Дослідження формування поживної цінності капусти цвітної залежно від агробіологічних факторів

Автор(и)

  • Ludmila Pusik Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. Петра Василенка вул. Алчевських, 44, м. Харків, Україна, 61000, Україна https://orcid.org/0000-0002-5465-2771
  • Vlаdimir Pusik Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. Петра Василенка вул. Алчевських, 44, м. Харків, Україна, 61000, Україна https://orcid.org/0000-0001-5028-9461
  • Nina Lyubymova Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. Петра Василенка вул. Алчевських, 44, м. Харків, Україна, 61000, Україна https://orcid.org/0000-0001-8964-7326
  • Veronika Bondarenko Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр’єва Національної Аграрної Академії Наук України пр. Московський, 142, м. Харків, Україна, 61060, Україна https://orcid.org/0000-0002-0883-7193
  • Ludmila Gaevaya Харківський національний аграрний університет ім. В. В. Докучаєва с. Докучаєвське, Харківський р-н, Харківська обл., Україна, 62483, Україна https://orcid.org/0000-0002-8302-1776
  • Oksana Sergienko Інститут овочівництва і баштанництва Національної Академії Наук України вул. Інститутська, 1, с. Селекційне, Харкiвский р-н, Харкiвська обл., Україна, 62478, Україна https://orcid.org/0000-0002-2754-306X
  • Olekcii Romanov Харківський національний аграрний університет ім. В. В. Докучаєва с. Докучаєвське, Харківський р-н, Харківська обл., Україна, 62483, Україна https://orcid.org/0000-0001-8144-4911
  • Leonid Gryn Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. Петра Василенка вул. Алчевських, 44, м. Харків, Україна, 61000, Україна https://orcid.org/0000-0002-8402-1284
  • Lidiya Kononenko Уманський національний університет садівництва вул. Інститутська, 1, м. Умань, Україна, 20305, Україна https://orcid.org/0000-0001-7037-2692

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2018.147748

Ключові слова:

капуста цвітна, сухі речовини, сухі розчинні речовини, цукри, аскорбінова кислота

Анотація

Досліджено вплив суми активних температур вище 10 °С, кількості опадів та гідротермічного коефіцієнта (ГТК) на формування сухих, сухих розчинних речовин, цукрів та аскорбінової кислоти капусти цвітної, залежно від особливостей гібрида. Встановлено, що у середньому за три роки досліджень сухих розчинних речовин у головках ранньостиглих гібридів капусти цвітної накопичувалося від 7,2 % (у гібрида Кул F1) до 8,3 % (у гібрида Опал F1). Дисперсійним аналізом установлено, що особливість гібрида впливала на вміст сухих розчинних речовин у головках капусти цвітної на 10 %, тоді як умови вегетаційного періоду – на 77 %.

У середньому за роки досліджень більшим загальним вмістом цукрів характеризувався Лівінгстон F1. Дисперсійним аналізом встановлено, що 55 % впливу на загальний вміст цукрів у головках капусти цвітної чинила особливість гібрида. Вплив умов вегетаційного періоду становив 4 %.

Гібриди істотно різнились за вмістом редукувальних цукрів.

Виявлено залежність впливу погодних умов на вміст компонентів хімічного складу в головках гібридів капусти цвітної. У період формування головки: вміст сухих речовин має сильний обернений зв’язок із вологістю повітря у r=–0,89…‑0,93, прямий середній зв’язок із середньодобовою температурою повітря і сумою активних температур, а також сильні прямі зв’язки із сумою опадів та ГТК вегетаційного періоду.

Вміст сухих розчинних речовин у головках капусти цвітної має сильний обернений зв’язок із вологістю повітря: r=–0,78…–0,97. Вміст аскорбінової кислоти – сильну пряму залежність від вологості повітря в період формування головки (r=0,67–0,75). З іншими погодними показниками зв’язок був слабкий. Дисперсійним аналізом установлено, що вміст аскорбінової кислоти у головках капусти цвітної на 56 % залежав від особливостей гібрида, на 15 % – від умов вегетаційного періоду

Біографії авторів

Ludmila Pusik, Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. Петра Василенка вул. Алчевських, 44, м. Харків, Україна, 61000

Доктор сільськогосподарських наук, професор

Кафедра оптимізації технологічних систем ім. Т. П. Євсюкова

Vlаdimir Pusik, Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. Петра Василенка вул. Алчевських, 44, м. Харків, Україна, 61000

Доктор сільськогосподарських наук, професор

Кафедра агротехнологій і екології

Nina Lyubymova, Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. Петра Василенка вул. Алчевських, 44, м. Харків, Україна, 61000

Доктор технічних наук, професор

Кафедра агротехнологій і екології

Veronika Bondarenko, Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр’єва Національної Аграрної Академії Наук України пр. Московський, 142, м. Харків, Україна, 61060

Кандидат сільськогосподарських наук, науковий співробітник

Лабораторія генетики, біотехнології та якості

Ludmila Gaevaya, Харківський національний аграрний університет ім. В. В. Докучаєва с. Докучаєвське, Харківський р-н, Харківська обл., Україна, 62483

Викладач

Кафедра плодоовочівництва і зберігання

Oksana Sergienko, Інститут овочівництва і баштанництва Національної Академії Наук України вул. Інститутська, 1, с. Селекційне, Харкiвский р-н, Харкiвська обл., Україна, 62478

Кандидат сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник, завідувач лабораторії

Лабораторія селекції пасльонових і гарбузових культур

Olekcii Romanov, Харківський національний аграрний університет ім. В. В. Докучаєва с. Докучаєвське, Харківський р-н, Харківська обл., Україна, 62483

Кандидат сільськогосподарських наук, доцент

Кафедра плодоовочівництва і зберігання

Leonid Gryn, Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. Петра Василенка вул. Алчевських, 44, м. Харків, Україна, 61000

Доцент

Кафедра агротехнологій і екології

Lidiya Kononenko, Уманський національний університет садівництва вул. Інститутська, 1, м. Умань, Україна, 20305

Кандидат сільськогосподарських наук, доцент

Кафедра рослинництва

Посилання

  1. Dydiv, O., Dydiv, I., Dydiv, A. (2018). Komertsiyna kultura brokoli. Ovoshchevodstvo, 3. Available at: http://www.ovoschevodstvo.com/journal/browse/201803/article/1695/
  2. Muhin, V. (2003). Bez kapusty shchi ne gusty. Putevoditel' po vidam kapusty. Sad i ogorod, 4, 17–19.
  3. Lebedeva, A. (2003). Sparzhevaya kapusta – brokkoli. Sad i ogorod, 5, 2–4.
  4. Klymenko, K. (2005). Vyroshchuiemo tsvitnu kapustu. Ahroohliad, 5, 20–21.
  5. Yevropu ochikuie naisylnisha za 40 rokiv “ovocheva kryzaˮ. Available at: http://nk.org.ua/ekonomika/evropu-ochikue-naysilnisha-za-40-rokiv-ovocheva-kriza-157422
  6. Bondareva, L. L. (2013). New varieties and heterosis hybrids of cole crops of VNIISSOK'S breeding. Vegetable crops of Russia, 3, 32–33. doi: https://doi.org/10.18619/2072-9146-2013-3-32-33
  7. Stojceska, V., Ainsworth, P., Plunkett, A., İbanoğlu, E., İbanoğlu, Ş. (2008). Cauliflower by-products as a new source of dietary fibre, antioxidants and proteins in cereal based ready-to-eat expanded snacks. Journal of Food Engineering, 87 (4), 554–563. doi: https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2008.01.009
  8. Zhuchenko, A. A. (2009). Biologizaciya i ekologizaciya intensifikacionnyh processov v sel'skom hozyaystve. Vestnik agrarnoy nauki, 3, 8–12.
  9. Prichko, Т., Chalaya, L. (2012). Formation of qualitative indicators of the apple-tree fruits depending on weather conditions of the vegetation period. Plodovodstvo i vinogradarstvo Yuga Rossii, 13 (1), 91–99. Available at: http://journalkubansad.ru/pdf/12/01/10.pdf
  10. Neporozhnaya, E. (2018). Nezhenka sredi kapust. Ovoshchevodstvo, 3. Available at: http://www.ovoschevodstvo.com/journal/browse/201803/article/1692/
  11. Zabara, L. Yu. (2006). Sposoby vyrashchivaniya rassady ranney kapusty. Ovoshchevodstvo i teplichnoe hozyaystvo, 1, 20–21.
  12. Puzik, L. M., Bondarenko, V. A. (2015). Ekolohichna stabilnist hibrydiv kapusty brokoli. Visnyk KhNAU. Seriya: Roslynnytstvo, selektsiya i nasinnytstvo, plodoovochivnytstvo i zberihannia, 1, 15–20.
  13. Ivanova, M. I., Kovylin, V. M. (2000). Pishchevaya cennost' i kachestvo sortov cvetnoy kapusty i brokkoli. Kartofel' i ovoshchi, 2, 10–11.
  14. Moretti, C. L., Mattos, L. M., Calbo, A. G., Sargent, S. A. (2010). Climate changes and potential impacts on postharvest quality of fruit and vegetable crops: A review. Food Research International, 43 (7), 1824–1832. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodres.2009.10.013
  15. Isidoro, N., Almeida, D. P. F. (2006). α-Farnesene, conjugated trienols, and superficial scald in “Rocha” pear as affected by 1-methylcyclopropene and diphenylamine. Postharvest Biology and Technology, 42 (1), 49–56. doi: https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2006.05.003
  16. Osokina, N. M., Kostetska, K. V. (2012). Vplyv pohodnykh umov na formuvannia vmistu osnovnykh komponentiv khimichnoho skladu plodovykh ovochiv. Zbirnyk naukovykh prats Umanskoho natsionalnoho universytetu sadivnytstva, 81 (1), 144–149.
  17. Yanchuk, T. V., Makarkina, M. A. (2014). Vliyanie meteorologicheskih usloviy vegetacionnogo perioda na nakoplenie saharov i organicheskih kislot v yagodah smorodiny chernoy. Sovremennoe sadovodstvo, 2, 62–69. Available at: http://journal.vniispk.ru/pdf/2014/2/25.pdf
  18. Opstad, N., Nes, A., Måge, F., Hageberg, B. (2007). Effects of fertilization and climatic factors in a long-term experiment with blackcurrant (Ribes nigrum L.) cv. Ben Tron. Acta Agriculturae Scandinavica, Section B – Soil & Plant Science, 57 (4), 313–321. doi: https://doi.org/10.1080/09064710600984171
  19. Zheng, J., Yang, B., Tuomasjukka, S., Ou, S., Kallio, H. (2009). Effects of Latitude and Weather Conditions on Contents of Sugars, Fruit Acids, and Ascorbic Acid in Black Currant (Ribes nigrum L.) Juice. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 57 (7), 2977–2987. doi: https://doi.org/10.1021/jf8034513
  20. Getinet, H., Seyoum, T., Woldetsadik, K. (2008). The effect of cultivar, maturity stage and storage environment on quality of tomatoes. Journal of Food Engineering, 87 (4), 467–478. doi: https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2007.12.031
  21. Beckles, D. M. (2012). Factors affecting the postharvest soluble solids and sugar content of tomato (Solanum lycopersicum L.) fruit. Postharvest Biology and Technology, 63 (1), 129–140. doi: https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2011.05.016
  22. Gautier, H., Diakou-Verdin, V., Bénard, C., Reich, M., Buret, M., Bourgaud, F. et. al. (2008). How Does Tomato Quality (Sugar, Acid, and Nutritional Quality) Vary with Ripening Stage, Temperature, and Irradiance? Journal of Agricultural and Food Chemistry, 56 (4), 1241–1250. doi: https://doi.org/10.1021/jf072196t
  23. Puzik, L. M., Bondarenko, V. A. (2018). Ekolohichni umovy vyroshchuvannia kapusty briusselskoi. World Science, 2 (1 (29)), 4–9.
  24. Rosales, M. A., Cervilla, L. M., Sánchez-Rodríguez, E., Rubio-Wilhelmi, M. del M., Blasco, B., Ríos, J. J. et. al. (2010). The effect of environmental conditions on nutritional quality of cherry tomato fruits: evaluation of two experimental Mediterranean greenhouses. Journal of the Science of Food and Agriculture, 91 (1), 152–162. doi: https://doi.org/10.1002/jsfa.4166
  25. Gómez-López, M. D., Fernández-Trujillo, J. P., Baille, A. (2006). Cucumber fruit quality at harvest affected by soilless system, crop age and preharvest climatic conditions during two consecutive seasons. Scientia Horticulturae, 110 (1), 68–78. doi: https://doi.org/10.1016/j.scienta.2006.06.021
  26. Airaki, M., Leterrier, M., Mateos, R. M., Valderrama, R., Chaki, M., Barroso, J. B. et. al. (2011). Metabolism of reactive oxygen species and reactive nitrogen species in pepper (Capsicum annuum L.) plants under low temperature stress. Plant, Cell & Environment, 35 (2), 281–295. doi: https://doi.org/10.1111/j.1365-3040.2011.02310.x
  27. Hodges, D. M., Toivonen, P. M. A. (2008). Quality of fresh-cut fruits and vegetables as affected by exposure to abiotic stress. Postharvest Biology and Technology, 48 (2), 155–162. doi: https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2007.10.016
  28. Kano, Y., Goto, H. (2003). Relationship between the occurrence of bitter fruit in cucumber (Cucumis sativus L.) and the contents of total nitrogen, amino acid nitrogen, protein and HMG-CoA reductase activity. Scientia Horticulturae, 98 (1), 1–8. doi: https://doi.org/10.1016/s0304-4238(02)00223-6

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-11-20

Як цитувати

Pusik, L., Pusik, V., Lyubymova, N., Bondarenko, V., Gaevaya, L., Sergienko, O., Romanov, O., Gryn, L., & Kononenko, L. (2018). Дослідження формування поживної цінності капусти цвітної залежно від агробіологічних факторів. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6(11 (96), 29–35. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2018.147748

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв