obrabotki na pishchevuyu cennost' kulinarnoy produkcii iz ryby. Vestnik Novosibirskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta, 4 (33), 100–104.
  19. Ivanov, A. V. (2011). Rezul'taty eksperimental'nyh issledovaniy processa teploobmena v parokonvekcionnom apparate. Innovacionnye tekhnologii v proizvodstve i pererabotke sel'skohozyaystvennoy produkcii, 47–49.
  20. Sopian, A., Thahir, R., Muchtadi, T. R. (2005). Effect of Drying With Far Infrared Dryer, Oven Vacuum, and Freeze Dryer on the Color, Total Carotene, Beta-Carotene, and Vitamin C of Spinach Leaves (Amaranthus Tricolor L.). Jurnal Teknologi dan Industri Pangan, 16 (2), 131–141.
  21. Kirik, I. M. (2009). Parokonvekcionnyy apparat dlya ob'ektov obshchestvennogo pitaniya. Innovacionnye tekhnologii v pishchevoy promyshlennosti, 394–401.
  22. Kutkina, M. N. (2014). Razrabotka individual'noy tekhnologii ovoshchnyh polufabrikatov vysokoy stepeni gotovnosti. Izvestiya vuzov. Pishchevaya tekhnologiya, 2/3, 66–69.
  23. Kotova, V. F. (2013). Izuchenie osobennostey teplovoy obrabotki ryby s ispol'zovaniem kombinirovannogo nagreva. Mater. mezhd. nauch.-prak. konf. Innovacionnye tekhnologii v sel'skohozyaystvennom proizvodstve, pishchevoy i pererabatyvayushchey promyshlennosti, 63–65.
  24. Kutkina, M. (2007). Parokonvektomat: znay i umey: rekomendacii po teplovoy obrabotke kulinarnoy produkcii raznyh vidov. Pitanie i obshchestvo, 10, 10–12.
  25. Pavlyuk, R., Pogarska, V., Kakadii, I., Pogarskiy, A., Stukonozhenko, T. (2017). Influence of the processes of steam-thermal cryogenic treatment and mechanolysis on biopolymers and biologically active substances in the course of obtaining health promoting nanoproducts. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (11 (90)), 41–47. doi: 10.15587/1729-4061.2017.117654
  26. Pavlyuk, R., Pogarska, V., Radchenko, L., Tauber, R. D., Timofeyeva, N. (2016). Deep processing of carotene-containing vegetables and obtaining nanofood with the use of equipment of new generation. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (11 (82)), 36–43. doi: 10.15587/1729-4061.2016.76232
  27. Pavlyuk, R., Pogarska, V., Kotuyk, Т., Pogarskiy, A., Loseva, S. (2016). The influence of mechanolysis on the activaton of nanocomplexes of heteropolysaccharides and proteins of plant biosystems in developing of nanotechnologies. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (11 (81)), 33–40. doi: 10.15587/1729-4061.2016.70996
  28. Pavlyuk, R., Pogarska, V., Mikhaylov, V., Bessarab, O., Radchenko, L., Pogarskiy, A. et. al. (2018). Development of a new method of storage and maximum separation of chlorophils from chlorophylcontaining vegetables at reception of healthfull nanoproducts. EUREKA: Life Sciences, 2, 47–54. doi: 10.21303/2504-5695.2018.00616

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-03-28

Як цитувати

Pavlyuk, R., Pogarska, V., Mikhaylov, V., Bessarab, O., Radchenko, L., Pogarskiy, A., Telenkov, O., & Radchenko, A. (2018). Дослідження комплексу БАР хлорофілвмісних овочів та розробка оздоровчих нанопродуктів методом глибокої переробки. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2(11 (92), 48–56. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2018.127158

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв