Удосконалення технології ферментативного гідролізу жирів

Автор(и)

  • Павло Олександрович Некрасов Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61 002, Україна https://orcid.org/0000-0003-1791-8822
  • Юлія Миколаївна Плахотна Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61 002, Україна
  • Олександр Павлович Некрасов Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61 002, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2011.1417

Ключові слова:

Гідроліз, ліпаза, оптимізація, математичне моделювання

Анотація

Дана робота присвячена дослідженню гідролізу олії під дією ферментних препаратів вітчизняного та закордонного виробництва. Створені математичні моделі процесів та оптимізовано їх параметри

Біографії авторів

Павло Олександрович Некрасов, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61 002

Доктор технічних наук, доцент

Кафедра технології жирів та продуктів бродіння

Юлія Миколаївна Плахотна, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61 002

Аспірант

Кафедра технології жирів та продуктів бродіння

Олександр Павлович Некрасов, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61 002

Кандидат технічних наук, професор

Кафедра фізичної хімії

Посилання

  1. Сарафанова, Л. А. Пищевые добавки. Энциклопедия [Текст] / Л. А. Сарафанова. – ЗАО "ГИОРД", 2004. – 809 с.
  2. Гаврисюк, В. К. Применение Омега-3 полиненасыщенных жирных кислот в медицине [Текст] / В. К. Гаврисюк // Укр. пульмон. журн. – 2001. – № 3. – С. 5–10.
  3. Watanabe, T. Optimization of Reaction Conditions for the Production of DAG Using an Immobilized 1,3-Regiospecific Lipozyme RM IM [Текст] / T. Watanabe, M. Shimizu, M. Sugiura and other // J. Am. Oil Chem. Soc. – 2003. – Vol. 80. – P. 1201–1207.
  4. Sahin, N. Enzymatic Production of Human Milk Fat Substitutes Containing g-Linolenic Acid: Optimization of Reactions by Response Surface Methodology [Текст] / Nese Sahin, Casimir C. Akoh, Artemis Karaali // JAOCS. – 2005. – Vol. 82. – P. 549–557.
  5. Докучаева, Г. Рынок ферментов: в ожидании перемен [Текст] / Г. Докучаева // Формула Бизнес пищевых ингредиентов. – 2009. – №2. – С. 15–17.
  6. Park, Y. K. Hydrolysis of soybean oil by a combined lipase system [Текст] / Y. K. Park, G. M. Pastore, M. M. Almeida // Journal of the American Oil Chemists’ Society. – 1988. – Vol. 65. – P. 252–254.
  7. Noor, I. M. Effect of operating variables on the hydrolysis rate of palm oil by lipase [Текст] / I. M. Noor, M. Hasan, K. B. Ramachandran // Process Biochemistry. – 2003. – Vol. 39, №.1. – Р. 13–20.
  8. Talukder, Md. M. R. Conversion of waste cooking oil to biodiesel via enzymatic hydrolysis followed by chemical esterification [Текст] / Md. M. R. Talukder, J. C. Wu, L. P.-L. Chua // Energy and Fuels. – 2010. – Vol. 24, №3. – Р. 2016–2019.
  9. Goswami, D. Optimization of process variables in castor oil hydrolysis by Candida Rugosa lipase with buffer as dispersion medium [Текст] / D. Goswami, J. K. Basu, S. De // Biotechnology and Bioprocess Engineering. – 2009. – Vol. 14. – P. 220–224.
  10. Serri, N. A. Preliminary Studies for Production of Fatty Acids from Hydrolysis of Cooking Palm Oil Using C. rugosa Lipase [Текст] / N. A. Serri, A. H. Kamarudin, S. N. Abdul Rahaman // Journal of Physical Science. – 2008. – Vol. 19, №1. – Р. 79–88.
  11. Зиновьева, М. Е. Гидролиз оливкового масла панкреатической липазой в неводных средах [Текст] / М. Е. Зиновьева, Н. В. Калачева, B. C. Гамаюрова // Биотехнология. – 1998. – №2. – С. 64–67.
  12. H-Kittikum, A. Continuous production of fatty acids from palm olein by immobilized lipase in a two-phase system [Текст] / A. H-Kittikum, P. Prasertsan, C. Sungpud // JAOCS. – 2000. – Vol. 77, №6 – Р. 599–603.
  13. Talukder, Md. M. R. Two-step lipase catalysis for production of biodiesel [Текст] / Md. M. R. Talukder, J. C. Wu, N. M. Fen, Y. L. S. Melissa // Biochemical Engineering Journal. – 2010. – Vol. 49, №2. – Р. 207–212.
  14. Goswami, D. Surfactant enhanced ricinoleic acid production using Candida rugosa lipase [Текст] / Debajyoti Goswami, Ramkrishna Sen, Jayanta Kumar Basu, Sirshendu De // Bioresource Technology. – 2010. – Vol. 101, № 1. – P. 6–13.
  15. Rezaei, K. Lipase-catalyzed hydrolysis of canola oil in supercritical carbon dioxide [Текст] / K. Rezaei, F. Temelli // JAOCS. – 2000. – Vol. 77, №8. – Р. 903–909.
  16. Fabio, M. Enzymatic hydrolysis of babassu oil in a membrane bioreactor [Текст] / Mergon Fabio, Sant'Anna Geraldo Lippel (Jr.), Nobrega Ronaldo // JAOCS. – 2000. – Vol. 77, №10. – Р. 1043–1048.
  17. Арутюнян, Н. С. Технология переработки жиров [Текст] / Н. С. Арутюнян, Е. П. Корнена, А. И. Янова. – 3-е изд. – М.: Пищепромиздат, 1999. – 452 с.
  18. Basri, M. Comparison of estimation capabilities of response surface methodology (RSM) with artificial neural network (ANN) in lipase-catalyzed synthesis of palm-based wax ester [Текст] / M. Basri, R. N. Z. R. A. Rahman, A. Ebrahimpour // BMC Biotechnol. – 2007. – Vol. 7. – Р. 53–59.
  19. Montgomery, D. C. Response Surface Methods and Other Approaches to Process Optimization [Текст] / D. C. Montgomery // Design and Analysis of Experiments, 5th ed. / D. C. Montgomery. – New York, John Wiley & Sons, 2001, Р. 427–500.
  20. Virto, M. D. Enzymatic hydrolysis of animal fats in organic solvents at temperatures below their melting points [Текст] / M. D. Virto, J. M. Lascaray, R. Solozabal, M. de Renobales // JAOCS. – 1991. – Vol. 68, №5. – Р. 324–327.

##submission.downloads##

Як цитувати

Некрасов, П. О., Плахотна, Ю. М., & Некрасов, О. П. (2011). Удосконалення технології ферментативного гідролізу жирів. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4(6(52), 18–23. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2011.1417

Номер

Розділ

Технології органічних та неорганічних речовин