Комбінування овочево-фруктової рецептурної композиції для отримання високоякісної продукції

Автор(и)

  • Anastasiia Tokar Уманський національний університет садівництва вул. Інститутська, 1, м. Умань, Україна, 20305, Україна https://orcid.org/0000-0003-0865-5725
  • Liudmyla Matenchuk Уманський національний університет садівництва вул. Інститутська, 1, м. Умань, Україна, 20305, Україна https://orcid.org/0000-0002-4051-4546
  • Zinaida Kharchenko Уманський національний університет садівництва вул. Інститутська, 1, м. Умань, Україна, 20305, Україна https://orcid.org/0000-0003-3083-7971
  • Iryna Haidai Уманський національний університет садівництва вул. Інститутська, 1, м. Умань, Україна, 20305, Україна https://orcid.org/0000-0002-9202-0062
  • Nadiia Zahorko Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72310, Україна https://orcid.org/0000-0003-4828-5343
  • Vira Tarasenko Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72310, Україна https://orcid.org/0000-0002-0275-0281
  • Valentуna Verkholantseva Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72310, Україна https://orcid.org/0000-0003-1961-2149
  • Nadiia Palianychka Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72310, Україна https://orcid.org/0000-0001-8510-7146
  • Inna Povorozniuk Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини вул. Садова, 2, м. Умань, Україна, 20300, Україна https://orcid.org/0000-0002-2575-5114
  • Lesia Kravchenko Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини вул. Садова, 2, м. Умань, Україна, 20300, Україна https://orcid.org/0000-0001-7012-3709

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2018.140078

Ключові слова:

пюре, соуси, титрована кислотність, активна кислотність, аскорбінова кислота, органічні продукти

Анотація

Досліджено зміну активної кислотності у купажованих продуктах з овочевої та фруктової сировини. Доведено можливість регулювати активну кислотність введенням у рецептуру консервів фруктів з високою титрованою кислотністю.

Абрикоси, аґрус, алича, чорна смородина характеризуються високим вмістом титрованої кислотності, то ж здатні замінити в рецептурі консервів органічні кислоти, отримані штучним шляхом. З кабачків, гарбузів, моркви та буряків можна виготовляти натуральні органічні пюре, соки, компоти, соуси, натуральні овочеві консерви з регульованою активною кислотністю не вище 3,9 од. рН. Для досягнення такого рівня активної кислотності у консервах варто довести масову концентрацію титрованої кислотності до 0,55–0,60 %. Виготовлені таким способом консерви мікробіологічно стабільні та безпечні за температури стерилізування 100 ˚С впродовж 20–25 хвилин, мають високу органолептичну оцінку, в них добре зберігається аскорбінова кислота. У пюре з гарбузів визначена масова частка титрованої кислотності 5,6 од. рН. У купажованих пюре з гарбузів та абрикос, аґрусу й аличі активна кислотність знизилась до 3,80–3,84 од. рН після додавання розрахованої рецептурної кількості фруктової частини у композиції від 11,3 до 28,1%, вміст аскорбінової кислоти підвищився у 1,6–2,6 раза. Вміст аскорбінової кислоти у пюре з гарбузів та чорної смородини за регульованої активної кислотності 3,86 одиниць рН підвищився до 30,6 мг/100 г, тобто у 7,6 раза. Аналогічна тенденція в купажованих пюре з моркви та буряка столового.

Виготовлені таким способом овочево-фруктові пюре та соуси характеризуються відмінною органолептичною оцінкою якості 26,3–29,3 бала. Консервовані продукти з овочевої сировини з регульованим рівнем активної кислотності за рахунок фруктової частини є натуральними з підвищеним вмістом аскорбінової кислоти. Комбінування може бути застосованим для виготовлення органічних продуктів з відповідної сировини за збереження її високої якості

Біографії авторів

Anastasiia Tokar, Уманський національний університет садівництва вул. Інститутська, 1, м. Умань, Україна, 20305

Доктор сільськогосподарських наук, професор

Кафедра технології зберігання і переробки плодів та овочів

Liudmyla Matenchuk, Уманський національний університет садівництва вул. Інститутська, 1, м. Умань, Україна, 20305

Кандидат сільськогосподарських наук, доцент

Кафедра технології зберігання і переробки плодів та овочів

Zinaida Kharchenko, Уманський національний університет садівництва вул. Інститутська, 1, м. Умань, Україна, 20305

Старший викладач

Кафедра технології зберігання і переробки плодів та овочів

Iryna Haidai, Уманський національний університет садівництва вул. Інститутська, 1, м. Умань, Україна, 20305

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології зберігання і переробки плодів та овочів

Nadiia Zahorko, Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72310

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра обладнання переробних і харчових виробництв ім. проф. Ф. Ю. Ялпачика

Vira Tarasenko, Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72310

Кандидат технічних наук, старший викладач

Кафедра обладнання переробних і харчових виробництв ім. проф. Ф. Ю. Ялпачика

Valentуna Verkholantseva, Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72310

Кандидат технічних наук, старший викладач

Кафедра обладнання переробних і харчових виробництв ім. проф. Ф. Ю. Ялпачика

Nadiia Palianychka, Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72310

Кандидат технічних наук, старший викладач

Кафедра обладнання переробних і харчових виробництв ім. проф. Ф. Ю. Ялпачика

Inna Povorozniuk, Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини вул. Садова, 2, м. Умань, Україна, 20300

Кандидат економічних наук, доцент

Кафедра технологій та організації туризму і готельно-ресторанної справи

Lesia Kravchenko, Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини вул. Садова, 2, м. Умань, Україна, 20300

Кандидат педагогічних наук, доцент

Кафедра техніко-технологічних дисциплін, охорони праці та безпеки життєдіяльності

Посилання

  1. Kiseleva, L. S., Cherednichenko, A. S. (2016). Characteristics of trends and priorities in food among Russians. Mezhdunarodniy nauchno-issledovatel'skiy zhurnal, 5 (47), 33–36. doi: https://doi.org/10.18454/irj.2016.47.117
  2. Sannikova, T. A., Machulkina, V. A., Pavlov, L. V. (2017). Pickled pumpkin is valuable food product. Vegetable crops of Russia, 1, 76–79. doi: https://doi.org/10.18619/2072-9146-2017-1-76-79
  3. Kalinina, I. V. (2015). Russian market of organic food products: problems and prospects. Bulletin of the South Ural State University. Series Food and Biotechnology, 3 (4), 10–16. doi: https://doi.org/10.14529/food150402
  4. Martunyuk, А. (2017). Current state of organic productionin Ukraine. Agricultural and Resource Economics: International Scientific E-Journal, 3 (4), 109–123. URL: http://are-journal.com/are/article/view/139/134
  5. Gonzales-Rodrigues, J., Perez-Juan, P., Luque de Castro, M. D. (2002). Method for the simultaneous determination of total polyphenol and anthocyan indexes in red wines using a flow injection approach. Talanta, 4 (56), 53–59.
  6. Kehrer, J. P. (1993). Free Radicals as Mediators of Tissue Injury and Disease. Critical Reviews in Toxicology, 23 (1), 21–48. doi: https://doi.org/10.3109/10408449309104073
  7. Pivovarov, E., Bol’shakova, V., Kondratjuk, N., Demydowa, O. (2016). Control system by quality and safety at the production of capsulated products with probiotic microorganisms. Bulletin of the National Technical University «KhPI» Series: New Solutions in Modern Technologies, 12 (1184), 137–144. doi: https://doi.org/10.20998/2413-4295.2016.12.20
  8. Mitina, E., Bykova, Т. (2016). Ecologically clean products: the issues of standardization, certification and state support of the producers. Prodovolʹstvennaâ politika i bezopasnostʹ, 3 (2), 91–104. doi: https://doi.org/10.18334/ppib.3.2.35796
  9. Novye vozmozhnosti v plodovodstve – organicheskoe vyrashchivanie nabiraet oboroty (2014). Napoi. Tekhnolohiyi ta innovatsiyi, 6-7 (35-36), 38–39.
  10. Beylo, C. (2014). Rezistentnye sorta yablok ot «Golland Plant Ukraina» – produkt budushchego. Napoi. Tekhnolohiyi ta innovatsiyi, 10 (39), 26–27.
  11. Sologub, Yu. I., Strelyuk, I. M., Maksimyuk, A. S. (2012). Ovoshchevodstvo. Novye podhody – real'naya pribyl'. Kyiv, 200.
  12. Loza, A. A. (2017). Evaluation of the effectiveness of new food products taking into account the use of innovations. 2017. Russian Journal of Agricultural and Socio-Economic Sciences, 69 (9), 247–252. doi: https://doi.org/10.18551/rjoas.2017-09.31
  13. Bukharov, A. F., Stepanuk, N. V., Bukharova, A. R. (2017). Biodiversity of national squash cultivar accessions. Vegetable crops of Russia, 2, 55–61. doi: https://doi.org/10.18619/2072-9146-2017-2-55-61
  14. Karapetyan, A. S. (2015). Change of biochemical composition of pumpkin fruits depending on storage time. Vegetable crops of Russia, 1, 48–51. doi: https://doi.org/10.18619/2072-9146-2015-1-48-51
  15. Eliseeva, S. A., Kutkina, M. N., Kotova, N. P. (2016). The improvement of technology and expansion of assortment of production of vegetables for food industry. Mezhdunarodniy nauchno-issledovatel'skiy zhurnal, 6 (48), 65–67. doi: https://doi.org/10.18454/irj.2016.48.129
  16. Tokar, A., Matenchuk, L., Kharchenko, Z., Haidai, I., Zahorko, N., Tarasenko, V. et. al. (2018). Development of reciptures of canned smothies made from zucchini and fruits. EUREKA: Life Sciences, 4, 56–62. doi: http://dx.doi.org/10.21303/2504-5695.2018.00678
  17. Kuzmenko, I., Honcharova, I. (2012). Kharchova ta biolohichna tsinnist ovochevo-fruktovykh konserviv. Tovary i rynky, 2, 139–147.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-08-02

Як цитувати

Tokar, A., Matenchuk, L., Kharchenko, Z., Haidai, I., Zahorko, N., Tarasenko, V., Verkholantseva, V., Palianychka, N., Povorozniuk, I., & Kravchenko, L. (2018). Комбінування овочево-фруктової рецептурної композиції для отримання високоякісної продукції. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4(11 (94), 55–60. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2018.140078

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв