Розробка системи контролю кислотності молока у молокопроводі доїльного робота

Автор(и)

  • Oleksandr Nanka Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка пр. Московський, 45, м. Харків, Україна, 61050, Україна https://orcid.org/0000-0003-4079-8822
  • Viktor Shigimaga Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка пр. Московський, 45, м. Харків, Україна, 61050, Україна https://orcid.org/0000-0003-2508-8742
  • Andriy Paliy Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка пр. Московський, 45, м. Харків, Україна, 61050, Україна https://orcid.org/0000-0001-9525-3462
  • Vitaliy Sementsov Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка пр. Московський, 45, м. Харків, Україна, 61050, Україна https://orcid.org/0000-0003-4423-352X
  • Anatoliy Paliy Національний науковий центр «Інститут експериментальної і клінічної ветеринарної медицини» вул. Пушкінська, 83, м. Харків, Україна, 61023, Україна https://orcid.org/0000-0002-9193-3548

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2018.133159

Ключові слова:

доїльний робот, молокопровід, молоко, напівпровідниковий рН-ПТ-електрод, кислотність, градус Тернера

Анотація

Кислотність характеризує придатність молока для первинної переробки і є одним з основних параметрів, що контролюються при прийомі на молокозаводі. Тому є важливим вчасно відокремити молоко зі зниженою кислотністю в процесі доїння роботом. Однак технічних засобів розпізнавання та відокремлення молока із зниженою кислотністю в молокопроводі у роботизованих системах доїння не передбачено.

В результаті експериментальних досліджень встановлена лінійна залежність кислотності молока за традиційним методом Тернера від рН. Розраховані параметри основного та додаткового баків, для молока вищого ґатунку та браку за кислотністю. Визначені лінійні параметри врізки в основний молокопровід робота вимірювального рН електроду та трійника з електромагнітним клапаном для автоматичного скидання нестандартного молока. На основі експериментальних досліджень та розрахунків створено проект технічної системи для роботизованої технології доїння корів. Штатна технологія доповнюється процесом автоматичного вимірювання рН молока в потоці, що реалізується за допомогою швидкодіючого транзисторного рН-ПТ електроду з вимірювальним блоком.

Контроль рН молока в потоці в процесі доїння дозволяє оперативно вирішувати відразу два завдання – підвищення точності оцінки якості вихідної сировини та корекції раціонів годівлі корів з метою нормування кислотності молока, необхідної для приймання молокозаводом. Тим самим виключається трудомістка операція лабораторного визначення кислотності, якщо цей показник вже виміряний в процесі доїння молока роботом. Таким чином, дане удосконалення технології роботизованого доїння дозволить точніше оцінити якість сирого молока за допомогою доїльних роботів, що входять в систему машин точного тваринництва

Біографії авторів

Oleksandr Nanka, Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка пр. Московський, 45, м. Харків, Україна, 61050

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технічних систем та технологій тваринництва

Viktor Shigimaga, Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка пр. Московський, 45, м. Харків, Україна, 61050

Доктор технічних наук, доцент

Кафедра технічних систем та технологій тваринництва

Andriy Paliy, Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка пр. Московський, 45, м. Харків, Україна, 61050

Кандидат сільськогосподарських наук, доцент

Кафедра технічних систем та технологій тваринництва

Vitaliy Sementsov, Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка пр. Московський, 45, м. Харків, Україна, 61050

Кандидат технічних наук

Кафедра технічних систем та технологій тваринництва

Anatoliy Paliy, Національний науковий центр «Інститут експериментальної і клінічної ветеринарної медицини» вул. Пушкінська, 83, м. Харків, Україна, 61023

Доктор ветеринарних наук, старший науковий співробітник

Лабораторія ветеринарної санітарії та паразитології

Посилання

  1. Paliy, A. (2014). Perspective directions of development of dairy cattle breeding in Ukraine. Izvestiya Velikolukskoy GSKHA, 2, 10–15.
  2. Naumenko, A. A., Chigrin, A. A., Paliy, A. P. (2014). Robotic systems in dairy cattle breeding. Visnyk Kharkivskoho natsionalnoho tekhnichnoho universytetu silskoho hospodarstva imeni Petra Vasylenka, 144, 92–96.
  3. Marcussen, D., Laursen, A. K. (2007). The Basics of Dairy Cattle Production. 1st ed. Danish Agricultural Advisory Service, National Centre, Aarhus, Denmark, 234.
  4. Lutsenko, M. M., Ivanyshyn, V. V., Smolyar, V. I. (2006). Perspective technologies of milk production. Kyiv: VC "Academy", 191.
  5. DSTU 3662-97. ow's milk is not assembled. Requirements for the purchase (1997). Kyiv, 13.
  6. Meijering, A., Hogeveen, H., Koning, de C. J. A. M. (Eds.) (2004). Automatic Milking, a better understanding. Book Type: Edited Collection, 544. doi: 10.3920/978-90-8686-525-3
  7. Hupfauer, M., Hecht, H., Ruhmann, N. (1966). Bauarten von Melkanlagen. Landtechnik, 11, 402–407.
  8. Kitikov, V. O. (2008). Scientific and technological approaches in the development of advanced technologies in dairy cattle breeding on the basis of robotic equipment. Mechanization and electrification of agriculture, 42, 160–165.
  9. Hillerton, J. E., Ohnstad, I., Baines, J. R., Leach, K. A. (2002). Performance differences and cow responses in new milking parlours. Journal of Dairy Research, 69 (01). doi: 10.1017/s0022029901005283
  10. Bergveld, P. (2003). ISFET Theory and Practice. IEEE Sensor Conference. Toronto, Canada, 1–26.
  11. Turner, E. (1992). Biosensors: basic applications. Moscow: Mir, 614.
  12. Xueji, Z., Huangxain, Ju., Joseph, W. (2008). Electrochemical sensors, biosensors and their biomedical applications. Elsevier, Academic Press, 616. doi: 10.1016/b978-0-12-373738-0.x5001-6
  13. Borstlap, D. (2006). High-k dielectrics as bioelectronic interface for field-effect transistors. Julich, Institut fur Biound Nanosysteme. Bioelectronik, 143.
  14. Dzyadevych, S. V., Soldatkin, A. P., El’skaya, A. V., Martelet, C., Jaffrezic-Renault, N. (2006). Enzyme biosensors based on ion-selective field-effect transistors. Analytica Chimica Acta, 568 (1-2), 248–258. doi: 10.1016/j.aca.2005.11.057
  15. Kukla, O. L., Pavlyuchenko, O. S., Goltvyankiy, Yu. V. (2008). Sensory massifs based on differential ISTT elements for monitoring of toxic substances of natural and artificial origin. Sensor electronics and microsystem technologies, 2, 58–68.
  16. Arkhipova, V. M., Shelyakina, M. K., Kukla, O. L. (2009). Biosensor analysis of potato glycoalkaloids. Magazine Biotechnology, 3, 64–73.
  17. Marchenko, S. V., Nazarenko, O. A., Kukla, O. L. (2009). Development of creatinine-sensitive biosensor for medical use. Sensor electronics and microsystem technologies, 4, 55–62.
  18. Pavlyuchenko, A. S., Kukla, A. L., Goltvyansky, Yu. V. (2010). Application of ion-selective field-effect transistors for enzymatic analysis of toxic impurities in aqueous solutions. Technology and design in electronic equipment, 3, 35–46.
  19. Shigimaga, V. A., Faizullin, R. A. (1998). Method for measuring the pH of meat. Svinovodstvo, 3, 14–15.
  20. GOST 3624-92. Milk and dairy products. Titrimetric methods for determining acidity (2009). Moscow, 7.
  21. GOST 8.135-2004. State system for ensuring the uniformity of measurements (ICG). Standard-titers for preparation of buffer solutions – working standards of pH of the 2nd and 3rd digits. Technical and metrological characteristics. Methods for their determination (2008). Moscow, 9.
  22. Skoryk, O. P., Polupanov, V. M. (Eds.) (2009). Design of technology and equipment for animal husbandry. Kharkiv: KhNTUAS, 429.
  23. Paliy, A. P., Paliy, A. P., Naumenko, O. A. (2015). Innovative technologies and technical systems in dairy cattle breeding. Kharkiv: Miskdruk, 324.
  24. Laurs, A., Priekulis, J., Purins, M. (2009). Studies of operating parameters in milking robots. 8th International Scientific Conference “Engineering for rural development”. Jelgava, 38–42.
  25. Paliy, A. P. (2016). Innovative foundations for the production of high-quality milk. Kharkiv: Miskdruk, 270.
  26. Koning, de K., Ouweltjs, W. (2000). Maximising the milking capacity of an automatic milking system. In: Proceedings of the International Symposium “Robotic Milking”. Lelystad, Netherland, 38–46.
  27. Artmann, R. (2005). Ergebnisse aus langjährigem Praxiseinsatz von Melkrobotern. In: Konferenzmaterialen der 7 Internationalen Tagung “Bau, Technik und Umwelt in der landwirtschaftlichen Nutztierhaltung 2005”. KTBL: Darmstadt, 145–150.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-06-08

Як цитувати

Nanka, O., Shigimaga, V., Paliy, A., Sementsov, V., & Paliy, A. (2018). Розробка системи контролю кислотності молока у молокопроводі доїльного робота. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3(9 (93), 27–33. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2018.133159

Номер

Розділ

Інформаційно-керуючі системи