Дослідження комплексу БАР хлорофілвмісних овочів та розробка оздоровчих нанопродуктів методом глибокої переробки
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2018.127158Ключові слова:
хлорофілвмісні овочі, комплекс БАР, оздоровчі нанопродукти, паротермічна обробка, механоліз, приховані форми хлорофілівАнотація
Визначено комплекс БАР хлорофілвмісних овочів та розроблено оздоровчі нанопродукти з високим вмістом хлорофілу. Як інновацію використано комплексну дію на сировину процесів паротермічної обробки та механолізу із застосуванням нового покоління обладнання для теплової обробки та дрібнодисперсного подрібнення. Встановлено існування прихованих форм хлорофілів. Показано, що застосування зазначених інновацій дозволяє додатково вилучити хлорофіли із прихованої форми (в 2…2,3 рази більше)
Посилання
- Tutel'yan, V. A., Vyalkov, A. I., Razumov, A. N. et. al. (2010). Nauchnye osnovy zdorovogo pitaniya. Moscow: Panorama, 816.
- Global Strategy on Diet, Physical Activity and Health: report of a Joint WHO/FAO/UNU (2010). Expert Consultation. Geneva: World Healt Organization.
- Protein and Amino Acid Requirements in Human Nutrition: report of a Joint WHO/FAO/UNU (2002). Expert Consultation. WHO technical report series No. 935. Geneva: World Healt Organization, 284. Available at: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/43411/1/WHO_TRS_935_eng.pdf
- Simahina, G. A. et. al. (2010). Innovacionnye tekhnologii i produkty ozdorovitel'nogo pitaniya. Kyiv: NUHT, 295.
- Pavliuk, R. Yu., Poharska, V. V., Radchenko, L. O. et. al. (2017). Novyi napriamok hlybokoi pererobky kharchovoi syrovyny. Kharkiv: Fakt, 380.
- Wu, Z.-M., Wang, L., Zhu, W., Gao, Y.-H., Wu, H.-M., Wang, M. et. al. (2017). Preparation of a chlorophyll derivative and investigation of its photodynamic activities against cholangiocarcinoma. Biomedicine & Pharmacotherapy, 92, 285–292. doi: 10.1016/j.biopha.2017.05.052
- Burana-osot, J., Soonthornchareonnon, N., Hosoyama, S., Linhardt, R. J., Toida, T. (2010). Partial depolymerization of pectin by a photochemical reaction. Carbohydrate Research, 345 (9), 1205–1210. doi: 10.1016/j.carres.2010.04.007
- Derrien, M., Badr, A., Gosselin, A., Desjardins, Y., Angers, P. (2017). Optimization of a green process for the extraction of lutein and chlorophyll from spinach by-products using response surface methodology (RSM). LWT – Food Science and Technology, 79, 170–177. doi: 10.1016/j.lwt.2017.01.010
- Limantara, L., Dettling, M., Indrawati, R., Indriatmoko, Brotosudarmo, T. H. P. (2015). Analysis on the Chlorophyll Content of Commercial Green Leafy Vegetables. Procedia Chemistry, 14, 225–231. doi: 10.1016/j.proche.2015.03.032
- Özkan, G., Ersus Bilek, S. (2015). Enzyme-assisted extraction of stabilized chlorophyll from spinach. Food Chemistry, 176, 152–157. doi: 10.1016/j.foodchem.2014.12.059
- Misra, N. N., Koubaa, M., Roohinejad, S., Juliano, P., Alpas, H., Inácio, R. S. et. al. (2017). Landmarks in the historical development of twenty first century food processing technologies. Food Research International, 97, 318–339. doi: 10.1016/j.foodres.2017.05.001
- The Effect of Storage Temperature on the Ascorbic Acid Content and Color of Frozen Broad Beans and Cauliflowers and Consumption of electrical Energy during Storage (2015). Gida. The Journal of Food, 11 (5).
- Min, K., Chen, K., Arora, R. (2014). Effect of short-term versus prolonged freezing on freeze–thaw injury and post-thaw recovery in spinach: Importance in laboratory freeze–thaw protocols. Environmental and Experimental Botany, 106, 124–131. doi: 10.1016/j.envexpbot.2014.01.009
- Pavlyuk, R. Yu., Poharskyi, O. S., Kaplun, O. A., Loseva, S. M. (2015) Developing the cryogenic freezing technology of chlorophyll-containing vegetables. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (10 (78)), 42–47. doi: 10.15587/1729-4061.2015.56111
- Pavlyuk, R., Pogarska, V., Timofeyeva, N., Bilenko, L., Stukonozhenko, T. (2016). Exploring the processes of cryomechanodestruction and mechanochemistry when devising nano-technologies for the frozen carotenoid plant supplements. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (11 (84)), 39–46. doi: 10.15587/1729-4061.2016.86968
- Pavlyuk, R. Yu., Pogarska, V. V., Matsipura, Т. S., Maksimova, N. F. (2015). Development of nanotechnology of fine frozen champignon puree (agaricus bisporus). Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (10 (78)), 24–28. doi: 10.15587/1729-4061.2015.56145
- Pavlyuk, R., Pogarska, V., Balabai,K., Pavlyuk, V., Kotuyk, Т. (2016). The effect of cryomechanodestruction on activation of heteropolysaccaride-protein nanocomplexes when developing nanotechnologies of plant supplements. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (11 (82)), 20–28. doi: 10.15587/1729-4061.2016.76107
- Lisichenok, O. V. (2014). Vliyanie metodov teplovoy obrabotki na pishchevuyu cennost' kulinarnoy produkcii iz ryby. Vestnik Novosibirskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta, 4 (33), 100–104.
- Ivanov, A. V. (2011). Rezul'taty eksperimental'nyh issledovaniy processa teploobmena v parokonvekcionnom apparate. Innovacionnye tekhnologii v proizvodstve i pererabotke sel'skohozyaystvennoy produkcii, 47–49.
- Sopian, A., Thahir, R., Muchtadi, T. R. (2005). Effect of Drying With Far Infrared Dryer, Oven Vacuum, and Freeze Dryer on the Color, Total Carotene, Beta-Carotene, and Vitamin C of Spinach Leaves (Amaranthus Tricolor L.). Jurnal Teknologi dan Industri Pangan, 16 (2), 131–141.
- Kirik, I. M. (2009). Parokonvekcionnyy apparat dlya ob'ektov obshchestvennogo pitaniya. Innovacionnye tekhnologii v pishchevoy promyshlennosti, 394–401.
- Kutkina, M. N. (2014). Razrabotka individual'noy tekhnologii ovoshchnyh polufabrikatov vysokoy stepeni gotovnosti. Izvestiya vuzov. Pishchevaya tekhnologiya, 2/3, 66–69.
- Kotova, V. F. (2013). Izuchenie osobennostey teplovoy obrabotki ryby s ispol'zovaniem kombinirovannogo nagreva. Mater. mezhd. nauch.-prak. konf. Innovacionnye tekhnologii v sel'skohozyaystvennom proizvodstve, pishchevoy i pererabatyvayushchey promyshlennosti, 63–65.
- Kutkina, M. (2007). Parokonvektomat: znay i umey: rekomendacii po teplovoy obrabotke kulinarnoy produkcii raznyh vidov. Pitanie i obshchestvo, 10, 10–12.
- Pavlyuk, R., Pogarska, V., Kakadii, I., Pogarskiy, A., Stukonozhenko, T. (2017). Influence of the processes of steam-thermal cryogenic treatment and mechanolysis on biopolymers and biologically active substances in the course of obtaining health promoting nanoproducts. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (11 (90)), 41–47. doi: 10.15587/1729-4061.2017.117654
- Pavlyuk, R., Pogarska, V., Radchenko, L., Tauber, R. D., Timofeyeva, N. (2016). Deep processing of carotene-containing vegetables and obtaining nanofood with the use of equipment of new generation. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (11 (82)), 36–43. doi: 10.15587/1729-4061.2016.76232
- Pavlyuk, R., Pogarska, V., Kotuyk, Т., Pogarskiy, A., Loseva, S. (2016). The influence of mechanolysis on the activaton of nanocomplexes of heteropolysaccharides and proteins of plant biosystems in developing of nanotechnologies. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (11 (81)), 33–40. doi: 10.15587/1729-4061.2016.70996
- Pavlyuk, R., Pogarska, V., Mikhaylov, V., Bessarab, O., Radchenko, L., Pogarskiy, A. et. al. (2018). Development of a new method of storage and maximum separation of chlorophils from chlorophylcontaining vegetables at reception of healthfull nanoproducts. EUREKA: Life Sciences, 2, 47–54. doi: 10.21303/2504-5695.2018.00616
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2018 Raisa Pavlyuk, Viktoriya Pogarska, Valeriy Mikhaylov, Olexandr Bessarab, Ludmila Radchenko, Aleksey Pogarskiy, Oleksandr Telenkov, Anna Radchenko
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.