Удосконалення технології ферментативного гідролізу жирів
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2011.1417Ключові слова:
Гідроліз, ліпаза, оптимізація, математичне моделюванняАнотація
Дана робота присвячена дослідженню гідролізу олії під дією ферментних препаратів вітчизняного та закордонного виробництва. Створені математичні моделі процесів та оптимізовано їх параметриПосилання
- Сарафанова, Л. А. Пищевые добавки. Энциклопедия [Текст] / Л. А. Сарафанова. – ЗАО "ГИОРД", 2004. – 809 с.
- Гаврисюк, В. К. Применение Омега-3 полиненасыщенных жирных кислот в медицине [Текст] / В. К. Гаврисюк // Укр. пульмон. журн. – 2001. – № 3. – С. 5–10.
- Watanabe, T. Optimization of Reaction Conditions for the Production of DAG Using an Immobilized 1,3-Regiospecific Lipozyme RM IM [Текст] / T. Watanabe, M. Shimizu, M. Sugiura and other // J. Am. Oil Chem. Soc. – 2003. – Vol. 80. – P. 1201–1207.
- Sahin, N. Enzymatic Production of Human Milk Fat Substitutes Containing g-Linolenic Acid: Optimization of Reactions by Response Surface Methodology [Текст] / Nese Sahin, Casimir C. Akoh, Artemis Karaali // JAOCS. – 2005. – Vol. 82. – P. 549–557.
- Докучаева, Г. Рынок ферментов: в ожидании перемен [Текст] / Г. Докучаева // Формула Бизнес пищевых ингредиентов. – 2009. – №2. – С. 15–17.
- Park, Y. K. Hydrolysis of soybean oil by a combined lipase system [Текст] / Y. K. Park, G. M. Pastore, M. M. Almeida // Journal of the American Oil Chemists’ Society. – 1988. – Vol. 65. – P. 252–254.
- Noor, I. M. Effect of operating variables on the hydrolysis rate of palm oil by lipase [Текст] / I. M. Noor, M. Hasan, K. B. Ramachandran // Process Biochemistry. – 2003. – Vol. 39, №.1. – Р. 13–20.
- Talukder, Md. M. R. Conversion of waste cooking oil to biodiesel via enzymatic hydrolysis followed by chemical esterification [Текст] / Md. M. R. Talukder, J. C. Wu, L. P.-L. Chua // Energy and Fuels. – 2010. – Vol. 24, №3. – Р. 2016–2019.
- Goswami, D. Optimization of process variables in castor oil hydrolysis by Candida Rugosa lipase with buffer as dispersion medium [Текст] / D. Goswami, J. K. Basu, S. De // Biotechnology and Bioprocess Engineering. – 2009. – Vol. 14. – P. 220–224.
- Serri, N. A. Preliminary Studies for Production of Fatty Acids from Hydrolysis of Cooking Palm Oil Using C. rugosa Lipase [Текст] / N. A. Serri, A. H. Kamarudin, S. N. Abdul Rahaman // Journal of Physical Science. – 2008. – Vol. 19, №1. – Р. 79–88.
- Зиновьева, М. Е. Гидролиз оливкового масла панкреатической липазой в неводных средах [Текст] / М. Е. Зиновьева, Н. В. Калачева, B. C. Гамаюрова // Биотехнология. – 1998. – №2. – С. 64–67.
- H-Kittikum, A. Continuous production of fatty acids from palm olein by immobilized lipase in a two-phase system [Текст] / A. H-Kittikum, P. Prasertsan, C. Sungpud // JAOCS. – 2000. – Vol. 77, №6 – Р. 599–603.
- Talukder, Md. M. R. Two-step lipase catalysis for production of biodiesel [Текст] / Md. M. R. Talukder, J. C. Wu, N. M. Fen, Y. L. S. Melissa // Biochemical Engineering Journal. – 2010. – Vol. 49, №2. – Р. 207–212.
- Goswami, D. Surfactant enhanced ricinoleic acid production using Candida rugosa lipase [Текст] / Debajyoti Goswami, Ramkrishna Sen, Jayanta Kumar Basu, Sirshendu De // Bioresource Technology. – 2010. – Vol. 101, № 1. – P. 6–13.
- Rezaei, K. Lipase-catalyzed hydrolysis of canola oil in supercritical carbon dioxide [Текст] / K. Rezaei, F. Temelli // JAOCS. – 2000. – Vol. 77, №8. – Р. 903–909.
- Fabio, M. Enzymatic hydrolysis of babassu oil in a membrane bioreactor [Текст] / Mergon Fabio, Sant'Anna Geraldo Lippel (Jr.), Nobrega Ronaldo // JAOCS. – 2000. – Vol. 77, №10. – Р. 1043–1048.
- Арутюнян, Н. С. Технология переработки жиров [Текст] / Н. С. Арутюнян, Е. П. Корнена, А. И. Янова. – 3-е изд. – М.: Пищепромиздат, 1999. – 452 с.
- Basri, M. Comparison of estimation capabilities of response surface methodology (RSM) with artificial neural network (ANN) in lipase-catalyzed synthesis of palm-based wax ester [Текст] / M. Basri, R. N. Z. R. A. Rahman, A. Ebrahimpour // BMC Biotechnol. – 2007. – Vol. 7. – Р. 53–59.
- Montgomery, D. C. Response Surface Methods and Other Approaches to Process Optimization [Текст] / D. C. Montgomery // Design and Analysis of Experiments, 5th ed. / D. C. Montgomery. – New York, John Wiley & Sons, 2001, Р. 427–500.
- Virto, M. D. Enzymatic hydrolysis of animal fats in organic solvents at temperatures below their melting points [Текст] / M. D. Virto, J. M. Lascaray, R. Solozabal, M. de Renobales // JAOCS. – 1991. – Vol. 68, №5. – Р. 324–327.
##submission.downloads##
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2014 Павло Олександрович Некрасов, Юлія Миколаївна Плахотна, Олександр Павлович Некрасов
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.