Розробка технології козиного сиру кисломолочного з використанням препарату Йодказеїн
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2018.143101Ключові слова:
йодказеїн, козине молоко, аміно та жирні кислоти, козиний сир кисломолочнийЙодказеїн, козиний сир кисломолочнийАнотація
В останні роки відмічається дефіцит низки необхідних компонентів, йодна недостатність різного ступеня від легкої до важкої відноситься до найбільш розповсюдженого явища та спостерігається у 90 % населення України.
Дефіцит йоду є причиною багатьох хвороб: порушення функцій щитовидної залози, затримки розумового та фізичного розвитку дітей, глухонімоти, погіршення зору, неврологічного кретинізму. Тому одним із важливих завдань харчової промисловості є забезпечення населення продуктами, що містять йод у необхідних кількостях, та розширення асортименту йодовмісної продукції.
Для покращення якості сиру кисломолочного із козиного молока та збагачення його йодом, був використаний йодовмісний білковий препарат Йодказеїн.
Встановлено, що збагачення молока у Йодказеїном в кількості 0,01–0,025 мас., % при виробництві сиру кисломолочного із козиного молока, сприяє підвищенню його якості. Використання препарату, до складу якого входить комплекс органічного йоду, що пов'язаний з білком, у кількості від 0,01 до 0,025 % від маси молока, при виробництві дослідних партій продукту (Д.1, Д.2), сприяє збільшенню вологоутримувальної здатності сиру. Така властивість обумовлює підвищення масової частки вологи в продукті на 0,87 та 2,37 %. Це впливає на зменшення масової частки жиру в сирі на 0,5, та 1,74 %, порівняно з аналогічним показником в контролі. Утім, під дією вищевказаних доз препарату відбулося збільшення масової частки білка на 0,19 та 0,25 % та зменшення суми низькомолекулярних жирних кислот, відповідальних за прояв смаку і запаху жиропоту кіз, на 0,18 та 0,31 %, відповідно. Це свідчить про поліпшення органолептичних показників дослідних партій сиру кисломолочного, збагачених, визначеними експериментальним шляхом, раціональними дозами Йодказеїну та насичення його органічним йодом
Посилання
- Pandya, A. J., Ghodke, K. M. (2007). Goat and sheep milk products other than cheeses and yoghurt. Small Ruminant Research, 68 (1-2), 193–206. doi: https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2006.09.007
- Ryzhkova, T. N. (2013). Vliyaniye kombinatsionnykh sochetaniy zakvasochnoy mikroflory na kachestvo i vykhod koz'yego tvoroga. Sworld, 9 (2), 33–40.
- Bhosale, S. S., Kahate, P. A., Kamble, K., Thakare, V. M., Gubbawar, S. G. (2009). Effect of Lactation on Physico-Chemical Properties of Local Goat Milk. Veterinary World, 2 (1), 17–19.
- Sostav preparata «Fumagol». Available at: https://agrovektor.com/physical_product/765637-fumagol-5-g.html
- Kompleksnaya pishchevaya dobavka "Yodkazein". No. 77.99.26.9.U.2024.4.10. Available at: http://www.crc2.ru/all/77.99.26.9.U.2024.4.10
- Ryzhkоva, T. N., Bondarenko, T. A., Livoshshenko, I. M., Belyvtseva, A. Y. (2015). Iodine content in goats milk from three region of Ukrain. Sworld, 156–159.
- Abbas, H. M., Hassan, F. A.M., Abd El-Gawad, M. A. M., Enab, A. K. (2014). Physicochemical сharacteristics of Goat’s Milk. Life Science Journal, 11 (1s), 307–317.
- Kravchun, N. A., Chernyavskaya, I. V. (2011). Gipotireoz: epidemiologiya, diagnostika, opyt lecheniya. Problemy endokrynnoi patolohiyi, 3, 27–33.
- Mamenko, M. Ye., Bielykh, N. A. (2012). Suchasni pidkhody do profilaktyky yododefitsytnykh zakhvoriuvan ditei rannoho viku (chastyna I). Zdorov'e rebenka, 2 (37), 37–40.
- Nerhus, I., Wik Markhus, M., Nilsen, B. M., Øyen, J., Maage, A., Ødegård, E. R. et. al. (2018). Iodine content of six fish species, Norwegian dairy products and hen’s egg. Food & Nutrition Research, 62. doi: https://doi.org/10.29219/fnr.v62.1291
- Haldimann, M., Alt, A., Blanc, A., Blondeau, K. (2005). Iodine content of food groups. Journal of Food Composition and Analysis, 18 (6), 461–471. doi: https://doi.org/10.1016/j.jfca.2004.06.003
- Van der Reijden, O. L., Zimmermann, M. B., Galetti, V. (2017). Iodine in dairy milk: Sources, concentrations and importance to human health. Best Practice & Research Clinical Endocrinology & Metabolism, 31 (4), 385–395. doi: https://doi.org/10.1016/j.beem.2017.10.004
- Kornienko, I. M., Huliaiev, V. M., Babenko, M. O. (2011). Vplyv bakterialnykh zakvasok na zasiuvanist syru iz koziachoho moloka bakteriyamy hrupy kyshkovoi palychky. Voprosy himii i himicheskie tekhnologii, 2, 31–34.
- Schöne, F., Spörl, K., Leiterer, M. (2017). Iodine in the feed of cows and in the milk with a view to the consumer’s iodine supply. Journal of Trace Elements in Medicine and Biology, 39, 202–209. doi: https://doi.org/10.1016/j.jtemb.2016.10.004
- Moschini, M., Battaglia, M., Beone, G. M., Piva, G., Masoero, F. (2009). Iodine and selenium carry over in milk and cheese in dairy cows: effect of diet supplementation and milk yield. Animal, 4 (01), 147–155. doi: https://doi.org/10.1017/s175173110999098x
- Nazeri, P., Mirmiran, P., Tahmasebinejad, Z., Hedayati, M., Delshad, H., Azizi, F. (2017). The Effects of Iodine Fortified Milk on the Iodine Status of Lactating Mothers and Infants in an Area with a Successful Salt Iodization Program: A Randomized Controlled Trial. Nutrients, 9 (2), 180. doi: https://doi.org/10.3390/nu9020180
- Roziev, R. A., Evdokunina, E. A., Goncharova, A. Ya., Homichenok, V. V., Miroevskaya, A. S., Erimbetov, K. T., Zemlyanoy, R. A (2017). Yodirovanie molochnyh produktov – zabota o budushchem. Pererabotka moloka, 2.
- Nazarov, V. P., Derevyanko, L. P. (2009). Ispol'zovanie koncentrata elamina iz morskoy vodorosli laminarii dlya minimizacii deystviya radiacii i yodnoy nedostatochnosti. Naukovi pratsi Chornomorskoho derzhavnoho universytetu imeni Petra Mohyly. Ser.: Tekhnohenna bezpeka, 116 (103), 57–62.
- Bondarenko, T. A., Ryzhkova, T. M., Prudnikov, V. H. (2010). Vykorystannia «Elaminu» v ratsionakh kharchuvannia naselennia Ukrainy. Prohresyvni tekhnika ta tekhnolohiyi kharchovykh vyrobnytstv restorannoho hospodarstva i torhivli, 2 (12), 325–327.
- Ryzhkova, T., Bondarenko, T., Dyukareva, G., Biletskaya, Y. (2017). Development of a technology with an iodine-containing additive to produce kefir from goat milk. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (11 (87)), 37–44. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.103824
- Abadía-García, L., Cardador, A., Martín del Campo, S. T., Arvízu, S. M., Castaño-Tostado, E., Regalado-González, C. et. al. (2013). Influence of probiotic strains added to cottage cheese on generation of potentially antioxidant peptides, anti-listerial activity, and survival of probiotic microorganisms in simulated gastrointestinal conditions. International Dairy Journal, 33 (2), 191–197. doi: https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2013.04.005
- Jesus, A. L. T., Fernandes, M. S., Kamimura, B. A., Prado-Silva, L., Silva, R., Esmerino, E. A. et. al. (2016). Growth potential of Listeria monocytogenes in probiotic cottage cheese formulations with reduced sodium content. Food Research International, 81, 180–187. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodres.2015.12.030
- Ribeiro, A., Caleja, C., Barros, L., Santos-Buelga, C., Barreiro, M. F., Ferreira, I. C. F. R. (2016). Rosemary extracts in functional foods: extraction, chemical characterization and incorporation of free and microencapsulated forms in cottage cheese. Food & Function, 7 (5), 2185–2196. doi: https://doi.org/10.1039/c6fo00270f
- Caleja, C., Ribeiro, A., Barros, L., Barreira, J. C. M., Antonio, A. L., Beatriz P.P. Oliveira, M. et. al. (2016). Cottage cheeses functionalized with fennel and chamomile extracts: Comparative performance between free and microencapsulated forms. Food Chemistry, 199, 720–726. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2015.12.085
- Buhaiova, V. M. (2012). Vykorystannia finikiv u tekhnoohiyi kyslomolochnoho syru. Materaly 78 Mizhnarodnoi konferentsiyi molodykh vchenykh, aspirantiv i studentiv: Naukovi zdobutky molodi – vyrishennia problem kharchuvannia liudstva u XXI stolitti. Kyiv: NUKhT, 162.
- Serhienko, L. Ye. (2012). Pokrashchennia vlastyvostei kyslomolochnoho syru za umovy dodavannia yabluk. Materaly 78 Mizhnarodnoi konferentsiyi molodykh vchenykh, aspirantiv i studentiv: Naukovi zdobutky molodi – vyrishennia problem kharchuvannia liudstva u XXI stolitti. Kyiv: NUKhT, 163.
- Crevier, B., Bélanger, G., Vuillemard, J.-C., St-Gelais, D. (2017). Short communication: Production of cottage cheese fortified with vitamin D. Journal of Dairy Science, 100 (7), 5212–5216. doi: https://doi.org/10.3168/jds.2016-12308
- Sviridova, T. V., Orlovtseva, O. A., Yusupova, K. R. (2016). Research of organoleptic, physical-chemical and microbiological indicators of the enriched cottage cheese. Proceedings of the Voronezh State University of Engineering Technologies, 1, 186–190. doi: https://doi.org/10.20914/2310-1202-2016-1-186-190
- Ryzhkova, T., Dyukareva, G., Prudnikov, V., Goncharova, I. (2018). Development of cottage cheese technology using whey broth of linder flowers. EUREKA: Life Sciences, 5, 44–54. doi: http://dx.doi.org/10.21303/2504-5695.2018.00712
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2018 Taisia Ryzhkova, Galina Dyukareva, Vasily Prudnikov, Iryna Goncharova
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.