Визначення біологічної цінності та показників якості напоїв типу «drink-brekfast»

Автор(и)

  • Nadya Dzyuba Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0001-6609-3965
  • Liubov Telezhenko Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0001-6675-2625
  • Iryna Kalugina Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0002-3385-9722
  • Yuliia Kozonova Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0001-9463-0342
  • Marina Serdyuk Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницкого, 18, м. Мелітополь, Україна, 72310, Україна https://orcid.org/0000-0002-6504-4093
  • Olena Danchenko Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницкого, 18, м. Мелітополь, Україна, 72310, Україна https://orcid.org/0000-0001-5049-3446
  • Elena Sukharenko Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницкого, 18, м. Мелітополь, Україна, 72310, Україна https://orcid.org/0000-0002-7875-1766
  • Lubov Zdorovtseva Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницкого, 18, м. Мелітополь, Україна, 72310, Україна https://orcid.org/0000-0001-8682-9546
  • Vitalii Hidzhelitskyi Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини вул. Садова, 2, м. Умань, Україна, 20300, Україна https://orcid.org/0000-0001-5959-514X

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2018.147804

Ключові слова:

комплексна оцінка якості, білковий напій, антиоксидантна активність, харчова цінність, строк зберігання

Анотація

Розроблені рецептури та технології виробництва напоїв типу «drink-breakfast» з підвищеним вмістом білка та вираженими антиоксидантними властивостями. Компонентами композицій напоїв стали: сир кисломолочний, молоко коровьяче знежирене, насіння канюти, ядра волоських горіхів, мед, шпинат, банан, псиліум, гідролізат коллагена (глютин). Напої є джерелами легкозасвоюваного білка, вітамінів-антиоксидантів (С, РР, Е) і харчових волокон.

За рахунок введення в композицію глютина, одна порція розроблених напоїв «Шпинатний» і «Банановый» задовольняє потребу в білках на 7,6 % і 7,2 % відповідно. Введення в склад напоїв шпинату і банану сприяє їх збагаченню фолатами. Аналіз мінерального складу розроблених напоїв дає можливість стверджувати, що напої є джерелами основних макро- та мікронутриентов і на високому рівні задовольняють потреби в них.

Використання як активних інгредієнтів псиліуму та глютину підвищує антиоксидантну активність у 50–60 разів, що пояснюється синергізмом всіх компонентів.

Визначено технологічні умови гідратації псиліуму. Встановлено, що середній розмір сухих частинок псиліуму складає 1,79 мм, а гідратованого 2,28 мм (5 хв., 20 °С). На поверхні часточок утворюється шар слизи – розчинних харчових волокон, що сприяє стабілізації харчової системи. Використання глютину в якості піноутворювача в напоях забезпечує утворення стабільної аерованої структури. Розміри комірок піни в напої «Шпинатний» коливається в діапазоні 0,05–0,15 мм, а в напої «Банановий» від 0,001 до 0,15 мм.

Моделювання умов зберігання за допомогою ALST тесту за оцінкою зміни мікробіологічних та органолептичних показників дає можливість стверджувати, що напої будуть конкурентоспроможними на споживчому ринку України. При зберіганні протягом 36 годин при температурі (4 ± 2) ° С влажністю не більше 75 % в герметичній тарі вміст санітарно-показових мікроорганізмів відповідає санітарно-гігієнічним вимогам до напоїв на молочній основі.

Розроблені напої «drink-breakfast» можуть бути рекомендовані для дитячого харчування, а також у харчування вагітних жінок і жінок, що знаходяться в періоді лактації

Біографії авторів

Nadya Dzyuba, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології ресторанного і оздоровчого харчування

Liubov Telezhenko, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Доктор технічних наук, професор

Кафедра технології ресторанного і оздоровчого харчування

Iryna Kalugina, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології ресторанного і оздоровчого харчування

Yuliia Kozonova, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології ресторанного і оздоровчого харчування

Marina Serdyuk, Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницкого, 18, м. Мелітополь, Україна, 72310

Доктор технічних наук, доцент

Кафедра харчових технологій та готельно-ресторанної справи

Olena Danchenko, Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницкого, 18, м. Мелітополь, Україна, 72310

Доктор сільськогосподарських наук, професор

Кафедра харчових технологій та готельно-ресторанної справи

Elena Sukharenko, Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницкого, 18, м. Мелітополь, Україна, 72310

Кандидат сільськогосподарських наук

Кафедра харчових технологій та готельно-ресторанної справи

Lubov Zdorovtseva, Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницкого, 18, м. Мелітополь, Україна, 72310

Кандидат біологічних наук, доцент

Кафедра харчових технологій та готельно-ресторанної справи

Vitalii Hidzhelitskyi, Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини вул. Садова, 2, м. Умань, Україна, 20300

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра професійної освіти та технологій за профілями

Посилання

  1. Dzyuba, N., Zemlyakova, E., Pedak, E. (2016). Foundations of balanced diet modeling in the disordered ecological situation. Prohresyvni tekhnika ta tekhnolohiyi kharchovykh vyrobnytstv restorannoho hospodarstva i torhivli, 1, 142–153.
  2. Burmistrov, G. P., Makarov, P. P. (2003). Razrabotka special'nyh bezalkogol'nyh i slaboalkogol'nyh napitkov funkcional'nogo naznacheniya. Materialy nauchno-prakticheskoy konferencii «Problemy kachestva butilirovannyh i pit'evyh vod i bezalkogol'nyh napitkov. Moscow, 51–55.
  3. Dietary Reference Intakes for Vitamin C, Vitamin E, Selenium, and Carotenoids (2000). Washington D. S.: National Academy Press, 506. doi: https://doi.org/10.17226/9810
  4. Guidelines for School Health Programs to Promote Lifelong Healthy Eating (1997). Journal of School Health, 67 (1), 9–26. doi: https://doi.org/10.1111/j.1746-1561.1997.tb06289.x
  5. Spirichev, V. B., Shatnyuk, L. N., Poznyakovskiy, V. M. (2005). Obogashchenie pishchevyh produktov vitaminami i mineral'nymi veshchestvami. Nauka i tekhnologiya. Novosibirsk: Sib. univ. izd-vo, 548.
  6. Prahin, E. I., Fateeva, E. M., Muratov, Yu. M., Ivanova, G. V., Tipsina, N. N. (1992). Plody, yagody i pishchevye rasteniya Sibiri v detskom pitanii. Novosibirsk, 77.
  7. Filippova, L. Yu., Sergeeva, L. P. (2004). Produkty pitaniya lechebno-profilakticheskogo pitaniya dlya detey. Pishchevaya promyshlennost', 6, 92–94.
  8. Kochetkova, A. A., Grigor'eva, M. A. (2002). Obogashchenie produktov pitaniya yodkazeinom v celyah profilaktiki yoddeficitnyh sostoyaniy naseleniya. Promyshlennaya teplotekhnika, 24 (4), 155–157.
  9. Zuev, E. T. (2004). Funkcional'nye napitki: ih mesto v koncepcii zdorovogo pitaniya. Pishchevaya promyshlennost', 7, 12–15.
  10. Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases. Report of a Joint WHO/FAO Expert Consultation. Available at: http://whqlibdoc.who.int/trs/WHOTRS916.pdf
  11. Key Trends in Functional Foods & Beverages for 2017. Available at: http://www.nutraceuticalsworld.com/issues/2016-11/view_features/key-trends-in-functional-foods-beverages-for-2017
  12. Le Couteur, D. G., Wilder, S. M., de Cabo, R., Simpson, S. J. (2013). The Evolution of Research on Ageing and Nutrition. The Journals of Gerontology Series A: Biological Sciences and Medical Sciences, 69 (1), 1–2. doi: https://doi.org/10.1093/gerona/glt130
  13. Filonova, G. L., Strelkov, V. N. (2001). Razrabotka tekhnologiy koncentratov dlya napitkov zdorov'ya iz rastitel'nogo syr'ya. Pivo i napitki, 1, 33–36.
  14. Babiy, N. V., Solov'eva, E. N., Pomozova, V. A., Kiseleva, T. F. (2013). Toniziruyushchie napitki s funkcional'nymi svoystvami. Tekhnika i tekhnologiya pishchevyh proizvodstv, 3, 101–105.
  15. Macura, R. (2000). Napoje I koncentraty witaminowe. Przemysł Spożywczy, 54 (5), 5–7.
  16. Ovsyanikova, E. A., Kiseleva, T. F, Potapov, A. N., Dyuzhev, A. V. (2012). Issledovanie processa ekstragirovaniya dikorastushchih yagod Sibiri s ispol'zovaniem biokataliticheskih metodov. Tekhnika i tekhnologii pishchevyh proizvodstv, 4, 1–4.
  17. Akin, Z., Ozcan, T. (2017). Functional properties of fermented milk produced with plant proteins. LWT, 86, 25–30. doi: https://doi.org/10.1016/j.lwt.2017.07.025
  18. Lupinskaya, S. (2014). Technological Features of the Use of Wild-Growing Raw Materials in the Production of Sour-Milk Beverages. Foods and Raw Materials, 2 (2), 32–39. doi: https://doi.org/10.12737/5457
  19. Reshetnik, E., Utochkina, E. (2013). Healthy food products with probiotic and prebiotic properties. Foods and Raw Materials, 1 (1), 88–94. doi: https://doi.org/10.12737/1562
  20. Skorkina, I. A., Tret'yakova, E. N., Suhareva, T. N. (2015). Tekhnologiya proizvodstva biokefira s natural'nymi dobavkami funkcional'nogo naznacheniya. Tekhnologii pishchevoy i pererabatyvayushchey promyshlennosti APK – produkty zdorovogo pitaniya, 1, 79–83.
  21. Efimova, A. A., Vasil'eva, V. T., Pavlova, A. I., Matveev, N. A. (2003). Proizvodstvo nacional'nyh kislomolochnyh produktov iz vtorichnogo syr'ya. Dostizheniya nauki i tekhniki APK, 3, 76–78.
  22. Golovenko, O. V., Mihaylova, T. L. (2010). Effektivnost' pishchevyh volokon iz obolochki semyan podorozhnika oval'nogo (psilium) v lechenii vnutrennih bolezney. Klinicheskie perspektivy gastroenterologii, gepatologii, 2, 15–23.
  23. Farnworth, E. (2000). Why we should know more about psyllium. Medicinal Food News, 99.
  24. Anderson, J. W., Allgood, L. D., Lawrence, A., Altringer, L. A., Jerdack, G. R., Hengehold, D. A., Morel, J. G. (2000). Cholesterol-lowering effects of psyllium intake adjunctive to diet therapy in men and women with hypercholesterolemia: meta-analysis of 8 controlled trials. The American Journal of Clinical Nutrition, 71 (2), 472–479. doi: https://doi.org/10.1093/ajcn/71.2.472
  25. Marlett, J. A., Fischer, M. H. (2003). The active fraction of psyllium seed husk. Proceedings of the Nutrition Society, 62 (01), 207–209. doi: https://doi.org/10.1079/pns2002201
  26. Radchenko, V. G., Safronenkova, I. G., Seliverstov, P. V., Sitkin, S. I., Teterina, L. A. (2010). Pishchevye volokna v klinicheskoy praktike. Klinicheskie perspektivy gastroenterologii, gepatologii, 1, 21–28.
  27. Chirkin, V. I., Lazarev, I. A., Ardatska, M. D. (2012). Effektivnost' preparata pishchevyh volokon psilliuma u bol'nyh s metabolicheskim sindromom. Rossiyskiy medicinskiy zhurnal, 3, 37–41.
  28. Voderholzer, W. A., Schatke, W., Mühldorfer, B E., Klauser, A. G., Birkner, B., Müller-Lissner, S. A. (1997). Muhldorfer Clinical recponce to dietary fiber treatment of chronic constipation. Am J. Gastroenterol, 92 (1), 95–98.
  29. An evidence-based approach to the management of chronic constipation in North America (2005). American Journal of Gastroenterology, 100 (1), S1–S4. Available at: https://deepblue.lib.umich.edu/bitstream/handle/2027.42/72642/j.1572-0241.2005.50613_2.x.pdf?sequence=1&isAllowed=y
  30. Ziai, S. A., Larijani, B., Akhoondzadeh, S., Fakhrzadeh, H., Dastpak, A., Bandarian, F. et. al. (2005). Psyllium decreased serum glucose and glycosylated hemoglobin significantly in diabetic outpatients. Journal of Ethnopharmacology, 102 (2), 202–207. doi: https://doi.org/10.1016/j.jep.2005.06.042
  31. Polevaya, E. V., Vahitov, T. Ya., Sitkin, S. I. (2012). Enterosorbcionnye svoystva psilliuma («Mukofal'ka») i vozmozhnye mekhanizmy ego deystviya pri kishechnyh infekciyah. Suchasna gastroenterologіya, 5 (67), 103–107.
  32. Dzyuba, N., Bilenka, I., Palvashova, A., Zemlyakova, E. (2017). Study into collagen hydrolyzate applicability as a structure forming agent. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (11 (89)), 10–17. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.110498
  33. Dzyuba, N., Telezhenko, L., Kashkano, M., Vikul, S., Priss, O., Zhukova, V. et. al. (2018). Development of recipes and estimation of the nutrient composition of cardio-protective fresh-mixes. EUREKA: Life Sciences, 1, 46–53. doi: https://doi.org/10.21303/2504-5695.2018.00548
  34. Vikul, S. I., Lozovska, T. S., Khomych, H. P., Osypova, L. A., Kapreliants, L. V. (2013). Pat. No. 107506 UA. Sposib vyznachennia biolohichnoi aktyvnosti obiektiv pryrodnoho pokhodzhennia. No. a201302626, declareted: 04.03.2013; published: 12.01.2015, Bul. No. 1.
  35. Mardar, M. R. (2012). Sensornyi analiz ekstrudovanykh produktiv zbahachenykh miasnymy komponentamy. Kharchova nauka i tekhnolohiya, 2, 57–60.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-11-22

Як цитувати

Dzyuba, N., Telezhenko, L., Kalugina, I., Kozonova, Y., Serdyuk, M., Danchenko, O., Sukharenko, E., Zdorovtseva, L., & Hidzhelitskyi, V. (2018). Визначення біологічної цінності та показників якості напоїв типу «drink-brekfast». Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6(11 (96), 6–14. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2018.147804

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв