Дослідження формування поживної цінності капусти цвітної залежно від агробіологічних факторів
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2018.147748Ключові слова:
капуста цвітна, сухі речовини, сухі розчинні речовини, цукри, аскорбінова кислотаАнотація
Досліджено вплив суми активних температур вище 10 °С, кількості опадів та гідротермічного коефіцієнта (ГТК) на формування сухих, сухих розчинних речовин, цукрів та аскорбінової кислоти капусти цвітної, залежно від особливостей гібрида. Встановлено, що у середньому за три роки досліджень сухих розчинних речовин у головках ранньостиглих гібридів капусти цвітної накопичувалося від 7,2 % (у гібрида Кул F1) до 8,3 % (у гібрида Опал F1). Дисперсійним аналізом установлено, що особливість гібрида впливала на вміст сухих розчинних речовин у головках капусти цвітної на 10 %, тоді як умови вегетаційного періоду – на 77 %.
У середньому за роки досліджень більшим загальним вмістом цукрів характеризувався Лівінгстон F1. Дисперсійним аналізом встановлено, що 55 % впливу на загальний вміст цукрів у головках капусти цвітної чинила особливість гібрида. Вплив умов вегетаційного періоду становив 4 %.
Гібриди істотно різнились за вмістом редукувальних цукрів.
Виявлено залежність впливу погодних умов на вміст компонентів хімічного складу в головках гібридів капусти цвітної. У період формування головки: вміст сухих речовин має сильний обернений зв’язок із вологістю повітря у r=–0,89…‑0,93, прямий середній зв’язок із середньодобовою температурою повітря і сумою активних температур, а також сильні прямі зв’язки із сумою опадів та ГТК вегетаційного періоду.
Вміст сухих розчинних речовин у головках капусти цвітної має сильний обернений зв’язок із вологістю повітря: r=–0,78…–0,97. Вміст аскорбінової кислоти – сильну пряму залежність від вологості повітря в період формування головки (r=0,67–0,75). З іншими погодними показниками зв’язок був слабкий. Дисперсійним аналізом установлено, що вміст аскорбінової кислоти у головках капусти цвітної на 56 % залежав від особливостей гібрида, на 15 % – від умов вегетаційного періодуПосилання
- Dydiv, O., Dydiv, I., Dydiv, A. (2018). Komertsiyna kultura brokoli. Ovoshchevodstvo, 3. Available at: http://www.ovoschevodstvo.com/journal/browse/201803/article/1695/
- Muhin, V. (2003). Bez kapusty shchi ne gusty. Putevoditel' po vidam kapusty. Sad i ogorod, 4, 17–19.
- Lebedeva, A. (2003). Sparzhevaya kapusta – brokkoli. Sad i ogorod, 5, 2–4.
- Klymenko, K. (2005). Vyroshchuiemo tsvitnu kapustu. Ahroohliad, 5, 20–21.
- Yevropu ochikuie naisylnisha za 40 rokiv “ovocheva kryzaˮ. Available at: http://nk.org.ua/ekonomika/evropu-ochikue-naysilnisha-za-40-rokiv-ovocheva-kriza-157422
- Bondareva, L. L. (2013). New varieties and heterosis hybrids of cole crops of VNIISSOK'S breeding. Vegetable crops of Russia, 3, 32–33. doi: https://doi.org/10.18619/2072-9146-2013-3-32-33
- Stojceska, V., Ainsworth, P., Plunkett, A., İbanoğlu, E., İbanoğlu, Ş. (2008). Cauliflower by-products as a new source of dietary fibre, antioxidants and proteins in cereal based ready-to-eat expanded snacks. Journal of Food Engineering, 87 (4), 554–563. doi: https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2008.01.009
- Zhuchenko, A. A. (2009). Biologizaciya i ekologizaciya intensifikacionnyh processov v sel'skom hozyaystve. Vestnik agrarnoy nauki, 3, 8–12.
- Prichko, Т., Chalaya, L. (2012). Formation of qualitative indicators of the apple-tree fruits depending on weather conditions of the vegetation period. Plodovodstvo i vinogradarstvo Yuga Rossii, 13 (1), 91–99. Available at: http://journalkubansad.ru/pdf/12/01/10.pdf
- Neporozhnaya, E. (2018). Nezhenka sredi kapust. Ovoshchevodstvo, 3. Available at: http://www.ovoschevodstvo.com/journal/browse/201803/article/1692/
- Zabara, L. Yu. (2006). Sposoby vyrashchivaniya rassady ranney kapusty. Ovoshchevodstvo i teplichnoe hozyaystvo, 1, 20–21.
- Puzik, L. M., Bondarenko, V. A. (2015). Ekolohichna stabilnist hibrydiv kapusty brokoli. Visnyk KhNAU. Seriya: Roslynnytstvo, selektsiya i nasinnytstvo, plodoovochivnytstvo i zberihannia, 1, 15–20.
- Ivanova, M. I., Kovylin, V. M. (2000). Pishchevaya cennost' i kachestvo sortov cvetnoy kapusty i brokkoli. Kartofel' i ovoshchi, 2, 10–11.
- Moretti, C. L., Mattos, L. M., Calbo, A. G., Sargent, S. A. (2010). Climate changes and potential impacts on postharvest quality of fruit and vegetable crops: A review. Food Research International, 43 (7), 1824–1832. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodres.2009.10.013
- Isidoro, N., Almeida, D. P. F. (2006). α-Farnesene, conjugated trienols, and superficial scald in “Rocha” pear as affected by 1-methylcyclopropene and diphenylamine. Postharvest Biology and Technology, 42 (1), 49–56. doi: https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2006.05.003
- Osokina, N. M., Kostetska, K. V. (2012). Vplyv pohodnykh umov na formuvannia vmistu osnovnykh komponentiv khimichnoho skladu plodovykh ovochiv. Zbirnyk naukovykh prats Umanskoho natsionalnoho universytetu sadivnytstva, 81 (1), 144–149.
- Yanchuk, T. V., Makarkina, M. A. (2014). Vliyanie meteorologicheskih usloviy vegetacionnogo perioda na nakoplenie saharov i organicheskih kislot v yagodah smorodiny chernoy. Sovremennoe sadovodstvo, 2, 62–69. Available at: http://journal.vniispk.ru/pdf/2014/2/25.pdf
- Opstad, N., Nes, A., Måge, F., Hageberg, B. (2007). Effects of fertilization and climatic factors in a long-term experiment with blackcurrant (Ribes nigrum L.) cv. Ben Tron. Acta Agriculturae Scandinavica, Section B – Soil & Plant Science, 57 (4), 313–321. doi: https://doi.org/10.1080/09064710600984171
- Zheng, J., Yang, B., Tuomasjukka, S., Ou, S., Kallio, H. (2009). Effects of Latitude and Weather Conditions on Contents of Sugars, Fruit Acids, and Ascorbic Acid in Black Currant (Ribes nigrum L.) Juice. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 57 (7), 2977–2987. doi: https://doi.org/10.1021/jf8034513
- Getinet, H., Seyoum, T., Woldetsadik, K. (2008). The effect of cultivar, maturity stage and storage environment on quality of tomatoes. Journal of Food Engineering, 87 (4), 467–478. doi: https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2007.12.031
- Beckles, D. M. (2012). Factors affecting the postharvest soluble solids and sugar content of tomato (Solanum lycopersicum L.) fruit. Postharvest Biology and Technology, 63 (1), 129–140. doi: https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2011.05.016
- Gautier, H., Diakou-Verdin, V., Bénard, C., Reich, M., Buret, M., Bourgaud, F. et. al. (2008). How Does Tomato Quality (Sugar, Acid, and Nutritional Quality) Vary with Ripening Stage, Temperature, and Irradiance? Journal of Agricultural and Food Chemistry, 56 (4), 1241–1250. doi: https://doi.org/10.1021/jf072196t
- Puzik, L. M., Bondarenko, V. A. (2018). Ekolohichni umovy vyroshchuvannia kapusty briusselskoi. World Science, 2 (1 (29)), 4–9.
- Rosales, M. A., Cervilla, L. M., Sánchez-Rodríguez, E., Rubio-Wilhelmi, M. del M., Blasco, B., Ríos, J. J. et. al. (2010). The effect of environmental conditions on nutritional quality of cherry tomato fruits: evaluation of two experimental Mediterranean greenhouses. Journal of the Science of Food and Agriculture, 91 (1), 152–162. doi: https://doi.org/10.1002/jsfa.4166
- Gómez-López, M. D., Fernández-Trujillo, J. P., Baille, A. (2006). Cucumber fruit quality at harvest affected by soilless system, crop age and preharvest climatic conditions during two consecutive seasons. Scientia Horticulturae, 110 (1), 68–78. doi: https://doi.org/10.1016/j.scienta.2006.06.021
- Airaki, M., Leterrier, M., Mateos, R. M., Valderrama, R., Chaki, M., Barroso, J. B. et. al. (2011). Metabolism of reactive oxygen species and reactive nitrogen species in pepper (Capsicum annuum L.) plants under low temperature stress. Plant, Cell & Environment, 35 (2), 281–295. doi: https://doi.org/10.1111/j.1365-3040.2011.02310.x
- Hodges, D. M., Toivonen, P. M. A. (2008). Quality of fresh-cut fruits and vegetables as affected by exposure to abiotic stress. Postharvest Biology and Technology, 48 (2), 155–162. doi: https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2007.10.016
- Kano, Y., Goto, H. (2003). Relationship between the occurrence of bitter fruit in cucumber (Cucumis sativus L.) and the contents of total nitrogen, amino acid nitrogen, protein and HMG-CoA reductase activity. Scientia Horticulturae, 98 (1), 1–8. doi: https://doi.org/10.1016/s0304-4238(02)00223-6
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2018 Ludmila Pusik, Vlаdimir Pusik, Nina Lyubymova, Veronika Bondarenko, Ludmila Gaevaya, Oksana Sergienko, Olekcii Romanov, Leonid Gryn, Lidiya Kononenko
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.